Home ПътешествияГърция На круиз в Егейско море – Миконос, Кушадасъ, Патмос, Крит, Санторини 

На круиз в Егейско море – Миконос, Кушадасъ, Патмос, Крит, Санторини 

49 minutes read

Бавно се приближаваме към Санторини, а драматичната калдера изплува бавно пред нас през мистична мъгла в леко облачния майски ден. Отвесните склонове на спящия вулкан ни гледат от всички страни. Олимпия, достолепният круизен кораб, с който сме пристигнали, ни изчаква в единия край на калдерата, докато се придвижваме към главния остров с по-малки лодки. И макар вулканът да спи от десетилетия, чувство за страхопочитание ни обзема към гледащия ни от всички страни остров. А нашият плаващ дом Олимпия се вижда от всяка точка по билото на планината. И търпеливо ни изчаква да разгледаме острова, преди да продължим към следващите дестинации от нашия круиз в Егейско море.  

Калдерата на Санторини, Гърция
Калдерата на Санторини, Гърция, и корабът ни в далечината

За пръв път сме на круиз в Гърция, всъщност за пръв път сме на круиз изобщо, но сме единодушни, че именно това трябваше да е първото ни плаване. Някак сюрреалистично е усещането всяка сутрин да се будиш на различен остров, вечерта да си легнеш на друг, а на сутринта да си на трети. И през цялото време да си като в дом, един малък град, който те кара да се чувстваш сигурно, удобно и приятно. Страхотни късметлии сме, че видяхме не просто красотата и историята на гръцките острови, но и истинското удоволствие от круизното преживяване. Затова и тази статия ще е не само за прекрасните гръцки острови. В нея неведнъж ще похвалим и Celestyal Cruises за страхотното отношение и време заедно. 

Тридневен круиз в Егейско море – Iconic Aegean 

Нямате представа от колко време се канехме да си запазим круиз, за да опитаме и от това преживяване. Също толкова дълго ни тегли и мисълта за пътуване до гръцките острови, макар че си го представяхме по-скоро със самолет. Накрая планетите се завъртяха така, че да се озовем на тридневен круиз из някои от най-живописните гръцки острови Миконос, Патмос, Крит и Санторини и спирка в Кушадасъ, стартиращ от Атина. Някои от най-иконичните дестинации в тази част на света. Неслучайно точно този маршрут се нарича Iconic Aegean, или Иконичната Егея.  

Круизният кораб на пристанището в Лаврион
Круизният кораб на пристанището в Лаврион

Круизът стартира от Атина (Лаврион) в петък на обяд и свършва в ранната утрин на понеделник (тридневен). Всеки ден корабът пристига на различно място. Първата вечер в Миконос, на следващата сутрин в Кушадасъ, легнахме си близо до Патмос. На сутринта се събудихме в Крит и почти гледахме залеза в Санторини. Програмата е изключително динамична, но страхотна. Всички места си заслужават умората и с чиста съвест бихме ви посъветвали да тръгнете по същите стъпки, ако не се плашите от умора.  

От и до Атина с Aegean Airlines 

Aegean Airlines

Първоначалната ни мисъл бе да пътуваме с кола до Атина или Солун, тъй като Celestyal Cruises имат и маршрути през Солун. В крайна сметка летяхме с гръцката авиокомпания Aegean Airlines. Изненадаха ни изключително приятно с прекрасно обслужване, щедрост откъм багаж и разумни цени. Полетът е час и малко, закуските в него са приятни и си спестихме много дълги часове шофиране и умора преди круиза. И макар да сме пътували с тях само веднъж, с радост вече ги препоръчваме на всеки.  

Има доста полети на Aegean Airlines и можете да си организирате пътуването, както ви е удобно. Ние, ако можехме, сигурно бихме останали още 1-2 дни в Атина преди или след круиза. В нашия случай пристигнахме в Атина късно вечерта и ни закараха направо в хотела, а на тръгване пък ни закараха директно от кораба до летището. Но друго хубаво нещо, което трябва да знаете, е че авиокомпанията си партнира с круизната компания и могат да ви предложат пакети с полети, хотел и круиз на доста добра цена през някоя агенция.  

Олимпия 

Celestyal Olympia е нещо като градът на щастливите хора. Корабът е построен през 1982 г. и макар да не се води супер луксозен, е всъщност изключително уютен, чист и комфортен. Може да превозва до 1800 души и обичайно обслужва тридневния и четиридневния круиз в Егейско море на Celestyal Cruises. Имат и още един кораб, Celestyal Crystal, който пътува на 7-дневни круизи. Но за него следващия път. 

Celestyal Olympia
Celestyal Olympia, който плава на круиз в Егейско море и гръцки острови

И така, качваме се на Олимпия, а още на рампата ни посрещат дузина усмихнати служители, готови да помагат, ако имаме нужда. По-рано сме минали през терминала на пристанището и сме станали свидетели на тежката, но стройна логистика по натоварването на над 1000 души на кораба.

