Защо да посетим винарска изба в България и какво ще открием в нея

This post is also available in: English

Животът е твърде кратък, за да се пие лошо вино

България не е най-известната дестинация за винен туризъм, но след като се поразведрихме из Италия, разбрахме, че незаслужено е пренебрегвана. Разбира се, всичко в Италия е перфектно, но и България не отстъпва по качество и ниво на предлаганата услуга. И ако сте любители на виното и обичате да пътувате, защо да не отидете и там, където се прави хубавото българско вино. Тези места обикновено са много живописни и няма да съжалявате. Завиждаме на всички собственици как приятно си подбират мястото и гледката, където да построят винарните си. Наистина е прекрасно да посетите някоя българска винарска изба.

Да си изберем винарска изба

В България няма по-лесно от това да си изберете къде да посетите винен тур. Нашата малка родина е пълна с големи и малки винарни, сигурен съм, че съвсем близо до града, в който живеете, има места,  където правят прекрасно вино. Нашите любими винарни са много: Вила Мелник, Меди Вали, БасареаМарян,Шато КопсаЗлатен Рожен, Винарска изба „Рупел“, Шато Коларово, Орбелия и много други.

Ние предпочитаме малките винарни

Най-хубавото на малките изби е, че на вратата най-вероятно ще те посрещне собственика. Собственикът ще ти обясни най-добре всичко за неговото вино, лозя, грозде, технология и колко е свеж технолога. Дали технолога е французин, българин или италианец. Еми, всички си имат своите качества, ние си имаме любими вина с български технолог, смел в експериментите. Но и класическите идеи на италианците и французите не са за подценяване. В малките предприятия може да постоите и повече време и ще е по-тихо и спокойно.

Семейна винарна "Вила Мелник"
Семейна винарна „Вила Мелник“

Защо не голяма винарна, е как, разбира се, че трябва да посетите и големи винарни

Не изключваме големите винарни. Там може да те посрещне персонала, но те са толкова мили и любезни, че няма как да не се задържиш дълго. Нашето мнение е, от избите, в които сме били в България, че много добре си подбират персонала. А най-добре винарска изба с хубав ресторант. Наскоро ядохме доста скъпо и перфектно гурме във винарна в село Могилово, готвачът им е прекрасен, но пък виното бе почти на магазинна цена и общата сметка не бе висока. Та не винаги скъпото е по-скъпо.

Не са за подценяване и условията за отдих. Много от „големите“ предлагат прекрасни SPA услуги. Ние винаги се възползваме, затова ни е трудно да посещаваме повече от една изба на ден. Ако не се сещате за място с хубаво SPA и ресторант, попитайте ни, ще ви насочим. Но бихме се радвали да споделите с нас любимите си места. И ние не сме обиколили всички.

Лозовите масиви – нека има лозови масиви

Няма нищо по-хубаво избата да си има лозови масиви, а ако се виждат от входната врата, е чудесно. Ако посещавате такава изба, си носете удобни обувки, между редовете в обработената почва се ходи трудно. Някои изби предлагат и пикник сред лозите, но тези неща са с допълнителна уговорка. Ако сте  повече хора и искате нещо специално, свържете се с избата предварително, може и да ви организират невероятен ден.

Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник
Някои винарни си купуват гроздето и нямат собствени лозови масиви. Но това не е лошо, също могат да правят много хубаво вино. Ние попаднахме на една такава малка винарна в село Мезек.
"<yoastmark

Какво да очакваме на винения тур

Винарските изби обикновено се помещават в много красиви, а понякога и в екстравагантни сгради. Но целта е да видим какво се случва вътре. Като човек, който не е с образование в сферата на винопроизводството, понякога може да е много скучно да се гледат толкова много технологични неща. Но ако домакинът ви е словоохотлив, ще ви накара да разберете защо тази технология е важна за него и неговото вино.

