Home Невидими Белград (Част II)

Белград (Част II)

6 minutes read

Време е да довърша и разказа си за Белград. В първата част се качихме на трамвай и обикаляхме туристическите забележителности, като стигнахме до две сгради от началото на XX век. От там нашата разходка продължи покрай ЖП гарата и се насочихме към Немањина улица. Огромен булевард, реконструиран много бързо зимата на 2005г., свързващ ЖП гарата с  Трг Славија, най-натоварените места в Белград през делничните дни. Кръстена на Стефан Неманич, на улица Немањина са разположени едни от най важните административни сгради на Сърбия.

Сградата на Сръбското правителство

Сградата на сръбското правителство

Пред сградата на Сръбското правителство (Влада) на 12 март 2003г. е застрелян сръбският премиер Зоран Джинджич. Застрелва го Звездан Йованович, бивш член на Червените барети (подразделение на сръбската тайна полиция, формирано през 1996 г. под ръководството на известния мафиотски бос Желко Ражнатович – Аркан). За организиране и поръчване на нападението е осъден на 40 години затвор Милорад Улемек – Легия, лидер на Земунския клан, един от най-големите кланове на сръбската мафия, базиран в белградския квартал Земун.

Министерство на външните работи

Външно министерство в Белград

Генералният щаб на Сръбската Армия

След бомбардировките на НАТО

Или по-скоро старите сгради на Генщаба. Бомбардирани от НАТО през 1999г., сега са просто корпус „А“ и корпус „В“, останали като спомен от налудничавите войни в съвременната европейска история. По време на тези бомбардировки бях кандидат-студент и съвсем не осъзнавах, че на по малко от 400км от мен се води война и то сериозна. Двете сгради изобщо не са реконструирани след бомбардирането им и в момента се водят спорове какво да ги правят. Правителството не може да реши дали да ги съборят или реконструират като културен паметник.

Вуков Споменик – единствената метростанция в Белград

Трамваят ни се завръща към стария град и минаваме покрай Метростанцията на Белград. Членувам я, защото е само една, не една метролиния, а една метростанция… Ето тук сме малко по-напред. „Вуков Споменик“ – така се казва станцията, е открита предизборно от Слободан Милошевич през 1995г. с обещание, че скоро освен станция, ще има и истинско метро. Но влакове и до днес от там не минават.

Београђанка

В downtown виждаме и най високата сграда в Белград (най-високата и точка е с най-голяма надморска височина, а разположената по-ниско „Ушче кула“ е 141м). Белградчанка (Београђанка) е висока 101м и е с 24етажа и е единствената висока сграда в центъра на града.

Последната спирка на туристическия трамвай е пак Зоопарка, извън обиколката с него остават няколко от по-големите забележителности:

Narodna skupština Republike Srbije

Сръбска скупщина - сградата на правителството в Белград

Сградата на Парламента на Република Сърбия, много красива и величествена. Успях да я снимам само нощем, то зимата в Белград много рано се смрачава. Първата копка е направена от крал Петър I Караджорджевич през 1907г. Сградата е построена по проект на Константин Йованович, сърбин с български произход (баща му е от Враца) роден във Виена. По негов проект е построена и сградата на Народното Събрание в София. Но проекта е бил преправен след конкурс през 1901г. от Јован Илкић. След Първата световна война, чертежите били загубени и реконструкцията и довършването на сградата се възлага на сина на Јован Илкић – Павел. Завършена е 1936г. (За сравнение сградата на Българското Народно събрание е пострена през 1888г. за по-малко от година).

Храм “Свети Сава”

Храм

И за финал да завършим с, може би най-голямата забележителност в Белград, храм „Св. Сава“.  Величествената църква е вече най-голямата на Балканския полуостров, „откраднала“ лидерството на храм-паметника „Александър Невски“ в София. Със своите 4 камбанарии по 44м. и централен купол, висок 70м., сградата се вижда почти от цял Белград. Строежът започва преди повече от 100 години (1898г.), а първият архитектурен проект е одобрен доста по-късно и е дело на Богдан Несторович (1926г.), но е  преработен и много променен от арх. Александър Дероко. Крайният резултат е красив и величествен храм в  чест на св. Сава, първи архиепископ на Сръбската православна църква и син (светското му име е Растко Неманич) на Стефан Неманя – велик жулан на Рашка. И тук историята се преплита отново с България, Св. Сава почива във Велико Търново на 14 януари 1235г. от пневмония, след като взема участие във Великия богоявленски водосвет на река Янтра*. Но да се върнем към сградата. Външната облицовка на храма е завършена през 2004г., а вътрешното оформление е все още в строеж. Та, ние българите,  можем да сме горди с най-голямата, изцяло завършена, православна църква на Балканския полуостров.

И това беше за Белград, за 2 дни ми се струва крайно недостатъчно времето за да се опознае този красив град. Да се посетят всички хубави Пивници и да се потопи човек в атмосферата на сръбската столица. За финал ще си позволя да препоръчам и пивницата „Стара Херцеговина“, където може да опитате и Плескавица на каймак. И не пропускайте да се отбиете и в пекарните на „Хлеб & кифле“.

–––––

*След смъртта на Св. Сава мощите му са пазени в великотърновската църква „Св. Четиридесет мъченици“, след това са пренесени в Сърбия. По време на турското робство Синан паша заповядва мощите на светеца да бъдат изгорени на централния площад в Белград**.

**В днешно време има два реликвария с останките на светеца и единият се намира в девическия манастир в Самоков.

„Част I“.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Неко 2012/07/25 - 9:14 AM

Једна грешка, возови одавно пролазе кроз станицу Вуков споменик, само што то није метро линија него градска железница. Постоје још станице Карађорђев парк, Београд центар које су предвиђене за метро линију. Погледајте BG:VOZ, BEOVOZ.

Reply

Copyrighted Image