Мъртво море – там, където не можеш да потънеш, но можеш да се удавиш

„Потъвайки“ към Мъртво

Странно нещо е човек, ландшафтът около магистралата не се променя, а усещането за непознато и интересно нараства само от някакви означения по пътя. В моят случай – 100 m под морското равнище, 200 m под морското равнище … И така, „потъвайки“, стигнахме от Йерусалим до Мъртво море, най-ниската точка на планетата. В нашия случай пътешествието бе лесно, имахме кола и си карахме на воля. И въпреки опасенията ни за сигурността в Израел, по-сигурни не сме се чувствали скоро. Хубави пътища, малко странен трафик, пустиня около нас и тук-там бедуински селища измежду оголените планини.

Северната част на Мъртво Море

Северната част на Мъртво Море

Преди милиони години Мъртво море е било свързано със Средиземно море, но горещините и изпаряването на водата са прекъснали тази връзка. Оттогава Мъртво море чезне под жаркото слънце. „יָם הַמֶּלַח“ – Соленото море на иврит или „البحر الميت‎‎“ – Мъртво море на арабски е гранично за Израел и Йордания. В днешно време се намира на около 430 метра под морското равнище. Много зависи кога четете този пост, защото всяка година нивото му пада с 1m и водите му се отдръпват с около 5m.

Пътят по крайбрежието на Мъртво Море

Пътят по крайбрежието на Мъртво Море

Брегът на Мъртво Море

Брегът на Мъртво Море

Северната и южната част на Мъртво море

Мъртво море се разделя на два водни басейна, северен и южен. От Йерусалим стигнахме първо до северната част на Соленото море, тя е по-дълбока и в нея се влива единственият голям източник на вода – река Йордан. Освен нея има и няколко други малки поточета, които през лятото съвсем пресъхват. Водите, вливащи се в Мъртво море, са със съвсем нормална концентрация на минерали, но след като се изпари водата, те остават в морето и така през годините концентрацията на минерали се натрупва. Сега солеността на морето е над 34% , което го прави 10 пъти по-солено от Световния океан и около 20 пъти по-солено от Черно море (солеността на нашето море е около 1,7%).

Северната част на Мъртво море

Северната част на Мъртво море

И така, подкарахме колата по нелош крайбрежен път. Гледката за европейците като мен е странна – вдясно пустиня, вляво, долу в ниското морето и в далечината пак пустиня, но в Йордания. Но не пустиня, както си я представяме, с пясъци и дюни, а по-скоро ерозирали скали и почва, оформена от отстъпващото море и атмосферните въздействия. По пътя имаше само един военен пост, за бърза и кратка проверка преди оазиса Ейн Геди. В Ейн Геди не се спряхме, бързахме за залезен плаж в южната част.

Мъртво море по залез

Южната част на Мъртво море по залез

Южният басейн на Мъртво море

Южният басейн на Мъртво море, нашата цел, пък вече не се пълни естествено с вода. Той представлява на практика комплект от солници, използвани индустриално за добив на минерали. Пълни се изкуствено от Северния басейн и ако не са помпите на „Dead Sea Works“, южното „море“ ще е напълно пресъхнало. През годините се появяват и проекти за възстановяване на водното ниво на Мъртво море. Един от тях е от 1980-те – „Med-Dead Project“, проект за свързване на Средиземно с Мъртво море и добиване на електричество от 400-те метра разлика в равнищата. Но идеята бива изоставена. През 2013г. се заражда „Red-Dead Canal“ проект, който предвижда 180 km канал между Червено и Мъртво море. Дали ще се осъществи, само бъдещето ще покаже.

На плаж на  Ейн Бокек

И така, нивото на Южната част на Мъртво море нито се покачва, нито спада, държи се постоянно, благодарение на помпите. Самото езеро е с неголяма дълбочина – около 7m. А постоянното ниво държи едни от най-хубавите плажове постоянно близко до хотелите на Ейн Бокек – един от най-големите курорти в района. Плажовете на Ейн Бокек са достъпни за посетителите, имат съблекални, медицински пунктове и много душове. Червеникавите плажове са изчистени и добре поддържани, все пак в района няма евтини хотели, дори няма на средна цена.Booking.com

С всяка резервация чрез връзките в блога ми допринасяте за развитието на сайта.

Ейн Бокек - плаж

Ейн Бокек – плаж

Ейн Бокек - плаж

Ейн Бокек – плаж

Кални бани

Кални бани

Плаване в Мъртво море

И да се натопим в морето, влизаме плахо в топлите води, стратегически сме изчакали да отминат горещите часове и все пак, в края на май е около 40 градуса навън, а водата се оказва не много по-студена. Влизаме бавно по неравното дъно в топлата и някак си мазна вода. Отпускаме се страхливо да изпробваме плаваемостта си в тези солени води и полягаме на повърхността на водата. Дотук всичко е прекрасно, но в момента, в който решаваме да се изправим, възниква проблем – краката ни не искат да стъпят на земята. С леки движения и без да пръскаме, леко паникьосани, всеки намира начин да стъпи на дъното.

Мъртво море

Там където не можеш да потънеш

След това идва следващото предизвикателство – дори да си мислите, че нямате ранички по кожата, солта намира всяко слабо място и започва да щипе. Щипе и на по-нежните места. Жена ми си пръсна в очите в паниката, много е опасно и без обилно измиване болката не спира. Покрай нас, явно отдавна отседнали по хотелите, плавно се носят на повърхността опитни туристи.

Мъртво море

И брат ми не може да потъне

Мъртво море

Хотелите на Ейн Бокек

Плуването е забранено

Към Арад

Напускаме плажа на Ейн Бокек и сега вече изпитвам лека носталгия по мястото. Не можем да си позволим да спим в курорта, дори една вечер. Близкия кибуц е по-подходящ за бюджета ни, но и от него се отказваме, то е едно от малките селища с постоянни жители на брега на южната част на Мъртво море, около 30 семейства. Решаваме да преминем отново малка част от Юдейската пустиня и да се настаним в Арад. Градът, който е на 25 мин с кола от „морето“, е и прекрасна отправна точка към следващата ни цел – Масада – древна крепост, извисяваща се над Мъртво море.

Мъртво море

Кибуц

Мъртво море

Мъртво море

В Арад отсядаме в една прекрасна къща, за тамошните стандарти е направо евтина. В малкият израелски град, в който основно се говореше на руски, намерихме и най-хубавия бар за вечерята ни – Муза, едно прекрасно завършване на вечерта с перфектни бургери, червена бира и обсъждане на сутрешното ни приключение из Юдейската пустиня.Booking.com

Copyrighted Image