Най-общо ще проследите винения път, от гроздето до готовата продукция. Ако никога не сте посещавали винарна, ще разберете как точно се случва тази магия. Не се колебайте да питате неща, които са ви любопитни. Не всеки е специалист и домакините със сигурност ще ви отговорят с радост. Много е скучно да разказваш на хора, които само кимат.

Тунели из пясъчниците
Тунели из пясъчниците край Мелник

И за финал, винаги се стига до избата. Някои изби са по-хубави от други, но във всички има много буренца с вино. И тук си има тънкостите, някои вина отлежават в дъбови бъчви, някои ги бутилират веднага. Разпитайте и научете кои вина по колко време отлежават и в какви бъчви.

Из избата на вила Мелник
Изба – Вила Мелник
Изба на винарна Орбелус

Дегустацията

След толкова много съдове, джибри, грозде и бъчвички, повечето хора чакат с нетърпение дегустацията. Тук не е важно да изпъкнем със знания. Най-важното е да пробвате нещо ново, нещо, което не сте опитвали. Попитайте с кое вино е най-добре да започнете, разбира се, че от избата ще знаят много добре. При дегустациите обикновено има и дегустационни хапки, но не винаги :).

Дегустацията не е като посещение в бар, пробва се по-малко от няколко видове подбрани вина. Ако имате кой да шофира и време, след дегустацията си купете виното, което ви е харесало, и си направете пикник.

Няколко насочващи правила, защото няма нищо задължително

Единственото задължително нещо е шофьорът на колата да не пие. Всички други условия са насочващи.

  • Носете си удобни обувки – това вече го споменахме;
  • Обядвайте, преди да посетите винен тур – ако има ресторант в избата, е вероятно там да готвят добре. Но имайте предвид, че ресторантите в някои изби работят само по предварителна заявка, или при специални групи, затова се информирайте предварително.
Повечето винарни в Мелнишкия винен регион нямат ресторанти, но пък в самия Мелник може да се насладите на много хубави места за обяд.
  • Не се колебайте да питате;
  • Пробвайте местните сортове, повечето български винарни правят вино и от чужди сортове грозде, но винаги е най-интересно да дегустирате някое вино от местните: мавруд, мелник 55 или ранна мелнишка лоза, димят и много други.
Широка мелнишка лоза
Широка Мелнишка Лоза на чашковидна (чашовидна) формировка – резитбата е във формата на чаша, на около 10-15см от земята. Това е традиционният метод за отглеждане на Широката, който се доближава максимално до автентичните лозарски практики в региона.
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник
Широка мелнишка лоза в лозето на Вила Мелник
Наскоро разбрах, че край Павликени се прави вино от сорта грозде „Кокорко“, не съм го пробвал още, но звучи забавно.
  • Не съхранявайте купеното вино в нагорещения багажник. Най-добре е да имате хладилна чанта, но може и на задната седалка на климатизираната кола. Ние си купуваме вината малко преди да тръгнем за дома.
  • Ние не посещаваме повече от 2 винарски изби на ден, дори две са ни много, обичаме да се насладим максимално на гледката и виното.
  • Винения тур трае около час и половина – два.
  • Не забравяйте да се полюбувате на лозовите масиви, на мен те са ми любими.
  • Осигурете си къде да преспите близо до избата (понякога самата изба предлага настаняване). По-лесно е за шофьора, ако не трябва да шофира.
Ако предпочитате да бъдете водени и возени из лозя и винарни може да се доверите и на нашите приятели от Bulgaria Wine Tours.

Кои винарски изби бихме ви препоръчали

Еленски Балкан

Винарска изба Марян

Винарска изба Марян
Винарска изба Марян

Ако сте в град Елена и хубаво се наслаждавате на еленския бут, съвсем редно е да опитате от хубавото вино, което се прави в село Марян във винарската изба на семейство Иванови – Светла и Илия, и синовете им Петър и Владимир. Ние се запознахме със Светла и Илия и прекарахме няколко незабравими часа на терасата на винарната в дегустиране на чудесно вино. В Марян може да пробвате вино от стария български сорт грозде димят. Не пропускайте да опитате и оранжевото им вино. На Мими и на мен особено много ни хареса Sense of tears rose реколта 2016г. 

