Защо да посетим винарска изба в България и какво ще открием в нея

Животът е твърде кратък, за да се пие лошо

България не е най-известната дестинация за винен туризъм, но след като се поразведрихме из Италия, разбрахме, че незаслужено е пренебрегвана. Разбира се, всичко в Италия е перфектно, но и България не отстъпва по качество и ниво на предлаганата услуга. И ако сте любители на виното и обичате да пътувате, защо да не отидете и там, където се прави хубавото българско вино. Тези места обикновено са много живописни и няма да съжалявате. Завиждаме на всички собственици как приятно си подбират мястото и гледката, където да построят винарните си. Наистина е прекрасно да посетите някоя българска винарска изба.

Да си изберем винарска изба

В България няма по-лесно от това да си изберете къде да посетите винен тур. Нашата малка родина е пълна с големи и малки винарни, сигурен съм, че съвсем близо до града, в който живеете, има места,  където правят прекрасно вино.

Ние предпочитаме малките винарни

Най-хубавото на малките изби е, че на вратата най-вероятно ще те посрещне собственика. Собственикът ще ти обясни най-добре всичко за неговото вино, лозя, грозде, технология и колко е свеж технолога. Дали технолога е французин, българин или италианец. Еми, всички си имат своите качества, ние си имаме любими вина с български технолог, смел в експериментите. Но и класическите идеи на италианците и французите не са за подценяване. В малките предприятия може да постоите и повече време и ще е по-тихо и спокойно.

Семейна винарна "Вила Мелник"

Семейна винарна „Вила Мелник“

Защо не голяма винарна, е как, разбира се, че трябва да посетите и големи винарни

Не изключваме големите винарни. Там може да те посрещне персонала, но те са толкова мили и любезни, че няма как да не се задържиш дълго. Нашето мнение е, от избите, в които сме били в България, че много добре си подбират персонала. А най-добре винарска изба с хубав ресторант. Наскоро ядохме доста скъпо и перфектно гурме във винарна в село Могилово, готвачът им е прекрасен, но пък виното бе почти на магазинна цена и общата сметка не бе висока. Та не винаги скъпото е по-скъпо.

Не са за подценяване и условията за отдих. Много от „големите“ предлагат прекрасни SPA услуги. Ние винаги се възползваме, затова ни е трудно да посещаваме повече от една изба на ден. Ако не се сещате за място с хубаво SPA и ресторант, попитайте ни, ще ви насочим. Но бихме се радвали да споделите с нас любимите си места. И ние не сме обиколили всички.

Лозовите масиви – нека има лозови масиви

Няма нищо по-хубаво избата да си има лозови масиви, а ако се виждат от входната врата, е чудесно. Ако посещавате такава изба, си носете удобни обувки, между редовете в обработената почва се ходи трудно. Някои изби предлагат и пикник сред лозите, но тези неща са с допълнителна уговорка. Ако сте  повече хора и искате нещо специално, свържете се с избата предварително, може и да ви организират невероятен ден.

Вила Мелник

Красивите лозови масиви на Вила Мелник

Някои винарни си купуват гроздето и нямат собствени лозови масиви. Но това не е лошо, също могат да правят много хубаво вино. Ние попаднахме на една такава малка винарна в село Мезек.

Винарска изба Мезек

Винарска изба Мезек

Какво да очакваме на винения тур

Винарските изби обикновено се помещават в много красиви, а понякога и в екстравагантни сгради. Но целта е да видим какво се случва вътре. Като човек, който не е с образование в сферата на винопроизводството, понякога може да е много скучно да се гледат толкова много технологични неща. Но ако домакинът ви е словоохотлив, ще ви накара да разберете защо тази технология е важна за него и неговото вино.

Най-общо ще проследите винения път, от гроздето до готовата продукция. Ако никога не сте посещавали винарна, ще разберете как точно се случва тази магия. Не се колебайте да питате неща, които са ви любопитни. Не всеки е специалист и домакините със сигурност ще ви отговорят с радост. Много е скучно да разказваш на хора, които само кимат.

