Българското вино, което да подарите за празниците или за специален повод – идеи от Андрей и Мими

This post is also available in: English

Понякога е трудно да изберете подарък на близки приятели, които са винолюбители. Може да ви се струва най-лесно просто да отидете в магазина и да купите най-скъпото вино, което видите. Със сигурност ще блеснете с бутилка оригинално шампанско за 400 лв. Но пък някога, особено в света на виното, може да се окаже, че има много по-интересни предложения и те не са непременно най-скъпите. Тук ще се опитаме да ви дадем няколко наистина интересни идеи за български вина за подарък. Това не са просто качествени вина от висок клас, всички те са наистина интересни и с по нещо уникални. И отново ще си говорим за вина, които сме опитали лично и имаме чувства към тях. Защото вина като тези можеш съвсем спокойно да заобичаш.

Вина отлежаващи в тунелите на винарска изба Вила Мелник, тук сме си оставили и ние няколко любопитни "подаръка", които да си отворим след няколко години
Вина, отлежаващи в тунелите на винарска изба Вила Мелник, тук сме си оставили и ние няколко любопитни „подаръка“, които да си отворим след няколко години
Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. До къде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :) И винарните ни се отблагодаряват като са ни приятели, а не с пари. Така е най-добре за нас, имаме възможността да дегустираме честичко на приятелска приказка. И още нещо, тук сме споменали само вина, които сме дегустирали сравнително скоро, в последната 1 година, и които би следвало да са налични на пазара поне за идния сезон.

Villa Melnik Sweet Wine Melnik 55 2018 Late Harvest – Сладко вино от Мелник 55, късна беритба.

Вила Мелник
Долината на река Струма Около 18-20лв. 

Сладкото вино не е „женско вино“, както може и да чуете от някого. Целта на сладостта му не е да го направи по-лесно за възприемане от нежния женски вкус. Десертното вино е специална категория вино, което ще придаде богат и удовлетворяващ завършек на всяка специална вечер и само ценителите могат да го оценят по достойнство.

Винарска изба Вила Мелник
Една от любимите ни „винени“ гледки – Винарска изба Вила Мелник, която винаги ни подсказва колко е хубаво виното от там

Гроздето в това вино е късна беритба, брано 3 седмици след гроздето, предназначено за сухи вина. Допълнително е оставено на проветриво място за намаляване съдържанието на вода и повишаване концентрацията на захари и аромати в зърната. Виното е с естествена остатъчна захарност 80 г гроздова захар/литър. Бутилирано е без контакт с дъб. Едно вино, което обещаваме да опитаме съвсем скоро и може да потърсите във винарната или в някои по-добре заредени винени магазини.


Megalit Petit Verdot 2015

Шато КоларовоЮжен СакарОколо 22 лв. 

Заклети фенове сме на цялата серия Megalit на Шато Коларово, но понеже тук си говорим за по-различни, интересни и редки вина, споделяме конкретно за това Пти Вердо. Пти Вердо обичайно е сорт, който се използва в купажи, и рядко се винифицира отделно. Но невероятният нюх към виното и професионализъм на енолог Илияна Коева са довели до ето това незабравимо вино. Което, освен всичко друго, е на безумно добра цена.

Пти Вердо - Мегалит - Шато Коларово
Пти Вердо – Мегалит – Шато Коларово

Характерното за Пти Вердо 2015 г. е непрогледния гранатов цвят, атрактивен плодов аромат с акценти на къпина, пипер, кокиче и мастило. Сочен финал, с шоколад и горски плодове във вкуса. Дегустирахме го през пролетта и още го помним.

Тук може да прочетете и какво сме споделяли и преди за виното. Също вижте и Мегалит Каберне Фран 2015, също едно забележително вино, което бих се радвал, ако го видя под елхата.


Градушка – реколта 2016 г. – Купаж от Мелник 55, Мавруд, Каберне Совиньон и Сира

Вила МелникДолината на СтрумаОколо 33 лв. 
Villa Melnik Hailstorm 2016 - прекрасно хубаво червено вино за подарък от Вила Мелник
Villa Melnik Hailstorm 2016

Отлежало 12 месеца в български дъбови бъчви

Това е името на виното да разказва и историята му. Ние я знаем още от първите появили се бутилки, защото сме фенове и приятели на Вила Мелник от години. На 1 юли 2016 г. лозята на винарната са ударени от градушка и са унищожени 75% от насажденията. Гроздето, което оцелява, поема цялата сила на лозата. Резултатът е вино с необикновена концентрация и мощ, което става все по-добро с всяка изминала година.

