Home Винен туризъмВинарни Винарна Collemattoni: южното лице на Брунело ди Монталчино

Винарна Collemattoni: южното лице на Брунело ди Монталчино

9 minutes read

Франческа ни посреща в 9 сутринта в хладната септемврийска утрин с голяма усмивка. И няма как да е другояче, като се има предвид мястото, на което живее. От терасата на винарната се виждат безкрайните хълмове и лозя на Тоскана, южно от Монталчино. От другата страна, на пешеходно разстояние, но горе на другия хълм, е живописното селце – цитадела Сант Анджело ин Коле. Колематони (Collemattoni) е името на някогашна ферма от 17 век, принадлежала на църквата, но с времето превърнала се в дом, бизнес и мисия на фамилията Бучи. А работата във винарната кипи от сутринта, защото тук се раждат някои от най-значимите вина на Италия – Брунело ди Монталчино.

Винарна Collemattoni бе едно от местата, които посетихме по време на вълнуващото си едноседмично пътуване из Тоскана през септември 2022 г. Вижте цялата статия за виненото ни пътуване тук: Тоскана на виното и виното на Тоскана.

Масивите на винарна Колематони, а сградите на винарната са вляво на снимката. В далечината е селцето Сант Анджело ин Коле
Масивите на винарна Колематони, а сградите на винарната са вляво на снимката. В далечината е селцето Сант Анджело ин Коле

Брунело ди Монталчино

Брунело ди Монталчино (Brunello di Montalcino) е легенда, която всеки разказва и разбира по свой различен начин. То е причината малкото градче Монталчино в югоизточна Тоскана да е известно из цяла Италия още през 19 век. Брунело е като класическата литература – всички са чували за него, знаят, че е нещо голямо и значимо, поколения наред го боготворят. И все пак не всички го разбират достатъчно. Просто защото никога не знаеш дали си готов за Брунело ди Монталчино, както и никога не знаеш дали бутилката Брунело, която пазиш от няколко години, вече е в най-добрата си възможна форма.

Брунело ди Монталчино е едно от първите три вина в Италия, които получават най-високата степен в националната класификация – DOCG. За да се нарича едно вино Брунело ди Монталчино, е необходимо то да идва от точно определен географски регион около град Монталчино, да е 100 % санджовезе от местния клон Brunello и да е отлежало минимум 5 години, от които поне 2 в дъб. Тези строги изисквания го правят и едно от доста скъпите вина.

Тук отлежава Брунело ди Монталчино
Тук отлежава Брунело ди Монталчино – изба Колематони (Collemattoni)
Реколта 2018 на Брунело ди Монталчино предстои да излезе на пазара през 2023 г. - изба Колематони
Реколта 2018 на Брунело ди Монталчино предстои да излезе на пазара през 2023 г. – изба Колематони

Лозята южно и северно от градчето Монталчино дават различни вина, твърдят местните винари. Някои изби, които имат повече масиви и от двете страни, комбинират най-доброто и от двете. Ние, обаче, сме решени да погледнем Брунело и от двете страни. Отправяме се първо на юг – към селцето Сант Анджело ин Коле, на двайсетина километра южно от Монталчино, което е почти на границата на винения регион, в който се отглежда гроздето за Брунело ди Монталчино.

Лозята в най-южната част на винения регион, в който се прави Брунело ди Монталчино
Лозята в най-южната част на винения регион, в който се прави Брунело ди Монталчино

Винарна Collemattoni

Collemattoni е някогашно имение, принадлежало на църквата, съвсем близо до селцето Сант Анджело ин Коле. От края на 19 век до наши дни имотът е собственост на фамилията Бучи. Днес главен двигател на винарната е Марчело Бучи и съпругата му Франческа. И двамата са успешни енолози, но за да върви работата гладко, тук водещият е Марчело. Франческа пък работи като консултант за други винарни.

Изба Колематони, имат си и маслинова горичка
Изба Колематони, имат си и маслинова горичка

Уговорили сме си сутрешна дегустация, защото септември е натоварен период във всички винарни и не искаме да пречим. Франческа ни посреща на красивата тераса пред винарната с гледка на юг. Разказва, че живеят тук на хълма с гледка, с лозята и маслините около себе си и се чувстват прекрасно. Не планират да правят хотел, както много от собствениците на имоти в този регион.

