Home ПътешествияБългария Преплитаме кулинарния и винен туризъм в Шато Копса, Карловско

Преплитаме кулинарния и винен туризъм в Шато Копса, Карловско

25 minutes read

Важна ли е добрата вечеря и хубавите вина? Да поспрем в Шато Копса до село Московец, близо до Сопот и Карлово

Лято е, но не можем да се възползваме от басейна, навън духа доста силен вятър и иначе топлия ден остава малко засенчен от поривите му. Настанили сме се удобно в уюта на общите части на хотела ни и се наслаждаваме на гледката към Стара планина и към Средна гора. Леки бели облаци са скрили върховете на Балкана, а откъм Същинска Средна гора препича слънце. Настанили сме се почти точно в средата между двете планини насред Карловската котловина. Обяснявам на Мимето накъде да гледа за река Стряма, която минава по южната част на полето.

Регионът е известен с рози, с лавандула, но нас най-много ни привлича с виното си. Е, ще споменем и розовото масло. Та Карловската котловина е пазена от планините около нея от лошото време и въпреки, че сега ни е ветровито, пак си е доста приятно времето. И се усеща топлината на Южна България, огряна от жежкото слънце.

Из лозята на Шато Копса

Из лозята на Шато Копса

Къде се крие избата на Шато Копса?

Никога не сме се съмнявали, че България е земен рай. Има толкова голямо разнообразие, на такава малка площ и всеки би могъл да открие своето място. Ние се спуснахме по подбалканския път до Шато Копса. Френското в името му подсказва, че ще е и френско преживяването с прекрасни български нотки. Шато Копса е от типа на бутиковите винарни, които търсим така упорито из България. Избата на които крие малки винени приключения, а ресторантът може да ни изненада със запомнящи се кулинарни истории.

Новите лозови масиви на Шато Копса
Новите лозови масиви на Шато Копса

Да не очаква човек, че хладното юлско време и атмосферата на замъци и планини ще ни донесат такова винено настроение. На Мимето изведнъж ѝ се върна ентусиазмът за вино, който бе поизчезнал през последните месеци. Много обичаме такива изби, с малки, но изискани и уютни хотели, разположени сред лозята, с природни гледки от всички страни.

Как да стигнем до Шато Копса

[info]До шатото се стига от една отбивка точно до село Анево, ако идвате от София посока Сопот е преди селото, ако идвате от Сопот, е след селото. Няколкостотин метра, след като хванете отбивката – на пътя между Анево и село Московец, има табелка да завиете наляво по черния път, това е единствения път към шатото и трябва да минете по него. Пътят е черен, но е проходим.[/info]

Шато Копса
Шато Копса

Като погледнете шатото как се е извисило над равното поле, ще видите и изкуствения хълм под него, където се крие избата му. Именно под земята отлежават червените вина от всички серии и реколти – предимно мерло, каберне совиньон, сира. А горе, над избата, е имението с архитектура, наподобяваща замък, с чудния си ресторант, стаи за гости и нашето най-любимо място – общата всекидневна, в която можете да полежите на дивана или пък да се замайвате от панорамата от двете тераси. Накъдето и да погледнеш оттам – лозя и планина. А ние прекарахме няколко много мързеливи и зареждащи часа именно там горе.

Дилемата дали да спим в замък или да виждаме замък от стаите – Мезон Копса

Но както обичаме да се отплесваме, така сега пак се връщаме малко назад, още при самото ни пристигане. Защото от всеки момент от престоя ни има какво да се разкаже. Та настаняваме се в уютна стая на две нива на втория етаж на новопостроената сграда в комплекса – Мезон Копса (Maison Copsa). Личи си, че е обзаведена с много внимание към детайла и оригиналност и със своята си нетипичност е страшно уютна.

