Home Винен туризъм Да отпразнуваме съботната вечер с Каберне Фран от бутиковата винарна Вила Басареа

Да отпразнуваме съботната вечер с Каберне Фран от бутиковата винарна Вила Басареа

5 minutes read

Вила Басареа, нашите приятели от Харманли и вината им от лозите в Южен Сакар

Мимето и аз сме готови да си признаем, че вече нямаме търпение да седнем и да опитаме някое вино с идеята да го опишем в блога. И така, внимателно подбираме и се чудим, че винаги попадаме на хубави вина. И се чувстваме почти като писатели, седнали пред камината с по чаша вино в ръка и готови за творческа вечер. Тази съботна нощ се отправихме към  Бордо… хм, но не точно…

Каберне Фран 2016 на винарна Вила Басареа

Каберне Фран 2016 на винарна Вила Басареа

 

Каберне Фран и от къде сме си го взели

Всички знаят, че [tooltip tipcontent=“Wikipedia“]Каберне Фран[/tooltip] е родител на Каберне Совиньон и че родното място на Каберне Фран е [tooltip tipcontent=“Wikipedia“]Бордо[/tooltip], Франция. Но нашето пътешествие няма да е във Франция, поне засега, а ще ни отведе до южните склонове на Сакар планина в България. Регион с прекрасен топъл климат и едно от местата с най-хубави вина. Тук, покрай река Марица, условията за лозовите масиви са перфектни и топлия и слънчев климат се усеща във всяка глътка от местните вина.

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли

Избата на Вила Басареа

Та, един студен зимен ден бяхме в Харманли и посетихме бутиковата винарна Вила Басареа и веднага (с първите 10 чаши) ни стана любима. А хората в нея са топли и усмихнати като вината си. И ние си тръгнахме от Харманли с прекрасно настроение и с няколко бутилки от най-хубавите им вина. Една от тях бе Cabernet Franc Reserve 2016.

Каберне Фран Резерва 2016

Каберне Фран Резерва 2016

[info]От 100% Каберне Фран сравнително рядко се правят вина. Обикновено Каберне Фран участва в блендове с Каберне Совиньон и Мерло.[/info]

Каберне Фран Резерва 2016

Бутилките от тази серия са малко – само 1200. При нас попадна 435-тата. И бях си решил да го оставим да отлежи още малко, защото със сигурност това вино има потенциал да отлежава още 1-2 години, минимум. Но така се получи, че хубавия слънчев ден ни подкани да предизвикаме по-рано виното. И след като го отворихме, сега въртим чашите с рубиненочервения еликсир и се опитваме да усетим нотките на червени горски плодове и на сушени плодове.

Вила Басареа Каберне Фран Резерва 2016

Каберне Фран 2016 на винарна Вила Басареа

Веднага като ги усети човек и отпие от виното, усещаме, че Каберне Фран вината са с по-малко танини, които са били допълнително омекотени от това, че виното е отлежало 12 месеца в дъбови бъчви. Камен, технологът на винарната, определено знае как да изкара най-доброто от гроздето и ние много му се радваме. Вкусът на това вино е плодов и леко пикантен.

Като постои малко на въздух, виното става още по-приятно и не можем да спрем да му се наслаждаваме. А Мимето направи прекрасен пълнозърнест хляб за случката. Мисля, че нова бутилка от това вино ще е чудесно попълнение за колекцията ми вина с идея да го опитаме отново през 2020 година.

Откъде да се сдобием с такава бутилка

Когато пишем такива статии, невинаги мислим откъде да си купите такова вино и дали все още имат налични бройки. Това вино излиза на пазара сега, в началото на 2018, затова се надявам да не са го изкупили. Най-лесно е да се отбиете от [tooltip tipcontent=“Карта“]магистралата в Харманли и да купите от приятните хора там[/tooltip]. Ценовия клас на виното не е нисък  (около 16лв), но за това, което купувате, виното е истинско попадение. Вината на Вила Басареа се предлагат на малко места, затова е най-сигурно да си купите от винарната. Ако се появят в някой онлайн магазин, веднага ще напишем. Намират се и по някои специализирани магазини за вино – в Пловдив е Wine Partners, за София имат местен дистрибутор. Но винаги можете да им пишете и ще се отзоват, ако нямате път към Харманли.

[button text=“Каберне Фран“ url=“https://www.andrey-andreev.com/tag/каберне-фран/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“][button text=“2016″ url=“https://www.andrey-andreev.com/category/реколта-2016/“ background_color=“#c73232″ text_color=“#ffffff“ style=“lt_flat“ size=“default“ icon=““ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

[button text=“ Нашата Facebook винена група“ url=“https://www.facebook.com/groups/welovewines/“ background_color=“#38acff“ text_color=“#ffffff“ style=“lt_circular lt_flat“ size=“default“ icon=“fa-facebook-official“ open_new_window=“true“ rounded=“false“]

[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]
[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“28021″]
[divider style=“double“ height=“1px“ color=“#000000″]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image