Home Винен туризъмВинарни Вината, които опитваш веднъж в живота: Lupicaia и Castello del Terriccio

Вината, които опитваш веднъж в живота: Lupicaia и Castello del Terriccio

Super Toscana

13 minutes read

Дни наред се чудихме как да започнем тази статия. Как се пише за нещо грандиозно, вълнуващо, обсебващо, много по-голямо от теб и от много неща, които някога си виждал? Нещо, което макар толкова голямо, е също толкова преходно като всеки един момент от това изгубено време, в което стоиш и се чудиш как да започнеш. Или пък съвсем не загубено, а прекарано в блажени, безценни спомени за нещо магическо, което преживяваш отново и отново. Което те хвърля в Тоскана, между евкалиптовите дървета, маслиновите горички и безкрайните лозя на гигантското и историческо имение Castello del Terriccio, дом на едно от най-известните супертоскански вина – Lupicaia.

И ние самите сме изненадани как е способно едно вино (е, всъщност няколко вина) да ти докара такава емоция. Обичаме да пътуваме и да посещаваме местата лично, защото на място винаги атмосферата е различна. Но когато Тоскана ти се яви на живо и ти донесе вина, които малцина по света изобщо са имали шанса да опитат, можеш само да благодариш на всички земни и неземни сили за възможността и просто да се оставиш на момента, опитвайки се да запомниш всеки детайл от него.

Discover vino

В нашия случай основните земни сили са две – страхотния екип на Divino, организаторите на изложението Discover Vino 2024, и екипа на Vayk Wines, които са представител на Castello del Terriccio на българския пазар. А третата сила е страстта към виното и пътуванията. За нея сме сигурни, че няма как да е земна. Просто е дошла отнякъде и сме благодарни, че е избрала нас.

Vayk Wines всъщност са магазините Vinello в София, на които сте попадали, ако живеете в София в Мол Сердика, Мол Парадайз, The Mall. на ул. „Княз Александър Батенберг“ 16,  и в София Аутлет Център.

Castello del Terriccio, етруските и жаркото слънце на Тоскана

Бетина Берто е невероятна дама – атрактивна, експресивна, харизматична, невероятно елегантна и излъчваща висока класа. Не можем да отлепим очи от нея, докато ни разказва за имението Castello del Terriccio. За което говори като за свое семейство, макар че по произход е от Лихтенщайн. Работи там от 20 години и със страст споделя любопитната история на едно от най-забележителните тоскански имения.

Castello del Terriccio е в западната част на Тоскана, близо до Тиренско море, в регион Маремма, на 15 км от Болгери. В района има археологически доказателства, че вино се е произвеждало още от времето на етруските. Всъщност, на територията на имението са открити доста артефакти, напомнящи за присъствието на тези древни жители на полуострова. Логото на Castello del Terriccio – жаркото червено слънце – всъщност идва от тях. Символът е бил открит издълбан върху древен камък от времето на етруските на територията на имението, по време на засаждането на лозята.

Бетина Берто ни презентира вината на  Castello del Terriccio
Бетина Берто ни презентира вината на Castello del Terriccio

Как всяко пътуване ти разширява кръгозора? При последното си пътуване в Тоскана сме нощували няколко дни близо до Castello del Terriccio. Добре де, на 30км от имението, а 30км по тосканските пътища с много завои са почти час с кола. Но сега дори малко съжалявам, че не сме се отклонили и към винарните от „СуперТоскана“, че да опитаме тези велики вина на място.

Имението Castello del Terriccio

А Castello del Terriccio е огромно имение. Бетина Берто го повтаря многократно и не сме сигурни дали успяваме да си го представим реално. 1500 хектара обща площ (15 000 декара). От тях 60 хектара за лозя, около 40 маслини, някаква част зърнени култури и зеленчуци. Имат и ферма за крави и останалото е гора. Гигантски комплекс, който в средните векове е бил феодално имение. През 18 в. купено от полска принцеса и в началото на 20 в. преминава в ръцете на сегашните си собственици, Марикизи Серафини Фери.

