Home Държави Къде да избягаме от тълпите през лятото? – BIG BERRY, Словения

Къде да избягаме от тълпите през лятото? – BIG BERRY, Словения

10 minutes read

Тази година решихме да пропуснем традиционната лятна ваканция на море. Вместо това избрахме да се втурнем след едно различно, доста далечно, леко неизвестно, но звучащо много интересно преживяване. И така, натоварихме нашия екип на колата и се отправихме на пътуване от близо 1000 км в посока, с крайна дестинация Словения. Но не отивахме нито в красивата Любляна, нито до езерото Блед. Вместо това, нямахме търпение да открием преживяването, наречено BIG BERRY – глампинг (странна дума, означава луксозен къмпинг) на река Колпа (или пък Купа), точно на границата между Словения и Хърватия – перфектното място за лятна почивка в Словения /местоположение/.

Колекция от уникални хотели в секцията ни „Хотелът като пътешествие“.

Защо да отидем чак до Словения?

BIG BERRY поляна 2

Гледката от верандата на къщичката ни

Пътуването за лятна ваканция в Словения може да звучи малко нестандартно и не крием, че е доста продължително. Но ако търсите място, където да си починете наистина добре, без да се борите за места на плажа и в хотелите с милиони други летовници, дългата екскурзия си заслужава. BIG BERRY се намира на почти 900 км от София и пътуването отнема поне 8-9 часа без спирките за почивка. Добрата новина е, че по-голямата част от пътя е магистрала и шофирането не е чак толкова уморително. Но пък, ако се замислим, достигането на по-уединено място в Гърция, Албания, Хърватия или друга морска дестинация, няма да стане по-бързо. И така, потеглихме към BIG BERRY, където се бяхме уговорили да останем три дни и три нощи в началото на август.

BIG BERRY и свободата да почиваш истински

BIG BERRY нощна къща

BIG BERRY – нашата къща през нощта

BIG BERRY е един от най-добрите примери за много популярното напоследък течение в летуването, наречено glamping, или глампинг. Glamping идва от glamorous camping, или нещо като луксозен къмпинг. Място, където си на къмпинг, в който обаче се радваш и на услуги, достъпни само в луксозен хотел. Перфектното съчетание между почивка сред природата, без да си спестяваме удобствата, с които сме свикнали в ежедневието.

Прекарваш целия си ден на открито, на плаж, в реката или на разходка с лодка. Но живееш с удобна къща с пълно оборудване като за истински дом. И бонус джакузи на верандата.

Къщичка за шестима в Big Berry

Къщичка за шестима в Big Berry

Но най-хубавото в BIG BERRY е друго

И то е пространството, което всеки от гостите там получава.

BIG BERRY поляна 4

Обичаме огромното свободно пространство в BIG BERRY

Бягството от тълпите, за което всеки мечтае през лятото, но е почти невъзможно да постигне. Освен ако не притежава вила със собствен плаж. Чувството, че да заключваш вратата на къщата си е напълно излишно, защото така или иначе няма кой да мине на няколко десетки метра от нея. Леко странното на моменти усещане, че за да стигнеш до рецепцията на хотела, трябва да повървиш няколко минути. Но пък можеш да си припомниш как се кара колело.

BIG BERRY поляна 3

Стигането от единия край на BIG BERRY до другия е бавничко, най-добре е с колело

Отдавна не ни се беше случвало да почиваме на място с толкова свободно пространство. Площта на BIG BERRY е на практика огромна за капацитета на къмпинга, който е съставен от общо 7 къщи с по най-много 6 легла. Толкова е странно на попаднеш на такова място, след като си свикнал да живееш в натоварен град и тесни пространства. И докато осъзнаеш, че това огромно пространство с всички шезлонги, люлки, легла, места за отдих или игри, лодки, река и велосипеди, е на твое разположение, е дошло време да си тръгнеш. Но пък си тръгваш отпочинал и зареден с толкова много енергия и радост, че такива места съществуват и тепърва се развиват.

BIG BERRY – частица от Бела Крайна

BIG BERRY закуска

Кошницата с белокрайнска закуска

Първите думи, с които човек би описал BIG BERRY, когато научи за този тип къмпинг, биха били „затворен комплекс“. Повечето от нас сме свикнали да си представяме, че единственият начин да си осигуриш малко спокойствие, е да се оградиш с дувар от околния свят. В BIG BERRY изглежда са успели да постигнат невъзможното – да предложат простор и свобода на гостите си, без да ги изолират от натуралната среда, в която тече животът в красивия словенски регион Бела Крайна.

Закуска в BIG BERRY 2

Закуска в BIG BERRY

От съседния двор ги дели само рехава мрежа, която да пази от навлизането на пасящите наблизо крави в къщичките. Вместо конкуренти, почти всички бизнеси в околността са техни партньори. Всяка сутрин ще ви сервират закуска с продукти на местни производители, а погачата е прясно замесена всеки ден от жена от близкото село Примостек. И тъй като в BIG BERRY няма ресторант, гостите получават насоки да посетят най-приятните места в околността.

BIG BERRY Ани закусва

Ани закусва

Заради близките отношения между всички, могат бързо и лесно да ви уредят рафтинг, конна езда или разходка до природни и исторически забележителности в Бела Крайна. Или пък дегустация на вино или силна местна домашна ракия, за ценителите ѝ.

Активна почивка в BIG BERRY

Ако не ви свърта на едно място, но не искате да ходите далеч от комплекса, BIG BERRY ви дава възможност и за това. Всяка седмица там се организират събития като кулинарни шоута, срещи и семинари с известни и успели личности от цяла Европа, игри за деца и възрастни.

BIG BERRY кей в реката

Забавление в река Колпа

На разположение на гостите са велосипеди и канута, както и фитнес център наблизо. Могат да ви организират и сутрешна йога, а река Колпа е чиста и чудесна за плуване, ако нямате нищо против многото рибки, които се разхождат край вас. Ако много ви доскуечее и ви липсва адреналин, преплувайте и се качете на отсрещния бряг – в Хърватия. По принцип не е много разрешено, но няма да сте първите, които го правят.

Кога и как да стигнем до BIG BERRY?

Най-голямото предимство на BIG BERRY е, че дори в най-натоварения летен сезон, капацитетът за гости си остава малък и няма да се борите за място сред природата с тълпи други кандидати. Хубавото е, че дори при по-хладно или дъждовно време, там няма да ви е скучно, защото къщите предлагат всички удобства и можете да си приготвите вкусна вечеря, да гледате някой филм или просто да се топите в топлото джакузи, докато на метър от вас се излива проливен дъжд.

Семейният автомобил на къмпинг

Семейният автомобил на къмпинг

BIG BERRY се намира близо до словенското градче Метлика, на границата с Хърватия. До там от България се пътува най-бързо по магистралата през Сърбия и Хърватия. Класически места за почивка по пътя са Белград и Загреб и ние прекарахме по 1-2 вечери и в двата града, преди да стигнем до Словения.

Къде да открием Big Berry:

[col3 ]

Big Berry

Facebook

Instagram

Цени

[/col3][col3 ]

[/col3][col3 ]

Booking.com

Twitter

Pinterest

Airbnb

[/col3]

Ако искате да изследвате Словения и сте в BIG BERRY по-дълго време, можете да отскочите до красивата Любляна или езерото Блед. На нас, обаче, почивката в глампинга и кратките разходки из Бела Крайна ни бяха напълно достатъчни за една прекрасна почивка.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image