Мими на терминала на пристанището в Лаврион във ветровития ден
Мими на терминала на пристанището в Лаврион във ветровития ден

Качването на борда започва в 9 сутринта и трябва да е приключило до 12:30, тъй като в 13 ч. корабът потегля. Големите групи пътници, пристигащи с автобуси, си имат слотове за пристигане и влизане в пристанището, за да не стават големи опашки. Бавно, но стройно ни проверяват документите (за сезон 2022 се изисква завършен курс за ваксинация и отрицателен антигенен тест от всеки пътник). Докато чакаме на опашката, ни предлагат комплимент лимонада. Минаваме проверката за сигурност, после се снимаме набързо пред стената на Celestyal Cruises и след малко сме на борда. 

Първи минути на борда круизен кораб

Номерата на каютите вече си ги знаем, пише ги на билетите, които вече сме получили в имейлите си. Ние сме на палуба 7, каюта 7007 – изключително приятен Junior Suite с голям прозорец, кът за сядане и чудесна баня с вана. По нищо не отстъпваше на комфортните хотелски стаи, в които често отсядаме. Този тип апартаментчета са подходящи за до 3-ма души. Много ни допадна обзавеждането – как всеки сантиметър е оползотворен, без мястото да се усеща тясно, предвид ограниченото пространство на кораба.

Каютата ни на Celestyal Olympia
Каютата ни на Celestyal Olympia

Приготвихме се набързо и тръгнахме на обиколка. 

На борда на Celestyal Olympia има четири ресторанта, няколко бара, три нощни клуба, СПА център, отделен фитнес, два открити басейна, детски клуб и сигурно пропускаме още нещо. Ежедневната анимация за деца и възрастни е приятна и забавна, а графикът е отлично съобразен с часовете, в които пътниците обичайно са на борда. Следобед има уроци по танци, по гръцки език, артистични работилници. Вечер има сценични представления, наистина страхотни!

Музиката на живо в баровете е целодневна, а музикантите от Куба и Филипините успяват да спечелят всеки гост.

Един от нощните барове на Celestyal Olympia
Един от нощните барове на Celestyal Olympia, в който през деня имаше турнир по PlayStation
Основният ресторант на кораба Олимпия - Aegean - круиз егейско море гръцки острови
Основният ресторант на кораба Олимпия – Aegean

Обслужване отвъд звездите

И тук се приближаваме до това, което печели сърцата на всички на борда и ги кара да се чувстват наистина щастливи: обслужването.  

Да те посрещне усмихнато лице в коридора в 6 сутринта, когато си се забързал за следващата екскурзия, е безценно. “Добро утро, пожелавам ви приятен ден!” е нещо простичко, което обаче помага денят ти да започне наистина страхотно. Всички на борда говорят отличен английски (много от тях и други езици, включително български) и никога нямаш усещането, че си неразбран или нещо подобно.

Барманите и сервитьорите винаги са готови да съдействат с предложения и разяснения по менюто и не само. Веднага запомнят откъде си и са се постарали да понаучат няколко думи на твоя език, за да се чувстваш като у дома си.

Топлина, невероятна топлина излъчва този кораб и целия му екипаж, макар в последните дни на април времето навън да е изключително ветровито, а вълните да клатушкат кораба, докато вече плава към първата си дестинация от нашия круиз в Егейско море – Миконос. 

Миконос 

“Губя се в болници, в молове и в Миконос” – тази шега си подхвърлят помежду си гръцките ни колеги, докато приближаваме острова. След малко ще обясним защо шегата е доста резонна.

Миконос
Миконос

Миконос е една от най-популярните парти дестинации в Гърция, но пред нас се разкрива в друга светлина. “Ветровитият остров” се показва в цялата си ветровита прелест. Разходката по крайбрежието е предизвикателство, почти не се чуваме и виждаме едни други, докато не се вмъкнем в някоя от уличките в лабиринта, в който всички се губят. А главният град на Миконос, който се казва по същия начин, наистина е лабиринт.

Из лабиринта на Миконос
Из лабиринта на Миконос

Миниатюрни пешеходни улички, обградени от белосани сгради със стръмни и високи стълбища опасват острова. Само една уличка навътре вятърът вече не се усеща. Навсякъде е пълно  с магазини на луксозни марки, сергийки със сувенири и множеството ресторантчета.

И уличките на Миконос
Из уличките на Миконос
Един от известните площади в Миконос с най-скъпите барове и магазини
Един от известните площади в Миконос с най-скъпите барове и магазини. А от кладенците на снимката допреди няколко години се добивала вода.

Да се изгубиш в лабиринта е лесно, а и задължително. Там можете да откриете и най-тясната улица на острова (а май и в цяла Гърция). Широка е може би около 40 см, но ако не сте  прекалили с обяда, можете дори да минете по нея.  

