Home Винен туризъм Българското вино, което да подарите за специален повод – идеи от Андрей и Мими

Българското вино, което да подарите за специален повод – идеи от Андрей и Мими

17 minutes read

Понякога е трудно да изберете подарък на близък човек, който е винолюбител. Може да ви се струва най-лесно просто да отидете в магазина и да купите най-скъпото вино, което видите. Но пък някога, особено в света на виното, може да се окаже, че има много по-интересни предложения. Тук ще се опитаме да ви дадем няколко наистина интересни идеи за хубаво българско вино за подарък. Това не са просто качествени вина от висок клас, всички те са наистина интересни и с по нещо уникални. А през декември – месеца на семейните празници, бутилка хубаво червено вино за подарък (а защо не и бяло?) е най-добрият избор, независимо от повода! Дали ще изберете бутилка вино за подарък за Коледа, рожден ден или имен ден на близък човек, или пък просто искате да отворите специална бутилка, когато семейството се събере на празничната трапеза, изборът е ваш!

Вина отлежаващи в тунелите на винарска изба Вила Мелник, тук сме си оставили и ние няколко любопитни "подаръка", които да си отворим след няколко години
Вина, отлежаващи в тунелите на винарска изба Вила Мелник, тук сме си оставили и ние няколко любопитни „подаръка“, които да си отворим след няколко години

[info]Връзките от тази статия не са афилиейт или платени и са сложени за ваше улеснение. Докъде стигнахме, за какви неща да се оправдаваме :) И винарните ни се отблагодаряват като са ни приятели, а не с пари. Така е най-добре за нас, имаме възможността да дегустираме честичко на приятелска приказка. И още нещо, тук сме споменали само вина, които сме дегустирали сравнително скоро и които би следвало да са налични на пазара поне за идния сезон. [/info]

Villa Melnik Sweet Wine Melnik 55 2018 Late Harvest – Сладко вино от Мелник 55, късна беритба.

Вила Мелник
Долината на река Струма Около 18-20лв. 

Сладкото вино не е „женско вино“, както може и да чуете от някого. Целта на сладостта му не е да го направи по-лесно за възприемане от нежния женски вкус. Десертното вино е специална категория вино, което ще придаде богат и удовлетворяващ завършек на всяка специална вечер и само ценителите могат да го оценят по достойнство.

И все пак не можем да отречем, че сладостта на десертното вино го прави много романтичен подарък за жена. То ще даде топъл и усмихнат завършек на вечерята и на целия ден.

Винарска изба Вила Мелник
Една от любимите ни „винени“ гледки – Винарска изба Вила Мелник, която винаги ни подсказва колко е хубаво виното от там

Гроздето в това вино е късна беритба, брано 3 седмици след гроздето, предназначено за сухи вина. Допълнително е оставено на проветриво място за намаляване съдържанието на вода и повишаване концентрацията на захари и аромати в зърната. Виното е с естествена остатъчна захарност 80 г гроздова захар/литър. Бутилирано е без контакт с дъб. Едно вино, което може да потърсите във винарната или в някои по-добре заредени винени магазини.


Серията Megalit на Шато Коларово

Шато КоларовоЮжен СакарОколо 22 лв. 

Заклети фенове сме на цялата серия Megalit на Шато Коларово и в тази статия тя е може би е най-бюджетният винен подарък измежду останалите. Ако се оглеждате за хубаво червено вино за подарък на добра цена, това със сигурност няма да ви разочарова.

Най-любопитното вино от нея, поне за нас, бе Пти Вердо 2015, което обаче май вече трудно се намира. Но ако намерите някъде бутилка, не се колебайте да я купите. В серията Megalit са едносортови вина и има още Каберне фран, Мерло, Сира, Мавруд, Каберне Совиньон.

Пти Вердо - Мегалит - Шато Коларово - вино за подарък за Свети Валентин, подарък за мъж
Пти Вердо – Мегалит – Шато Коларово

Ако питате Мими, тези вина са по-скоро подходящи за подарък за мъж, защото са по-комплексни и плътни. Но и тя ги пие с удоволствие, когато си отворим бутилка у дома.


Градушка – реколта 2016 г. – Купаж от Мелник 55, Мавруд, Каберне Совиньон и Сира

Вила МелникДолината на СтрумаОколо 33 лв. 
Villa Melnik Hailstorm 2016 - прекрасно хубаво червено вино за подарък от Вила Мелник
Villa Melnik Hailstorm 2016

Отлежало 12 месеца в български дъбови бъчви

Това е името на виното да разказва и историята му. Ние я знаем още от първите появили се бутилки, защото сме фенове и приятели на Вила Мелник от години. На 1 юли 2016 г. лозята на винарната са ударени от градушка и са унищожени 75% от насажденията. Гроздето, което оцелява, поема цялата сила на лозата. Резултатът е вино с необикновена концентрация и мощ, което става все по-добро с всяка изминала година.