Край Мелник

Винарска изба Вила Мелник

Винарска изба Вила Мелник
Винарска изба Вила Мелник

Много се говори за прочутото Мелнишко вино, но ние никак не сме фенове на домашните вина, които можете да си купите от почти всяка къща в Мелник. Вместо това, любимото ни място в региона е Вила Мелник, близо до село Хърсово, където можете да се почувствате като в истинска Тоскана. Собствениците Никола и Любка, заедно с дъщеря им Милица и сина Алекса, с много любов отглеждат стотици декари лозя и правят превъзходни вина от всякакви цветове (на нас розето ни е слабост и това на Вила Мелник ни е в топ 3 на българските розета). Вила Мелник е едно прекрасно място със свой собствен дух, не го пропускайте, ако сте в района.

Вила Мелник
Красивите лозови масиви на Вила Мелник

Не пропускайте да опитате и виното им от мавруд.

Близо до Благоевград (по пътя към Рилския Манастир)

Винарна Меди Вали

Застояхме се 5 часа тук, но заслугата е на Росица Атанасова, която така хубаво си говореше с нас и ни накара да се почувстваме като желани гости. А Росица е организаторът на Винения туризъм в Меди Вали и вероятно ще я срещнете, ако тръгнете по нашите стъпки. (Google Maps)

В избата на винарна Меди Вали
В избата на винарна Меди Вали

Винарна Меди Вали е почти на пътя за Рилския манастир, много близо до магистралата София – Благоевград в красива планинска местност до село Смочево. Винарната е чудесно отклонение на пътя за любителите на виното. Тя е разположена на 630m надморска височина и лозовите ѝ масиви са в северната част от долината на река Струма.

Гроздобер 2017 - Мерло
Гроздобер 2017 – Мерло

Ние хванахме точно гроздобера на сорта Мерло и пробвахме от малките сочни зрънца. И се разходихме из цялата винарна. Меди Вали имат три серии вина, но които и да опитате няма да съжалявате. Разбира се, ние не разбираме много и просто се радваме на хубавото вино.

На нас любими ни станаха A Good Year Traminer Pink – 2016, eXcentric Incanto Mavrud 2015 и Incanto Syrah. Ще се радваме да разберем дали и вие сте си харесали някои.

И статията ни за винарна Меди Вали:  „Винарна Меди Вали и винените експерименти

Вино и СПА между Стара Загора и Чирпан

Мидалидаре Естейт

Много пъти сме ходили в село Могилово, което е по-близко до Чирпан, но за нас е до Стара Загора. Не е тайна, че съм отраснал в Стара Загора и си го харесвам града. А в село Могилово стана популярно за нас заради комплекса от много добра винарна и SPA хотел на Мидалидаре Естейт.

Мидалидаре естейт е пример за много добро качество на всичките им продукти и с радост си отваряме всяка бутилка, купена от там. Във винарната може да направите и дегустационна обиколка, като е хубаво предварително да им се обадите. А часовете за тези обиколки са 11ч., 13ч. и 15ч.

Избата на Мидалидаре Естейт
Избата на Мидалидаре Естейт

Обиколката на винарната е доста интересна. Виждате как от старото ТКЗС са се получили чудесни реновирани сгради и посещавате малък, но приятен винен музей.

Ето как може да изглежда едно ТКЗС
Ето как може да изглежда едно ТКЗС

От тук започна нашата любов към Ризлинг. И въпреки, че за топлия климат на България ризлинга не е разпространен сорт, тук се е получило доста добро вино. Което, обаче, е доста специфично и май не е за всеки вкус. Но пък ние сме си странни.

Всяка обиколка на винарната за нас е свързана и с киснене в басейните на хотела, за това не пропускайте и този лукс.


