Алиготе 2020, Ува Нестум

Отворил съм три дебели книги, за да подготвя няколкото реда за виното от сорта Алиготе на Ува Нестум. В две от тях не пише нищо за сорта, в трета съвсем бегло се споменава като „другото“ бяло вино на Бургундия (Бургундия е известна с шардонето си, за бяло вино). И така, сортът Алиготе (Aligoté) е стар сорт от Бургундия, от който се правят бели вина, доста приятни и свежи.  

Алиготе на Ува Нестум 

Историята за нас с това вино е от поредното ни посещение на Uva Nestum Wine and Spa, когато Мими ме остави да гледам децата на детската площадка на хотела, а тя се „завря“ из новата винарна за бели вина, която тъкмо бе заработила с реколта 2020 г. И се върна такава, щастлива, че е пробвала едно страхотно алиготе, което ще чакаме да е готово. В онзи септемврийски ден алиготето още не бе приключило ферментацията си и леко бълбукаше. Но още тогава бързата проба на размътената течност обещаваше нещо много любопитно, свежо и нечесто срещано. 

Това беше септември 2020г. Чакахме и чакахме и ето това лято вече имаме своята бутилка Алиготе реколта 2020г. на винарна Ува Нестум (със страхотен SPA хотел). Гроздето е 100% едносортово, като е отгледано в региона на Шумен от доверен на собствениците на Ува Нестум производител. 

Мими и Алиготе 2020 на Ува Нестум
Мими и Алиготе 2020 на Ува Нестум

Духът на бутилката 

Виното е добре да се консумира на 7-12°C, в тези топли месеци направо си го охладете на 7°C и няма да сгрешите. Блед лимонен цвят. Ароматът е фин, елегантен, леко френски на круши и цветя, с лек цитрусов нюанс. Вкус: Леко и елегантно тяло, свежа киселинност, цитруси във вкуса, нотки на ананас. Свеж дълъг послевкус.  

Чудесно е да се комбинира с леки риби, салати и супи, а също и самостоятелно, особено в някой горещ следобед. Едно прекрасно лятно изкушение е това вино.  

Лекото и свежо Алиготе от Ува Нестум
Лекото и свежо Алиготе от Ува Нестум
Вино:Алиготе 2020
Страна:България
Сорт:100 % Алиготе
Реколта:2020
Изба:Uva Nestum Wine and Spa
Местоположение:
долината на река Места, град Гоце Делчев
Цена:~20 лв.
Барик:не
Температура на консумация: 7-12°C
За пиене:най-добре до една година

Бихме ви препоръчали и още едно страхотно бяло вино на UVa Nestum : Тамянка 2020, винарна Uva Nestum, Гоце Делчев

Uva Nestum Wine and Spa 

Вината на Ува Нестум може да консумирате в ресторантите на петзвездния хотел Ува Нестум (в Гоце Делчев) и в Терма Вита (в село Огняново). Това са и едни от малкото места, където можете да си ги купите. Истина е, че понякога е предизвикателство да откриете продукцията на тази винарна, освен ако не отидете на място. Срещали сме ги и в онлайн магазини и в някои винени магазини, специализирани най-вече с български вина. Работата е там, че винарната не прави големи партиди, а само добре обмислено и добро вино, което да е страхотна картичка на виното от Долината на Места.  

А ако пък обичате да се поглезите на SPA, бихме ви посъветвали да отделите няколко дни и да починете в Uva Nestum Wine and SPA, ние лично много обичаме да ходим там. Комбинацията, вино, кухня и басейни винаги ни действа добре.  

Гледката от Ува Нестум от всички страни е величествена
Мили спомени от Ува Нестум

За актуални идеи за добро вино и за последните препоръчани от нас вина следете и статията: „Виното, което откриваме – Идеи от Андрей и Мими“, която често се обновява с нови вина.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image