Шампанско за Нова година – а защо не българско пенливо вино?

Идва ли Нова година без шампанско? Ако използвате „шампанско“ като синоним на пенливо вино (което не е особено редно, затова и ние не го използваме), вероятно ще отговорите „Не“. Ние ще си позволим „да се направим на интересни“ и да кажем, че празник без шампанско може, защото имаме също толкова добри идеи за пенливо вино за Нова година, което обаче не е от Шампан, Франция. И съответно нямаме право да му викаме шампанско.

Но дотук с правенето на интересни. В тази статия ще съберем няколко чудесни варианта на българско пенливо вино, ако искате го наречете „българско шампанско“, което да си отворите за Нова година, ако наистина искате да пиете хубаво вино. Така или иначе истинското шампанско е порядъчно скъпо и не всеки може да си го позволи. Ако пък го ползвате само за поливане, може да не четете и да си вземете такова от 2 лв бутилката.

Естествено пенливи вина по класически метод

Това са вината, които максимално се доближават до шампанското, т.е. произведени са по същата технология, но им липсва произход от Шампан.

Последните стъпки преди пенливото вино да бъде обявено за готово
Последните стъпки преди пенливото вино да бъде обявено за готово при направа по класическия метод

Пино ноар, брют 2009 – Винарна Ялово

Цена: 29,90 лв от винарната

Пенливото вино на Винарна Ялово също е едно от нещата, които трябва непременно да опитате. Много малко винарни в България правят естествено пенливо вино, а такива, които да имат реколта 2009г. са още по-малко, а виното не отстъпва на скъпите си събратя от Франция. Сладко и обемно тяло с нотки на карамел, ябълка, мед. Класически вкус и сладостен финал.

Пенливо вино на винарна Ялово - вместо шампанско за Нова година
Пенливо вино на винарна Ялово – страхотна алтернатива на шампанско за Нова година

Edoardo Miroglio Brut Rosè (и останалите пенливи вина на Edoardo Miroglio)

Цена: ок. 25 лв

Невероятно много уважаваме пенливите вина на Едоардо Миролио и като цяло вината на избата. Точно това розе бе нашият избор преди 3 години и пак бихме го избрали, както и всяко друго от пенливите вина на избата. Edoardo Miroglio Brut Rose е шампанизирано вино по класическа технология от Пино ноар. Технологично е произведено по същия начин, по който и вината в Шампан, само дето гроздето си е от нашия тероар, тоест около Еленово, Нова Загора. Отлежавало е най-малко 24 месеца с дрождите и резултатът са хиляди елегантни и нежни балончета, които създават усещане за сочност и свежест. Цената е около 25 лв.

Edoardo Miroglio Brut Rose Едоардо Миролио Брют Розе - страхотна алтернатива на шампанско за Нова година
Edoardo Miroglio Brut Rose

Midalidare Sparkling

В последните години и винарска изба Midalidare Estate влезе в клуба на българските производители на естествено пенливи вина и макар да не сме ги опитвали още, с чиста съвест можем да ги препоръчаме, предвид опита си с останалите продукти на Мидалидаре. Разбира се, всичко е субективно, но ние сме им фенове, а и ако съдим по отзивите на професионалната общност, препоръката е основателна. През 2019 г. и 2020 г. Мидалидаре получават златен медал на престижния конкурс за пенливи вина The Champagne & Sparkling Wine World Championships.

Вариантите за пенливо вино от Midalidare са Midalidare Sparkling Blanc de Blancs (22-23 лв от винарната) и Midalidare Sparkling Brut (ок. 30 лв) – и двете от 100 % шардоне. Имат и вариант за магнум бутилка (1,5 л.).

Други български пенливи вина

Все повече винарни в България решават да предложат и пенливи вина и ние напълно подкрепяме това. В тази секция ще добавим още няколко български пенливи вина, създадени по разнообразни други методи, различни от този на шампанското. Това по никакъв начин не ги прави по-лоши, но пък добрата новина е, че цените им често са още по-добри, защото класическият метод си е порядъчно скъпа технология.

Вила Юстина – Естествено пенливо вино Брут Розе и Екстра Брут

Това са двата варианта на пенливо вино от Вила Юстина. Технологията е естествено пенливо вино по метода „Шармат“. Вторичната ферментация се осъществява в резервоари от неръждаема стомана за 6 месеца, където обогатяването с въглероден диоксид се получава биологично. Следва отлежаване върху утайки и бутилиране.

Розето е от Каберне Фран и Пино Ноар, а бялото е от Шардоне. Цената и на двете е около 15 лв от винарната. Опитвали сме ги  набързо по изложения и дегустации и нямаме подробни дегустационни бележки, но щом сме решили да ги добавим в статията, значи сме останали с добри впечатления.

Pet-Nat от Ризлинг от винарна Царев Брод - алтернатива на шампанско за нова година
Pet-Nat от Ризлинг от винарна Царев Брод

Пет Нат Ризлинг Царев Брод

За това вино писахме през лятото, но съвсем спокойно заслужава да присъства и на новогодишната ви наздравица. Pét-nat е най-старият метод за получаването на пенливо вино (Франция), по-стар от класическия метод, който се използва в Шампан. При Pét-nat преди края на първичната алкохолна ферментация, виното се затваря и ферментацията приключва в бутилката. Така се получава газировката и балончетата.

В това вино Мими откри аромати и вкусове на свежа праскова и ябълка, и може би лимон. В присъствието на балончета ни е още по-трудно да ги разграничим, но пък усещането е за фини перли, нежна игра в устата и освежаващ финал. Кара те да искаш още една глътка и още една, докато не ти се замотае главата. Но пък ни се замота приятно, без странични ефекти и с всички спомени налице. Цена – 16-20 лв.

Funky Мавруд Pet-Nat Георгиев и Милков

Да уточним, че това вино не сме имали още случай и възможност да го опитаме, но много наши приятели винени професионалисти го препоръчват, така че им имаме доверие и  го включваме в списъка. А и червените пенливи вина са рядкост, така че със сигурност си заслужава вниманието. Цена – ок. 20 лв.

Тук вече пием автентично шампанско от Шампан, което винаги е добра идея за всеки празник
На тази снимка пием автентично шампанско от Шампан, което винаги е добра идея за празник

За финал, а и за протокола, ще добавим, че това не са единствените български пенливи вина на пазара. Такива предлагат още няколко винарни, включително Орбелия (Pet-Nat), Логодаж, New Bloom, вероятно и други. Понеже съвсем нямаме опит с тях, само ги споменаваме. А ако сте ги опитвали, чувствайте се свободни да споделите с нас впечатленията си!

Ако търсите вино за подарък за Коледа или друг празник, разгледайте ни списъка с предложения – БЪЛГАРСКОТО ВИНО, КОЕТО ДА ПОДАРИТЕ ЗА СПЕЦИАЛЕН ПОВОД – ИДЕИ ОТ АНДРЕЙ И МИМИ.

За още идеи за хубаво българско вино, на което да се насладите с повод и без повод, вижте в тази статия – КАКВО ВИНО ДА ПИЕМ ПРЕЗ 2020 Г.? – ИДЕИ ОТ АНДРЕЙ И МИМИ.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image