Да отпразнуваме съботната вечер с Каберне Фран от бутиковата винарна Вила Басареа

This post is also available in: enEnglish

Вила Басареа, нашите приятели от Харманли и вината им от лозите в Южен Сакар

Мимето и аз сме готови да си признаем, че вече нямаме търпение да седнем и да опитаме някое вино с идеята да го опишем в блога. И така, внимателно подбираме и се чудим, че винаги попадаме на хубави вина. И се чувстваме почти като писатели, седнали пред камината с по чаша вино в ръка и готови за творческа вечер. Тази съботна нощ се отправихме към  Бордо… хм, но не точно…

Каберне Фран 2016 на винарна Вила Басареа

2016 на винарна Вила Басареа

 

Каберне Фран и от къде сме си го взели

Всички знаят, че Каберне Фран е родител на Каберне Совиньон и че родното място на Каберне Фран е Бордо, Франция. Но нашето пътешествие няма да е във Франция, поне засега, а ще ни отведе до южните склонове на в България. Регион с прекрасен топъл климат и едно от местата с най-хубави вина. Тук, покрай река Марица, условията за лозовите масиви са перфектни и топлия и слънчев климат се усеща във всяка глътка от местните вина.

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли

Избата на Вила Басареа

Та, един студен зимен ден бяхме в Харманли и посетихме бутиковата винарна Вила Басареа и веднага (с първите 10 чаши) ни стана любима. А хората в нея са топли и усмихнати като вината си. И ние си тръгнахме от Харманли с прекрасно настроение и с няколко бутилки от най-хубавите им вина. Една от тях бе Cabernet Franc Reserve 2016.

Каберне Фран Резерва 2016

Каберне Фран Резерва 2016

От 100% Каберне Фран сравнително рядко се правят вина. Обикновено Каберне Фран участва в блендове с Каберне Совиньон и Мерло.

Каберне Фран Резерва 2016

Бутилките от тази серия са малко – само 1200. При нас попадна 435-тата. И бях си решил да го оставим да отлежи още малко, защото със сигурност това вино има потенциал да отлежава още 1-2 години, минимум. Но така се получи, че хубавия слънчев ден ни подкани да предизвикаме по-рано виното. И след като го отворихме, сега въртим чашите с рубиненочервения еликсир и се опитваме да усетим нотките на червени горски плодове и на сушени плодове.

Вила Басареа Каберне Фран Резерва 2016

Каберне Фран 2016 на винарна Вила Басареа

Веднага като ги усети човек и отпие от виното, усещаме, че Каберне Фран вината са с по-малко танини, които са били допълнително омекотени от това, че виното е отлежало 12 месеца в дъбови бъчви. Камен, технологът на винарната, определено знае как да изкара най-доброто от гроздето и ние много му се радваме. Вкусът на това вино е плодов и леко пикантен.

Като постои малко на въздух, виното става още по-приятно и не можем да спрем да му се наслаждаваме. А Мимето направи прекрасен пълнозърнест хляб за случката. Мисля, че нова бутилка от това вино ще е чудесно попълнение за колекцията ми вина с идея да го опитаме отново през 2020 година.

Откъде да се сдобием с такава бутилка

Когато пишем такива статии, невинаги мислим откъде да си купите такова вино и дали все още имат налични бройки. Това вино излиза на пазара сега, в началото на 2018, затова се надявам да не са го изкупили. Най-лесно е да се отбиете от магистралата в Харманли и да купите от приятните хора там. Ценовия клас на виното не е нисък  (около 16лв), но за това, което купувате, виното е истинско попадение. Вината на Вила Басареа се предлагат на малко места, затова е най-сигурно да си купите от винарната. Ако се появят в някой онлайн магазин, веднага ще напишем. Намират се и по някои специализирани магазини за вино – в Пловдив е Wine Partners, за София имат местен дистрибутор. Но винаги можете да им пишете и ще се отзоват, ако нямате път към Харманли.

Каберне Фран2016

Нашата Facebook винена група

Вила Басарея, Вила Басареа, Харманли

Винарска изба Вила Басареа – духът на траките от Южен Сакар

февруари 14th, 2018 Андрей Андреев На гости на малката винарска изба в долината на река Марица Пристигнахме във Вила Басареа в град Харманли през една дъждовна събота, прилично закъснели, след като сме се забавили порядъчно на Александровската гробница, която е само на 20 км. Но решихме преди да пийнем да се порадваме и на малка доза културен туризъм. А и…

Leave a Reply

avatar

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
Notify of

Copyrighted Image