Home Винен туризъм Мавруд от един нестандартен тероар – Bergule Мавруд 2014 от Вила Мелник

Мавруд от един нестандартен тероар – Bergule Мавруд 2014 от Вила Мелник

3 minutes read

Какво вино може да очакваме от гроздето, натоварено с най-много легенди в България

Отворил съм си бутилка вино и се наслаждавам на вечерта. Дегустирам го вече доста време, та цялата процедура прилича повече на пиене. Но какво му остава на човек, обграден само с жени. И така, нощта и студеното време навън ме отведоха към бутилка мавруд.

Всяка дегустация започва от тапата

Всяка дегустация започва от тапата

Мавруд е може би най-известния български сорт грозде. Натоварен е с много очаквания и също и с много легенди. Но ние го преоткриваме от известно време и то с доста голяма доза успех. След лекция за българските сортове грозде, решихме да се запознаем и с някои по-неочаквани тероара на мавруд. Един от тях е около Мелник. Долината на Струма е известна с много други сортове грозде, затова бях учуден, че се гледа и винифицира  мавруд и в този район.

[mapsmarker marker=“177″]

Тук пак са намесени нашите приятели семейство Зикатанови от винарска изба Вила Мелник. За тях пишем често, защото често ни открехват за някои неща. Все пак ние сме аматьори, но се опитваме да компенсираме с ентусиазъм.

Bergule Мавруд 2014г. Вила Мелник

Тъмно рубинения цвят грабва още от самото начало. Ухае на подправки, препечено месо и червени плодове. Средно тяло и се усеща много свежо. Отлежаването от 9 месеца в дъбовите бъчви е омекотило виното и го е направило много приятно. Накрая остава малко намек за пикантност. Като цяло ти се иска да си отвориш и втора бутилка.

Bergule Мавруд Вила Мелник, Мавруд Мелник, Мавруд вино

Bergule Мавруд

[success]Ако обичате по-отлежало и комплексно вино с повече аромати и по-сложен темперамент, опитайте и Aplauz Мавруд 2013г. на Вила Мелник.[/success]

Още малко за мавруда

Маврудът е късен сорт грозде, бере се и влиза най-последен в избата. Обича да живее в топли райони и никак не харесва студени зими. Най-разпространен е около Асеновград, Пазарджишко и Старозагорско. А край Бургас и Поморие е известен като Качивела. Сортът изисква много топли дни и топла и суха есен. Съзрява средата на октомври и е с висока добивност.

Къде да пием мавруд, когато сме в Мелник

Страхотни хора са от Вила Мелник, а техния красив пейзаж се намира до село Хърсово в подножието на Пирин планина. Когато пътувате към Мелник, ще видите табелки към тяхната изба. Там може да дегустирате вино всеки ден. И да се любувате на пейзажа. Техните вина отлежават във варовикови тунели под избата и стават наистина чудесни. А Маврудът се крие измежду другите лози.

Семейна винарна "Вила Мелник"

Семейна винарна „Вила Мелник“

[info]Bergulé Мавруд пием охладено на 15°C и вкусотии от свинско месо, глиган, телешко или агнешко месо.[/info]

[button text=“Мавруд“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/мавруд/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2014″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-2014/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

 
[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“2″ id=“23105″]
[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

 

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image