Стара карта на Castello del Terriccio
Стара карта на Castello del Terriccio

Джан Анибале Роси ди Меделана (1941 – 2019)

Съвременната му история и слава се свързва с личността на Джан Анибале Роси ди Меделана (1941 – 2019). Той наследява имението през 1975 г и решава да го поведе по нов път – на прецизността и съвършенството, на вниманието към лозята, към иновациите. Създава истинска изследователска лаборатория, в която лозите внимателно се следят, селектират и обгрижват, за да се постигнат максимални резултати. Добивът е ограничен, за сметка на качеството на плодовете и виното, което излита към небето.  

Какво точно са „супертосканците“ няма точно определение – това е по-скоро название в популярната култура, отколкото някаква категория. Но най-общо, под Супертосканци се разбира вина от Тоскана, предимно крайбрежието и региона около Болгери, където в средата на миналия век се заражда малка революция във виноправенето в Италия. И докато традициите и регулациите в страната повеляват да се прави вино от местни сортове, група новатори си позволяват да засадят френски сортове и да правят вина в стил Бордо. Едно от първите такива, добило световна популярност, е Sassicaia на Tenuta San Guido. Високото качество на тези вина добива световна известност, а с нея излита в небето и търсенето. Днес продължават да са сред най-високо оценяваните в света.

След това кратко уточнение, ще си позволим да наричаме вината на Castello del Terriccio Супертосканци. А историята на имението, която започнахме да разказваме уж набързо, ще вплетем някъде при историите на отделните вина, защото иначе никога няма да стигнем до виното. Е, ние всъщност стигнахме и го изпихме, но вие вероятно искате да научите за него.

Lupicaia

Името Lupicaia идва от това, че в района на лозята някога имало местност с вълци. Lupo на италиански е вълк, а наставката -aia често ще срещнете в имената на вина от региона и ще да рече означение за някаква местност. В Тоскана най-висшата ценност, разбира се, е тероарът. Уникалният климат, почви и разположение са това, което прави вината толкова вълшебни и високо ценени.

А лозята на Castello del Terriccio са толкова магически, защото са огрени от тосканското слънце, отразено от морето, което се вижда от склоновете им. Засадени са на южен склон и заради отражението получават много повече слънчева светлина. А това ги изпълва с аромати, вкусове и плътност, каквато рядко се среща. Сортовете са каберне совиньон, каберне фран, пети вердо, мерло, сира. Идеолог на тези вина е Джан Анибале Роси ди Меделана, а автор Карло Ферини – енологът, който е в избата от нейното създаване до днес.

И така, връщаме се към Lupicaia. Lupicaia е идея на Джан Анибале, който искал да направи собствена версия на легендарната  Sassicaia. Първата реколта от това вино се ражда през 1993 г. Lupicaia е вино от каберне совиньон и пети вердо. И макар да има своя собствен характер в различните реколти, нотките на евкалипт, касис и диви билки са неизменна част от неговата същност. Както и плътното и добре структурирано тяло и дългият финал, който остава в съзнанието завинаги.

Лупикая от 2007, 2009, 2011, 2016

Невероятната ценност на дегустации като тази е не само че се докосваме до световно признати вина, но и че някои от тях наистина можем да опитаме само веднъж в живота. Това важи особено за стари реколти, които и до ден днешен блестят и стоят достойно на винената сцена. В този паметен ден по време на Discover Vino 2024 в София имаме възможност да опитаме 4 реколти Lupicaia – 2016, 2011, 2009 и 2007 г. Само наистина големи вина като това могат да издържат теста на годините.

Лупикая от 2007, 2009, 2011, 2016
Лупикая (lupicaia) от 2007, 2009, 2011, 2016

2016

2016 е реколтата, за която почти всеки винар ще ви каже, че е била отлична. И то не само в Тоскана, а и в целия свят. Вече се открива рядко, но имате ли шанса да опитате, използвайте го. Лупикая от 2016 е с нотки на евкалипт, черни плодове и траен послевкус на зрели череши. Богато и комплексно вино с плътно тяло, което ти говори, че може да се развива още много години.