Тунели из пясъчниците

Тунели из пясъчниците край Мелник

И за финал, винаги се стига до избата. Някои изби са по-хубави от други, но във всички има много буренца с вино. И тук си има тънкостите, някои вина отлежават в дъбови бъчви, някои ги бутилират веднага. Разпитайте и научете кои вина по колко време отлежават и в какви бъчви.

Из избата на вила Мелник

Изба – Вила Мелник

Изба на винарна Орбелус

Дегустацията

След толкова много съдове, джибри, грозде и бъчвички, повечето хора чакат с нетърпение дегустацията. Тук не е важно да изпъкнем със знания. Най-важното е да пробвате нещо ново, нещо, което не сте опитвали. Попитайте с кое вино е най-добре да започнете, разбира се, че от избата ще знаят много добре. При дегустациите обикновено има и дегустационни хапки, но не винаги :).

Дегустацията не е като посещение в бар, пробва се по-малко от няколко видове подбрани вина. Ако имате кой да шофира и време, след дегустацията си купете виното което ви е харесало и си направете пикник.

Няколко насочващи правила, защото няма нищо задължително

Единственото задължително нещо е шофьорът на колата да не пие. Всички други условия са насочващи.

  • Носете си удобни обувки – това вече го споменахме;
  • Обядвайте, преди да посетите винен тур – ако има ресторант в избата, е вероятно там да готвят добре. Но имайте предвид, че ресторантите в някои изби работят само по предварителна заявка, или при специални групи, затова се информирайте предварително.

Повечето винарни в Мелнишкия винен регион нямат ресторанти, но пък в самия Мелник може да се насладите на много хубави места за обяд.

  • Не се колебайте да питате;
  • Пробвайте местните сортове, повечето български винарни правят вино и от чужди сортове грозде, но винаги е най-интересно да дегустирате някое вино от местните: мавруд, мелник 55 или ранна мелнишка лоза, керацуда и много други.
Ранна мелнишка лоза

Ранна мелнишка лоза

Наскоро разбрах, че край Павликени се прави вино от сорта грозде „Кокорко“, не съм го пробвал още, но звучи забавно.

  • Не купувайте много бутилки вино като си тръгвате, много бързо се трупат бутилките у дома, най-добре вижте как да си поръчате в по-късен етап.
  • Не съхранявайте купеното вино в нагорещения багажник. Най-добре е да имате хладилна чанта, но може и на задната седалка на климатизираната кола. Ние си купуваме вината малко преди да тръгнем за дома.
  • Ние не посещаваме повече от 2 винарски изби на ден, дори две са ни много, трябва първата да не ни е харесала :)
  • Винения тур трае около час и половина – два.
  • Не забравяйте да се полюбувате на лозовите масиви, на мен те са ми любими.
  • Осигурете си къде да преспите близо до избата (понякога самата изба предлага настаняване). По-лесно е за шофьора, ако не трябва да шофира.

Кои винарски изби бихме ви препоръчали

Еленски Балкан

Винарска изба Марян

Винарска изба Марян

Винарска изба Марян

Ако сте в град Елена и хубаво се наслаждавате на еленския бут, съвсем редно е да опитате от хубавото вино, което се прави в село Марян във винарската изба на семейство Иванови – Светла и Илия, и синовете им Петър и Владимир. Ние се запознахме със Светла и Илия и прекарахме няколко незабравими часа на терасата на винарната в дегустиране на чудесно вино. В Марян може да пробвате вино от стария български сорт грозде димят. Не пропускайте да опитате и оранжевото им вино. На Мими и на мен особено много ни хареса Sense of tears rose реколта 2016г. 

