Алберобело, Южна Италия – градчето на белите къщички с островърхите шапки

Не се учудвайте, че по улиците на Алберобело е пусто, все още беше извън туристическия сезон, а и валеше дъжд

Бона Джорната, Италия

Това не е история от типа „10 места, които задължително трябва да посетите в Алберобело“ (много са ми досадни). Това е история какво съм посетил, видял и преживял.

Трули в дъжда
Трули в дъжда

Тесният път се вие измежду полета, изпъстрени с някакви жълти цветя и червени макове. Тук таме се мяркат почернели от слънцето варовикови покриви на къщички, приличащи на малки дръвчета с бели стебла, или пък на феи с островърхи шапки. Облаци са надвиснали над нас и се чудят дали да се изсипят в пролетен дъжд над тази спокойна картина или да изчакат да излезем от колата. И всичко това на път за Алберобело.

Алберобело, Пулия

По пътя минаваме през няколко села, пълни с малките бели къщички, с които е известно градчето Алберобело. Но не се изкушаваме да спрем, а се отправяме директно към него. Пролет е, а и работен ден и няма много желаещи да го посетят, а и дъждът все още не беше започнал, дори слънцето се опитваше да пробие измежду сивите облаци и ние бързахме, колкото можем. Навряхме се с колата точно зад една голяма катедрала (La Basilica Minore dei Santi Cosmae Damiano) и тръгнахме по каменните улички да се разхождаме.

Albero – дърво, Bello – красиво
Покривите на къщите  в Алберобело
Покривите на къщите в Алберобело

Старата част на Алберобело е известна с малките си красиви къщи, наречени „трули“ (trulli). Трулите – ниски варовикови постройки, приличат малко на белосано дърво с черна корона. Изцяло изградени от варовикови късове и плочи са и стените и красивите покриви, които първоначално са били бели, но са почернели от слънцето. Интересното е, че тези къщички били изграждани изцяло чрез сухо строителство, защото това освобождавало собствениците им от данъци в далечния 16 в., когато селцето било заселено за пръв път. Тези трули са защитени сега от UNESCO и голяма туристическа атракция, но и радост за окото.

По-новите трули в Алберобело
По-новите трули в Алберобело
Уличките между трулите в Алберобело
Уличките между трулите в Алберобело
На покрива на Трула в Алберобело
На покрива на Трула

На покрива на трулите

Още при първа възможност се покатерихме на покрива на едната „трула“ и от там се разкри прекрасна сиво-бяла гледка. Всички италианци се оказаха прекрасно любезни и постоянно ни показваха къде да отидем и къде да се покачим. Никой не ни гледаше намръщено, че не си купуваме нищо от магазинчетата им. А дори в тази трула ни почерпиха с тарали.

Малките красиви къщички в Алберобело
Малките красиви къщички в Алберобело
Още покриви на трули в Алберобело
Още покриви на трули в Алберобело

Това море от „трули“ зарадва душата ми и дълго стояхме да наблюдаваме къщурките отвисоко. Повечето покривчета си имат своя бяла картинка, магическо-религиозен символ. Определено не знам какво означават, но сигурно са много важни за обитателите им, или поне за първоначалните, които са ги построили. Магазинерката на магазинчето в трулата, на която се бяхме покачили, беше така добра да ни упъти към най-близките панини. Все още не беше заваляло, но се канеше.

Символи върху покривите на трулите
Символи върху покривите на трулите
Магически символ върхуи покрива
Магически символ върху покрива
Част от магическите символи, които може да срещнете върху трулите в Алберобело
Част от магическите символи, които може да срещнете върху трулите в Алберобело

По уличките на Алберобело

На централния площад се почерпихме с най-прекрасните панини, които бяхме яли. И започна да вали. Прекрасен пролетен дъжд, но само ако си на сухо. Но пък улиците измежду къщите бързо се изпразниха и започна моето царство, да снимам празни улици, а това, че ще се намокря… Е то не е важно. Извадихме жълтия чадър, който бяхме забравили в колата, но притичах. Е то спря да вали, но жълтия чадър е хубав.

