Home Винарни Бароло, Пиемонт, Италия – където виното е крал

Бароло, Пиемонт, Италия – където виното е крал

24 minutes read

Слънцето залязва някъде към Bricco delle Viole,  или San Pietro, или Fossati или … това са все тероари на лозови масиви. Не съм сигурен кой кой е, но тук всичко е разграфено и е на някого. Всеки ред лозя в тези тероари рядко е на един и същ човек или изба. А ние сме застанали на терасата на ресторанта Locanda Carretta in Cannubi, на върха на хълма Cannubi и под нас се спускат лозята на винарната Tenuta Carretta. Прекрасно място, за да опитаме за пръв път най-добрите им вина Barolo Cannubi Riserva D.O.C.G. Rag. Franco Miroglio. Леко започва да вали и настроението е пролетно, обувките кални, така де – покрити с тероар.

Кануби до Бароло
Кануби до Бароло, Пиемонт, Италия

Tenuta Carretta е част от семейството винарни на Terre Miroglio, от които е и винарната Едоардо Миролио в България до село Еленово, Нова Загора. Tenuta Carretta е винарна с дълга история (от 1467г.), в която се правят емблематични вина от Пиемонт. Тук ще разкажем и за тези с деноминацията Бароло и Бароло Резерва. А за избата в Пиемонт може да прочетете статията ни От 1467 г. до балончетата на Пиемонт: Винарска изба Tenuta Carretta, която пише история.

Бароло-виното

Мислех да започна историята за Бароло с няколко думи за замъка, селото и фамилиите, живели тук. Но Бароло е място, където да отделим време на виното. Вината с D.O.C.G. Barolo са сред най-скъпите и известни вина на Италия. Бароло е било любимо на крале и кралици и е от любимите вина на Савойската династия, управлявала региона през XVIII век. Оттам идва и прозвището му: „вино за крале и крал на вината (re dei vini e vino dei re)”.

Бароло и замъка
Бароло и замъка

Как да разберем регионите на Пиемонт и Бароло

Пиемонт е регион в Северозападна Италия, изключително популярен с вината си. Това е регионът с най-много апелации DOCG (18) и  равен брой с Тоскана DOC, и двата региона имат по 41. Интересното е, че в Пиемонт няма IGT, което беше леко странно за нас.

Дегустация на Бароло DOCG в дегустационната на Tenuta Carretta
Дегустация на Бароло Кануби D.O.C.G. в дегустационната на Tenuta Carretta

D.O.C.G. е абревиатура, която се използва в италианското винопроизводство и означава „Denominazione di Origine Controllata e Garantita“. Това е най-високата класификация за вино в Италия, която гарантира високо качество и изисква стриктно спазване на правилата за производство на виното.

Из избата на Tenuta Carretta
Из избата на Tenuta Carretta

D.O.C. е абревиатура, която означава „Denominazione di Origine Controllata“ и е втората стъпка в класификацията на италианското вино. Тя също гарантира високо качество на виното, като определя регионални и производствени правила за производството му, но не е толкова строга като D.O.C.G.

Лозичка небиоло, гроздето от което се прави Бароло виното
Лозичка небиоло, гроздето, от което се прави Бароло вино

I.G.T. е абревиатура, която означава „Indicazione Geografica Tipica“ и е най-ниската стъпка в класификацията на италианското вино, макар това да е доста условно. Тя гарантира, че виното е произведено в определен регион. Тук обаче има повече свобода при избора на технологии, сортове грозде и т.н., които може да не са позволени при по-строгите традиционни апелации. Любопитен факт е, обаче, че някои от най-скъпите и световно признати вина на Италия, т.нар. Супертосканци, се етикират като IGT.

Мими и едно прекрасно Бароло Кануби Резерва D.O.C.G. 2015г.
Мими и едно прекрасно Бароло Кануби Резерва D.O.C.G. 2015г.

Италианската класификация на вината е много интересна, изключително заплетена, но стриктна и ако се задълбочи човек е много полезна. Примерно, ако видим, че едно вино е DOCG, това ни говори, че виното е направено по конкретни стандарти, които са много строги, като добив на грозде на лозето (не трябва да надвишава някакви граници, за всеки регион са различни), алкохолно съдържание, отлежаване (в съд, бъчва, бутилка). След това виното се изпраща на комисия да го одобри и му се лепва бандерол с информация за DOCG.

