CELLAR 52 и винено-бохемската идилия на ул.„Оборище“ – София

„Оборище“ е най-бохемската за нас улица в София. Започваща досами храм-паметника „Св. Александър Невски“, но разхождаща се леко встрани от утъпканите шумни пътеки. Тиха, достолепна, с широки тротоари, високи зелени дървета и елегантни барчета и ресторантчета. Години наред разходката по „Оборище“ ни бе почти ежедневен източник на положителна енергия в началото или в края на деня. И  дори напоследък да не живеем в София, именно там е първото място, където отиваме да се разходим, когато сме в града. А първата ни спирка е на номер 52, а именно във винен бар CELLAR 52 – едно от най-новите винени места в София, което от пръв поглед ни спечели не само с локация, но най-вече със страхотна концепция, винена селекция, обслужване и много любов към виното. За това място ще ви разкажем днес.

CELLAR 52 магазин за вино в София
CELLAR 52

Дори да не сте се срещали още с Благой Кузмански, лесно ще го познаете, щом влезете в CELLAR 52. Рядко бездейства и винаги е ангажиран с нещо особено важно – като да разясни особеностите на вината на малък производител от Шампан, които отскоро внася в България, или да даде препоръка за вино на хора като нас, които никога не знаят какво точно търсят, но държат да не е масово и рядко повтарят вина.

Мими в CELLAR 52 винен бар и магазин за вино в София
Мими в CELLAR 52

Изобщо, работата на Благой никак не е лесна, затова и в нея си има верни помощници. Често в бара ще засечете Дени, която много умело успява да зарадва с вино и нас, и нашите приятели, и всички останали посетители в бара, независимо дали са дошли да изпият една чаша от нещо специално, което на малко места предлагат на чаша, или просто са влезли да търсят бутилка вино за подарък. Понякога на помощ идва и кучето Сира, за да създава атмосфера и повече усмивки на посетителите.

Вино за опитване, емоции за споделяне

Такава е атмосферата в CELLAR 52 всеки ден от обяд до към 22 ч, докато барът е отворен. Всъщност, ние го обичаме най-много в ролята му на винен бар, но в същото време е и чудесен магазин за вино в София. Преминаващи винолюбители се спират за по чаша пенливо, или пък кой каквото му се пие.

Над 100 вина на чаша

Избор винаги има – в менюто са над 100 вина на чаша. Повечето са чуждестранни и включват някои от лидерите на световната винена сцена. Тук е вероятно единственото място, където можете да опитате наистина скъпи и легендарни вина на чаша. Заедно с тях се намират и по-екзотични открития, специално селектирани от Благой и неговия екип, каквито вероятно никога не бихме си поръчали, ако някой не ни насочи специално вниманието.

CELLAR 52 на ул. Оборище
Винен бар и магазин за вино CELLAR 52 на ул. Оборище в София

„Тайната“ на богатата селекция на чаша не е чак такава тайна и се нарича Coravin. Именно тази технология позволява отливането на вино от голям брой бутилки, без останалото съдържимо в тях да загуби качествата си бързо.

Дегустация по собствен вкус

Другото страхотно решение в менюто е да си поръчате не цяла чаша, а дегустационно количество от 50 мл. Много приложимо, ако искате да опитате наистина скъпи вина, без да оставите солидна сума за цяла бутилка, или пък просто не сте сигурни дали желаното вино ще ви допадне.

Интерорът на Cellar 52 - един от най-добрите винени барове и магазини за вино в София, винен бар софия
Интерорът на Cellar 52

И още една идея – можете да си направите импровизирана дегустация по ваш избор, сами или с приятели, като просто поръчате 4-5 различни вина по 50 мл, вместо 1-2 пълноразмерни чаши вино (125 мл). Ако все не успявате да стигнете навреме за организирана дегустация или пък просто графикът ви е твърде динамичен, ето ви вариант да го направите, когато на вас ви е удобно. Можете, разбира се, да си купите и бутилки вино за вкъщи, единственото трудно тук е да си изберете. Но със сигурност в бара ще има кой да ви даде отличен съвет.