Като подминете Перущица и стигнете село Устина

Бутикова винарска изба „Вила Юстина“

Една от най-уютните и гостоприемни изби. Тук виненият турист е на почит и много го обгрижват. Винарска изба „Юстина“ прави много хубави вина от всички класове. Няма да съжалявате, които и да опитате. Ще може да се порадвате и на красивата гледка от лозята им, а и на фермата с животни.

Съдове във Вила Юстина
Съдове във Вила Юстина

Вила Юстина се намира в полите на Родопската Яка и е една прекрасна идея за еднодневна дестинация от Пловдив (26 km) или Пазарджик. А дори от София, има къде да отседнете и в село Устина. Чакаме догодина да заработи и хотелския им комплекс.

Една много приятна тройка
Една много приятна тройка

Край Пловдив – село Брестовица, а и в Пловдив

Винарска изба „Бендида“

Винарска изба Бендида от село Брестовица е едно малко бижу пълно с рубин, а и мавруд и всякакви други вина. Бендида е с дълги традиции в винопроизводството, макар че е малка. И правят чудесни вина. Не пропускайте да опитате всичките разновидности на техните мавруд и рубин.Ако попаднете на собственичката Тони, да знаете, че тя чудесно съумява да съчетава храна с вино и може да я попитате за идеи и съвети.

Розе Рубин на винарска изба Бендида
Розе Рубин на винарска изба Бендида

За виното на Бендида, а и за други винарни в района сме писали в статията: „Къде да опитаме Мавруд и Рубин – винени истории край Пловдив

ВИнени бутилки
ВИнени бутилки

Можете да опитате техните вина и в Пловдив в бар DeGUSTOstation в кв. Капана и Енотека Бендида. Посещения в Брестовица са с предварителна заявка.

Град Харманли и винарните в Южен Сакар

Бутикова винарска изба Вила Басареа

Едни от най-прекрасните български вина са от Южен Сакар, близо до град Харманли. И макар, че тук винения туризъм не е най-важната атракция, си заслужава да се запознаете с вината от този топъл регион и с топлите хора от Харманли. Непременно посетете бутиковата винарна Вила Басареа, опитайте им всичките вина и няма да съжалявате. Единият от собствениците им е и технолог, та ще усетите колко добре се справя човек, когато работи за себе си.

Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира - Сараток
Бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Сира – Сараток

Ние сме им големи фенове на вината, бихме ви препоръчали Сира от региона, може би най-добрия регион за Сира в България. От белите Вионие и Тамянка. А и не пропускайте розето, то тепърва ще става все по-известно.

Ако имате време, вижте и другите винарни от Южен Сакар, Тодор и Камен от Басареа със сигурност биха ви посъветвали коя да е следващата.

Карловска котловина – между Средна Гора и Стара Планина

Шато Копса – имението с прекрасна гледка, много добър ресторант и прекрасни вина

В Карловската котловина ни доведе първо чудесната гледка. Извисили се отвсякъде планинските върхове на Балкана и на Същинска Средна Гора, няма как човек да не се радва на това място. И веднага след гледката се нарежда и тихия спокоен престой с хубави вина за компания. (Google Maps)

Шато Копса
Шато Копса

Шато Копса е типичната бутикова винарна, която бихме препоръчали на всички. Чудесно подготвена за посетители с две бутикови хотелчета, прекрасен персонал и страхотна продукция.

Вината на шатото може да не може да ги откриете другаде, поне ние не сме ги срещали по магазините, но като ги опитате, може да си тръгнете с няколко от избата. Особено е интересно всичко от Карловския мискет, един типичен сорт за региона, малко  позабравен в последно време.

Горнотракийска низина – село Еленово, новозагорско

Винарна Едоардо Миролио

Говорейки за хубаво вино, няма как да не изброим винарните от Горнотракийската низина. Една от най-големите и с вино, което ще запомните, е Едоардо Миролио. Тук може да опитате невероятни вина. Като на нас любими са ни тези от Пино Ноар, абе всички са ни любими.

