Home ПътешествияКипър Скалата на Афродита, на острова на Афродита – остров Кипър

Скалата на Афродита, на острова на Афродита – остров Кипър

6 minutes read

Слънцето бавно залязва някъде на запад, към Пафос. Ние се движим по магистралата от Лимасол към Пафос и се оглеждаме къде да се отклоним за едно от най-известните места в Кипър. Което или ще ви хареса, или ще кажете „Нищо особено“. Но ние сме в добро настроение, отпочинали и с желание да видим нещо ново и нещо божествено.

Виждаме старата отбивка от магистралата, аз много внимавам с шофирането, непривично ми е да карам в държава с ляво движение. Стигаме отбивката си и се насочваме към брега на морето. Пейзажът е каменист и обагрен с все още жълтеникавите лъчи на майското слънце.

Гледка от пътя към скалата на Афродита
Гледка от пътя към скалата на Афродита

Най-известната скала в Кипър

В Кипър вече бе станало доста топло, нищо, че е май. Плажовете са пълни с туристи или поне така си мислим ние, така и не отидохме на плажове. Но все пак се решихме да стигнем до красивия плаж на Афродита и да се полюбуваме на мястото, където се е родила богинята. Поне според някои митологични източници.

Плажът на Афродита
Плажът на Афродита

Пафос е бил главният център за поклонение към Афродита и сега като се разхождате из стария Пафос, може да видите следи от този култ. И векове наред тук са се стичали поклонници на Афродита, за да почетат своята покровителка или да помолят богинята за техните си грижи.

Скалата на Афродита и плажът на Афродита
Скалата и плажът

Малко вулгарната история за зачеването на Афродита

Ще сложим красиви снимки на мястото, за да не се впечатляваме много от историята на древногръцкия поет Хезиод (VIII в. пр. Хр.). Така и ние се насочихме към мястото на драматичното зачеване на Афродита, сега много популярна дестинация. Спряхме на паркинга до пътя, който сякаш водеше само до тук, и се насочихме към плажа.

Скалата на Афродита по залез
Скалата на Афродита по залез

Хезиод в неговата Теогония твърди, че Кронос (син на Гея и Уран) отрязва гениталиите на баща си Уран и ги хвърля в морето. Хезиод твърди, че гениталиите „са били пренесени по морето дълго време, и бялата пяна се е образувала от безсмъртната плът; с нея растяло момиче“ и така се е родила Афродита – най-красивата сред гръцките богини, богинята на любовта, красотата, страстта, удоволствието и създаването на потомство. Има и по-скучна версия, където Афродита е дъщеря на Зевс и Диона, но точно за тук говорим за историята на кастрацията на Уран (Небето).

Не можем да отречем, че царството на Уран е многокрасиво по залез
Не можем да отречем, че царството на Уран е многокрасиво по залез

Какво може да се случи на скалата на Афродита

Освен да се полюбувате на красивия залез, можете да послушате международна реч. Може и да поплувате. Има легенди, че ще намерите вечна любов, или пък беше красота, ако плувате около камъка, където се е родила от пяната на морските вълни най-красивата богиня. Но за да сте сигурни, че ще се случи, най-много помага и преди да се топнете, да сте хубави като Афродита.

Домочадието по камъните на плажа
Домочадието по камъните на плажа

На плажа ще забележите и храсти, навързани с панделки. Там, след като преплуват около скалата, влюбените си връзват панделки с имената си с надеждата богинята да благослови любовта им, да им даде деца или каквото друго желание си пожелаят. А други пък връзват панделки с надеждата да срещнат любовта.

Храст с панделки
Храст с панделки

Полюбувахме се на мястото, децата играха на каменистия плаж и за нас камъкът на Афродита не бе просто един камък, а място с безкрайна красота, което се надявам да предадем и на вас. А ако не сте усетили красотата на пейзажа, дори когато сте били там, значи е трябвало да си донесете и малко кипърско вино.

Логистика до скалата на Афродита

Най-лесно се стига с кола от Пафос или Лимасол, точно по средата е, има и паркинг. Междуградски автобус също минава, трябва да проверите точно кой и от къде. А и съм чувал, че през сезона има круизни яхти от Пафос или Лимасол до тук. Но бих ви препоръчал да си намерите начин да сте тук по залез.

Тунелът под пътя от паркинга към плажа
Тунелът под пътя от паркинга към плажа

А след залеза Мими, Анна, Адриана и аз се насочихме към село Омодос в планината, където бяхме отседнали и за което, заедно с терасовидните лозя и кипърско вино, ще ви разкажем скоро.

Още гледки по тази част на крайбрежието
Още гледки по тази част на крайбрежието
Booking.com

Кипър е много любопитен остров и всичко което сме успели да напишем за него може да прочетете в категорията ни Кипър.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image