2011

2011 била гореща година. В чашата от нея са останали много плътни танини, богати вкусове и аромати на земя, гъби, гора. И учудващо освежаващ послевкус  на мента или пък евкалипт. Така или иначе дегустационните бележки са толкова субективни, че понякога се чудим защо ги пишем.

Тези две реколти са от по-новата генерация Lupicaia, която отлежава в 500-литрови бъчви. Допреди това са се ползвали френски барици от 225 л. Виното отлежава обичайно 22 – 24 месеца, след което се бутилира и отново отлежава. Бетина Берто ни разказа, че Castello del Terriccio не обичат да си продават вината, докато не са напълно готови за пиене. И винаги пазят достатъчно количества и от доста стари реколти, които клиентите да могат да си купят, готови да им се насладят в пълната им прелест, без да ги чакат и пазят с години.

Реколти 2007 и 2009 са живото доказателство, че Lupicaia е наистина голямо вино, с огромен потенциал и готово да издържи тестовете не само на времето, но и на смените на вкусовете и поколенията. Охлаждащ аромат с много плод, богато тяло и плодов послевкус. За моментите, които си заслужават чакането.

Castello del Terriccio

Вината от тази  серия са на пазара от 2000 г. и са базирани на сира и пети вердо. Опитваме 2016, 2011, 2006 – отново знакови реколти. Страхотна комбинация от пикантни и охлаждащи вкусове и аромати, която те кара да мислиш и премисляш това вино дълго време. Отново вино, което издържа всякакви тестове и неслучайно скоро след пускането си на пазара е отличено в пантеона на италианските вина.

Почит към Gian Annibale – вино от специални години

Идеологът на съвременната винарна Castello Del Terriccio – Джан Анибале, когото всички наричат Пучи, си отива от този свят през 2019 г. Ярка личност, динамичен човек и любител на конете и земеделието. Всъщност, още като млад той губи способността си да ходи, след падане от кон. Но с инвалидната си количка и джипа, който кара из цялото имение, Джан Анибале успешно управлява имението чак до смъртта си. Негов наследник остава единственият му племенник Виторио, който заедно с енолога Карло Ферини продължава делото на чичо си.

Вината, които опитваш веднъж в живота: Gian Annibale – вино от специални години на Castello del Terriccio
Вината, които опитваш веднъж в живота: Gian Annibale – вино от специални години на Castello del Terriccio

Виното Gian Annibale е нов проект и идва от няколко много специално изследвани и подбрани лозови масива, общо 2 хектара, от 60 % пети вердо и 40 % каберне совиньон. Целта му е да отрази динамичната личност на Джан Анибале, неговия характер, неподправеност и стремеж към съвършенство и развитие. Неповторимо вино, на което замисълът е да се прави само в много добри години.

И ние пак сме щастливци – в чашите ни се появява реколта 2019. На етикета е подписът на Джан Анибале (чудя се защо не си запазих една празна бутилка за спомен). А зад него е буря от плодове, зелен пипер, мента, евкалипт и много плътно тяло, което ни кара да си представим една динамична и жива личност, стояща като канара, легенда на сцената на италианското и световното вино.

Castello del Terriccio имат и хотел и много приятно изглеждащ ресторант - TerraForte
Castello del Terriccio имат и хотел и много приятно изглеждащ ресторант – TerraForte

Къде да се докоснем отново до Кастело дел Теричио

Макар да не сме имали възможност да посетим на място Castello del Terriccio, след края на тази рядка дегустация се чувствахме силно свързани с имението. И следващия път в Тоскана със сигурност ще го открием. Но дори да не го открием, част от тези легендарни вина се продават и в България. Вносител е Vayk Wines, което ще рече магазините Vinello, които ще откриете на няколко места в София.

И пак, за не знам кой път, ще благодарим за възможността на екипа на Divino, че ни направи съпричастни чрез изложението Discover Vino 2024 и ни предложи преживяване с вина на световно ниво. И макар че на изложения като това има стотици страхотни вина за опитване, срещите отблизо по време на майсторските класове са наистина безценни, така че не ги пропускайте.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image