Под земята

This post is also available in: English

Пещери в България

Толкова много пейзажи и градски обстановки, че няма как да не ви отведа и под земята. При прилепчетата и разни други нощни твари. Но въпреки че всичко е на тъмно, то се оказва много красиво и силно привлекателно, но не забравяйте да си вземете топли дрехи, в тези места средната температура е между 5-15 градуса, целогодишно.

Леденика

Край Враца, нагоре в Стара Планина. Пещера Леденика / Ledenica cave [mapsmarker marker=“114″]

Известна още от векове, тук овчарите са си складирали и съхранявали млякото и всичката бързо разваляща се продукция. А в преддверието ѝ сталактитите, сталагмитите и сталактоните през студените зимни дни и нощи красиво се покриват с лед. Откъдето идва и името на пещерата.

Пещера Леденика / Ledenica cave

Ягодинска

В Буйново ждрело, на път за село Ягодина в Родопи планина.

Ягодинска пещера / Yagodina cave

[mapsmarker marker=“115″]

От главния път между Доспат и Смолян се отклонявате по еднолентов път към село Ягодина, виещ се покрай Буйновска река. Но подминавате отбивката за селото и се отправяте още по-напред по поречието на реката, за да достигнете входа на пещерата.

Ягодинска пещера / Yagodina cave

В може би най-красивата пещера в България можете да извършите и сватбения си ритуал, но внимавайте, разводите се правят в пещера Дяволското гърло, която е съвсем близо.

Ягодинска пещера / Yagodina cave

Ягодинска пещера / Yagodina cave

Дяволско гърло

Отново в РодопитеПещера Дяволското Гърло / The Devil's Throat

На път за Триград, до сами пътя е изкопания от човешка ръка тунел към най-високия подземен водопад в България (~42m). Страховит тътен на падаща вода и смело изкачване край прилепите по стръмни стълби покрай водопада.

[mapsmarker marker=“116″]

Пещера Дяволското Гърло / The Devil's Throat

Проходна

До село Карлуково, Стара Планина. [mapsmarker marker=“117″] Ето тук снимаха филм, нямах късмет да видя една от най-известните пещери в България. Пещера Проходна / Prohodna cave

Март 2016г.

Prohodna cave

Prohodna cave

Съева дупка

Близо до Ябланица, Леднишки рид. Пещера Съева Дупка / Saeva dupka cave Пещерата носи името на Съю и Съйко, двамата овчари които са я открили. [mapsmarker marker=“118″]

Пещера Съева Дупка / Saeva dupka cave

Магурата

Близо до Белоградчик и по-близо до село Рабиша.

Пещера Магурата / Magurata cave

Пещерата е известна с рисунките по стените ѝ, „най-новите“ от които са на повече от 3000 години. Но когато бях последно, галерията с рисунките беше затворена, за да не се нарушат от човешко присъствие.

[mapsmarker marker=“109″]

Деветашка

Близо до Ловеч в Деветашкото плато. Деветашка пещера / Devetaki cave

Тази пещера става все по-известна, особено след снимките на Непобедимите 2 в нея. За пещерата на Арнолд, Силвестър, Брус Уилис и всякакви знаменитости съм писал тук. Ако не знаете кои са тези хора и не сте гледали Непобедимите 2 – Деветашката пещера е била дълги години и секретна военна база, в която са складирали петрол и разни други неща. А сега си имаме прилепи и много туристи в нея.

[mapsmarker marker=“119″]

А на вас коя Ви е любимата пещера?

Copyrighted Image