Най-тясната улица в Гърция
Най-тясната улица в Гърция

Как Миконос станал известен за туристите

Нашият гид – австрийката Криста, ни вмъква между две църкви и започва да ни разказва как Миконос станал известен сред туристите. Точно там, между църквите, в началото на 70-те години бил отворен емблематичният бар Pierro’s. Негов основател е художникът Пиеро Аверса, който освен с артистичните си прояви, бил добре известен и с близките си контакти с гей общностите по света. В следващите десетилетия този бар останал една от емблемите на безкрайния купон и гей живота в Гърция. А островът, със свободомислещия си дух, се превърнал в магнит за световноизвестни посетители.  

В тази сграда отсреща е бил легендарният бар Pierro's
В тази сграда отсреща е бил легендарният бар Pierro’s. През 90-те години хетеросексуални мъже не смеели да минат по улицата, защото рискували да бъдат харесани и отвлечени от купонджиите
Барът се е намирал между тези две църкви
Барът се е намирал между тези две църкви

По тесните бели улички са прилежно подредени луксозни магазини и барове. Но по-интересно ни е да питаме за живота на местните. В главния град (с население около 3700 постоянни жители) има над 40 обществени църкви и около 600 частни параклиса. Поради ограничената площ на острова, има проблем и с гробните места. Затова всяко семейство си строи собствен параклис за важни семейни събития и съхранение на тленните останки на преминалите в отвъдното.  

Църквата Панагия Парапортиани - една от най-известните църкви в Миконос
Църквата Панагия Парапортиани – една от най-известните църкви в Миконос

Стигаме и до известните вятърни мелници на Миконос, които допреди туризма осигурявали прехраната на острова. Днес те отново носят доход, но по друга линия. Една е музей, друга се дава като хотел, в една си живеят хора.  

Мелниците на Миконос, превърнали се в символ на острова
Мелниците на Миконос, превърнали се в символ на острова

За Миконос научихме още много неща, но ще ви ги разкажем в отделна статия: Миконос – островът на ветровете и лабиринтът от бели улички – Циклади, Гърция. Сега само ще споменем, че вечерната ни разходка завърши в чудесен местен ресторант – Bouboulo, където активно преядохме с 6-степенно меню от пълноразмерни порции местни вкусотии.  

Цирк, коктейли и танци 

Прибрахме се в плаващия си дом изморени, издухани от вятъра, но весели и доволни. Първият ни круизен ден бе преминал вълнуващо, но всъщност още не бе свършил. Тепърва щяхме да разберем, че круизният живот кипи почти денонощно, или поне до много късно вечер. Вмъкнахме се бързо в бар Muses, за да гледаме представлението на канадците от Cirque Fantastic.

Шоуто на канадците от Cirque Fantastic в първата вечер от круиза
Шоуто на канадците от Cirque Fantastic в първата вечер от круиза

После продължихме с коктейли и жива музика в бар Argo, който ни стана любим. А най-големите ентусиасти ходиха и на дискотека. Никой не се притесни, че на следващата сутрин трябва да слезем от кораба в 6 сутринта за разходка в Ефес и Кушадасъ. Преживяването си струваше.  

Страхотните кубински музиканти в бар Argo
Страхотните кубински музиканти в бар Argo

Ефес, само за нас 

Бяхме първите в древния град Ефес малко преди 8 сутринта. Съвсем сами, сред останките от стотици сгради в един от най-големите градове на древния свят. От Celestyal Cruises ни бяха организирали екскурзия на български език –  с водач, изселник от Шуменско. А той ентусиазирано ни превеждаше из дебрите на историята.  

Невероятният късмет да видиш величествените улици на древен Ефес празни
Невероятният късмет да видиш величествените улици на древен Ефес празни

Още докато пътувахме от пристанището към Ефес, започна малко отзад напред, как древният град, някога с 250 000 души население, изчезнал. Той бил процъфтяващо търговско пристанище и печелел богатствата си именно от това. Заслуга за упадъка му имала близката река, която десетилетия наред носила наноси към пристанището и в крайна сметка го задръстила. Упадъкът на пристанището съвпаднал и с чумна епидемия и земетресение през 7 век, които окончателно погребали някогашния мегаполис. В следващите векове Ефес продължил да съществува, но като по-малък и незначителен град, докато не бил изоставен окончателно през 15 век.   

Останките от древния Ефес са открити през 1863 г. Към днешна дата градът е локализиран, но от него са разкрити и консервирани едва 20 %.

Макет на древния Ефес на входа на археологическия обект
Макет на древния Ефес на входа на археологическия обект

Библиотека срещу публичен дом и още забележителности в Ефес

Една от най-величествените сгради е тази на Библиотеката, която е функционирала като университет.

Величествената библиотека на Целс в Ефес
Величествената библиотека на Целс в Ефес

Точно срещу нея пък е публичният дом, като между двете имало тунел. Носят се легенди (звучащи доста реалистично), че мъжете се оправдавали, че отиват да учат, а преминавали тайно в отсрещната сграда. Неколкостотин метра по-нататък, в посока от пристанището към библиотеката, има и едновремешна реклама на публичния дом, насочена към завръщащите се моряци.