Стая 201 в Мезон Копса
Стая 201 в Мезон КопсаBooking.com

Поглеждаме през другите отворени врати на свободни стаи на етажа и забелязваме, че всички те са обзаведени различно, макар стилът да е подобен. Явно целта е всеки път като идваш тук, да намираш ново преживяване и емоция. Или пък ако държиш на емоциите от първото посещение, да можеш лесно да обясниш къде искаш да се върнеш.

И така, прекарваме блажени 15 минути в съзерцаване на прекрасния ни дом за идните 2 вечери. След това се отправяме към същинското Шато, където ни чака вечеря и 4-степенна дегустация на вина.

4-степенна дегустация или вкусна гурме вечеря – или и двете!

Знаете, че много обичаме да дегустираме вино (наистина, повече да го дегустираме, отколкото да пием количества). Но още повече обичаме да го правим с храна. Но не случайна, а подбрана, съчетана специално за виното, което ще се дегустира. И разбира се, приготвена от майстори готвачи, към които ние винаги сме изпитвали голямо благоговение. И да не забравим, всичко поднесено с приятелска усмивка, но и с правилното обяснение, защото и думите имат значение за вкуса. Най-хубавото от цялата работа е, че всичко това не са някакви мечти, а се случва наистина в ресторанта на Шато Копса и бързаме да разкажем.

Стъпка 1: Zeyla Карловски мискет със салата Домати с мариновано сирене

Първата ни среща е с финия, но ароматен карловски мискет от основната серия на Шато Копса – Zeyla, съставена от вина от сортовете, които собствениците на избата сами си отглеждат. Карловският мискет, обясняват ни, е бил малко поизчезнал в региона, но собствениците на Шато Копса са ентусиазирани да го възродят.

Мимето дегустира Карловски Мискет
Мимето дегустира Карловски Мискет

Виното е с богати, но фини аромати. Няма да издребняваме, но да кажем бели цветя и праскова. Във вкуса определено се долавя зелена ябълка и може би разни други плодове и като цяло виното е изключително нежно, но определено запомнящо се. Вече е един от летните ни фаворити.

Zeyla Карловски мискет
Zeyla – Карловски мискет 2017

И тук следва най-интересното – а именно храната. През лятото ние обожаваме домати със сирене и все се чудим с какво вино да ги гарнираме. Е, тук са го открили и карловският мискет е перфектно другарче на любимата ни лятна салата. Много държим да разкажем всичко подробно, надяваме се да не ви отегчим, но за нас е като втора дегустация разказът. А и се надяваме да ви дойдат идеи и за вашите семейни вечери. А ако ви отегчим – извинявайте!

Домати с мариновано сирене
Домати с мариновано сирене

Стъпка 2: Arlecchino Совиньон Блан с филетирана пъстърва с бадеми и черен ориз

Не крием, че Совиньон Блан не ни е от любимите сортове. Не пропускаме да дегустираме, когато ни предложат, но не е от вината, които бихме си купили предумишлено. И все пак да бъдем обективни – Арлекино Совиньон блан на Шато Копса е фин, ароматен, и за наша приятна изненада – с много леки балончета в началото. За големите експерти това може и да е дефект, но нас ако питате, действа още по-освежаващо. Пък и не е някаква технологична грешка, просто по време на бутилирането времето било ужасно студено.

Arlecchino Совиньон Блан
Arlecchino Совиньон Блан

И да не се повтаряме как отлично се съчетава с поднесената ни храна (понеже всичко в тази дегустация е внимателно подбрано, точно за да се съчетава), само си припомняме и примляскваме вкусната пъстърва и чудния черен ориз. Определено Мимето ще пробва да приготви тази комбинация у дома, пък да видим с какъв резултат.

