Home ПътешествияБелгия Антверпен, Белгия за пръв път – забележителности и няколко приятни ресторанта

Антверпен, Белгия за пръв път – забележителности и няколко приятни ресторанта

30 minutes read

Пристигаме в Антверпен с влак от Брюксел и спираме на централната гара. Може би това е най-добрият начин да започнем с Антверпен и неговите забележителности, а и за нас нямаше много варианти, освен да летим от София до Брюксел и да намерим удобен начин да стигнем до града на диамантите.

За по-нетърпеливите и да им спестя четенето надолу, ако сте тук, само за надзърнете кои са най-забележителните забележителности на Антверпен, ще ги изброя набързо: Централната Гара, централен площад Grote Markt със сградата на кметството, катедралата „Света Богородица“. главната търговска улица Meier и музеят MAS (Museum aan de Stroom). Така, знаете всички забележителности, необходими за един ден в Антверпен.Влезте и в крепостта Het Steen, където е туристическата информация на града.

Централната гара на Антверпен – железопътната катедрала

Но да се върнем към централната гара, където, може би и на вас би ви започнала разходката в Антверпен. Тя се помещава в еклектична сграда, проектирана от белгийския архитект Луи Деласенсери в края на XIX в. И е отворена на 11 август 1905г. Стилът на сградата е любопитна смесица от неоренесанс, ар нуво и барок, а огромният купол над чакалнята е дал на гарата прозвището Spoorwegkathedraal – „железопътна катедрала“.

На централната гара спират и някои от високоскоростните влакове Eurostar от Амстердам – Ротердам – Антверпен – Брюксел и някои градове във Франция – Париж, Лил,  Шамберѝ, Авиньон, Марсилия (през лятото).

Слизаме на някой от долните етажи на гарата и над нас виждаме още едно ниво с перони и наредени съвременни влакове. Високите тавани на гарата са били проектирани така заради дима от парните локомотиви. И макар че вече се „отбелязахме“ на гарата, нашите разходки из града често ни отвеждат до нея през следващите дни.

Районът около гарата е пълен с хотели и ресторанти, ние бяхме отседнали близко до нея в един чуден хотел с малки стаи, но много чисти и нови. Хотелът е новопостроен и е на перфектно място за опознаване на града – оставям линк към booking, имаше много добри цени и силно го препоръчвам. Аз всеки ден използвах общите помещения да работя на лаптопа си.

Диамантения квартал – „Всеки диамант минава през Антверпен поне веднъж!“

Като излезете от гарата и се насочите на север, отляво се простира на територията на една квадратна миля „Диамантения квартал“. Антверпен е наричан „Световната диамантена столица“ и каквито и числа да ви напиша тук за повече от 1700 ателиета за необработени или полирани диаманти или за това, че около 80% от необработените диаманти пристигат в Антверпен, или че това е индустрия за милиарди, всичко ще ви звучи изумително. Та в диамантения квартал може да потърсите бижу за приятелката, годеницата, съпругата. Да се разходите и да поогледате витрините с бижута с диаманти. Може да се отбиете до един от най-добрите магазини за шоколад, ако диамантите не са ви цел точно днес, но за това ще ви разкажа по-надолу.

Докато проучвах за Антверпен, попаднах и на историята за най-големия обир на диаманти в Диамантения квартал. През 2003г., уикенда след свети Валентин (15-16 февруари) италианска банда обира диаманти и други ценности за над 100 милиона долара. Обирджиите в последствие са арестувани, но така не са открити всички откраднати диаманти и изтърпяват между 5 и 10 години затвор.  

Главната улица „Meir“

Като се откъснете от диамантите и се насочите към историческия център на Антверпен, минавате по улицата “Meir”, името на която идва от  холандска дума „meere“ (езеро), в което известно време са държали дървесината за производство на мебели мокра.

Сега тук езеро няма, улицата е голяма и пешеходна и с най-високите наеми в Бенелюкс – около 1700 евро за квадратен метър за година. И тук може да откриете и популярни марки и по-скъпи магазини. Ако сте решили да пазарувате, тук е едно от популярните места.

Ние не сме запалени по „шопинг туризма“ и просто ползваме голямата пешеходна улица за разходка всеки ден, докато стигнем по-близо до река Шелда (Схелде).

Катедралата „Света Богородица“

Все повече се усещат автентичните сгради около нас, виждаме катедралата „Света Богородица“, която се извисява над околните сгради.

Катедралата „Света Богородица“ е емблематична сграда за Антверпен, чието строителство започва през 1352 година по проект на братята Ян и Пийтер Апелманс. Ако се загледате в катедралата, ще видите, че едната кула липсва, това е защото строителството на катедралата е прекратено през 1521 година и така катедралата остава с една кула. В нея може да видите творби на Рубенс и други големи творци.

Катедралата е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, част от общия обект Камбанарии на Белгия и Франция.

В Антверпен може да посетите „Къщата на Рубенс“, която сега е музей. По време на нашето посещение течеше ремонт, проверете дали е отворила отново.