Рекламата на публичния дом, която гласи, че съвсем скоро ще достигнеш място, където ще намериш любов, входът е вляво
Рекламата на публичния дом, която гласи, че съвсем скоро ще достигнеш място, където ще намериш любов, входът е вляво и се плаща

Любопитна бе и сградата на обществените тоалетни, които били място за социален живот. В тях имало и фонтан с ароматизирана вода, осигуряващ свеж въздух и комфорт на ползвателите.  

Тоалетните в Ефес
Тоалетните в Ефес
Храмът на Адриан
Храмът на Адриан

Терасираните къщи в Ефес

Най-впечатляващи и достъпни с отделен билет са терасираните къщи в Ефес. До момента са известни три такива жилищни комплекса, от които достъпен за посетители е само един. Състои се от няколко луксозни жилищни постройки на площ от общо 2500 кв.м, разположени на три тераси една над друга. Намират се точно срещу Храма на Адриан.

В комплекса има останки от частна баня, огромна приемна зала с изрисувани стени и облицовка от червен и зелен мрамор. Къщите са строени около 1 век, като за последно са обитавани около 7 век.

Огромните и богато украсени терасирани къщи
Огромните и богато украсени терасирани къщи
Богатата украса на къщите отвътре
Богатата украса на къщите отвътре

Освен впечатляващата им история, археолозите не спират да споменават и мащабната консервация, която са направили. Специалната покривна конструкция струва над милион долара. Това е и една от причината археолозите да оставят мисията по разкриването и консервирането на останалите комплекси от терасирани къщи за следващите поколения.  

След къщите, завършваме разходката до големия амфитеатър. От него започва някогашният път към пристанището – широка над 20 метра каменна улица, една от главните в древния град. Днес морето е на километри.

Големият театър в Ефес, с невероятна акустика. Дори шепот на сцената се чува на горните редове
Големият театър в Ефес, с невероятна акустика. Дори шепот на сцената се чува на горните редове

Кушадасъ без пазар, но с баклава 

Ако да се пазарите ви влече и обичате да си купувате разнообразни имитации на известни марки от сергиите, пазарът на Кушадасъ е отлично място. Един от колегите от групата ни си купи уж маркови очила за 10 евро, а ранички с етикет Fjallraven се предлагаха за 15 евро, това е цената преди началото на пазаренето. Както заяви един от продавачите: „Предлагаме оригинални копия!“ Ние си пазехме мястото в багажа за бутилките вино, които вече планирахме да купим от Санторини. И седнахме на по турски чай и баклава на едно симпатично кафененце точно до входа на пристанището.  

В Кушадасъ е цветно, лежерно и ориенталско. На вид безопасно и спокойно, все пак градчето е доста туристическо. Приятно за разходка, баклава, пазар и кой каквото му харесва. Ние си хапнахме баклавите и се качихме на кораба, за да обядваме и отплаваме към следващата дестинация от нашия круиз в Егейско море – остров Патмос.  

Цветната гледка около пристанището в Кушадасъ
Цветната гледка около пристанището в Кушадасъ

Обедите на Олимпия 

Всички пасажери на круизите на Celestyal Cruises пътуват с All Inclusive пакет. Той включва три хранения в няколко ресторанта на кораба, както и неограничени местни и класически напитки.

На борда има 4-5 ресторанта, още толкова барове и отлично обслужване навсякъде. В летния сезон сигурно са най-приятни откритите барове на горните две палуби, където се намират басейните.

Гледката от горните палуби на Олимпия
Гледката от горните палуби на Олимпия – круиз Егейско море и гръцки острови

В първите дни на май ние предпочитахме да обядваме в ресторант Galileo – малък и по-изискан а ла карт ресторант, намиращ се точно до основния бюфет ресторант, където се хранеха повечето пасажери. В Galileo можете да си поръчате някои от включените в All Inclusive менюто ястия, както и още няколко, които се доплащат.

Уютният и спокоен ресторант Galileo
Уютният и спокоен ресторант Galileo
На обяд в ресторант Galileo
На обяд в ресторант Galileo
Пролетни рулца

Нито веднъж не се разочаровахме, а се радвахме през цялото време и на страхотно обслужване и съдействие от персонала.

Виното на борда на Celestyal Olympia

В ол инклузив пакета е включена неограничена консумация на селекция от местни вина, всички доста приятни. Бялото бе совиньон блан, доколкото успяхме да се ориентираме, и бе леко и пивко. Розето бе полусладко. Червеното също бе приятно, макар че ние предпочетохме да опитаме и специалната селекция, която се предлага срещу доплащане. Лично благодарим на мениджъра на ресторанта Адриан от Румъния за прекрасната винена селекция, която ни подготви по време на плаването.

