Home Винен туризъмВинарни Cantina Coppola 1489 – умопомрачително италианско вино от Саленто, Южна Италия

Cantina Coppola 1489 – умопомрачително италианско вино от Саленто, Южна Италия

11 minutes read

Седнали сме в дегустационната зала на винарската изба Коппола (Cantina Coppola), която е съвсем новичка, и дегустираме вина. Джузепе Коппола, собственикът, не говори английски, но стои с нас и излъчва авторитет и специално внимание. Ние пък не говорим особено много италиански и излъчваме желание да дегустираме вино, и изглеждаме леко налудничаво, особено аз съм много разрошен. Но избата е едно от малкото места в най-южна Италия, където намираме хора, които говорят английски и ни разказват за историята ѝ и за отделните вина.

Дегустационната на винарна Coppola в Галиполи, Саленто, Южна Италия
Дегустационната на винарна Coppola в Галиполи, Саленто, Южна Италия

[info]Още отначало трябва да ви напомня за особеностите на работното време в Саленто (на токчето на италианския ботуш). И ако сте решили да отидете спонтанно да дегустирате вино, то работното време е сутрин и късен следобед – от 9 до 12 преди обяд и от 17:30 до 19:30.[/info]

Магазинът и дегустационната зала на винарна Коппола, Саленто, Южна Италия
Магазинът и дегустационната зала на винарна Коппола, Саленто, Южна Италия

Навън е чудесен септемврийски ден, тази година гроздоберът се е забавил и в началото на септември още не е започнал. Та цари едно лятно и горещо спокойствие. А ние почти бързаме да дегустираме. Наскоро в един от любимите ми винени сайтове обсъждаха за „wine folly“, че „винената лудост“ се проявява като събираш коркови тапи, тирбушони… ние събираме посетени винарни и емоциите от тях, та това си е нашата лудост.

Cantina Coppola, Галиполи, Южна Италия
Cantina Coppola, Галиполи, Южна Италия

Винарна Коппола – историята на един сицилианец

Датата в името на винарната е и датата на нейното основаване и дори да звучи невероятно, тя наистина съществува от над 500 години, при това без прекъсване, и винаги е била в ръцете на една и съща фамилия от сицилиански произход. В онази далечна година сицилианецът Орсино Копола се оженил за местната богата наследница Лаура Кути и получил като зестра 8 хектара земя. Още тогава Копола решил да я превърне в лозе и до днес този имот, който днес малко е разширен, се управлява от същото семейство.

По-съвременната история на винарната започва от 1948 година, когато започнало първото бутилиране на вино, благодарение на един от наследниците, Карло Антонио, който завършил енология и лозарство.

Фамилията Коппола има заслуги не само за винарството на региона, но и за туризма. През 1965 г. инженерът Николо Коппола разработил проекта за първия туристически комплекс в Саленто – Campeggio La Vecchia Torre, открит през 1967 г. Оттогава насам фамилията продължава с инвестициите и във винарството, и в туристическия бизнес, а през 2018 г. е открита и новата сграда на винарната, която ние посетихме и за която сега разказваме.

Новата сграда на Cantina Coppola, открита през 2018 г. - винарна в Саленто, винарна в Пулия
Новата сграда на Cantina Coppola, открита през 2018 г.

Музеят на виното във винарна Коппола

И без да задълбаваме повече в историята, ще добавим, че в новата сграда се пазят винарски реликви, стари почти  колкото самата винарна. Като например везна за бъчви от пристанището в Галиполи от 16 век и старинна преса за грозде, която по технология не се различава много от съвременните преси.

Везна за бъчви от 16 век от пристанището в Галиполи
Везна за бъчви от 16 век от пристанището в Галиполи

Виното на Пулия и по-точно Саленто

Двата основни сорта грозде, от които се прави вино в района на токчето на италианския ботуш, са негроамаро и примитиво.

Негроамаро е един от най-разпространените червени сортове в Пулия и най-вече в Саленто, който пък почти не се среща никъде другаде. Ако сте в Саленто, почти всички розета, които ще опитате, са от негроамаро. Много популярно вино за розе и изключително приятно в горещите летни дни.

Примитиво също е червен сорт грозде и от него се правят много хубави червени вина с потенциал за отлежаване. Примитиво и американския Зинфандел всъщност са идентичен сорт грозде, както и хърватския Плавац Велики. Като май хърватското е първото. Любопитното е, че в Америка се е смятало, че Зинфандел е „America’s vine and wine“, но 60-те и 70-те години на минали век са започнали да доказват, че Зинфандел и Примитиво са едно и също грозде. Примитиво се комбинира много добре с по-пикантни ястия с марокански или турски подправки.

Вината на Коппола и южно-соления вкус на Саленто

Cantina Coppola минава за малка винарна, имат си 19 хектара собствени лозя с традиционните за региона негроамаро и примитиво, както и верментино и шардоне. Не изкупуват чуждо грозде и правят около 100 000 бутилки годишно. От бързата си разходка из винарната видяхме обичайните чистички съдове за съхранение и ферментация, очакващи новата реколта. И уютна изба с прилежно подредени бъчви и стелажи за отлежаване на естествено пенливи вина, които тайничко се надявахме да можем и да дегустираме.

