Белоградчишките скали, както ние ги видяхме

Събудих се преди изгрева, не бях го планирал. Станах, облякох се тихичко, като внимавах да не събудя децата и Мими, и се измъкнах през входната врата на къщата. Бяхме отседнали близо до село Върбово, в една къща, точно преди табелата на селото и на около 20 минути с кола от град Белоградчик. Очакваше ни топъл и слънчев есенен ден, а мен една приятна разходка преди и по време на изгрева.

Белоградчишките скали
Белоградчишките скали по изгрев

Изгрев на Белоградчишките скали

Шофирането в утринния сумрак винаги ми е било любимо, защото по това време винаги бързаш към някое любопитно място, за едно ново приключение и за ново настроение. Радиото бръмчеше с нещо, вече не помня какво, а аз прехвърлях в ума си местата, на които бих могъл да отида бързо, че малко бях закъснял за изгрева и да снимам как слънцето огрява червеникавите скали.

Белоградчишките скали по време на изгрева
Белоградчипките скали по време на изгрева

Предния ден бях видял една отбивка от пътя, точно преди да влезем в Белоградчик, и сега реших да се отправя към това местенце, за да изчакам слънцето. Спрях колата, вмъкнах се покрай една голяма скала и се озовах на прекрасна панорамна площадка с чудна гледка. Може би не най-доброто място за изгрев, но пък на мен ми хареса изключително много. Завладяваща гледка на есенните дървета и високите скали, показали се над тях.

Белоградчишките скали
Белоградчишките скали

Денят бавно нахлу над скалите и бавно ме изпълни с добро настроение. Ако Ани бе станала с мен и дошла тук, щеше да започне с утринната си „тренировка за мускулите“, както я нарича тя и е някаква смесица от йога и още нещо.  

Белоградчишките скали

В нашия блог обичаме да разказваме за настроенията си, но акцентът винаги е за местата, където сме били. В Белоградчик сме били няколко пъти и винаги е било много хубаво, затова пак и пак се връщаме. Великолепните червеникави скали, разпрострели се на немалка площ (ивица около 30km дълга и 3km широка) и разкриващи ни красиви гледки, като че ли не от нашата планета, винаги са ни привличали не само за да направим снимки, но и да прекараме малко време на този уж известен, но спокоен край на България.

Две скали като прегръщащи се хора
Две скали като прегръщащи се хора
Скала с формата на зайче
Скала с формата на зайче

Скалите са изградени от пъстри пясъчници, богати на хематитов пигмент (железен оксид), който придава червеникаво-кафявия им цвят. Ерозията пък им е придала най-причудливи форми, към които са измислени и истории от местните жители. Но намерете някой местен да ви ги разкаже.

по пътеките и между скалите
по пътеките и между скалите
Мими, Анна, Адриана и Андрей
Мими, Адриана, Анна и Андрей

За да опознаете пътеките покрай скалите, със сигурност ще ви е от полза и местен водач. С децата бяхме потърсили предварително и разпитали и намерихме Кирил Кирилов – Киковски, който е може би най-добрия избор за водач. Даже наскоро на съседната маса в ресторант в София една дама разказваше за него с много добри и положителни думи. Та не само ние сме останали доволни от воденето му из този красив район.

Ани се провира между скалите
Ани се провира между скалите

Белоградчишката крепост

Страшни любители сме на крепостите и историята край тях.

Белоградчишката крепост
Белоградчишката крепост
Белоградчишката крепост
Белоградчишката крепост

Както много пъти се е случвало в историята, подобни красиви, но труднодостъпни места, често са били харесвани за построяване на крепости, наблюдателни и отбранителни съоръжения. Сещаме се и за крепостта на нос Калиакра, който е защитен от три страни от море и само една стена е била необходима, за да бъде превърнат в непристъпна територия. Така и Белоградчишките скали били използвани още от римляните като естествени основи за крепост, на която били достроени стени само от северозапад и югоизток.