Обяд в ресторант Galileo на Celestyal Olympia
Виното за първия ни обяд е от местния сорт Moschofilero и бе изключително деликатно и свежо

Всъщност, признателни сме на всички от персонала. Никъде, наистина никъде другаде, не сме се чувствали толкова обгрижени и стоплени от усмивките и отношението на хората.  

Обядът мина бързо и пристигнахме на следващия остров – Патмос, за който знаехме съвсем малко.

Патмос – едно от най-свещените места в Гърция

Патмос е едно от свещените места в Гърция заради вярването, че Св. Йоан Богослов – един от 12-те апостоли на Христос и най-младият му ученик, е прекарал в изгнаничество последните години от живота си на острова. И именно там е написал последната книга от Библията – Откровение, или още Апокалипсис.  

Патмос
Остров Патмос от върха

Според преданието, Йоан е бил най-младият ученик на Христос и най-обичаният от него. В последните години от живота си той бил заточен на малкия остров Патмос, по времето на император Домициан. Негов спътник и помощник в изгнанието бил ученикът му – Св. Апостол Прохор. Двамата живели в пещера, в която, според преданието, Св. Йоан получил видения от Бог, свързани с края на света, които Прохор записал. Днес в пещерата можем да видим ъгъла, в който чудото се е случило, процепите за ръцете, с които светецът на преклонна възраст си е помагал да се изправи, и естествено формираното “писалище” в скалата, на което Прохор записвал виденията. Около мястото днес е построен параклис, посветен на Св. Анна, майката на Богородица. 

Старият вход към пещерата на Св. Йоан Богослов, настоящият е по-параден и по-малко фотогеничен
Старият вход към пещерата на Св. Йоан Богослов, настоящият е по-параден и по-малко фотогеничен

Манастирът на Патмос

Другият важен обект на острова е манастирът, построен през 11 век в най-високата част на острова.  Основан е през 1088 г. от монаха Христодул Летринос по решение на император Алексей Комнин.

Дворът на манастира в Патмос
Дворът на манастира в Патмос
Камбанариите на манастира
Камбанариите на манастира

Мястото е внушително, с вид на цитадела и огромни крепостни стени, видими от всички краища на острова. Манастирът е действащ и достъпът до някои части от него е ограничен. Има внушителна библиотека, която обаче е недостъпна за външни посетители. В манастирския музей, се пазят впечатляващи произведения, включително картини на Ел Греко. Една от най-ценните реликви, съхранявани в светата обител, е и черепът на Тома Неверни. 

Из музея на манастира в Патмос
Из музея на манастира в Патмос

Жителите на Патмос

За Патмос научихме още, че е дом на известни богати хора. Местната заможна общност се грижи добре за острова си, включително като дарява финансиране на важни проекти като станция за обезсоляване на морска вода. И въпреки хилядите поклонници, които преминават през острова, собствениците на имоти ревностно се опитват да го опазят като сравнително недостъпна дестинация и не дават да се построи летище или голямо пристанище. Затова и ние стигаме до острова с малки лодки, а корабът Олимпия ни изчаква по-навътре в морето.  

Вечер из уличките на Патмос
Вечер из уличките на Патмос

Преди да се качим, минахме набързо и през местна пекарна, за да опитаме традиционните патмоски десерти Pougia. Представляват тестени изделия, пълнени със сирене или мармалад, като могат да са пържени и печени. 

Остров Патмос – християнски светини и средиземноморска красота

Забавление по гръцки 

Прибрахме се на кораба с последната лодка и бързо се отправихме към ресторанта, където вече усмихнатите хора от персонала ни чакаха с менюто за вечеря. Във всички ресторанти на кораба вечерята се сервира по а ла карт меню, вместо на бюфет. Форматът на нас доста ни допада, тъй като вечерята е едно хубаво време да се насладиш на спокойно време, на чаша вино, и да си спестиш суматохата от бюфета.

Всеки ден а ла карт менюто е различно, не може да ви омръзне. Тъй като бяхме група от десетина души, опитахме практически цялото меню. И всичко ни очарова. Менюто е построено така, че да можете да си поръчате 3-4 различни ястия – салата, 1-2 предястия, основно, десерт(и). Всяка отделна порция бе сравнително малка, така че да можем да опитаме от всичко, без да ни тежи. Страхотна концепция и страхотно изпълнение.

Амюз буш от вечерята
Амюз буш от вечерята
Невероятното ризото с морски дарове
Невероятното ризото с морски дарове

Да не забравим да похвалим и персонала от ресторанта. Всички бяха страшно отзивчиви на молби от типа “може ли гарнитурата да не е с картофи”, или пък “Може ли рибата да не е в пастата, а да е само риба”. Е, когато си поръчаш “Пъпеш с прошуто” без пъпеш, вече става интересно, но имахме повод да се посмеем на гърба на едната колега.  