Прилежно подредените бутилки бяло пенливо негроамаро по класически метод от следваката реколта
Прилежно подредените бутилки бяло пенливо негроамаро по класически метод от следващата реколта

За наша радост, Рита, маркетинг директорът на винарната, която бе и един от много малкото хора в Саленто, говорещи английски, имаше същото желание да ни покаже най-доброто от производството в Коппола и така в обедния час наобиколихме масата с разядките и зачакахме „основното“.

BRUT Metodo Classico – Millesimato 2016 – бяло пенливо Негроамаро по класически метод

Обичаме всякакви вина, но много обичаме да изпробваме такива, правени по малко популярни методи или от малко популярни сортове. Коппола е единствената винарна в Саленто, която прави бели вина от червения локален сорт негроамаро. Освен тихи бели вина от негроамаро, в Коппола произвеждат и естествено пенливо вино от негроамаро, по класически метод. Освен гъделичкащи нежни балончета, то има чудесен аромат на сладки плодове, може би и праскови, нежна киселинност и солена нотка, която всъщност присъства във всички вина на Coppola, защото лозята са по бреговете на Йонийско море.

Бялото пенливо негроамаро по класически метод
Бялото пенливо негроамаро по класически метод се комбинира отлично буквално с всичко – винарна Коппола, Саленто, Южна Италия

Li Cuti 1489 Alezio DOC Rosato Negroamaro 2018

Всички розета, произведени в Саленто (и може би в цяла Пулия), са от типа на тъмните, наситени розета. Освен в местните вкусове, причината е най-вече в законодателството – винарните в региона просто нямат право да правят друг тип розета, напр. популярните френски розета, които са доста по-бледи и фини. Li Cuti 1489 Alezio DOC Rosato Negroamaro 2018 е от 100 % негроамаро, прекарало една нощ мацерация и с наситен аромат на ягодов сироп.

Розето трябва да е розово - това гласи законодателството в Пулия
Розето трябва да е розово – това гласи законодателството в Пулия – розе от негроамаро в Cantina Coppola, винарна в Пулия

Patitari Salento IGT Rosso Primitivo 2014

100 % примитиво – класически сорт за региона, който в Коппола са превърнали в бижу, от което едва се откъснахме (всъщност не се откъснахме, защото си купихме за вкъщи). С аромат на черни плодове, мармалад, малко кожа и опушено дърво (или поне Мимето е била толкова зашеметена, че си е записала някакви думички напосоки). Плътно вино с много меки танини, отлежало 2 години в дъбови бъчви. С убийствената (в положителния смисъл) цена от 10 евро бутилката.

Patitari Salento IGT Rosso Primitivo 2014
Patitari Salento IGT Rosso Primitivo 2014

[info]И малка вметка за бъчвите, в Coppola използват словенски бъчви, включително от техните традиционните големите, каквито гледахме във винарна Метлика през 2017 г. [/info]

Мимето се впечатлява от големите словенски бъчви в избата на винарна Коппола, Саленто, Южна Италия
Мимето се впечатлява от големите словенски бъчви в избата на винарна Коппола, Саленто, Южна Италия

Tafuri Passito Salento IGT Rosso Primitivo e Negroamaro

Passito – Така наричат в Саленто десертните вина. Това специално пасито е от негроамаро и примитиво, набрани много късно и оставени да изсъхнат на слънце или под навес за няколко седмици, и после ферментирали заедно, без отлежаване в бъчва. Прекрасен десерт с вкус на мармалад, орехи и някакви други ядки, от който също си взехме за вкъщи.

Напоследък изследваме десертните вина с голямо любопитство и това наистина ни спечели вниманието -Tafuri Passito Salento IGT Rosso Primitivo e Negroamaro
Напоследък изследваме десертните вина с голямо любопитство и това наистина ни спечели вниманието – Tafuri Passito Salento IGT Rosso Primitivo e Negroamaro

Cantina Coppola отвъд виното

В стопанството на винарната си отглеждат още зехтин и разни плодове и зеленчуци и почти всички мезета към дегустацията се приготвят с местни продукти. От магазина можете да си купите бутилка от техния зехтин.

Някои от разядките във винарна Коппола идват директно от градината в двора на винарната
Някои от разядките във винарна Коппола идват директно от градината в двора на винарната

На къмпинг в Саленто

Къмпинг La Vecchia Torre, за който споменахме по-рано, още си работи и посреща гости. На същите собственици е и по-луксозният къмпинг La Masseria северно от Галиполи. Не сме ходили на нито един и не можем да споделим впечатления от първа ръка, но си мечтаем да отидем, особенно в La Masseria. След посещението ни в BIG BERRY в Словения през 2017 г., сме в непрестанно търсене на подобни места, по-възможност по-близо до нас. Но пък защо не и в Саленто. Та сега и това ни е една от мечтите, да стигнем и до тези местенца в Саленто. Ако сте били, ще се радваме да споделите впечатления.

Нашата весела блогърска дружинка в Cantina Coppola
Нашата весела блогърска дружинка в Cantina Coppola
И още по-веселите ние след дегустацията на чудесните им вина, със собственика Джузепе Коппола
И още по-веселите ние след дегустацията на чудесните им вина, със собственика Джузепе Коппола

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.Винарните на Саленто

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“34057″]

Може да ви хареса също

Copyrighted Image