Home Винен туризъм Нашите любими моменти от Divino.Taste 2017

Нашите любими моменти от Divino.Taste 2017

6 minutes read

Български сортове, градушка и леден ризлинг – с какво ще запомним седмото издание на форума

Тъй като форумът на българското вино Divino.Taste 2017 вече мина, няма да ви занимаваме с излишни детайли за това колко вина са били представени и колко изби са показали вината си. Не, никак не бяха малко, не успяхме да опитаме и една десета от тях, защото никак не сме професионални дегустатори. Но за двата дни, през които бяхме на форума, ни се случиха толкова интересни и запомнящи се неща, че изобщо не съжаляваме, че не сме пробвали всичко. И затова сега чистосърдечно ще разкажем за тези моменти, с които ние ще запомним Divino.Taste 2017 и които ще ни накарат да се върнем догодина отново.

Научихме много нови неща за българските сортове Мавруд и Димят

DiVinoTaste_2017 - Maryan

Щандът на Винарска изба Марян – фото Елена Масларова, http://travelcafe.bg/

Благодарение на милата покана на нашите приятели от винарска изба Марян, участвахме в майсторския клас (или пък бе лекция, а може би се нарича закрита дегустация) на тема българските сортове Мавруд и Димят. Собствениците на винарска изба Марян са страхотни хора и много им се радваме заради страстта, с която се занимават с тези традиционни български сортове, особено Димят. При първата ни среща с тях – във винарната в село Марян, опитахме поне 5-6 вина, свързани със сорта Димят.

На майсторския клас ни представиха три вина – Димят Barrel Fermented 2013, White Cuvee от димят, шардоне и совиньон блан и Оранжево вино от Димят (Orange Wine Barrel Fermented). Невероятно е да видиш как от един и същи сорт се получават три коренно различни вина, до едно много впечатляващи. Безспорно най-запомнящото се от тях е оранжевото им вино със силни нотки на черен пипер, които много ни допаднаха.

От червените сортове грозде се спряха на Мавруд, а ние сме си фенове на мавруда. С вина от Мавруд и комбинация от Мавруд и Мерло дегустацията бе истинска наслада. За нас бе голяма радост да се срещнем отново със семейство Иванови и техния приятел и технолог Стефан Чоранов. Нямаме търпение да се видим пак, вероятно ще направим едно пътуване към техния район скоро, че сме се заканили да пробваме вино с традиционния Еленски бут.

Новите ни винени открития

Разбира се, първата ни работа на Divino.Taste 2017 бе да поздравим всичките си приятели и познати сред участниците, които се оказаха немалко. И, разбира се, да им опитаме новите предложения, някои донесени специално за изложението. Всички успяха да ни изненадат приятно, въпреки че им познаваме добре повечето продукти. Но ето за какво става въпрос.

[blocks layout=“layout7″]
[block background=“#ffffff“ text_color=“#000000″ rounded=“true“ shadow=“true“]

Villa Melnik Hailstorm 2016

Villa Melnik Hailstorm 2016 – фото Елена Масларова, http://travelcafe.bg/

[/block]
[block background=“#ffffff“ text_color=“#000000″ rounded=“true“ shadow=“true“]

Вила Мелник Hailstorm 2016

Най-новата екзотика в каталога на Вила Мелник е Hailstorm – резултатът от градушката, която удря лозята на вилата миналото лято. През юли 2016 е унищожена 85 % от реколтата от сортовете мелник 55, мавруд, сира, каберне совиньон, но пък останалото по лозите се развива изключително добре и се изпълва с невероятни аромати. В резултат се създава Hailstorm, изключително богато вино с голям потенциал за отлежаване. А ние бяхме сред щастливците да ги опитат на форума. Не пропуснахме и младото им вино от серията Young & Crazy, реколта 2017, което тъкмо бяха изкарали. Чудесно и сочно, какво друго да кажем.[/block]
[/blocks]

Medi Valley – Вионие 2017

С голяма радост се поздравихме отново с очарователния винен гид на Меди Вали – Роси, и тя ни подшушна, че на техния щанд има нещо съвсем ново, дори още не е готово за бутилиране, а именно Вионие 2017 г. Ние сме почитатели на капризното вионие и с радост го опитахме, вече нямаме търпение да го бутилират. Но май ще е чак към февруари.

[blocks layout=“layout2″]
[block background=“#ffffff“ text_color=“#000000″ rounded=“true“ shadow=“true“]

Orbelia wines - DiVino.Taste 2017

Щандът на Orbelia – фото Елена Масларова, http://travelcafe.bg/

[/block]
[block background=“#ffffff“ text_color=“#000000″ rounded=“true“ shadow=“true“]

Мелнишките класики на Orbelia

Долината на Струма е безспорно любимият ни винен регион и там си имаме още едни любимци – Orbelia. Наскоро ни изпратиха за дегустация най-новото си предложение – Melnik 55, 2016, което изпихме с голямо удоволствие. На изложението опитахме още техния Мелнишки бленд (Андрей го хареса) и Cuvee 2015 (фаворитът на Мими). Скоро трябва да посетим и винарната им, но да видим кога.[/block]
[/blocks]

Еоlis – любимците от Източните Родопи

Тъй като още от начало ни бе ясно, че няма как да опитаме от всички 70 винарни, предприехме стратегията „попитай приятел“. И, разбира се, помолихме някои по-вещи в занаята да ни препоръчат кои техни колеги да посетим. Милица от Вила Мелник ни изпрати на щанда на Eolis, които идват от Източните Родопи и по-конкретно района на Любимец, където нямаше как да не оценим ароматния Traces de soleil Gewurztraminer 2015 и Traces de soleil Viognier 2015. Оказа се, че те още си нямат собствена винарна, а само лозя, но се работи по въпроса.

Изненадите на винарна Царев брод

На техния щанд забелязахме Петър от Марян и решихме, че щом е там, значи има нещо интересно. И не сгрешихме. Класирането на вината им по по-хубаво и по-лошо е напълно излишно, всичко ни хареса много, много. Най-интересно бе десертното им предложение Ice Riesling 2015. Сладките вина не са ни в основните предпочитания, но това определено бе впечатляващо. А преди него се захласнахме по Sepage 2015, и невероятния им Ризлинг 2016. Най-големият ни пропуск бе Gergana 2016, който не знам къде проспахме, докато се захласвахме по останалите, но ще си вземем бутилка за вкъщи, след като всички много го похвалиха.

Divino.Taste 2017

Като цяло, не успяхме да пробваме и една десета от всички представени на изложението вина, но не сме се и опитвали. Още не сме се обучили в плюенето, но за догодина може и да сме. А датите за следващото Divino.Taste са 16-18 ноември 2018.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image