Филирана пъстърва с бадеми и червен ориз в Шато Копса
Филирана пъстърва с бадеми и черен ориз

Стъпка 3: Розе Angelica с пилешка руладина с ементал

Така, розетата са една от гордостите на винарните в Розовата долина, това всеки го знае. Но ние пък си мислим, че хубавото розе не зависи чак толкова от региона, той по-скоро обуславя някакви негови характерни черти, ама пък чак да делим розетата на „тук са хубави, там не“ – НЕ. Та розе Анджелика е вино от серия А – вина с леки и весели имена, каквито са и самите вина. Това е по-високият клас розе на винарната, имат и от серията Zeyla. Да повторим, че това разделение на висок и нисък клас няма общо с качествата на вината и кое ще ви хареса повече, просто се правят по различни технологии и някои технологии са по-скъпи от други. Та розе Анджелика е чудесно, минерално, свежо.. ами… розово. На третото за вечерта вино трудно надушваме отделните аромати и вкусове, но щом общото впечатление е положително, всичко е наред.

Една хубава комбинация розета
Една хубава комбинация розета

И като споменахме Розовата долина, тук ни поизненадаха с една „местна“ разновидност на розе Анджелика, а именно същото прекрасно вино, но с добавено истинско органично розово масло. Серията е сериозно лимитирана и се казва Роси Рос, не можете да си купите бутилка, но ние имахме късмета да го опитаме. Разбира се, доминира ароматът и вкусът на рози, екзотично е, интересно е, специално е. Но добрата основа на розе Анджелика се оказва нашия фаворит и от него ще си пием и още, когато ни попадне.

Пилешка руладина с ементал
Пилешка руладина с ементал

А да.. компанията – невероятно вкусна и прекрасно приготвена, като всичко останало в ресторанта.

Стъпка 4: Stradivarius Selection Rouge в компанията на свинско

Ох.. дълго ще помним този аромат и вкуса след него. Комбинацията от мерло, каберне совиньон и сира не е нещо необичайно, и въпреки това могат да се получат удивително различни резултати. Този специално е изключително ароматен, със средно тяло, ако добре си спомняме след изпитите чаши, и чувстващ се прекрасно в комбинация със свинско. И понеже за тази стъпка сме написали най-малко, да уточним – това не означава, че ни е харесала най-малко. Просто откровено спомени започват да се губят, остава само чувството за една страхотно прекарана вечер. На която това вино бе перфектен завършек.

[info]Докато червените вина отлежават във френски дъбови бъчви няколко метра под ресторанта, се зачудихме къде пък се прави цялата тази работа с винификацията на Шато Копса. Лозята видяхме, избата е прекрасно място за разходка, но за целия процес така и не видяхме. Логичният отговор е, някъде наоколо по планините на по-хладно. И след като се осведомихме, научихме, че производствената база на Шато Копса е в град Клисура, чудесно и прохладно малко планинско градче.[/info]

Когато комфортът надделее над туристическия дух

Обичаме да обикаляме и да се радваме на нови места, но понякога, но само понякога, се радваме и на спокойствието и удоволствието просто да си постоим на едно място. Разбира се, колкото по-хубаво е едно място, толкова по-често ни се мързелува там. А и е хубаво да усетиш духа на мястото, а не само да „приключенстваш“. В шатото се настанихме доста удобно на последния етаж. Панорамна гледка навсякъде и удобни дивани предразполагаха този момент, продължил 2-3 часа.

Общите части на последния етаж на шатото
Общите части на последния етаж на шатото

По едно време се озовахме и в някакъв къпинак край река Стряма. Много къпини изядохме и ако сте по къпиново време, потърсете и вие, няма да съжалявате. А ние си мислим за следващия път дали да не си направим пикник край реката с диня.

Къпинак край Стряма
Къпинак край Стряма

Така след бърза разходка из Сопот, колкото да се разтъпчем, се върнахме в ресторанта за следващата забележителност в плана – 6-степенната вечеря с дегустация.

Ресторантът ни очаква за вечеря
Ресторантът ни очаква за вечеря

6-степенна дегустация с вина Zeyla

Вече бяхме почти подготвени какво да очакваме, а и за голямо удобство менютата на дегустациите са публикувани както в сайта на Шато Копса, така и в печатните материали, налични в стаите. Затова се приготвихме за още по-голямо и вълнуващо кулинарно приключение.