Избата на винарна Марян

Избата на винарна Марян

Оранжево вино от Марян

Оранжево вино от Марян

Край Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Много се говори за прочутото Мелнишко вино, но ние никак не сме фенове на домашните вина, които можете да си купите от почти всяка къща в Мелник. Вместо това, любимото ни място в региона е Вила Мелник, близо до село Хърсово, където можете да се почувствате като в истинска Тоскана. Собствениците Никола и Любка, заедно с дъщеря им Милица и сина Алекса, с много любов отглеждат стотици декари лозя и правят превъзходни вина от всякакви цветове (на нас розето ни е слабост и това на Вила Мелник ни е в топ 3 на българските розета). Вила Мелник е едно прекрасно място със свой собствен дух, не го пропускайте, ако сте в района.

 

Оранжевото вино na wila Melnik

Оранжевото вино na wila Melnik

Близо до Благоевград (по пътя към Рилския Манастир)

Винарна Меди Вали

Застояхме се 5 часа тук, но заслугата е на Росица Атанасова, която така хубаво си говореше с нас и ни накара да се почувстваме като желани гости. А Росица е организаторът на Винения туризъм в Меди Вали и вероятно ще я срещнете, ако тръгнете по нашите стъпки. (Google Maps)

В избата на винарна Меди Вали

В избата на винарна Меди Вали

Винарна Меди Вали е почти на пътя за Рилския манастир, много близо до магистралата София – Благоевград в красива планинска местност до село Смочево. Винарната е чудесно отклонение на пътя за любителите на виното. Тя е разположена на 630m надморска височина и лозовите ѝ масиви са в северната част от долината на река Струма.

Гроздобер 2017 - Мерло

Гроздобер 2017 – Мерло

Ние хванахме точно гроздобера на сорта Мерло и пробвахме от малките сочни зрънца. И се разходихме из цялата винарна. Меди Вали имат три серии вина, но които и да опитате няма да съжалявате. Разбира се, ние не разбираме много и просто се радваме на хубавото вино.

На нас любими ни станаха A Good Year Traminer Pink – 2016, eXcentric Incanto Mavrud 2015 и Incanto Syrah. Ще се радваме да разберем дали и вие сте си харесали някои.

И статията ни за винарна Меди Вали:  „Винарна Меди Вали и винените експерименти

Вино и СПА между Стара Загора и Чирпан

Мидалидаре Естейт

Много пъти сме ходили в село Могилово, което е по-близко до Чирпан, но за нас е до Стара Загора. Не е тайна, че съм отраснал в Стара Загора и си го харесвам града. А в село Могилово стана популярно за нас заради комплекса от много добра винарна и SPA хотел на Мидалидаре Естейт.

Мидалидаре естейт е пример за много добро качество на всичките им продукти и с радост си отваряме всяка бутилка, купена от там. Във винарната може да направите и дегустационна обиколка, като е хубаво предварително да им се обадите. А часовете за тези обиколки са 11ч., 13ч. и 15ч.

Избата на Мидалидаре Естейт

Избата на Мидалидаре Естейт

Обиколката на винарната е доста интересна. Виждате как от старото ТКЗС са се получили чудесни реновирани сгради и посещавате малък, но приятен винен музей.

Ето как може да изглежда едно ТКЗС

Ето как може да изглежда едно ТКЗС

От тук започна нашата любов към Ризлинг. И въпреки, че за топлия климат на България ризлинга не е разпространен сорт, тук се е получило доста добро вино. Което, обаче, е доста специфично и май не е за всеки вкус. Но пък ние сме си странни.

Всяка обиколка на винарната за нас е свързана и с киснене в басейните на хотела, за това не пропускайте и този лукс.Този списък мисля да го допълня, веднага когато си изберем и други винарни:)

Ние винаги си купуваме вино от винарните, но ако не можете или пък просто не сте чак толкова ентусиасти да ходите на място, вече има доста специализирани магазини, които продават хубави и немасови български вина. В София един от тях е Вино Оренда (пл. Руски паметник), където винаги могат да ни изненадат с предложение от изба, за която може и да не сме чували. 

Related Posts

Copyrighted Image