Алберобело, Южна Италия – градчето на белите къщички с островърхите шапки

This post is also available in: enEnglish

Не се учудвайте, че по улиците на Алберобело е пусто, все още беше извън туристическия сезон, а и валеше дъжд.

Бона Джорната, Италия

Това не е история от типа „10 места, които задължително трябва да посетите в Алберобело“ (много са ми досадни). Това е история какво съм посетил, видял и преживял.

Тесният път се вие измежду полета, изпъстрени с някакви жълти цветя и червени макове. Тук таме се мяркат почернели от слънцето варовикови покриви на къщички, приличащи на малки дръвчета с бели стебла, или пък на феи с островърхи шапки. Облаци са надвиснали над нас и се чудят дали да се изсипят в пролетен дъжд над тази спокойна картина или да изчакат да излезем от колата. И всичко това на път за Алберобело.

Алберобело, Пулия

По пътя минаваме през няколко села, пълни с малките бели къщички, с които е известно градчето Алберобело. Но не се изкушаваме да спрем, а се отправяме директно към него. Пролет е, а и работен ден и няма много желаещи да го посетят, а и дъждът все още не беше започнал, дори слънцето се опитваше да пробие измежду сивите облаци и ние бързахме, колкото можем. Навряхме се с колата точно зад една голяма катедрала (La Basilica Minore dei Santi Cosmae Damiano) и тръгнахме по каменните улички да се разхождаме.

Albero – дърво, Bello – красиво

loading map - please wait...

Алберобело 40.782540, 17.237291

Трули в Алберобело

Трули в Алберобело

Старата част на Алберобело е известна с малките си красиви къщи, наречени „трули“ (trulli). Трулите – ниски варовикови постройки, приличат малко на белосано дърво с черна корона. Изцяло изградени от варовикови късове и плочи са и стените и красивите покриви, които първоначално са били бели, но са почернели от слънцето. Интересното е, че тези къщички били изграждани изцяло чрез сухо строителство, защото това освобождавало собствениците им от данъци в далечния 16 в., когато селцето било заселено за пръв път. Тези трули са защитени сега от UNESCO и голяма туристическа атракция, но и радост за окото.

По-новите трули в Алберобело

По-новите трули в Алберобело

Трулите в Алберобело

Трулите в Алберобело

 

На покрива на трулите

Още при първа възможност се покатерихме на покрива на едната „трула“ и от там се разкри прекрасна сиво-бяла гледка. Всички италианци се оказаха прекрасно любезни и постоянно ни показваха къде да отидем и къде да се покачим. Никой не ни гледаше намръщено, че не си купуваме нищо от магазинчетата им. А дори в тази трула ни почерпиха с тарали.

Покриви на трули в Алберобело

Покриви на трули в Алберобело

Това море от „трули“ зарадва душата ми и дълго стояхме да наблюдаваме къщурките отвисоко. Повечето покривчета си имат своя бяла картинка, магическо-религиозен символ. Определено не знам какво означават, но сигурно са много важни за обитателите им, или поне за първоначалните, които са ги построили. Магазинерката на магазинчето в трулата, на която се бяхме покачили, беше така добра да ни упъти към най-близките панини. Все още не беше заваляло, но се канеше.

Трули в Алберобело

Символи върху покривите на трулите

Магически символи

Магически символи

 

Из Алберобело

На централния площад се почерпихме с най-прекрасните панини, които бяхме яли. И започна да вали. Прекрасен пролетен дъжд, но само ако си на сухо. Но пък улиците измежду къщите бързо се изпразниха и започна моето царство, да снимам празни улици, а това, че ще се намокря… Е то не е важно. Извадихме жълтия чадър, който бяхме забравили в колата, но притичах. Е то спря да вали, но жълтия чадър е хубав.

