Home ПътешествияБългария Един винен ден в Сакар планина – Шато Коларово

Един винен ден в Сакар планина – Шато Коларово

15 minutes read

Искаме да ви разкажем за един наш винено-природен ден през пролетта в Южна България. Един регион, малко встрани от туристическите маршрути, но е много красив и почти таен за всички, а на нас много ни харесва.

Аромат на лайка из пролетен Сакар - лозята на Шато Коларово
Аромат на лайка из пролетен Сакар

Ако пътувате по магистрала Марица, която по някаква страшна случайност се е разположила близо до река Марица, и стигнете до град Харманли, може да се отбиете и да потърсите местните винарни. Има и големи, има и малки, нашата слабост тук са малките, с технолози експериментатори и всеки път с различни и изненадващи вина, а и добри приятели помежду си.

Та като се отбием от магистралата и се насочим по моста над река Марица към Сакар планина, по пътя между Харманли и Тополовград се разкриват красиви гледки над хълмчетата на невисоката планина. И магнетичното ни пътуване из този регион започва със спирката ни в една малка, но много любопитна винарна в село Коларово.

Село Коларово

Села Коларово в България има няколко, а и в няколко има винарни, но тук ще сме в село Коларово до Харманли, в Сакар планина. В селото жители почти няма, казаха ни, че на днешно време са около 6, но пък има няколко винарски изби. Когато стигнете до красивата църквичка насред разхвърляните наоколо къщички и завиете надясно, ще стигнете до едно местенце, добре окосено и подредено и там в двуетажната сграда е винарска изба „Шато Коларово“.

Дъбовите бъчви в Шато Коларово
Дъбовите бъчви в Шато Коларово

[info]Изпъкващото на лозовите масиви около село Коларово е известният „Коларовски лозов масив“ – където през 70-те години на миналия век са посадени няколко хиляди декара мерло и тези лози сега са на почти 50 години и все още дават прекрасно грозде.[/info]

„Коларовски лозов масив“
„Коларовски лозов масив“
„Коларовски лозов масив“
„Коларовски лозов масив“ – много обичам снимките из лозята

Винарска изба „Шато Коларово“

Името може да подсказва за шато, но тук френски замък няма. Винарната се помещава в сградата на бивша мандра. Но това съвсем не е повод да се разочаровате от липсата на замъци, мястото е много гостоприемно, а виното е по-добро и от някои френски шатота.

В България, когато ходим до винарски изби, е защото преди това сме опитвали вината и сме сигурни, че ни харесват и след това планираме да посетим мястото, където се правят. Бяхме се свързали с енолога на винарната Илиана Коева и се бяхме уговорили за дегустация с обяд. Но за дегустацията и хората след малко.

Дъбовите бъчви в Шато Коларово
Дъбовите бъчви в Шато Коларово

Шато Коларово правят много сериозни вина и то от доста разнообразни сортове грозде: Пти Вердо – необичаен сорт грозде за България и като цяло необичаен за самостоятелно винифициране; Каберне Фран и Сира са много разпростанени в региона на град Харманли и са сортове, които препоръчваме да опитате; Мерло – както от нови, така и от онези старите 50-годишни масиви; Каберне Совиньон, Вионие; Мавруд – типичен южен български сорт; Малбек – опитахме едно прекрасно розе – но наистина не запомних всички.

Ферментатори в Шато Коларово
Ферментатори в Шато Коларово

Във винарната има много приятно разнообразие на червени вина, като основно отлежават във френски дъбови бъчви, като изключение правят българските сортове, като мавруд, който отлежава в български дъб. Дори белите вина на Шато Коларово престояват по-дълго в бутилките, преди да ги пуснат.

Разходката из винарната е задължителна, за да си представим и виното, което се прави тук и да имаме повече усещане за него за бъдеще. А и така разчупваме познанството си с домакините си.

Инокс или какво се крие зад скучните на вид съдове за съхранение

Тук няма да се обясняваме за иноксовите съдове за ферментация, които видяхме набързо, а и те в момента са празни, защото май месец вече няма работа за тях и чакат новата реколта. Но буферните съдове за съхранение, също от инокс, винаги будят любопитството и интереса с какво са пълни и какво да очакваме в бъдещите серии вино. Когато посещаваме винарни и случим на човек, който може да ни покаже и запознае с още неготовите вина или тези, които чакат бутилиране, винаги ни става много пълноценна и приятна обиколката на винарната.

Буферните съдове във винарната
Буферните съдове във винарната

Ако не знаете поредността на процеса на правене на вино, във винарната ще ви го разкажат подробно, ние ще ви го спестим, а и не сме толкова специалисти. Най-важното е, добра хигиена и много мислене и подготовка на гроздето още на лозето. Нещо, за което имат ресурс и знания най-вече специалистите във винарните, затова ние предпочитаме виното ни да е от такива места. А от малките винарски изби има и страшно разнообразие и уникалност на винопроизводството.

