Home България Да станеш островитянин – остров Света Анастасия, Бургас

Да станеш островитянин – остров Света Анастасия, Бургас

15 minutes read

Доскоро изоставахме с посещението на остров Света Анастасия, който е станал топ дестинация на прекрасния морски град Бургас, откак го отвориха за посетители през 2014 година. Но в един прохладен септемврийски ден имахме страхотния късмет да не се вредим в претъпканото корабче на обяд и да станем островитяни в късния следобед.

Билети за кораба до остров Света Анастасия

Всяко пътуване към остров “ Света Анастасия “ започва от Морската гара в Бургас. На сайта на островчето има актуална информация за разписанието на корабите и упътване как да намерим терминала, откъдето тръгват лодките. Курсовете се извършват с корабчето „Анастасия“. След края на активния плажен сезон, т.е. след 15 септември, посещението на острова изисква малко по-сериозна организация, тъй като се оказа, че не всички кораби пътуват по разписание.

[info]Корабчетата към Света Анастасия тръгват от „Магазия 1“ – в непосредствена близост до входа на Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас[/info]

Служителите, продаващи билети до острова, разказаха, че корабът пътува до острова най-много до края на октомври. След захлаждането на времето интересът на туристите рязко намалял. Но в слънчевите уикенди интересът скача и нашият опит да се качим на лодката в 13,30 се се увенча с провал. По-предвидливи от нас хора си бяха запазили предварително места, а капацитетът на кораба е ограничен до 100 души.

Така под топлото обедно слънце се озовахме в района на гарата и ни посъветваха да изчакаме до 15 ч, когато по изключение щял да пътува и корабът „Кук“, заради големия интерес. Предупредиха ни, обаче, че в последните седмици планираните курсове от 17 ч почти винаги пропадат заради липса на туристи. Корабите не пътуват и в лошо и ветровито време.

[info]

Актуална информация за сезон 2021:

През лято 2021 кораб „Анастасия“ ще извършва по три курса на ден:

Тръгване от Бургас: 10:00 ч, 13:30 ч, 17 ч от „Магазия 1“

Тръгване от острова: 12,30 ч; 16 ч, 19.30 ч.

С оглед на променливите метеорологични условия, преди да се отправите към „Магазия 1“ се обадете на телефон 0882 004 124, за да се уверите, че курсът ще бъде изпълнен.

За информация и резервации – тел.: 0882 004 124 или e-mail: reservations@gotoburgas.com.

Цени за пътуване с кораб „Анастасия“ за различните категории пътници може да намерите тук.

.[/info]

Остров Света Анастасия

Корабът „Кук“ ни изненада приятно с това, че е доста по-голям от „Анастасия“ и никак не бе пълен. Докато го разгледаме и изпием една бира, вече ни стоварваше на малкия островен кей и се заизкачвахме по пътечката нагоре към манастирските сгради. Този път гладът ни беше по-силен от любопитството и се отправихме първо към ресторант „100 години назад“. Да си намерим маса и да има нещо останало след тълпите изгладнели туристи на обяд си беше чист късмет, както бе споменато и в менюто на ресторанта. Паламудът, рибената супа и хайверът бяха на ниво, обслужването – чудесно, а цените – съвсем прилични като за остров.

Остров Болшевик и чудесата на Света Анастасия

Остров Света Анастасия се намира на около 6,5 км югоизточно от Бургас. Той е в рамките на Бургаския залив и върху скромната площ от 8,5 декара. Историята разказва, че бил заселен още през IV-VI век, а от XV век датира манастирът „ Света Анастасия Фармаколитрия (Лечителка)“. През годините светата обител била многократно опожарявана и нападана от пирати. Но не липсват и легенди как светицата чувала молбите на монасите и носела бури и беди на морските разбойници, защитавайки острова и неговите обитатели.

В по-близкото минало, обаче, съдбата на манастира била трудна, като той просъществувал до 1923 година. След това островът бил превърнат в затвор за политически престъпници. 132-ма комунисти и земеделци били заточени там заради недостиг на места в бургаския затвор, но скоро местните власти установили, че поддръжката на подобно съоръжение на остров е трудна. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година, обаче, затворът пак заработил.

Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия

След 1944 година островът, наречен междувременно Болшевик, се връща към мирния живот и става любимо място на бургаските културни хора. Поетът Христо Фотев прекарвал много време там и дори му излязъл прякор „губернатор“ на острова. В онези десетилетия на „Света Анастасия“ имало скромен хотел, т.е. старите затворнически килии, но с чисти чаршафи. Имало и малко ресторантче, а романтиката била допълвана от запазената църква „Успение Богородично“ и от фара на острова, който осветява пътя на корабите от далечната 1889 година. Редовен транспорт, разбира се, нямало, и вероятността да се сблъскаш с много туристи била почти нулева. Стигало се с лодка от града, повече от час гребане.

Остров Света Анастасия днес

Днес на острова е не по-малко романтично и интересно, въпреки че ми се ще да бяхме го посетили и по онова „девствено“ време, когато е бил труднодостъпен и не е бил официална туристическа атракция. Все пак, не може да не отдадем дължимото на община Бургас за облагородяването на островчето и организирането на редовен транспорт до него.

Църквата и фарът на остров Света Анастасия

Църквата и фарът на остров Света Анастасия

Стъпвайки на кея на „ Света Анастасия “, първо виждаме малкия каменист плаж. Изкачваме се по пътечката към манастирските сгради, приятно реставрирани и превърнати в хотел и музей. В някогашните килии все още може да се нощува, но условията са далеч по-добри.  Гостите във всяка стая си имат невиждани по-рано удобства като санитарен възел. Допълнително построената къща за гости предлага още няколко стаи и апартаменти, за желаещите да се насладят на островната романтика и в летните вечери.

Малкият плаж на остров Анастасия

Малкият плаж на остров Света Анастасия

Църквата на остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия може да бъде обиколен за 10 минути. Но и двата часа, които ви се полагат по графика на корабчето, няма да ви стигнат, за да разгледате всичко в детайли. В малката църква ще прекарате известно време, наслаждавайки се на прекрасния стар дървен иконостас и малкото запазени фрагменти от стенописи. За съжаление, в затворническите времена църквата била използвана за склад и част от красотата ѝ била унищожена.

Снимка от моя приятел Николай Пандев - Още негови творби на: www.pandevonium.com

Снимка от моя приятел Николай Пандев – Още негови творби на: www.pandevonium.com или Instagram

Църквата на остров Света Анастасия

Църквата на остров Света Анастасия

Островният фар

Фарът на острова пък в първоначалния си вид представлявал желязна кошница, пълна с горящи въглени, която местните издигали нощем, още през XVII в. През следващите десетилетия системата за сигнализация постепенно се подобрявала, като минала през етапите на фенери, окачени върху дървен или железен стълб. През 1889 година френска компания монтирала истински фар върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище, а светлината му се виждала на 10 мили. Настоящият фар е от 1914 година.

Фарът на остров Света Анастасия

Фарът на остров Света Анастасия

Снимка от моя приятел Николай Пандев - Още негови творби на: www.pandevonium.com

Снимка от моя приятел Николай Пандев – Още негови творби на: www.pandevonium.com или Instagram

Манастирската сграда на остров Света Анастасия

Старата манастирска сграда днес приютява както хотел, така и музей. Малко странен музей, за който не сме сигурни дали оправдава входната такса от 6 лв, но бяхме длъжни да пробваме. Вероятно поради липса на материални артефакти, които да бъдат изложени в него, основателите на музея са заложили на мултимедията и специалните ефекти.

Старата манастирска сграда на остров Света Анастасия

Старата манастирска сграда, сега превърната в музей и хотел

Което само по себе си не е лошо, но когато целият музей представлява празни стаи, опасани от всички страни с екрани, започваш да се чувстваш повече като в кино, отколкото в музей. Все пак не си тръгнахме с празни ръце от музея, тъй като ни подариха сертификати, че сме станали островитяни. Сега имаме и материално доказателство, че наистина сме били там.

След като не пропуснахме да уважим и ресторанта с вкусните му гозби, остана да видим и лекарната, споменавана навсякъде в пътеводителите. За съжаление късмет с нея нямахме, тъй като затваряше, а персоналът бързаше да се прибере с корабчето с нас. В късния септември изглежда бяха поприключили с обслужването на клиентите, защото се оказа, че и половината неща от менюто вече не ги предлагат. Иначе през лятото сигурно е много приятно да седнеш да изпиеш една лимонада на терасата на лекарната, която е буквално на скалите до морето.

