Градът на белия мрамор – Ашхабат, Туркменистан

Как се чувства един турист в най-странната държава, в която съм бил – Туркменистан

Вече мина цяла седмица, откакто се върнах от Туркменистан, и е време да седна да напиша няколко реда. Случи се така, че първата изцяло азиатска държава, която посетих, бе Туркменистан или по-точно столицата ѝ – Ашхабад. Може много хора да се зачудят къде е това място, леко ще ги ориентирам – на изток от Каспийско море, на юг от Казахстан и Узбекистан и на север от Иран и Афганистан. И какво правех там? За съжаление се бях запътил по работа и нямах много време да опозная страната, но и тя не искаше много да бъде опознавана.

Ашхабад си е познатото име от съветско време, след провъзгласяването на независимостта на страната градът е преименуван на Ашгабат. Името Ашгабат било по-близко до първоначалното туркменско име.

[mapsmarker marker=“203″]

Туркменистан е държава с еднопартийно управление и с президент, избиран с учудващо много гласове. Наскоро гледах една графика на National Geographic, точно покрай изборите в България, че на изборите за президент активността на народа е около 89% и Туркменистан е с най-активния народ на света. Този народ си избира президента с над 97% от гласовете (около 2 000 000 гласа, подгласникът има малко над 80 хил., много е харесван този президент). Е няма как, навсякъде в кабинети, офиси, ресторанти, хотели ще виси портрета на този харесван президент, явно всички си го харесват.

Как се отива в Туркменистан?

Толкова е сложно български гражданин да получи виза за Туркменистан, че дори не съм сигурен, че знам цялата процедура. Най-усложняващото е, че България и Туркменистан нямат дипломатически отношения, т.е. не сме си разменили посолства и посланици. Издадохме си виза чрез посолството на Туркменистан в Турция. Т.е. получихме писмо от там, а визата на летището в Ашхабад. От Истанбул към Ашхабад оперират Туркменските авиолинии и Турските, ако някога ви се наложи да пътувате натам препоръчвам ви Турските, не че Туркменските са зле, но между Турция и Туркменистан върлува куфарната търговия и местните „търговки“ (основно жени са) пътуват с бяло-зелените самолети на туркменските авиолинии и допринасят много за суматохата.

Ашхабат, Туркменистан

Влизането в Туркменистан

Туркменското летище е малко и симпатично. Както много неща в града и то се готви да бъде заменено с ново по-голямо летище, което строят непосредствено до него. И така, кацаш на малкото летище и още от началото прави впечатление необичайно голямото количество униформени на терминала, много повече, отколкото е редно да има. С влизането още се нареждаш на опашка за визи с останалите чужденци и изхарчваш стотина долара за зелената виза.

Всичко с визите става много бързо и подредено, тук са само чужденци. Двама униформени ти проверяват документите, а на друго гише две дами в типично за жените от Туркменистан облекло бързо ти прибират парите. И от там се шмугваш при неразборията. Минаваш проверката на паспортите, където те гледат съмнително и неприветливо, оглеждат ти паспорта, визата и всичко, дори документа, че си платил.

Летищни емоции и куфарна търговия

И от там … еми представете си, само 2 самолета са кацнали и няма изгледи други да кацнат, а на летището всичко е изпълнено с хора, жени най-вече. Бутат се колички, натоварени с опаковани в кафява хартия денкове, някакви хора седят по земята, дебнат си денковете, разбира се всичко е много цветно заради одеждите на жените.

2015-11-11 08.33.56Една жена ни спира с молба да вземем един или два от нейните денкове да минем митницата, те пускали до 60 кг без проблем. Шейсет килограма? Че колко носиш ти? И как така ще прекарвам нещо чуждо през митница, на която видимо има повече митничари, отколкото посетители! На лентата с багажа чуждестранните куфари някак си се губят в купчините денкове. То и много чужденци разбира се няма. Два самолета, а излизахме от летището около три часа. Лош късмет, но все пак успяхме. С малкия проблем, че колегата носеше цигари за почерпка на местните, а се оказа, че може да внесеш само две кутии. Спряха го, ходи да го глобяват, съветвам ви да избягвате цигарите по митниците в Туркменистан. Все пак президентът им е доктор, макар и зъболекар, не харесва такива неща.

Ашхабад, Туркменистан и кошмарът на фотографите

Първото впечатление от града ми е, ами голямо полицейско присъствие, президентът им Гурбангули Бердимухамедов (не се смейте, знам да го казвам, има си портрет буквално навсякъде в града и по институциите) се завръщал със самолет от града Туркменбаши. Щом президента лети, нищо друго не лети. Затваряха летището, когато ние се измъквахме, паркингът бе опразнен и по улиците имаше полицаи през метър. Регулираше се трафика на всяко кръстовище. И по едно време можехме да се въртим само в кръг, но поне в кръг около хотела.

