Мини ревю: Ресторант Bourchier Housе, София / сега – Бистро Марсала

През октомври 2021г. ресторант Bourchier Housе си обнови менюто и името и вече е Бистро Марсала. Но концепцията за добра кухня не се е променила. При следващото си посещение в София ще добавим малко повече информация. Както сами сме установили, понякога е трудно да пишем за ресторанти, при честите им промени, но не спираме да търисм устойчиви модели.

Ул . Котленски Проход 96б, ж.к. Стрелбище

С влизането си избираме първата маса, близо до входната врата, а от отсрещната стена ни гледа една от любимите картини на Андрей – „Ръченица“ на Ян Мърквичка. Репродукция, разбира се. Оригиналът е в националната галерия „Квадрат 500“ и горещо ви съветваме да я посетите, когато се разхождате из София. Но днес сме в ресторант, един съвсем нов ресторант с любопитен замисъл, още по-любопитна мисия и странен късмет да отвори точно в разгара на пандемията. Bourchier Housе, както подсказва името, е място, посветено на Джеймс Баучер.

А вие знаете ли кой е Джеймс Баучер, освен булевард в София?

Мими ще ви разкаже малко по-надолу, но все пак да се върнем в ресторанта.

Sofia Restaurant Week 2020

Открихме това съвсем ново за София място (към октомври 2020) благодарение на Restaurant Week Bulgaria и Sofia Restaurant Week. Разказвали сме ви и преди за това много любимо на нас събитие. И така, любопитството ни отвежда в Къщата на Баучер, до последно си мислехме, че собственикът или готвачът е ирландец, но се оказа друга история, но пак така любопитна.

Ресторант Баучер - Bourchier House, София
Bourchier House, София

С отварянето на масивната дървена врата се озоваваме в уютния салон с тъмнозелени диванчета и обзавеждане в онзи аристократичен стил някъде от миналия век. Всъщност, с това зелено атмосферата е точно като в ирландски пъб. Но пък от първата страница на менюто изскачат думи като „крокмач“ и „сланина“ с прилежни обяснения за произхода им. И ни става ясно, че кухнята е българска или по-скоро балканска.

Ние, все пак, сме решили да тестваме менютата от Sofia Restaurant Week и докато си избираме вино, покрай нас мина собственикът на ресторанта и ни заплаши, че ако не си изядем всичко, няма десерт. Е, тогава още не знаехме, че е собственикът, но взехме задачата присърце.

Поръчахме си и вино, разбира се. Виненият лист е сравнително кратък, но с вина, подбрани да пасват на предлаганите ястия, повечето от български винарни, така че не се разочаровахме от избора си (Мерло от Шишманово, 2018, винарна Братанов).

Заек, миди, момици, крокмач, еленски бут..

Фестивалното меню в Баучер Хаус е 4-степенно. Едното включва супа от заек и миди, салата от зеленолистни, цвекло, крокмач и орехи, пъстърва с момици, десерт крем карамел. Другото е с таратор от цвекло, салата с моркови, ябълки и червено зеле, заешко бутче и десерт чийзкейк с тиква и сладолед. Поръчваме по едно от двете.

Мими и супата от заек и миди в Bourchier House
Мими и супата от заек и миди в Bourchier House
Супа от заек и миди
Супа от заек и миди

Супите са страшно атрактивни и страхотно начало на вечерта. Тараторът е розов, Андрей му се радва, макар да не обича цвекло и супи като цяло. Супата от заек и миди е изпълнена с вкусове, текстури, подправки и изобщо всичко прекрасно, което може да искате от една супа. Точно като да ви разбуди апетита и да чакате с нетърпение следващото ястие. Ако децата ви или вие сте злояди и още не сте се научили, че винаги трябва да се яде супа, тук може и да си промените мнението.

Таратор от цвекло
Таратор от цвекло

Салатите са освежаващият момент преди основното. Едната е с червено зеле, ябълки и морков и чипс от Еленски бут. Другата е от краставици с тиквички, грозде, крокмач и орехи. От персонала вече ни гледат странно, че се кълчим да ги снимаме, но пък всичко е така красиво и подредено, че защо да не го покажем?

Салата от червено зеле, ябълки, моркови и еленски бут
Салата от червено зеле, ябълки, моркови и Еленски бут

Още в началото сме се разбрали кой кое меню ще яде, съдейки по основното. Мими е повече експериментатор и ще вземе това, в което има пъстърва с момици.

Пъстърва с момици, пюре от грах и пюре от пащърнак (може би))
Пъстърва с момици, пюре от грах и пюре от пащърнак (може би)

За момици само сме чували и гледали по телевизията, но не сме се престрашили да пробваме. Много са вкусни, текстурата е леко странна, малко е като препържените мазнинки около вратната пържола, но пък е вкусно.

Заекът на Андрей е приятно розов на цвят и ако бяхме го опитали преди няколко години, със сигурност щяхме да го обявим за недопечен. Всъщност месото бе сготвено превъзходно, с вакуум на ниска температура. Това потвърди и готвачът, който мина през салона по едно време.

Заешкото бутче на Андрей
Заешкото бутче на Андрей

След като прилежно си изядохме всичко, си заслужихме и десертите. Чийзкейкът бе наистина забележителен, а крем карамелът си е класика, но този път бе под формата на торта.

Кой е Джеймс Баучер и какво общо има с ресторанта?

„Исках да е с българска кухня, но когато видях зелените дивани, веднага се сетих за ето този човек“, разказва ни собственикът Тони и сочи към картината, срещу която сме се настанили. „Искам всеки, който влезе в този ресторант, да научи кой е Джеймс Баучер“, допълва той.

Прегръщаме с две ръце тази мисия, особено Мими, която, както всички знаем, много години бе журналист и има специално отношение към професията и особено към тези нейни представители, които са наистина пример за качествена журналистика. И за който е пропуснал да научи кой е Джеймс Баучер – ирландски журналист, кореспондент на „Таймс“ на Балканите в продължение на десетилетия след Освобождението и в началото на XX в., заобичал България като своя родина, припознал се с националните каузи на българския народ и пожелал да бъде погребан в България, до Рилския манастир. Това е твърде кратко и скромно описание, но пък е хубав повод да потърсите и прочетете още по темата.

А ние си тръгнахме с много топли впечатления от Bourchier House и със сигурност ще се върнем там скоро. Пропуснахме да кажем и за обслужването, че всички бяха много мили и старателни, макар да не успяха да отговорят на всичките ни въпроси от първия път. Но винаги разбираме кога нещо се прави с желание. А тук ентусиазмът и атмосферата на нещо хубаво се носят във въздуха.

Андрей в Bourchier House София
Андрей в Bourchier House София

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Новите ни статии може да получавате и на Viber: Andrey Andreev Family


Copyrighted Image