Бургаските солници – да се осолиш и накаляш

Любимото ни SPA на открито, съвсем близо до Бургас

С поглед в миналото към „Анхиало експрес“

Дали някой си спомня пътуванията с влакчето „Анхиало експрес“ между Бургас и Анхиало (Поморие), сега останали само спомени и тук-таме част от забравен релсов път? Било е доста отдавна, а сега от жп линията е останала скромна част, която вероятно не се използва. Точно такъв стар железен път пресякохме до Атанасовското езеро, северно от Бургас. Тук влакчето е минавало по Атанасовска коса, един километър дълга пясъчна ивица между морето и езерото, и тук е била първата спирка на „Анхиало експрес“ след потеглянето му от гарата в Бургас. Разхождайки се по ивицата земя, няма да се досетиш, че тук е минавал влак – всичко е ново и подредено, има прекрасна алея за велосипедисти и пешеходци.

Бургаските солници по залез
Дървената пътека, минаваща между басейните на бургаските солници
Бургаските гледан от солниците на Атанасовското езеро
Бургас, гледан от солниците на Атанасовското езеро

Бургаските солници

Но да оставим носталгията за по-възрастните, без да искам никого да обидя, и да паркираме колата, точно до един изоставен военен бетонен бункер, докъдето стига и новата алея (през 2014г. я нямаше). Сега точно до бункера има изграден просторен асфалтиран паркинг и като цяло мястото е много облагородено.

Бургаските солници – това е днешната дестинация – едновременно екзотична и всъщност доста популярна, и както разбрахме – лесно достъпна. Все по-трудно е да попаднеш на такива места в наши дни – запазили екзотиката и в същото време лесни за посещение и не на последно място – почти безплатни.

От лятото на 2019 г. достъпът до Бургаските солници вече се заплаща, но цената е скромна – 2 или 3 лв. На пътечката към басейните има изграден малък портал. По-неудобното е, че извън работното време на солниците (7 – 20 ч.), те са недостъпни.

Бургаските солници далеч не са само място за индустриално добиване и производство на сол. Те привличат интереса на посетители с най-различни интереси – на любители на птиците и природата, на търсещите екзотични развлечения, на хора със здравословни проблеми, които неведнъж са чували за прочутата лечебна кал и луга. Днес и ние се оказваме някъде измежду тези групи туристи и спираме на входа на солниците. Районът там е вече добре организиран за туристи, има и няколко ресторантчета, освен паркинга и пропускателния режим.

На Бургаските солници по залез
На Бургаските солници по залез – хубаво е да си се излегнал в топлата вода. Във времената, в които солниците бяха достъпни денонощно.
Плажът край Бургаските солници
Плажът край Бургаските солници

Оттам нарамваме хавлиите, обличаме с много кривене и уж потайно банските и се отправяме към табелката „Охраняем обект! Влизането забранено!“. Вече никой не обръща внимание на тази табела, а търсим табелката „Към лугата“ и бързо я намираме. По дървени мостчета и тесни пътечки стигаме до „лугата“.

Бургаските солници / Burgas Salt Pans
Бургаските солници и дървените пътечки над тях
Бургаските солници
Към басейните със солена вода

Черноморската луга – колко солени можем да станем?

Черноморската луга се получава след изпаряването и концентрацията на солите в езерната вода, в случая на Атанасовското езеро. Лугата е с изцяло неорганичен състав – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Лечебните свойства са много, прекопирам ги от информационната табела пред солниците: „Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.“

Лугата
Черноморската луга
Луга
На SPA в солниците
Луга
Червеникавите басейни с луга

Някъде в множеството статии за солниците и ползите от лугата и калта прочетох, че баните в бургаската луга са много по-полезни от тези в Мъртво море, ако изобщо е необходимо да се прави сравнение. Като човек, посетил прословутото Мъртво море в Израел, мога да направя реално сравнение и да кажа, че преживяването в нашите си солници е доста по-приятно. В Мъртво море водата „щипеше“ много повече, бе много неприятно да си намокриш и очите и устата, а на Черноморската луга е с по-хубав цвят, освен, че е по-приятна. И на двете може да се носиш на повърхността. След Черноморската луга, освен, че имаш зрънца сол по тялото, кожата ти е приятно мека. И тук, както и на Мъртво море, можеш да се омажеш с лечебна кал. 

Е, разбира се, Мъртво море е много екзотично и със своя особен чар и пак бих го посетил.

Основната атракция на Мъртво море – „плаването“
Основната атракция на Мъртво море – „плаването“

Лечебната кал – колко кални можем да станем?

Лечебната кал на черноморските солници е също много полезна. И тук ще цитирам табелата, тези неща не мога да си ги измисля: „Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди.

Бургаските солници и хората
Накаляни хора се разхождат навсякъде

Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните ѝ свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити.“

Лечебна кал
Лечебната кал
Лечебната кал
Калта на солниците
Лечебната черноморска кал
Навсякъде – кални хора :)

И след като се нацапате с кал, отивате до брега на морето, препичате се, докато калта изсъхне, и вече освежени и подобрени се изкъпвате в солените води на Черно Море. Тук плажната ивица е много малка и с чист черен пясък, богат на минерали (съдържащи примеси на желязо), и пясъкът е много полезен.

На плажа край Бургаските солници
На плажа край Бургаските солници
Плажът с черен пясък на Бургаските солници
Плажът с черен пясък на Бургаските солници
Плажът с черен пясък на Бургаските солници
Плажът с черен пясък на Бургаските солници

Сегашното ни посещение на солниците бе доста образователно и се радвам, че го направихме, въпреки че се получи импулсивно и непланирано. Научих всички тези полезни неща за българската черноморска кал, а заедно с тях и любопитни подробности за миналото на този район. Чудесно е и това, че вече има прекрасна алея за велосипедисти и пешеходци от Бургас до солниците (а може би стига и до Сарафово), а ресторантчетата и растящата популярност на мястото все още не ни дразнят.

Бургаските солници
Гледка към Бургас от солниците

Как да стигнем до Бургаските солници?

Друга добра новина е, че достъпът до лугата и лечебната кал е свободен и лесен. От Бургас може да си направите приятна разходка покрай брега на Черно море от Северния Бургаски плаж към Сарафово. А ако искате да стигнете с кола, има отбивка по главния път между Бургас и квартал Сарафово, след нея карате към морето към южните солници.

Booking.com

Copyrighted Image