AXL Роуз Вели Мискет

Това чудесно вино от музикалната серия на Шато Копса замени планирания по програма Zeyla Карловски мискет, който бяхме пробвали предишната вечер. Затвърдихме впечатлението, че този сорт определено ни харесва. Разликата между двете е, е AXL е от по-високия клас вино, за което гроздето е отгледано в селектирани редове с още повече внимание и специален подход, за да се покаже максималният потенциал на виното. Резултатът – едно по-богато и специално вино, чийто вкус се подчертаваше още по-добре от сервираната с него салата.

Чудният ни късмет бе, че тази серия вече се е изчерпала и не може да се купи бутилка от това вино, та да дегустираш нещо, което вече е почти свършило си е една стъпка по-ароматно и много по запомнящо се.

Шато Копса Кюве блан – Мискет, Мускат и Шардоне

В последната версия на това вино шардонето е 50 % и е отлежало 3 месеца в дъб, а останалите два сорта са горе-долу по равно. Ако сте фенове на шардонето, би трябвало да го харесате, защото приъствието му е наистина осезаемо. А цветните аромати от мискета и муската го допълват по чудесен начин. Опитахме го в компанията на запечен камембер със сладко от боровинки – излишно е да повтаряме, че съчетанието бе перфектно подбрано (не от нас, разбира се).

Зейла Мускат

Още след първата чаша спряхме да издирваме отделните аромати във виното и продължихме най-вече да му се наслаждаваме. Но по протокол, в Зейла Мускат би трябвало да се долавят бяло Цариградско грозде, ухайни билки, липа и акация. И въпреки че е фино и елегантно и гарниращо се прекрасно с риби и салати, богатството му май най-добре се разкрива заедно с пикантни храни. На нас ни го поднесоха с домашно маринована пъстърва и черният пипер от нея се комбинираше чудесно с муската.

Гледам я тази пъстърва и отново ми се дояде, много вкусно бе приготвена
Гледам я тази пъстърва и отново ми се дояде, много вкусно бе приготвена

Зейла Мерло

И идваме при нашия фаворит от всички дегустирани вина, заедно с карловския мискет. Наситен червен цвят, богати аромати с много осезаемо присъствие на череша. Средно към плътно тяло, но по нашите усещания средно, дори към леко. Мерлото от серията Зейла, както и всички червени вина, са отлежали 12 месеца в дъбови бъчви и още няколко в бутилка, преди да бъдат пуснати на пазара. Та въпреки че това е базовата серия вина на Шато Копса, няма да намерите компромис с качеството или технологията.

Пийнахме го в компанията на заешко, много крехко и нежно, пък да не говорим колко вкусно. Тънкостите, когато посещавате Копса са, че е хубаво някои неща да се поръчат предварително. Ние си набелязахме заешко, което се подготвя 24 часа преди поднасянето му и пъдпъдъци, за които са нужни само 2-3 часа предварителна заявка. Определено за следващия път имаме готов план.

Зейла Каберне Совиньон

По-плътно и още по-богато на вкусове, е може би не чак толкова ароматно, но Каберне Совиньон бе логичен завършек на вечерта и му се насладихме в компанията на телешко бонфиле. Естествено, че и тази комбинация бе перфектна – телешкото е класика с червено вино, особено по-плътно, просто наслада за сетивата.

За десерт

Много се надяваме домакините да не ни се обидят, че не успяхме да оценим целия десерт подобаващо. Гроздово бренди Росалза, отлежало 5 години в дъб, сигурно е прекрасно, за всички, които пият бренди. Но ние никак не сме от тях и предпочетохме да си изядем вкусните домашно приготвени шоколадови трюфели без питието. Слаби пиячи, какво да се прави.

Домашно приготвени шоколадови трюфели
Домашно приготвени шоколадови трюфели
Нуга в Шато Копса
И още едно сладко приключение, нуга, извън дегустационното меню, но много вкусна

За какво съжалявахме по време на престоя си в Шато Копса?