Красивият площад Grote Markt

Както и да се завъртите около катедралата, ще попаднете на площад Grote Markt (Големият пазар), който на нас бързо ни стана любимо фотогенично място. Накратко – тук се намира красивата сграда на кметството, строена през XVI век. Площадът е заобиколен от реконструкции на сградите на гилдиите, които са реконструкции от края на XIX и началото на XX век, доближаващи се до картини на площада, рисувани от фламандски художници. Като все пак има и някои фасади, които са оригинални от XVI век.

Сградите на гилдиите на Красивият площад Grote Markt
Сградите на гилдиите на красивия площад Grote Markt – Антверпен забележителности
Фонтана Брабо в Антверпен
Фонтанът Брабо в Антверпен

Тук по Коледа се организира и ледена пързалка и коледния базар. А през лятото ще видите работещ фонтана Брабо. Завършен през 1887г., фонтанът изобразява момента, в който Брабо хвърля отрязаната ръка на великана Друон Антигун. Антигун живеел до река Шелда и събирал такса от хората, преминаващи реката. Който не платял му била отрязвана ръката и хвърляна в реката. Докато римския капитан Силвий Брабо предизвиква великана и го убива. Разбира се, и той отрязва ръката на Антигун и я хврля в реката – това действие ще видите „запечатано“ в статуята на фонтана.

Ресторантите тук – ще ви препоръчам едно място

Време е да ви отведем и къде да хапнете. Има едно много знаково място и забележително с непретенциозността си – Fish A’Gogo. Или кактото ние го кръстихме „Гого“. Гого се намира на уличката пред катедралата, работи от 12ч на обяд до 18-19ч. вечерта, но има голям шанс да затвори и преди това. Мястото е просто изключително семпло и приятно. Влизате и избирате на касата какво ще ядете, а то обикновено е „каквото има“. Примерно, ние като бяхме имаше 6 броя стриди, перфектно приготвена риба, октопод… всичко ни хареса много. Та казвате какво искате (съветвам ви да пиете бира, ситуацията с виното е твърде наливна) и ви казват да се качите на втория етаж и да седнете на маса 7 (в нашия случай). Искрено препоръчвам мястото.

Крепостта Het Steen

Най-старата сграда в Антверпен, Het Steen е построена през 1200-1225г. като врата към разрушения през XIX век замък Брабант. Тук влизате свободно, защото тук е туристическата информация на Антверпен, както има и достъп до панорамна площадка на покрива на сградата.

Оттук можете да се разходите покрай реката на север, за да стигнете до красивата сграда на MAS, но аз лично бих се върнал към стария град и оттам по уличките да стигна до MAS, по-приятна разходка се получава.

Какво е MAS?

MAS (Museum aan de Stroom) e разположен по поречието на река Шелдa в квартал Айландже в Антверпен, Белгия. Той отваря врати през май 2011 г. и е най-големият музей в Антверпен.  Сградата е изключително красива и футуристична. 60-метровата постройка е по проект на архитектурната фирма от Нидерландия Neutelings Riedijk Architects. Фасадата ѝ е от червен индийски пясъчник и от извити стъклени панели. На покрива ѝ има панорамна площадка със свободен достъп, която може да посетите до 22ч. вечерта, т.е. дори когато музеят не работи. А на етажа под нея се помещава и единственият ресторант в Антерпен с 3 звезди от гида Мишлен.

Когато ние посетихме Антверпен, дегустационното меню в този ресторант (Zilte***) бе на цена  от 340 евро. Не се и съмнявам, че си заслужава, ако можете да си го позволите.  

И така, в музея MAS може да отделите много време и да видите най-разнообразни изложби. Често се сменят експозициите и може да попаднете на изключително интересни попадения, но проверете предварително.

Да вечеряме ли около MAS?

Ние си бяхме набелязали няколко ресторанта в тази част на града. Има доста любопитни варианти, но понеже пишем за места, които сме изпробвали лично, историята ни отвежда до Bistrot L’îlot, което през 2024 е „MICHELIN Guide’s Point Of View“. Тук малко нещата са смесени, парижки дух на мястото с италиански готвач и много приятна кухня. Бистрото е изключително малко, един готвач и един сервитьор и много приятен винен лист. Цените са разумни (около 45-50евро за дегустационното меню без напитките). И ние прекарахме много приятна и свежа вечер в бистрото.

Ние в Bistrot L'îlot, което през 2024 е „MICHELIN Guide’s Point Of View“
Ние в Bistrot L’îlot, което през 2024 е „MICHELIN Guide’s Point Of View“

Майката на всички борси

Тази величествена сграда е първата в света, специално построена за целите на борса през 1531 г. По неин модел е построена Кралската стокова борса в Лондон 40 години по-късно. От основаването си до края на 17 век сградата функционира като стокова борса, една от най-големите в региона. В следващите 2 века, след няколко пожара и спад в търговията, сградата сменя предназначението си и се използва за какво ли не, включително за художествена академия. През 1858 е силно увредена при голям пожар и след това реконструирана. И отново заработва като борса, този път фондова, което остава така чак до 1997 г. Тогава вече доста остарялата и нуждаеща се от ремонт сграда е изоставена, а 20 години по-късно отново реставрирана.