Две вина от една вечер, един ден след рождения ми ден в Рим в винения бар Римеса Рошиоли. Barolo DOCG Riserva San Bernardo – Сан Бернардо е местност до Сералунга д’Алба

DOCG Barolo какво означава?

Бароло може да е само вино направено от 100% грозде от сорта небиоло. Небиолото може да е само от 11  села в южната част на Пиемонт. А масивите на тези села са разделени на 181 „Menzioni Geografiche Aggiuntive“ –  „Допълнителна географска спецификация“. Друго изискване към лозето е да е с надморска височина между 170m и 540m. Алкохолното съдържание да е над 13%. Бароло трябва да отлежава 38 месеца, от които 18 месеца в бъчва. Т.е. ако 2023г. сте в Бароло, най-младото DOCG Бароло, което можете да пиете, е реколта 2019г.

Гледка към лозята от Бароло
Гледка към лозята от Бароло

Ако пък търсите Бароло Резерва, тя трябва да отлежава минимум 62 месеца, от които 18 в бъчва. Т.е. през 2023г. най-младата Бароло Резерва ще е от 2017г.

В Бароло лозовите масиви не се напояват изкуствено, за това всичко свързано с реколтата зависи от природата
В Бароло лозовите масиви не се напояват изкуствено, за това всичко свързано с реколтата зависи от природата

Съвет: Докато прелиствах Gambero Rosso (италианския винен и кулинарен гид) забелязах, че според тях една от най-добрите реколти в Бароло е 2016г. Затова бих ви посъветвал да потърсите нея. На нас и 2015г. ни допадна изключително много.

Бароло Кануби и лозя с небило
Бароло Кануби и лозя с небило

По детайлно за виното Бароло

Не можете да опитате Бароло и да кажете еднозначно дали ви харесва. Бароло е като произведение на изкуството. Първо ще помислите за годината, в която е било отгледано и набрано гроздето. Пък може да си спомните слънчева ли е била, студена, дъждовна. Всичко това ще го усетите в бутилката. После ще помислите за аромати, вкусове, цвят. Ще помислите дали е отлежало достатъчно или пък може още. И като цяло с Бароло трябва да се мисли и да му се отдели време.

В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – „Лозята на Пиемонт: Ланге-Роеро и Монферато“
В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – „Лозята на Пиемонт: Ланге-Роеро и Монферато“

Бароло е различно на всеки един хълм, затова има 181 „Menzioni Geografiche Aggiuntive“, изключително интересно е, когато видите картата с всичките масиви с имената им. А всяко едно такова място е с много собственици. Когато сте насред лозята, виждате табелки откъде започва лозето на някоя изба и откъде на друга.

Кануби се вижда от замъка в Бароло, когато погледнете на север.. А това съм аз, а зад мен е Кануби
Кануби се вижда от замъка в Бароло, когато погледнете на север.. А това съм аз, а зад мен е Кануби

Историята ни започна с Кануби, една от тези MeGAs. Кануби се вижда от замъка в Бароло, когато погледнете на север. Застанали сме на Кануби, точно на върха, заедно със сеньор Джовани Минети, CEO на винарната Tenuta Carretta. Той е изключително достолепен, усмихнат и лежерен италианец от региона. Определено е видял много от живота и виното в Пиемонт. Разказва ни за всичко, което се сети, най-вече за храната и виното, но и за семейството и хората.

Любимото вино на сеньор Минети е Barolo Cannubi. Но днес ще пием Barolo Cannubi Riserva (2014, 2015 и 2016). Точно тук е и ресторант Loconda Carretta in Cannubi, който ви препоръчваме, защото тук ни доведоха местните ни водачи. А историята на Кануби се губи далеч в миналото. Първата позната бутилка е била с надпис „Cannubi 1752“. Днес Кануби е едно от най-престижните лозя на Бароло и е истинска чест да имаш вино от Кануби.

Но сега да ви върнем в Бароло…

Бароло – селото

Но да започнем от самото начало, няколко часа по-рано, когато спряхме на паркинга на Бароло. Бароло е село (comune) с едва 639 жители, замък, няколко църкви, музей на виното, винени барове, няколко ресторанта (но ви препоръчвам да си намерите ресторант в лозята) и няколко къщи. Много мъничко село, обикаля се за 15 минути, а през сезона паркингът е по-голям от селото.