Изборът на вино в CELLAR 52 е много добър  и за цените ли и за любопитни нови хора във винения свят
Изборът на вино в CELLAR 52 е много добър и за цените ли и за любопитни нови хора във винения свят

Съвет: ако искате да пиете хубаво вино, отбивайте се за идея в Cellar 52, цените са им разумни като на магазин за вино, а и често може да откриете алтернативи на по-скъпите популярни вина. А най-голяма ценност е компетентността на екипа на винения магазин.

Изборът на вино в CELLAR 52 е много добър  и за цените ли и за любопитни нови хора във винения свят
Изборът на вино във винен бар CELLAR 52 е много добър и за ценители, и за любопитни нови хора във винения свят

Компания, която си заслужава

И последно, но също толкова важно – има и нещо за хапване. Ще откриете сирена, месни деликатеси, но и 1-2 предложения за вкусни сандвичи, ако искате да комбинирате посещението в бара с лек обяд или следобедна закуска. Кетърингът идва от Ahora и Севда Димитрова. Май пропуснахме да кажем, че собствениците на бара са именно Благой Кузмански, Никола и Севда Димитрови. Очаквано добра комбинация!

И макар че днес ви разказваме повече за Благой Кузмански, защото стоим с него, пием вино и си говорим в Cellar 52, може да усетите професионализма и духа и на Никола и Севда, които имат един от най-добрите ресторанти в София, където обожаваме да ходим – Ahora.

Малко история за CELLAR 52

И ето ни в CELLAR 52, в събота сутрин. Благой ни посреща с кафе, изпраща ни с кашон вино. Вярва, че в София (а надяваме се и в цяла България) има предостатъчно хора, които искат да пият добро вино, искат да научават повече за виното и наистина се вълнуват, когато влязат във винения бар.

Благой Кузмански - идеологът на CELLAR 52 винен бар софия магазин за вино софия
Благой Кузмански

Напоследък забелязва, че на организираните дегустации често идват едни и същи хора, но пък преминаващите случайно или тези, дошли за по 1-2 чаши ей така, между другото, стават все повече и все по-често се връщат, водейки нови и нови винени ентусиасти. Вълнуват се да опитват, да говорят за вино, да научават за виното. А в CELLAR 52 има какво да научите, всеки път.

Кой е Благой Кузмански?

Оставихме историята за накрая, но сме сигурни, че ще ви е интересна, поне на нас ни е. Идеолог, както споменахме, е Благой. Благой е от Благоевград и в ранните си години е учил в УНСС. Виненият му път започва по време на бригада в САЩ, когато решава да се запише на курс, свързан с виното. След прибирането си, заминава директно за Лондон, за да продължи развитието си. Ентусиазмът за работа, мотивацията, бързото напредване в обучението го отвеждат в световноизвестни ресторанти. Един от тях е 67 Pall Mall – ексклузивен частен клуб за ценители на виното. Трупа опит с виното, хотелиерската и ресторантьорската индустрия лавинообразно. И както много професионалисти, в някакъв момент вижда отлична възможност да продължи да се развива и в България. Накрая, както често се случва при добрите специалисти, назрява моментът, в който да реши да направи нещо свое, което си представя отдавна.

Мими ни избира виното за следващата седмица
Мими ни избира виното за следващата седмица. CELLAR 52 е правилното място, ако си търсите магазин за вино в София или винен бар София

Че виното сближава хората и им носи радост, е видимо от пръв поглед. Затова и когато сме в София, не пропускаме да се отбием във винен бар CELLAR 52 за колкото време имаме. Минавайте и вие и носете поздрави от нас.

Къде? Ул. Оборище 52, в частта между бул. „Евлоги Георгиев“ и ул. „Черковна“. Можете да отидете и с домашен любимец. 

Някои от избите, които са намерили своя дом в Cellar 52

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Copyrighted Image