Белоградчишката крепост
Белоградчишката крепост и Белоградчик

Археолозите са открили основи на зидове, фрагменти керамика, железни върхове на копия и стрели, монети от римските императори. Крепостта е била доукрепена и разширена и от видинския владетел Иван Срацимир през 14 век, като са изградени две преградни стени и помощни съоръжения, включително висящи дървени мостове и каменни стълбища. След като е превзета, крепостта остава под османско влияние, като в началото на 19 век е значително разширена с помощта на френски и италиански инженери и е активно използвана за отбранително съоръжение, включително срещу български въстаници.

Гледка от крепостта
Гледка от крепостта
Гледка от крепостта
Гледка от крепостта

Новата крепост има три двора с три портала, оръдейни площадки, хранилища за боеприпаси и храни, постройки за живеене, занаятчийски работилници. За последно е използвана през Сръбско-Българската война през 1885 г., когато в подножието ѝ са разбити сръбски сили. Повечето от тези любопитни факти за крепостта научихме от сайта на музея в Белоградчик, но със сигурност ще е по-добре да обиколим крепостта с водач, който да ни разказва повече и по-отблизо за нейната история и живота в крепостта.

Залез – още едно местенце, което да ви покажем

Белоградчишката крепост и скалите над нея несъмнено са централна атракция в Белоградчик, но ние искаме пак да напомним, че прочутите Белоградчишки скали съвсем не са само тези до крепостта, затова и пишем тази статия. Целият район около Белоградчик е осеян с прекрасни скрити местенца, в които да се насладим на природните чудеса.

На Белоградчишките скали по залез
На Белоградчишките скали по залез

През времето, прекарано с Кирил, той ни разходи по един много красив маршрут и ни показа забележителни фигури, изваяни от природата. И това бе едно задължително място, на което трябваше да изкарам поне един залез.

Скалите и пътя долу
Скалите и пътя долу

Оставих децата и жената да похапват и почиват в хотелчето и се отправих към една скала, която ми се стори много удобна и приятна. Паркирах колата до останките на нещо като ресторант, вкопан в скалите, който преди години работеше и бе страхотно място да спре човек, но сега стоеше изоставен. Потърсих пътечката, която ни бяха показали по-рано през деня и се покатерих на скалата.

Да чакаш залеза на Белоградчишките скали
Да чакаш залеза на Белоградчишките скали
Белоградчишките скали
Белоградчишките скали

Тук гледката е зашеметяваща, а при залеза на слънцето става неповторима. Стоиш, гледаш скалите, природата и пейзажа и не искаш да си тръгваш. Наоколо само се чуват само птичките и някоя случайна кола от пътя долу в ниското, трафикът изобщо не е интензивен. Много искам да ви пресъздам тази красота, но трябва да я видите сами.

Единични коли минаващи по пътя към Белоградчик
Единични коли, минаващи по пътя към Белоградчик

Какво да видим още край Белоградчик?

Къде да хапнем

Най-доброто място да хапнете нещо вкусно и качествено е „При Иван“ в град Белоградчик.

Адрианка чака плескавицата в "При Иван"
Адрианка чака плескавицата в „При Иван“

Къде да отседнем край Белоградчик

Ако тръгнете да търсите в интернет къде да отседнете, може и да не намерите всички къщи за гости. Ние бяхме много доволни от нашия избор – хотелчето до село Върбово „Торлашка среща“. Друго любопитно място за отсядане са глинените къщи на Екоселище „Глинените къщи“. Но в района може да намерите и други любопитни местенца:

Booking.com

Пътят от София до Белоградчик

Нашият предпочитан начин за придвижване от София до Белоградчик е с автомобил и май все още е най-бързият. Пътят е около 3 часа и най-бърз и удобен е през прохода Петрохан. Друг вариант е през АМ Хемус – Враца – Монтана, откъдето е малко по-дълъг, но отнема горе-долу същото време.

Ако искате да отидете до Белоградчик с обществен транспорт, не е невъзможно, но си е предизвикателство. Доколкото ни е известно, има един автобус от София до Белоградчик на ден, заминаващ от Централна Автогара София в 16,30. С влак можете да стигнете до Орешец, което е на 12 км от Белоградчик, и оттам да вземете някакъв локален автобус или да се обадите за такси от Белоградчик, но трябва да поискате телефонен номер от хотела си или от информационния център.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image