За едно единствено нещо – че Ани не бе с нас. В комплекса има прекрасни условия за деца, из двора се разхождат домашни любимци – зайци, наблизо има зоокът с елени и сърни, а до басейна чудесна детска площадка. Разбира се, много от гостите също бяха с деца и Ани щеше да се чувства прекрасно. Но след като самата тя предпочете да отиде на село при баба и дядо, нямахме друг избор.

Съжаляваме, че гостувахме само два дни. С много мили впечатления си тръгнахме от Шато Копса. Персоналът на комплекса ни посрещна като мили и очаквани гости, а видимо така се чувстваха и всички останали гости. Вече споделихме колко сме очаровани от кухнята и вината и с две ръце можем да ви посъветваме да си заявите някоя от техните гурме дегустации, ако ходите натам. Иначе няма да скучаете – целият комплекс е приятен и уютен, има много общи части и зони за релакс, басейн през лятото и малък СПА център за през зимата. Но пак най-хубаво за нас си остава времето, прекарано в приятна компания с хубаво вино и подходяща храна, и определено си струва да отидете с тази цел там.

Какво още да видим и правим в района?

Шато Копса е много близо до Сопот, може би 3-4 км, и също до Карлово, което е да кажем на 7-8 км. Ние отскочихме само до Сопот за бърза разходка. Там основните забележителности са 4 – къщата на Иван Вазов, етнографския комплекс с ретро фото и кафене, Дядова Стоянова воденица и Девическото училище. Има и комбиниран билет за четирите, ако решите да ги посещавате всичките. Ние само ги обиколихме отвън, а вместо това предпочетохме да прекараме малко време в манастира „Свети Спас“, както и в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“, познат още като Метоха. Там една от забележителностите е лозата от 17 век, която е връстница и на манастира.

Църква "Св.св. Апостоли Петър и Павел", Сопот
Църква „Св.св. Апостоли Петър и Павел“ в Сопот, зад нея е Девическия метох

Друга „забележителност“ на Сопот е лифтът, който ще ви отведе до Национален парк Централен Балкан. Точно до долната му станция пък има и открит басейн с кафене, за което се носят легенди, че продават много хубав сладолед. За късмет, точно когато отидохме, не работеше.

Сопотския лифт
Сопотския лифт

Все още не сме писали подробно за Сопот, но пък може да видите „5 забележителности в сърцето на Сопот“ от света на Симеона и една нейна разходка из Сопот.  

Още малко за хората и всичко

Много се радваме, когато попаднем на място, което се развива и поддържа. Удивително любезния персонал, качествените вина и невероятната кухня могат просто да ни карат да се сещаме за тези два дни с умиление. Някак си всичко звучи като реклама, но не е. Бяхме там, забавлявахме се и искаме пак да сме там. Ще кажете, че сме чревоугодници и малко се отнасяме – еми да, такива сме. За следващия път, освен няколко ястия, си оставихме да пробваме и от най-изисканите, лимитирани вина на Шато Копса  и може би най-вече сме хвърлили око на 5VE – Syrah, Cabernet Sauvignon, & Cabernet Franc. Искаме специално да благодарим на целия персонал, че бе така мил с нас.

Мимето тъгува по басейна ама пусто му време
Мимето тъгува по басейна ама пусто му време

Как да резервираме?

Най-добре прегледайте всичко на сайта на Шато Копса. В него ще се ориентирате за всички видове стаи и апартаменти, които предлагат, защото наистина има много различни, за всеки вкус и настроение. Можете да резервирате по телефона или да пишете на e-mail – отговарят и на двете и са много отзивчиви. 

Ако предпочитате, може да си запазите и стая през Booking – Chateau Copsa Complex – и да видите отзивите и от други посетители, не се доверявайте само на нас. Мястото не е бюджетно, но определено си заслужава удоволствието, за което бихте платили.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image