Вечерното предложение за вино - Mega Spileo III Cuvee от сортовете Mavrodafne, Каберне совиньон и Agiorgitiko
Вечерното предложение за вино – Mega Spileo III Cuvee от сортовете Mavrodafne, Каберне совиньон и Agiorgitiko

Колегите от Гърция много държаха да гледаме представлението Hellenic Voyage и да се насладим на изкуство, танци и музика в гръцки стил. По-рано през деня имаше и викторина на гръцка тема, уроци по гръцки език и гръцки танци. Гръцкото гостоприемство ни спечели, наистина. Накрая, макар много уморени, танцувахме до късно и пихме коктейли в бар Argo. Но тези моменти си остават само за нас. Можем само да ви издадем, че нашият круиз из Егейско море и красивите гръзки острови бе безкрайно забавление, което ще помним дълго.  

Лабиринтът на Крит – дворецът Кносос

В Крит сме пак малко след 7 сутринта, а преди 8 вече сме на входа на двореца Кносос. Някога той е бил един от политическите и културните центрове на Минойската цивилизация. Представлява огромен дворцов комплекс с 4 крила и с около 1500 помещения, свързани помежду си с коридори, стълбища, врати и арки.

Из коридорите на двореца Кносос - една много малка част от него
Из коридорите на двореца Кносос – една много малка част от него

Защо лабиринт?

Дворецът е известен още като “лабиринт”. Но не защото е умишлено построен като лабиринт. Всъщност точно обратното – той дава смисъла, който днес влагаме в понятието “лабиринт”. Думата “лабиринт” идва от двойната брадва лабрис – един от най-старите и главни символи на минойската цивилизация. С тази брадва се извършвали основните жертвоприношения. По онова време се принасяли в жертва бикове, убивани именно с лабрис. “Лабиринтът” Кносос с огромните си мащаби и хиляди помещения естествено се превърнал в символ на нещо изключително сложно и трудно за навигиране. Оттам идва и смисълът на думата, който влагаме днес.  

Схемата на някогашния дворец, изглежда изумително сложна
Схемата на някогашния дворец, изглежда изумително сложна

Цар Минос, Дедал и Минотавърът

Според митологията, основен идеолог и строител на комплекса бил древногръцкият гениален архитект и изобретател Дедал. Той построил двореца по нареждане на крал Минос, а в него бил затворен Минотавърът – получовек, полубик, син на съпругата на Минос – Пасифея, и бик. 

Първият дворец на това място бил построен около 2000 г пр.н.е, след което разрушен от земетресение. На негово място бил издигнат нов дворец, останките от който са достигнали до наши дни. В останките на комплекса днес можем да видим огромни помещения за съхранение, бани, тоалетни, древна вентилация, водопровод и канализация.

Разкрита е и тронна зала с впечатляващи фрески по стените и още няколко зали със стенописи.

Местният ни гид разказва с огромно вълнение за постиженията на минойската цивилизация и препраща към легендите за Дедал.  

Женските фигури в минойските рисунки са изобразявани с бяла кожа, а мъжките - с червена
Женските фигури в минойските рисунки са изобразявани с бяла кожа, а мъжките – с червена

Фактите за двореца Кносос

Извън легендите, Кносос е наистина умопомрачителен. Комплексът бил построен по невиждани в тогавашния свят техники. Сградите достигали до 5 етажа, изградени от дърво и камък. Обърнати дънери от кипариси играели ролята на колони, боядисвали ги в червено и черно. И до днес се виждат издълбаните в камъка места за тях. В двореца са открити изящни стенописи и картини, свързани с култа към Майката природа. Намерени са още ритуални съдове като ритон с глава на бик. В комплекса са открити следи от разнообразни работилници, както и древни бордови игри. Централна част от комплекса е тронната зала със запазен оригинален каменен трон. Предполага се, че комплексът е имал много роли – административна, жилищна, ритуална и др.  

Тронната зала в двореца Кносос, остров Крит, Гърция
Тронната зала в двореца

Ще продължим да ви разказваме за лабиринта в отделна статия. Тук само ще допълним, че наистина е много важно да го посетите с водач, който да ви преведе през него и да ви разкаже всички истории, които научихме и ние.  

Сградите в Кносос достигали до 5 етажа височина и били богато декорирани
Сградите в Кносос достигали до 5 етажа височина и били богато декорирани. Използвали колони от обърнати дънери на кипариси, които боядисвали в червено и черно

Из улиците на Ираклион 

След историите за минотавъра, ни остана малко време за разходка из Ираклион, където бе акостирал корабът ни. Уютен и приятен град, в който не пропуснахме да направим и малко кулинарен туризъм.

Фонтанът с лъвовете от Венецианската ера. Някога дотук стигал главният акведукт, захранващ града
Фонтанът с лъвовете от Венецианската ера. Някога дотук стигал главният акведукт, захранващ града

Хапнахме набързо и хайде пак към Олимпия. 