Бароло е в регион Пиемонт, провинция Кунео. Това е Северна Италия. Бароло е разположено на малко плато, а около него амфитеатрално се издигат хълмовете на Ланге (Langhe). Всичко тези хълмове, покрити с лозя, са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – „Лозята на Пиемонт: Ланге-Роеро и Монферато“. Отвсякъде от Бароло се виждат хълмове, покрити с лозя, но ние се изкачваме от подножието на селото, нагоре към замъка, за да се насладим на разходката из Бароло. От 1250г. Бароло е собственост на фамилията Фалети (Falletti), които са част от банкерските фамилии в Асти (Casane Astigiane) през средновековието, чиито замъци достигат до 50 през някои периоди. В края на XVII век Бароло става част от владенията на Савойска династия. После става маркизат (Marchesato), управлявано само от трима маркизи. След смъртта на последния маркиз то бива наследено от съпругата му – Жулиет Викториан Франсоаз дьо Колбер-Молеврие, по мъж Фалети ди Бароло.

Днес в замъка се помещава „Музеят на виното“ – WiMu.
Днес в замъка се помещава „Музеят на виното“ – WiMu.

Жулиет Колбер (Джулия ди Бароло) е позната като Преподобната маркиза Джулия ди Бароло (на италиански: Venerabile Marchesa Giulia di Barolo), която създава и завещава цялото си наследство на Благотворителна фондация „Бароло“ (Opera Pia Barolo) и тогава замъкът в Бароло се преустройва на Колеж Бароло, който да даде възможност на бедни деца от региона да учат. Колежът функционира до 1958г. А през 1970г. е закупен от община Бароло.

Днес в замъка се помещава „Музеят на виното“ – WiMu. А в избите му е Регионалната енотека на Бароло (l’Enoteca Regionale del Barolo).

В Бароло може да посетите и Музей на тирбушона (Museo dei Cavatappi).
В Бароло може да посетите и Музей на тирбушона (Museo dei Cavatappi).

И както ви посъветвах, най-добре е да си изберете ресторант сред околните лозя, да пиете Бароло от същото лозе, където е ресторантът и да се насладите на цялата емоция, наречена Бароло.

Locanda Carretta in Cannubi – храната в Пиемонт

Locanda Carretta in Cannubi отново е част от Miroglio Group. Всъщност беше изключително приятно да посетим всички места, свързани със семейство Миролио. Ние познаваме тяхното отношение към качествените продукти от България и беше много интересно да видим високите им стандарти и в Италия. Но разказът тук ще е за храната:

Loconda Carretta in Cannubi - вкусът на Бароло
Locanda Carretta in Cannubi – вкусът на Бароло

Едва на третия ден от нашата пиемонтска обиколка нашите домакини се престрашиха да ни предложат Carne Crudo. Иначе казано, сурово месо. Тук се яде много от местните, обикновено се сервира като ситно накълцано или мляно сурово говеждо филе, подобно на тартар, но всъщност овкусено само със сол и мъничко зехтин.  На нас ни го сервираха в компанията на руска салата, но с риба тон, вместо с шунка. Забавното е, че и тук ѝ викат така – Руска салата. На нас суровото месо страшно ни допадна, супер свежо и нежно. Много обичаме да го комбинираме с бели вина, тук избрахме страхотния ризлинг на Tenuta Carretta, от който това е едва втората реколта. Не всички от компанията се престрашиха да опитат суровото месо, но ние опитваме всичко. Все пак общувахме с доста местни, всички казаха, че редовно го хапват и си бяха в отлично здраве и настроение.

Carne Crudo. - иначе казано, сурово месо.
Carne Crudo – иначе казано, сурово месо
Страхотния ризлинг на Tenuta Carretta
Страхотният ризлинг на Tenuta Carretta

После хапнахме паста с рагу – традиционните там agnolotti del plin. По форма са като малки равиоли, защипани по краищата с малка гънка. Пълнят се с говеждо, агнешко или друго месо, а  понякога и със сирене. Тук вече преминахме към тежката артилерия – вината Barolo Cannubi Riserva, като сравнихме реколти 2014, 2015 и 2016. За тях след малко.

Паста с рагу - традиционните agnolotti del plin
Паста с рагу – традиционните agnolotti del plin

Говеждото е на страхотна почит тук и основното бе говежди стек със сос от вино Бароло. Един от най-нежните и изкусителни стекове, които сме опитвали. И както тукашният вкус повелява, а и нашият подкрепя, месото е запечено съвсем леко, за да запази цялата си нежност и прелест отвътре. По това време вече се наслаждаваме на три реколти Бароло Кануби Ризерва едновременно и по обясними причини спомените ни се размиват.