Каквото и да прочетете за ароматите и вкусовете на това вино, ще е далеч от истинското усещане. Но като първоначална подготовка, може да очаквате интензивен аромат на вишни, боровинки, земя и кожа. И послевкус, който няма край. С дълъг потенциал за отлежаване и особено подходящо хубаво червено вино за подарък за колекционери и ценители.

И не на последно място, носещо голяма символика – наистина романтично вино за подарък за Свети Валентин или друг личен повод.

Може да потърсите във винарната или в някои по-добре заредени винени магазини.


Philosoph Reserve 2015

Винарска изба РупелДолината на СтрумаОколо 36 лв. 

Philosoph Резерва 2015 е най-специалното предложение на изба Рупел за истинските ценители на виното. Елегантно, специално селектирано, ароматно, фино и вълнуващо – всичко това в едно вино. Това е купаж от най-добрите вина на винарна Рупел от сортовете Мелник 55, Мерло, Каберне Совиньон и Марселан, отлежали в избрани дъбови барици в продължение на 18 месеца и след това в бутилки също 18 месеца. Дегустирайки Philosoph, ще бъдете изненадани от усещанията за чувствителност и докосване, които ще ви даде.

Винарска изба Рупел
Винарска изба Рупел и безупречната ѝ чистота

Подсказка: Philosoph е толкова елегантно и фино, че може да разтопи всяка дама. С него можете успешно да разбиете мита, че жените трудно възприемат червени вина. С най-чиста съвест Мимето го препоръчва за подарък на жени. (С безплатна доставка в София)


SYCAGY Exclusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Винарска изба Златен РоженДолината на Струма43 лв. 

 1500 произведени бутилки

SYCAGY Exlusive Lot - Сира, Каберне Фран и Санджовезе
SYCAGY Exclusive Lot – Сира, Каберне Фран и Санджовезе

Много специално и любимо червено вино, богат и балансиран вкус. SYCAGY е сравнително скъпо за българско вино, но цената отговаря на качеството му.

И въпреки, че ми се иска по-честичко да си отварям бутилка от него, си го пазим за специални случаи и по-специални вечери. В забързаното ежедневие не успяваме да му се насладим изцяло, а виното си иска своето време и повод. А през февруари със сигурност не липсват поводи за бутилка специално вино.

И за да не изпадна в разказ за симпатията си към хората, които стоят зад това вино, ще кажем за аромата му: горски плодове, шоколад и какао. Купете си го от сайта на винарната


Saratok 2016

Винарска изба Вила БасареаЮжен Сакар50 лв

Бутилирани са 300 бутилки

Преди няколко месеца едва успяхме да се сдобием с бутилка от предходния Saratok реколта 2014 и то единствено защото собствениците на Villa Bassarea са ни винени приятели и се смилиха да ни продадат една бутилка от личните си резерви. Иначе това невероятно вино, от което така или иначе се произвеждат само около 300-400 бутилки, бе изчерпано. Но защо ви казваме това?

Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира - Сараток - прекрасно и не много скъпо хубаво червено вино за подарък
Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира – Сараток

В началото на декември 2019 официално бе представен новият Saratok 2016. И този път не направихме грешката да го изпуснем. А името Saratok е гаранция за умопомрачително добро вино, произведено от специално селектирано грозде, изпипано до последния детайл от енолога Камен Коев. Вино, което ще накара всеки да се чувства божествено.

Май е излишно да припомняме, че е отлично хубаво червено вино за подарък. Можете да поръчате тук.

Сира Exclusive Lot 100% буре

Винарска изба Златен РоженДолината на Струма69 лв. 

Бяхме с бебе Адрианка в кошница и наминавахме набързо край Златен Рожен, за да поздравим, когато без да очакваме, налетяхме на енолога Федерико Ричи. А той много държеше да ни покаже и да ни се похвали с новите вина, на които предстоеше бутилиране. След обиколка по целия конспект с едно от друго по-обещаващи, още неготови вина, просто примряхме до съда с тази сира, която трябваше да се бутилира идните дни. Беше (почти) готова да продължи пътя си в бутилки, които обаче да постоят още известно време, за да разгърне пълния си потенциал.

Няколко седмици по-късно тя официално бе бутилирана и започна да се продава, а Мимето още сънува онова разтърсващо пътешествие на сетивата, през което Федерико ни преведе с това вино.

Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата
Федерико Ричи сипва на Мимето от мерлото или сирата

От тази сира може да очаквате интензивен аромат с плодов с акцент на черни горски плодове, подправки и какао. Приятна и сочна структура, мека свежест, леки акценти на ванилия и мока във вкуса, с много добър баланс и дълъг плодов топъл финал. Но това е само едно постно описание с много прости думички за това, което се крие в бутилката.

Никой не крие, че цената също е впечатляваща и влиза в категорията скъпо вино за подарък. Но ако имате възможност, не се замисляйте дали да опитате тази сира или да я изберете за подарък за Коледа, рожден ден или друг повод на много специален човек.


Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image