В последното си дневно плаване с кораба се разходихме по всички палуби, барове, кафенета и ресторанти, за да не пропуснем и частичка от Олимпия. Тридневният круиз се оказа изключително динамичен с всички страхотни екскурзии на различните острови. Не липсваха и пасажери, които прекарваха повечето от времето си около басейните или пък в баровете – защо пък не?! Олимпия е страхотно място и за почивка, и за динамичен круиз с много екскурзии по островите и дестинациите. Докато обядваме, обсъдим преживяването от сутринта и обиколим всички палуби, дойде време да стигнем дългоочакваната финална дестинация – Санторини.  

Санторини – очаквай неочакваното 

Всеки, на когото предстои посещение на Санторини за пръв път, идва с някакви свои представи. Всички сме гледали романтичните снимки на белите къщи и църкви със сини покриви. Чували сме за стръмните склонове, по които много от туристите се качват с магаренца. И за великите залези на Санторини, за които всички говорят. Но в първите дни на май, когато корабът акостира в периферията на магичния островен комплекс в леката мъгла и облачност, Санторини се показа в друга светлина. Онази мистична светлина, която навява любопитство, но и страхопочитание.  

Гледка към калдерата на Санторини - круиз гръцки острови круиз егейско море
Гледка към калдерата на Санторини

Вулканът на Санторини

Някога, преди хилядолетия, Санторини бил изцяло кръгъл остров. Но след най-мащабното изригване на вулкана, върху който се намира, през 1600 пр.Хр., се формирала днешната калдера. Калдера е вдлъбнатината, която остава след срутването на кратера навътре, в освободеното от магмата място. Калдерата днес е частично потопена под водата, а Санторини представлява комплекс от няколко острова по периферията ѝ. Пейзажът продължава да се променя непрекъснато, защото периодично има подводна вулканична активност. Така в центъра на калдерата има още два острова от застинала лава, които все повече изплуват нагоре през последните години.  

На винена дегустация в Санторини

След 20-тина минути с бусче сме на билото. Пристигаме във винарна Venetsanos, една от най-старите и живописни на острова. Заставаме на една от масичките на терасата и опитваме вина от местни сортове, вгледани в калдерата.

Вино Santorini от сорта Асиртико, най-популярният на острова. - круиз гръцки острови егейско море
Вино Santorini от сорта Асиртико, най-популярният на острова.

Ще ги споменем набързо, защото пак ще има статия. Но това, което трябва да знаете, е, че тази локация на винарна Venetsanos днес е музей с чудесни запазени съоръжения за правене на вино от преди няколко десетилетия. Изключително ни бяха интересни, видяхме и първия генератор на електричество на острова.

Опитахме три местни вина, които като цяло ни допаднаха. За вкъщи си взехме от бялото, серия Santorini, от сорта асиртико, който е традиционен за острова, но и други места в Гърция. Червеното бе от друг местен сорт, отглеждан по островите – мандилария (Mandilaria). Изключително ни впечатли десертното Liastos, отново от мандилария, реколта 2001. Направено от засушено грозде, отлежало във френски дъб (17 години казаха, но може и да са ни излъгали). И все пак бе чудесно, а ние си тръгнахме с няколко бутилки от винарната. Вярно е, че макар доста добри, вината си бяха и с порядъчно високи цени, но все пак решихме да подкрепим местното винопроизводство и си взехме няколко бутилки.  

Старинни съоръжения за правене на вино във винарна Венецанос
Старинни съоръжения за правене на вино във винарна Венецанос

Най-фотогеничното място в Санторини – село Иа

После се отправихме на фоторазходка към селцето Иа, където именно се намират прочутите бели църкви със сини покриви и онзи зашеметяващ залез. Ние нямахме късмета да му се полюбуваме, но пък се разходихме с още няколкото хиляди туристи по уличките, наснимахме се. Местният ни екскурзовод Джини ни препоръча да отидем през ноември, за да се насладим истински на Санторини, и вероятно точно това ще направим.  

Селцето Иа и църквите със сините покриви
Селцето Иа и църквите със сините покриви
По уличките на Санторини
По уличките на Санторини
Малко преди облачния залез в Санторини
Малко преди облачния залез в Санторини
И малко наши муцуни на хубавия пейзаж
И малко наши муцуни на хубавия пейзаж

Остров Санторини  и залезите на Егейско Море

Към дома с Олимпия и Celestyal Cruises 

Олимпия ни стана дом, към който по минимум два пъти на ден бързаме да се завърнем, за да не ни остави. Случвало се е и това, когато пътувате с кораб, трябва да си следите стриктно разписанията за слизане и качване на борда.

Корабът Олимпия на Celestyal Cruises
Корабът Олимпия на круиз в Егейско море

Доста бързахме накрая, но успяхме да си хванем последната лодка за кораба и 10 минути по-късно с облекчение се настанихме на масата в ресторанта. Последната ни вечеря бе в леко уморено настроение, но пък изпълнена с удовлетворение, радост и весели разговори с колегите, с които за 3 дни от напълно непознати станахме приятели. Адриан, мениджърът на ресторанта, отново ни предложи чудесно вино.