Лекарната на брега на морето

Лекарната на брега на морето

Скалите, обвити от легенди

Островът може да се похвали със завиден брой забележителности за площта си. Друго интересно около него са причудливите скални образувания в морето – Гъбата, Вкамененият кораб и др. Вкамененият кораб действително прилича на кораб (дори доста повече от Корабите на Синеморец), а легендата разказва, че едно време бил превозно средство на пирати, опитващи се да ограбят острова, но Света Анастасия им пратила буря и те се издавили, а корабът се вкаменил.

 Вкамененият кораб

Вкамененият кораб

Можеше да разгледаме и други неща на остров Света Анастасия, но късметът ни да го хванем без хора бе за сметка на времето там. Оказа се, че корабчето в 17 ч натоварва пътниците наобратно и така им се събира час и половина престой. А ако изпуснеш кораба, няма с какво да се прибереш, и решихме да не прекаляваме с адреналина.

Остров Света Анастасия

Разходка по Морската гара

Ако сте пристигнали по-рано на Морската гара в Бургас, защото се притеснявате да не се окажете без билети в последния момент, не се притеснявайте, че ще пощуреете от скука. Чакането на Морската гара съвсем не е като да чакаш на някоя обикновена гара. В района на Морска гара – Бургас е не по-малко приятно за разходки, отколкото в Морската градина например, и всъщност е доста интересно.

Фарът на пристанище Бургас

Фарът на пристанище Бургас

Двата часа минаха бързо, а успяхме да се полюбуваме и на гледките към пристанището. Останахме много приятно изненадани от новата детска площадка, дори съжалихме, че дъщеря ни не бе с нас, за да подивее с множеството други деца. Навсякъде в района на гарата са наслагали и пейки и беседки с изглед към морето. Там чакащите пасажери могат да си починат, а рибарите – спокойно да си наловят вечеря. Така в разходки откарахме 2 часа и малко преди 15 часа бяхме строени на пристана, за да не изтървем и следващия кораб.

[info]Ако не ви се разхожда на Морската гара, оттук започва и Морската градина, а и има и плаж съвсем наблизо. Може да се разходите до морското казино и да се върнете с редовните бусчета между казиното и гарата. А ако продължите все по брега, ще стигнете до Атанасовско езеро и Бургаските солници. Има редовен транспорт от казиното до солниците.[/info]

Къде да похапнем на Морската Гара 

Малко случайно се озовахме на Морската гара по залез в един априлски ден. Вече бяхме изпуснали последния кораб към остров Анастасия и се чудехме къде най-вкусно да хапнем в Бургас. И всичко ни се нареди чудесно, защото на Морската гара се намира едно от най-сполучливите заведения, ако обичате риба – ресторант Даляна, Бургас. Много хубава рибна кухня с приятна гледка към морето и морската гара и на добри цени.  

Ресторант Даляна, Бургас

Ресторант Даляна, Бургас

[info]Даляна е емблематично заведение за хапване в района. Комбинацията на красива гледка и добра морска храна на разумни цени е чудесна и първото заведение, което довежда и до ресторанта на Морската гара, се намира в местността Отманли. [/info]

Порция сафрид в Даляна, Бургас

Порция сафрид в Даляна, Бургас

И така, първа препоръка е да си запазите места предварително, със сигурност ще е много трудно да се уредите със свободна маса на място. И втората препоръка е – задължително го посетете, няма да съжалявате. Та ние попаднахме по залез и красивият диск на слънцето бавно се скри зад пристанищните сгради. А ние се нагостихме с черноморска риба и рибена супа.  

Залез на Морската гара в Бургас

Залез на Морската гара в Бургас


Booking.com

 

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Natalia Harris 2017/06/24 - 6:06 AM

Както винаги поредното занимателно четиво поднесено с финес от Андреей Андреев. И пак свежа идея за ескейп когато сме си в Бг…
Само малка корекция мисля, че трябва на думата дървен олтар да се замени с дървен иконостас…:)

Reply

Copyrighted Image