Каквото и да прочетете за ароматите и вкусовете на това вино, ще е далеч от истинското усещане. Но като първоначална подготовка, може да очаквате интензивен аромат на вишни, боровинки, земя и кожа. И послевкус, който няма край. С дълъг потенциал за отлежаване и особено подходящо хубаво червено вино за подарък за колекционери и ценители.

Може да потърсите във винарната или в някои по-добре заредени винени магазини.


Philosoph Reserve 2015

Винарска изба РупелДолината на СтрумаОколо 36 лв. 

Philosoph Резерва 2015 е най-специалното предложение на изба Рупел за истинските ценители на виното. Елегантно, специално селектирано, ароматно, фино и вълнуващо – всичко това в едно вино. Това е купаж от най-добрите вина на винарна Рупел от сортовете Мелник 55, Мерло, Каберне Совиньон и Марселан, отлежали в избрани дъбови барици в продължение на 18 месеца и след това в бутилки също 18 месеца. Дегустирайки Philosoph, ще бъдете изненадани от усещанията за чувствителност и докосване, които ще ви даде.

Винарска изба Рупел
Винарска изба Рупел и безупречната ѝ чистота

Подсказка: Philosoph е толкова елегантно и фино, че може да разтопи всяка дама. С него можете успешно да разбиете мита, че жените трудно възприемат червени вина. С най-чиста съвест Мимето го препоръчва за подарък на жени. (С безплатна доставка в София)


SYCAGY Exclusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Винарска изба Златен РоженДолината на Струма43 лв. 

 1500 произведени бутилки

SYCAGY Exlusive Lot - Сира, Каберне Фран и Санджовезе
SYCAGY Exclusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Много специално и любимо червено вино, богат и балансиран вкус. SYCAGY е сравнително скъпо за българско вино, но цената отговаря на качеството му. И въпреки, че ми се иска по-честичко да си отварям бутилка от него, си го пазим за специални случаи и по-специални вечери. В забързаното ежедневие не успяваме да му се насладим изцяло, а виното си иска своето време и повод. И за да не изпадна в разказ за симпатията си към хората, които стоят зад това вино, ще кажем за аромата му: горски плодове, шоколад и какао. Купете си го от сайта на винарната


Saratok 2016

Винарска изба Вила БасареаЮжен Сакар50 лв

Бутилирани са 300 бутилки

Преди няколко месеца едва успяхме да се сдобием с бутилка от предходния Saratok реколта 2014 и то единствено защото собствениците на Villa Bassarea са ни винени приятели и се смилиха да ни продадат една бутилка от личните си резерви. Иначе това невероятно вино, от което така или иначе се произвеждат само около 300-400 бутилки, бе изчерпано. Но защо ви казваме това?

Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира - Сараток - прекрасно и не много скъпо вино за подарък
Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира – Сараток

В началото на декември официално бе представен новият Saratok 2016. И този път няма да направим грешката да го изпуснем. И ние не сме го опитвали още, не знаем какво точно има в него, но знаем, че името Saratok е гаранция за умопомрачително добро вино, произведено от специално селектирано грозде, изпипано до последния детайл от енолога Камен Коев. Вино, което ще накара всеки да се чувства божествено.

Май е излишно да припомняме, че е отлично вино за подарък. Можете да поръчате тук.

Сира Exclusive Lot 100% буре

Винарска изба Златен РоженДолината на Струма69 лв. 

Бяхме с бебе Адрианка в кошница и наминавахме набързо край Златен Рожен, за да поздравим, когато без да очакваме, налетяхме на енолога Федерико Ричи. А той много държеше да ни покаже и да ни се похвали с новите вина, на които предстоеше бутилиране. След обиколка по целия конспект с едно от друго по-обещаващи, още неготови вина, просто примряхме до съда с тази сира, която трябваше да се бутилира идните дни. Беше (почти) готова да продължи пътя си в бутилки, които обаче да постоят още известно време, за да разгърне пълния си потенциал. Няколко седмици по-късно тя официално бе бутилирана и започна да се продава, а Мимето още сънува онова разтърсващо пътешествие на сетивата, през което Федерико ни преведе с това вино.

Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата
Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата

От тази сира може да очаквате интензивен аромат с плодов с акцент на черни горски плодове, подправки и какао. Приятна и сочна структура, мека свежест, леки акценти на ванилия и мока във вкуса, с много добър баланс и дълъг плодов топъл финал. Но това е само едно постно описание с много прости думички за това, което се крие в бутилката.

Никой не крие, че цената също е впечатляваща. Но ако имате възможност, не се замисляйте дали да опитате тази сира.


В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там.

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Copyrighted Image