Андрей, Мими и Франческа на терасата на изба Колематони
Андрей, Мими и Франческа на терасата на изба Колематони

Философията на семейството е да поддържат Колематони като семеен бизнес с мащаби, които да им стигат, за да живеят добре, но без да излизат от границите на собствените си възможности. Към днешна дата имат 11 хектара лозя, предимно със Санджовезе. Правят точно 5 вина и се придържат към традицията – водещи са Брунело ди Монталчино (включително резерва), Росо ди Монталчино и още 1-2 други вина, отново на основата на Санджовезе.

В края на септември работата във винарната  кипи от рано сутрин
В края на септември работата във винарната кипи от рано сутрин

Вината на Collemattoni – Брунело ди Монталчино от южен тероар

Преминаваме през няколко реколти Брунело ди Монталчино, които ни разказват историята на всяка отминала година.

Актуалната реколта на пазара е 2017, която била много суха година. И виното е със силен плодов аромат, плътно, мощно, с още буйни танини, макар да е прекарало 3 години и половина в бъчва.

Бутилката с реколта 2018 г. още не е официално на пазара, може да излезе едва през 2023 г. Тук годината е била по-добра и виното е по-елегантно, с по-меки танини. Връщаме се към 2016 година – най-добрата реколта за последните 10-15 години, според повечето винари в Тоскана, с които разговаряхме. И виното ни  пренася в светове на сладко от праскови и череши, дим, подправки и червен пипер във вкуса. Сложни и богати вкусове и аромати се преплитат, а пикантният послевкус ни доказва, че това наистина е забележително вино.

Единственото по-вълнуващо от него тук е Брунело ди Монталчино резерва, или Fontelontano 2016. То е прекарало 4 години в дъб и 6 месеца в бутилка, за да се превърне в изкусителено вино с аромати на черен и червен пипер, шоколад, сладко от портокали, допълвани от канела и шоколад във вкуса. Изумително вино. И макар багажът ни да бе силно ограничен, си тръгнахме оттук с по бутилка от последните две вина. Да, това не бе за пропускане.

Как вървят цените?

Това винаги е много относително, но ето ориентировъчна справка за цените на дегустираните вина. Брунело 2017 е около 38 евро на пазара в Италия, Брунело 2016 е около 44 евро, а Fontelontano 2016 е около 85 евро. Цените са актуални към октомври 2022. По-сложният момент тук е с доставката до България, която е около 60 евро на кашон, ако поръчвате само 1 кашон. За 2 кашона бе около 70 евро, а за всеки следващ разликата се смалява. Collemattoni нямат официален вносител в България, но можете да се свържете с тях директно и да поръчате, ако сте готови да си уредите транспорта.

Как попаднахме в Collemattoni?

Едно от много очарователните неща на винения туризъм е, че винаги има какво да научиш от винарите и хората във винарските изби. Тук попаднахме по препоръка на известния винен консултант Федерико Ричи, с когото се запознахме при първото си посещение в изба Златен Рожен и консултира още няколко български винарни. Той е от Тоскана, работи с няколко местни винарни и ни даде безценни насоки за местата, които си заслужава да посетим. Едно от тях бе именно Collemattoni. Именно той ни насочи и към следващата изба в Монталчино, която посетихме – легендарната Eredi Fuligni. Повече за нея ще ви разкажем в следващата статия.

На терасата на Collemattoni
На терасата на Collemattoni

Сант Анджело ин Коле

И ако още се чудите дали да дойдете дотук, ето още 1-2 причини да го направите. Селцето Сант Анджело ин Коле е страшно живописно, спокойно и приятно и ние си направихме прекрасна разходка с обяд в него. Има няколко много добри ресторанта – ние посетихме Trattoria il Pozzo, която и Франческа ни препоръча.

Сант Анджело ин Коле
Сант Анджело ин Коле
Trattoria il Pozzo се намира на централния площад на селото. Тук е малко преди да отвори за обяд
Trattoria il Pozzo се намира на централния площад на селото. Тук е малко преди да отвори за обяд

Статии за Тоскана

Вината от Тоскана

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image