Говежди стек със сос от вино Бароло
Говежди стек със сос от вино Бароло
Панакота с тартар от ягоди, меренг и пуканки с бял шоколад
Панакота с тартар от ягоди, меренг и пуканки с бял шоколад

И все пак не можем да забравим десерта – невероятна панакота с тартар от ягоди, меренг и пуканки с бял шоколад. Мими е страхотен фен на панакота и я оцени много високо.

Barolo Cannubi – кралят на вината

Barolo Cannubi е наистина голямо вино и чакането си струва. Изба Tenuta Carreta има два масива на хълма Кануби. Единият е с 15-годишни лозя и източно изложение, а другият е със стари лозя и западно изложение. Първата реколта от него е от далечната 1961 г.

Първото Barolo Cannubi, с което се запознаваме, е реколта 2016 година. За Бароло е още младо, но ни запленява от първия път. С аромати на маслина, плодове, малко евкалипт и плътен ядков вкус с кадифени танини и лека пикантност. Влюбваме се моментално. А какво ли ни очаква при по-старитe реколти?!

Barolo Cannubi
Barolo Cannubi

Имахме безценния шанс да ги опитаме. 2015 г. е била по-гореща и виното е по-експресивно, все още с по-буйни танини, черен чай и земя във вкуса. Запознанството с нея е ударно, може би няма да го осъзнаете от първата глътка, но това е Бароло, все пак. Не е вино, с което започвате. Обикновено не е и вино, което позволява да се пие само. Самият сеньор Минети посочи, че това е вино за храна и нямаме основание да не му вярваме.

Вертикална дегустация на Barolo Cannubi, между другото, това вино се продава в БЪлгария
Вертикална дегустация на Barolo Cannubi, между другото, това вино се продава в България, цък тук.

Прескачаме реколта 2014 – годината била лоша и много дъждовна. От нея, обаче, е произведено само Barolo Cannubi Riserva. Реколта 2013 ухае на тютюн, чай, с леко мармаладени нотки. Дълго тяло с още по-дълъг плодов послевкус. Страхотно вино и въпреки десетте си години, може да стои и да цъфти още.

2012 се оказва страшно вълнуваща и нетипична с ароматите си на билки, мента, озон. На Мими става любима.

2011 е в абсолютна топ форма, вино, готово да ви разказва дълги истории една след друга.

Barolo Cannubi Riserva – 2014, 2015, 2016

След това представление, срещата с резервите от Кануби е още по-невероятна. Опитваме 2014, 2015 и 2016 година. 2016 е още плодова и млада, но ще стане страхотна. Годината е една от най-успешните за италианските вина. 2014 вече е готова за пиене, макар по стандартите на Бароло да е почти млада. А 2015 е нашият фаворит и ни изстрелва в пъстри светове на билки, гъби, гора, леки плодове. Послевкус, който остава много, много дълго. И ни напомня за сладко от сини сливи, кафе, евкалипт.

Barolo Cannubi Riserva на изба Tenuta Carretta
Barolo Cannubi Riserva на изба Tenuta Carretta

Да се разделиш с Кануби е трудно. Винаги е добра идея да си отнесеш частица от това място вкъщи, под формата на бутилка. А бутилките Barolo Cannubi Riserva на изба Tenuta Carretta са още по-специални. На етикетите на различните реколти ще забележите линия с цветен десен. Той, оказва се, е най-продаваният десен на текстилните фабрики на Едоардо Миролио в годината на реколтата. И всяка купена бутилка идва с подарък – шалче със същия десен. Специалните вина заслужават специално отношение.

Акцентираме на вината Barolo Cannubi и Barolo Cannubi Riserva на Tenuta Carretta, защото се внасят в България и можете да си ги поръчате от сайта. Също може да попаднете на тези вина в някои по-италиански насочени ресторанти като: Unica , Forno Cipollini , IL TEATRO, Leo’s Pizza в София; Memory, Hemingway, Note Di Vino – Пловдив; Villa Chinka, The Sea Terrace, Horizont, Marché, Marceda Varna и др. – Варна.

Прочетете и статията за избата Тенута Карета в Пиемонт, Италия : От 1467 г. до балончетата на Пиемонт: Винарска изба Tenuta Carretta, която пише история

Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image