Трули в дъжда
Трули в дъжда
Алберобело в дъжда - малко мрачно, но пък спокойно и красиво
Алберобело в дъжда – малко мрачно, но пък спокойно и красиво
Подредени в права редичка трули, в Алберобело, Пулия, Италия
Подредени в права редичка трули, а какво ли означават символите по покривите им?
Малкото туристи, престрашили се да се разходят в дъжда в Алберобело, Пулия, Италия
Малкото туристи, престрашили се да се разходят в дъжда

За Алберобело ви оставям да се насладите на още няколко снимки. Мястото е прекрасно, особено ако сте извън сезона на туристите. Спокойно и някак си различно.

Алберобело в пролетния дъждовен ден
Алберобело в пролетния дъждовен ден
Трула с магазинче в Алберобело, Пулия, Италия
Трула с магазинче в Алберобело, Пулия, Италия
Уличките на Алберобело
Уличките на Алберобело
Гледката към Алберобело
Гледката към Алберобело

А нашето пътуване едва започваше..

И няколко думи за него: ние отдавна искахме да отидем в Южна Италия, а какво по-хубаво от това да го съчетаем с меден месец. Та такова ни беше пътуването, безхаберно, без да бързаме, всяка нощ спим в различен град, а през деня ядем в различни градове. Понякога скучни, понякога приятни. Е за това пътуване ще ви разкажа сега…

Площад в Алберобело
Площад в Алберобело
La Basilica Minore dei Santi Cosma e Damiano - Алберобело
La Basilica Minore dei Santi Cosma e Damiano – Алберобело

Пътуването ни в Италия започна веднага след сватбата ни в България през април 2014 г. и премина през Златоград, цяла Гърция, ферибота и хайде в Италия. Алберобело бе първата дестинация по пътя ни и ни доказа, че сме избрали правилното място за пътешествие. Така лежерно преминахме през Матера, Неапол, Помпей, Тропеа, докато не хванахме ферибота за Сицилия. Заредени с италиански емоции, се върнахме през едно от друго по-интересни места – албанското село Фрашинето, където се запознахме с майстор на иконостаси, и чаровния град Лече. Прибрахме се уморени и щастливи след 11-дневната обиколка и вече с нетърпение гласим следващото си пътуване до Италия. А дотогава – вижте къде още бяхме и какво преживяхме:

Андрей и Мария в Алберобелло
Андрей и Мария в Алберобело

Съвети и идеи за пътуването през Южна Италия с кола от България

С леко условие, че информацията е за месец май 2014г. (доста неща се промениха през годините), най-вероятно не е най-силният сезон.

  • До Южна Италия стигнахме с ферибот от Игуменица. Най-евтиния вариант, който открихме бяха Grimaldi lines до Бриндизи. Корабът ни беше Катания и не беше неприятен, каютите бяха чисти, имаше душ и тоалетна във всяка. Ако решите да прекарате времето си на „дек“, на отиване към Бриндизи има голям наплив на румънски и български граждани и е много, хм, пренаселено, на връщане ферибота е почти празен. Цените за напитки и храна на борда не са по-високи от в Италия.
  • Ако горния вариант не ви влече, можете да пристигнете със самолет до Бари или Бриндизи. Оттам ние лично бихме взели кола под наем, с която да обикаляме Алберобело и останалите интересни местенца в Южна Италия. Общественият транспорт в Южна Италия може да е предизвикателство.
  • В Италия се подгответе с търпение, малко хора говорят английски, още по-малко български.
  • В Южна Италия пътищата са добри, има магистрали, малка част от тях са платени.
  • В Алберобело има платена зона за паркиране, ние случайно попаднахме близко до старата част в неплатена зона. Паркира се лесно.
Кухнята в Южна Италия е невероятна, може да опитате толкова много неща. Наскоро бяхме малко по-надолу в Пулия и се запознахме с доста от кулинарните удоволствия, които може да си причини човек в региона, та ако кулинарният туризъм ви е голяма част от всяко пътуване, прочетете и тази статия.

Booking.com

Когато се спомене Южна Италия и пътуване, ние винаги сме на линия, наистина винаги. И честичко пишем за малки градчета, за храна, вино и всякакви истории. Вижте всичките ни статии за Южна Италия.

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image