Ашхабат, Туркменистан

Сега няколко думи за обстановката. Ашхабад е хубав град, спокоен. Не те е страх от нищо, но имаш някои ограничения. Не можеш да снимаш обществени и административни сгради, не можеш да снимаш полицаи, а тях ги има навсякъде. Като цяло фотограф да си не е много приветливо на това място. Правят ти често забележка за това, че снимаш. Мен не са ме карали да изтривам снимки от камерата, но ще забележете, че много съм се ограничавал. От страх ли, от неудобство ли, не знам. В хотела има някакъв интернет срещу долар на ден, но забележете, че всички социални мрежи са забранени, няма Facebook, Twitter и т.н.. Забранена и операта, това го прочетох в Интернет.

Сапармурад Ниязов, бившия президент на Туркменистан

Позлатената статуя на Героя на Туркменистан Сапармурад Ниязов

Как се разбирах с местните в Туркменистан?

Туркменският език е близък до турския, английски се употребява толкова слабо, че направо го бройте бегал. Руският е широко използван. Все пак са бивша съветска губерния. Колкото по образован е човекът, с когото си общувате, толкова по-добре говори руски. Висшите им училища често страдат от липса на учебници на туркменски и често учат от руски учебници. Децата на игрището, които ритат топка, си псуват на руски. Но пък на градския пазар едвам се разбрах на руски с продавачите.

Новите дръвчета из пустинята, Туркменистан

Новите дръвчета из пустинята

Туркменистан е богат на газ и на… ами на пустиня, на Каспийско море, килими, коне и на камили. Представете си, че са толкова богати на, махнете другите неща, килими, че имат министерство на килимите. Министерство на конете също има.

Новия град на Ашхабад

25 март 2013г. Ашхабад влиза в рекордите на Гинес като града с най-много сгради облечени в бял мрамор. Ето това е показателно за облика на новите постройки в Ашхабад. Ако в съветско време градът е приличал по скоро на малък провинциален руски град, то сега туркменската столица смайва с високи нови сгради, огромни булеварди, пълни с бели нови автомобили, забързани нанякъде.

Новите бели сгради в Ашхабат, Туркменистан

Новите квартали на Ашхабат, Туркменистан

Ашхабат, Туркменистан

Куполите на президента на Туркменистан, там е строго забранено да се снима

Всички чужденци ахкаме и охкаме на величествените сгради в новата част на града. Някак си естествено всички отиваме там, разхождаме се пред двореца на президента, заглеждаме се в позлатените статуи на предшественика му Сапармурат Ниязов. Обикаляте покрай огромното военно министерство. Разбира се никъде тук не е препоръчително да снимате. На всяка крачка ви изпровождат с поглед военни. Но е много красиво, макар и пусто, хора разхождащи се безцелно почти няма, туристи изобщо няма.

Ашхабат, Туркменистан

Йълдъз хотел, Ашхабат, Туркменистан

Хотел Йълдъз

Ашхабат, Туркменистан

Ашхабат, Туркменистан

Ашхабат, Туркменистан

Ашхабат, Туркменистан

И в крайна сметка красивият нов град е почти плашещ с празните му паркове. Да приемем, че просто е слабонаселен и тузарските огромни апартаменти са необитавани още. И понеже всичко там е пустиня, всички паркчета са с малки току що засадени дръвчета и храстчета. Ашхабад също е в Гинес и с най-много фонтани на едно място, не пропуснаха да ми го споменат няколко пъти. Е отскоро и с рекорда за най-много пеещи хора в кръг, но не че има някакво значение, просто вече като кажат по новините Туркменистан, наострям уши – бил съм там все пак.

Ашхабат, Туркменистан

Стария град и животът в Ашхабад

Старият град не е много стар, прилича много на малко руско провинциално градче. В Ашхабад ми разказаха за голямото земетресение на 6 октомври 1948 година, когато всички загубили любими хора. Обясниха ми, че било много голямо, Ашхабад е изчезнал за една нощ. После проверих – над 110 000 жертви, IX-та степен по скалата на Рихтер. Градът е издигнат наново за много кратко време, построени са много невисоки сгради по на два или три етажа. Погледнат отгоре ясно си личи къде е старият град, там където има много и големи дървета.

Ашхабад, Ашхабат, Туркменистан

Ашхабад

Ашхабад

Разни неща за Туркменистан

Лидера – фотобомбаджия – е това е техният президент. Ако сте младоженци, е задължително да се снимате с портрета на Бердимухамедов. На сватбеното ви тържество неговият портрет ще е на видно място, бил съм на сватба – така е. Сега тече подновяване на остарелите портрети на Лидера им с нови, представете си колко милиона портрети трябва да се сменят.

Гурбангули

Гурбангули Бердимухамедов е на първа страница на всяко списание

Ритуалния дом в Ашхабад

Ритуалния дом в Ашхабад – “Bagt Koshgi” – „Дворец на щастието“

Предимства за туркменците – като всеки режим си има и някакви предимства или поне така ме увериха туркменците. Според тях, това няма как да го проверя, газта за домакинствата е безплатна, тока, солта, водата. Бензинът и дизелът са на безумно ниски цени. Градския транспорт е на символична цена, а спирките имат и климатизирани помещения.

За три дни и то непълни в тази държава, не мога да преценя дали им е зле или добре на туркменците. Но определено са гостоприемни, любезни и общителни. Вкусна кухня с много месо, красиво облечени в народни носии жени, дори по върховете на организациите. Спокойни улици и хубави паркове. Това са ми като цяло впечатленията.

Copyrighted Image