Трули в Алберобело

Трули в Алберобело

Градчето Алберобело

Градчето Алберобело в дъжда

из градчето Алберобело в дъжда

Градчето Алберобело

Пещерата Чиполиане - Grotte Cipolliane

Най-красивия маршрут за трекинг в Саленто, Южна Италия

юли 17th, 2017 Андрей Андреев Разходка край фиорди, море и пещери някъде на токчето на италианския ботуш Фиордът Чоло (Ciolo). А аз не знаех, че има фиорди в Италия Някъде край Галяно дел Капо, на токчето на италианския ботуш, Адриатическо море се врязва в малък и красив фиорд, който носи името на птица. Чолe (Giole или Ciole) на местен диалект…

В Южна Италия има и други каменни постройки наречени Паяра, ние попаднахме на тях отново в Апулия, но в Саленто – нещо като полуостров на полуострова. 

Градчето Алберобело

За Алберобело ви оставям да се насладите на снимките. Мястото е прекрасно, особено ако сте извън сезона на туристите. Спокойно и някак си различно.

А нашето пътуване едва започваше..

И няколко думи за него: ние отдавна искахме да отидем в Южна Италия, а какво по-хубаво от това да го съчетаем с меден месец. Та такова ни беше пътуването, безхаберно, без да бързаме, всяка нощ спим в различен град, а през деня ядем в различни градове. Понякога скучни, понякога приятни. Е за това пътуване ще ви разкажа сега…

гледка на градчето Алберобело

Пътуването ни в Италия започна веднага след сватбата ни в България през април 2014 г. и премина през Златоград, цяла Гърция, ферибота и хайде в Италия. Алберобело бе първата дестинация по пътя ни и ни доказа, че сме избрали правилното място за пътешествие. Така лежерно преминахме през Матера, Неапол, Помпей, Тропеа, докато не хванахме ферибота за Сицилия. Заредени с италиански емоции, се върнахме през едно от друго по-интересни места – албанското село Фрашинето, където се запознахме с майстор на иконостаси, и чаровния град Лече. Прибрахме се уморени и щастливи след 11-дневната обиколка и вече с нетърпение гласим следващото си пътуване до Италия. А дотогава – вижте къде още бяхме и какво преживяхме:

Матера - Sassi di Matera

Матера – разходка по покривите на къщите

Скалният град Матера в Южна Италия вече е нещо като събрат на Пловдив - двата града са паралелно…
Шикли

Изненадите на едно пътуване до остров Сицилия, Южна Италия

Едно пътуване до остров Сицилия, не успяхме да видим вулкана от мъгла, но бе много приятно Остров Сицилия…
Naples Napoli Italy Italia What to see in Naples, Where to eat pizza in Naples, Pompeii, what to see in Pompeii

Неапол – лудостта на Южна Италия

Какво видяхме за 2 дни в Неапол и 1 ден в Помпей и защо не можем да останем…

Съвети и идеи за пътуването през Южна Италия с кола от България

С леко условие, че информацията е за месец май, най-вероятно не е най-силният сезон.

  • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиния вариант, който открихме бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
  • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
  • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
  • В Алберобело има платена зона за паркиране, ние случайно попаднахме близко до старата част в неплатена зона. Паркира се лесно.
  • В Матера, в ниската част край каменните къщи, има безплатна зона за паркиране, на късмет е дали има места, но не е невъзможно паркирането.
  • Винаги пътуваме със застраховка, ей така, за всеки случай.
Кухнята в Южна Италия е невероятна, може да опитате толкова много неща. Наскоро бяхме малко по-надолу в Пулия и се запознахме с доста от кулинарните удоволствия, които може да си причини човек в региона, та ако кулинарният туризъм ви е голяма част от всяко пътуване, прочетете и тази статия.
кулинарен туризъм в Саленто

Кулинарните изкушения на област Саленто в Пулия, Южна Италия

декември 28th, 2018 Андрей Андреев Иска ми се да поговорим за места, които не сте чували и не сте подозирали, че съществуват. И то в една от най-популярните туристически дестинации – Италия. Вероятно всички сте чували за Пулия (Апулия), някои дори са я посещавали, забележителности не липсват. Но когато продължите на юг, подминете всички големи градове и се озовете там,…

Booking.com

Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Leave a Reply

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image