И така в днешно време тук се провеждат супер хубави събития и просто си пасват на мястото. А ако няма да посещавате събитие в Борсата на Антверпен, често е отворена за посещения между 10:00 и 17:00 събота и неделя. Признавам си, че вероятно щях да изпусна тази красота, ако Мими не беше на събитие в нея.

Още Антверпен забележителности, ако ви остане време: Сградата на пристанищната администрация в Антверпен

Ако разглеждате снимки от Антверпен, все някъде ще попаднете на причудливата старинна сграда, върху която сякаш от небето е паднал гигантски кристал (примерно диамант). Това е сградата на пристанищната администрация. Пристанището е най-големият и най-значимият обект за икономиката на Антверпен и второто по големина пристанище в ЕС след Ротердам. Представлява комплекс с огромна площ и всъщност се нарича Пристанище Антверпен – Брюж, след като е обединено официално с пристанището на Брюж през 2022 г.

Да се върнем на сградата. Основата е всъщност бившата пожарна служба на пристанището, която, разбира се, е реставрирана. А причудливата надстойка във формата на диамант е проектирана от легендарната Заха Хадид (1950 – 2016) и екипа ѝ, един от най-разпознаваемите архитекти на нашето време с революционните си идеи и причудливи форми. Сградата символизира приемствеността между миналото и бъдещето на Антверпен, а стъклената фасада отразява множеството цветове и светлини на Антверпен и изглежда различна във всяка секунда от денонощието.

Ако си падате по индустриалния туризъм, можете да влезете в сградата с организиран тур. Вътре върху пода на фоайето има атрактивна карта на цялото пристанище.

Белгийски шоколад в Антверпен

Казах ви, че хотелът ни бе на перфектно място, буквално между 5 и 20 минути пеш от всичко. И така на 5 минути от нас бе най-големият музей за белгийски шоколад – Chocolate Nation, който ви препоръчвам. Изключително интерактвно място, което ви превежда през света на шоколада от какаовото зърно до историята на продукта и всичко, което би ви било интересно.

Разходката завършва с магазин с различни шоколадови изделия, но по-важното е, че малко преди края имате и дегустация на шоколади, която ще ви хареса. Цялата разходка е малко повече от час. И понеже съвсем подробно разказват за шоколада в Chocolate Nation, този път ще си спестя тази история.

Къде да купим шоколад? Няма еднозначен отговор, но аз бих ви препоръчал, както и много белгийци, да посетите Chocolatier Del Rey, в Диамантения квартал, имат уникални бонбони с формата на диаманти, а и трудно може да намерите от техните продукти извън Белгия.

Антверпен Гурме туризъм

Списъка с ресторанти в Антверпен изнасяме подробно в категорията „Пътеводител на добрия вкус“ – „Белгия“, препоръчвам ви да разгледате какво сме открили и опитали. Но с удоволствие ще акцентирам на няколко места:

  • Рибен ресторант през деня: Fish A’Gogo;
  • Японско местенце за суши по обяд (до 17ч.) – Ko’uzi;
  • Китайски ресторант до китайския квартал (задължително запазете маса, кухнята е много пикантна) – Ni Shifu;
  • Вечеря в много хубав ресторант (fine dining)ресторант FRANQ;
  • Приятелска обстановка и все пак изтънчен вкус – Bistrot L’îlot
Наздраве за моментите, в които има шампанско. Всички те са достатъчно специални. FRANQ - Мишлен ресторант Антверпен
Наздраве за моментите, в които има шампанско. Всички те са достатъчно специални. FRANQ – Мишлен ресторант Антверпен

Пържени картофи – препоръчаха ни няколко места с пържени картофи и наистина бяха хубави, но мисля, че навсякъде са хубави, затова се разходете и открийте вашите. Но пържените картофи са важни за пробване в Белгия, сервираха ни ги дори в ресторанта с една звезда Мишлен.  

Къде да отседнете?

Бих казал, че около Гарата или операта може да намерите много места на разумни цени и изобщо не е проблем да сте тук. Също от Гарата до река Шелда са много удобно разположени местата за настаняване. Ние бяхме в новия за 2024г. хотел Holiday Inn Express Antwerp – City Centre, an IHG Hotel, стаите са малки, но изключително удобни и чисти. Закуската е хубава и обилна.

Booking.com

Как да стигнем до Антверпен?

От България летяхме до Брюксел (Шарлероа), където хванахме автобус до гарата в Брюксел (около час и половина път). Оттам с влак стигнахме до централната гара в Антверпен (с влак е около 30-45 минути). Наобратно полетът ни бе съвсем рано, та си бяхме резервирали трансфер от хотела до летището.  

Може да ви хареса също

Copyrighted Image