Нямахме сили за дискотека тази вечер и се отправихме към каютите за един много бърз сън, защото в 6 сутринта трябваше да сложим край на нашия круиз в Егейско море и прекрасните гръцки острови и да слезем от кораба в Атина. Веднага след слизането, с организиран трансфер, потеглихме към летището на Атина, за да си хванем полета на Aegean Airlines за София в 9:05 ч. 

Закуска в бюфет Leda на Олимпия
Закуска в бюфет Leda на Олимпия

Полезно да знаем при пътуване с круизен кораб 

Първият ни круиз в Егейско море премина чудесно и сме много щастливи, че ни се случи именно със Celestyal Cruises. Компанията има два кораба – Olympia и Crystal. Олимпия плава на 3 и 4-дневни круизи по гръцките острови. Crystal обслужва 7-дневни пътувания с много интересни дестинации, включително и круиз на 3 континента. Все пак бихме препоръчали за пръв път да опитате тридневен круиз, защото не се знае как ще ви понесе морето. Първия ден попаднахме на силен вятър и вълнение и не всички се чувстваха много добре на кораба.

В следващите два дни морето бе спокойно и нямахме проблеми. За морската болест помагат спрайт, кока-кола и чай от мента. 

Обяд на Олимпия
Обяд на Олимпия

Цена на нашия круиз в Егейско море и гръцки острови

Цената на круиза зависи най-вече от това каква каюта изберете. В най-базовите вътрешни каюти с отделни легла можете да резервирате тридневен круиз в Егейско море за под 300 евро на човек. Ако не държите да прекарвате много време в каютата си (обективно, не е нужно, защото общите площи са много и чудесни), можете спокойно да пътувате с такъв бюджет. Ако искате да се настаните в нещо по-близко до хотелска стая, отколкото до хостел, има разнообразни варианти на суити и апартаменти.

Цената е All Inclusive и включва 3 хранения на ден, неограничени класически напитки и ползване на всички барове и общи площи. На борда има и СПА център с услуги с допълнително заплащане, както и няколко магазинчета.  

На кораба има и уютна зала с библиотека и литература на различни езици, включително и на български
На кораба има и уютна зала с библиотека и литература на различни езици, включително и на български
Фитнесът на Олимпия, който е за свободно ползване от гостите
Фитнесът на Олимпия, който е за свободно ползване от гостите

В цената на пътуването обикновено са включени 2 екскурзии, като можете да слезете и да се разходите сами свободно на всички дестинации (освен на Санторини, там трябва билети за лодката), където корабът спира. Можете и да си резервирате допълнителни екскурзии, включително тематични пътувания, дегустации, кулинарни преживявания и др.  

Корабите на Celestyal Cruises тръгват от пристанище Лаврион, близо до Атина, но за някои пътувания можете да се качите и от други пристанища, като Солун и Кушадасъ.  

През сезон 2022 на корабите на Celestyal Cruises се спазва и строг здравен протокол. Качването е само със сертификат за завършен ваксинационен курс, плюс предварително направен 24 часа преди пътуването антигенен тест за Covid-19. Носенето на маски в закритите общи пространства е задължително, с изключение на седящите места в баровете и ресторантите. Ако в круиза ви е включена и дестинация извън ЕС, напр. Кушадасъ, ви е нужен и паспорт с валидност минимум 6 месеца.  

Как да си организирам круиз в Егейско море: резервация, логистика и други организационни въпроси 

Ако решите да пътувате със Celestyal Cruises, можете да купите желания пакет директно от сайта им. Там ще откриете всички дати, маршрути, цени и изобщо всичко необходимо като информация. 

До Атина ние летяхме с Aegean Airlines, от които останахме много доволни и пак бихме ползвали. Може да откриете пакети от полет, хотел и круиз на доста добра цена от туристическите агенции, които работят със Celestyal Cruises. Такъв тип пакети се предлагат за по-големи групи туристи и агенциите помагат именно за това – да съберат група, на която да предложат добра пакетна цена. Ако предпочитате да си действате сами, вариантът ви е да си запазите самолет и хотел по стандартния начин – през сайта на авиокомпанията и хотел през Booking.com. И трети вариант – с автомобил до Атина или Солун.  

Компанията предлага също пакет круиз + няколко ношувки в Атина + транспорт от и до хотела, което също може да разгледате като вариант.

Вместо финал 

Ако сте дочели дотук, значи сте големи ентусиасти да отидете на круиз. А ние можем само да ви поздравим, защото преживяването в Егейско море със Celestyal Cruises напълно си струва времето, енергията и разхода. Много рядко сме се чувствали толкова обгрижени и щастливи от добре прекараното време, както на борда на Олимпия.  

Ветровити моменти от борда на Celestyal Olympia
Ветровити моменти от борда на Celestyal Olympia

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image