Пътуването и застраховката

Ако пътувате често, вероятно представата ви за пътуванията доста се е променила, също както на нас. Тръгването към друг град или държава, независимо дали за ден, седмица или месец, вече не се приема като събитие „веднъж в живота“. Подреждането на куфарите е рутинна процедура, фототехниката също, паспортите са винаги в чантата и не се тревожим за пътя, защото имаме офлайн навигация на цяла Европа. Не се тревожим и къде ще спим, защото дори да нямаме резервация, все ще намерим някъде интернет за 10 минути и ще си запазим нещо през Booking.com. И последно – за всички останали непредвидени случаи – не тръгваме никъде без застраховка.

Туристическата застраховка е включена във всички организирани пътувания, затова ако отивате на екскурзия с агенция, няма за какво да се тревожите. Ако сами организирате пътуването си, горещо ви препоръчваме да се снабдите със застраховка за чужбина (за България този тип полица не важи).

В общия случай туристическата застраховка за чужбина покрива медицински разходи при злополука или внезапно остро заболяване, а при някои полици покритието е разширено до загуба на багаж при полет със самолет, кражба на документи и др. разходи при непредвидени неприятности. За щастие досега не ни се е случвало да я ползваме, но никога не тръгваме без нея. Не искаме и да си помисляме какво би се случило, ако стане злополука извън България и трябва да търсим местни болници, например в Унгария, където езикът не ни е силната страна. Застраховките за пътуване обикновено са с включен Асистанс, тоест ако ви се случи нещо, звъните на един номер и ви обслужват на някой от езиците, които говорите, често има обслужване и на български. Асистанс компанията също помага за организирането на настаняване в болница и други административни детайли, за да се концентрирате върху възстановяването си. Както казахме по-горе, не ни се е случвало досега да ползваме тези услуги, но някак си мисълта, че при беда има кой да ни помогне, ни успокоява.

Едно много голямо предимство на туристическата застраховка е нейната цена, която на практика е нищожна спрямо разходите, които правим за пътуването си. Според вашите нужди и възможности можете да изберете покритие, обикновено между 5000 и 50 000 евро, ние обикновено си вземаме за 15 000 евро. Важно: някои страни имат изискване за влизане със сключена застраховка с определен минимален лимит, който може да е 15 000, 30 000 евро или друга сума, затова проверете предварително. Цената е повече от скромна – за покритие от 15 000 евро обикновено ни излиза около лев на ден на човек. Полицата е за определен брой дни – колкото продължава пътуването ви. Цената е приблизително една и съща, като разликите могат да се появят, ако отивате например в САЩ и Канада. Възможните опции са ЕС, Цял свят без САЩ и Канада и Цял свят. Тоест, ако отивате в Гърция, няма нужда да си пускате за цял свят, можете само за ЕС и ще ви излезе малко по-евтино. Но ако отивате в САЩ или Канада, задължително изберете покритието, включващи тези две държави.

В суматохата докато избираме дестинации, приготвяме багажа и резервираме хотели, ние почти винаги забравяме за застраховката и се сещаме буквално в последния момент. За щастие това рядко е проблем, тъй като я сключваме онлайн и влиза в действие почти веднага. Сключването на полицата става буквално за 5 минути през портала www.webins.bg и плащаме с кредитна карта. Страхотно е, че можеш в 23,30 ч в петък да влезеш, да си вземеш застраховката и в 7 сутринта да потеглиш. Но ако например потегляш на обяд и се сетиш едва в 8 сутринта, че нямаш застраховка, полицата ще бъде валидна от следващия ден. Затова гледайте да си пуснете застраховка поне от предния ден, та дори да е в 23,30 ч.

Истината е, че до преди няколко години пътувахме без застраховка и въобще не си помисляхме, че подобно нещо ни е нужно. Но случайно или не (нищо случайно няма на този свят всъщност), един от нас (Мими) започна да работи за застрахователен брокер Инстрейд и оттам научихме, че туристическите застраховки са полезни, изключително достъпни и най-вече лесни за сключване. Оттогава не тръгваме никъде без застраховка. И не, не са ни безплатни, защото работим с Инстрейд. Плащаме си като всички останали клиенти. Но разходът така или иначе е нищожен спрямо цената на останалата част от пътуването, така че препоръчваме и на всички останали.

Copyrighted Image