Из избата на Едоардо Миролио
Из избата на Едоардо Миролио

Та тук има всякакви хубави и деликатни вина, както и едни от най-добрите естествено пенливи вина, правени в България. 2018 г. я посрещнахме точно с тяхно пенливо вино – Розе Брут от Пино Ноар. Над винарната има малък бутиков хотел с ресторант, където може да отседнете и да се насладите на хубава храна с вината на Едоардо Миролио.

Трябва да имате предвид, че юли и част от август винарната не работи и обиколка на избата се организира от персонала на хотела. За това се обадете предварително да се информирате. (местоположение)

Село Капатово, Долината на Струма

Винарска изба Златен Рожен

Безкрайно много се радваме, когато светът край нас се развива. Едно от новите места, които може да посетите, е винарска изба Златен Рожен. Избата е прекрасно място, където да се отправите на винен туризъм – хем имат хубави вина, хем имат супер персонал, хем имат и страхотна дегустационна. Без да ви подвеждаме, ви насочваме, че серията Family Reserve вече ни е една от любимите. (местоположение)

Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават
Бъчвите на винарска изба Златен Рожен постоянно се умножават

Винарната си има и хотел, който не е точно до нея, а в един прекрасен район – Мелник и село Рожен, или по-точно в село Рожен. Хотелчето е супер тризвездно бутиково местенце, където да отседнете и да доразгледате региона.

Rosapina Rose - един от новите ни фаворити на Златен Рожен
Rosapina Rose – един от новите ни фаворити на Златен Рожен

Още от Долината на Струма – село Долно Спанчево

Винарска изба Рупел

Винарска изба Рупел е още една от, условно казано, Мелнишките винарни, защото Мелник май вече лежи на стара слава, а истински хубавото вино се прави в избите в селата наоколо. Та в Рупел в село Долно Спанчево може да се насладите на голямо разнообразие от вина, все хубави, и със сигурност ще си намерите вашето.

Лозята на винарска изба Рупел
Лозята на винарска изба Рупел

А още по-хубаво е виното, когато го дегустирате в новата им дегустационна на хълма сред лозята, така че не пропускайте да се качите.

Долината на Места – Гоце Делчев

Uva Nestum Wine & Spa

Един от най-силно впечатлилите ни комплекси в България, не само със страхотното обслужване и условия за почивка и спа, но и съвсем достойно с вината си.

Uva Nestum Wine & Spa до Гоце Делчев е като една малка планета, която си е почти самодостатъчна, където расте превъзходно грозде, което се превръща в малко откъм количество и етикети, но страхотно откъм качество вино, което не може да си купите никъде другаде.

Uva Nestum Wine and Spa, Гоце Делчев
Uva Nestum Wine and Spa, Гоце Делчев

Южен Сакар – град Харманли

Енотека „Сакар“

Енотека „Сакар“ не е самостоятелна винарска изба, но е място, което обединява 8 винарски изби от региона и където винаги ще намерите топло посрещане, превъзходни вина и почти винаги – вкусна храна. Почти 100 процента е сигурно, че когато и да отидете, ще срещнете поне един от собствениците на винарски изби в Южен Сакар. Ние последния път засякохме почти всички. В съседство е Винарска изба Вила Басареа, която може да посетите, ако искате да влезете в истинска изба, а не само да опитвате вина. Ако сте нови в района и не сте много ориентирани за местните изби, или просто не знаете откъде да започнете, Енотека „Сакар“ е мястото.

Енотека Сакар - гр- Харманли
Енотека Сакар – гр- Харманли

Ние винаги си купуваме вино от винарните, но ако не можете или пък просто не сте чак толкова ентусиасти да ходите на място, вече има доста специализирани магазини, които продават хубави и немасови български вина. В София един от тях е Вино Оренда (пл. Руски паметник), където винаги могат да ни изненадат с предложение от изба, за която може и да не сме чували. 

Copyrighted Image