Виното, което чака да бъде бутилирано
Виното, което чака да бъде бутилирано

Днес бе моментът да пробваме две-три вина с неясно бъдеще и едно, на което му предстои бутилирането. Тук от ентусиазъм да пробваме, забравихме да си записваме, та сега ни е трудно да възпроизведем какво точно пробвахме от съдовете. Но пък както написахме по-рано, то и без това не се знае дали крайният резултат ще е точно такъв, та предстои и ние да разберем и следващия път ще напишем по-сериозно.

Само да обясним за неясното бъдеще. Да не си помислите, че говорим за нещо съмнително, което не се знае ще го бъде ли. Не, в никакъв случай, в Шато Коларово такова положение няма. Всичко накрая си идва на мястото и резултатът е УАУ. Просто честичко се случва най-добрите неща да се получат без дълго предварително планиране, или пък първоначалните идеи да тръгнат в друга посока. А резултатът да дойде едва накрая, когато се види какво се получава след месеци и дори години отлежаването в бъчвите.

Стоян Стоянов и Илиана Коева

От многото ни пътувания сме научили, че не само мястото е важно, а и хората, и храната, де. Забележителности има навсякъде, но хората ги правят важни и чаровни. Затова и обичаме да посещаваме по-мънички и кокетни местенца. Във винарска изба „Шато Коларово“ всички са важни, а ние се запознахме със собственика Стоян Стоянов и с технолога на винарната Илиана Коева.

Илиана и нашата Адрианка станаха големи приятели
Енологът на Шато Коларово Илиана Коева и нашата Адрианка станаха големи приятели

Докато Илиана ни разхождаше из винарната, Стоян се бе захванал с барбекюто и то се бе захванал много сериозно. И като седнахме на масата на малкото дворче на винарната, точно до кладенчето и до две-три котки, изтегнали се до масата на припек, Стоян ни донесе вече готовите пържолки и други вкусотии от скарата.

Обяд с дегустация

Само набързо ще вметнем, че Стоян някога е работил като готвач и до ден днешен прилага с голям успех наученото. Та храната и вината бяха в чудна симфония, така да се изразим поетично.

Русан, Марсан и Вионие

За начало започнахме във френски стил, с купаж от Русан, Марсан и Вионие – типични сортове за Долината на Рона, ще срещнете тази комбинация и ако отидете там. Вино, което предстои да бъде пуснато на пазара за пръв път. Реколта 2017, което леко ни озадачава, но след още малко време в разговори с Илиана и Стоян ни става ясно, че това съвсем не е необичайно. В Шато Коларово обичат да си играят повече с вината, да ги оставят да отлежават дълго в бъчва или бутилка, докато се получи Уау резултат. Та този френски купаж, който скоро вече може и да стигне до всички, е ароматен, със средно тяло (поне Мимето така си е записала) и готов за всички ценители, за които виното не е просто добавка към трапезата, а специален компонент от нея със собствен характер.

Мимето дегустира бяло вино
Мимето дегустира бяло вино, а Адрианка се е изпружила в количката

Мегалит Мавруд 2013

Не, че ние сме някакъв критерий, но ние лично много подкрепяме идеята всяка българска винарска изба да прави свои интерпретации с поне един традиционен за региона ѝ български сорт. В случая ще си говорим за най-популярния, а именно мавруд. Маврудът често е противоречив сорт, защото може да се срещне в много вариации и не на всеки допадат. Но този Мавруд, не се лъжете от това, че е реколта 2013, е от онези варианти, които са леки и свежи, и които дългият престой не е направил трудни за разбиране и понасяне, а напротив – изкарал е най-доброто от тях.

Та Мегалит Мавруд 2013 всъщност е отлежал много малко в бъчва и повече в бутилка. На вид и цвят е нежен, леко прозрачен, с леки танини и дори лека сладост. Обичаме, когато попаднем на такъв лек мавруд, и в същото време изпипан до последния детайл.

Гренаш, Сира, Мурведър – 2016

И тук започваме да навлизаме още по-дълбоко в характерния стил на вината на Шато Коларово, а именно плътни, комплексни, отлежали, за ценители. Това вино специално е само една бъчва, но пък 500-литрова и френска, отлежало 1 година. Плътност, танини.. да не забравяме невероятните пържоли на Стоян, които бяха чудна компания.

Малбек Мегалит 2017

Разпространеният в Аржентина сорт изглежда се получава доста добре в Южен Сакар, а тази му интерпретация е плътна и невероятно вкусна. С нюанси на сладко от.. хм, някакви червени или пък черни плодове, чудесно съчетаващо се с наденички, примерно. Съвсем наскоро е бутилиран този Малбек, а преди това е прекарал 18 месеца в бъчва.

SKS – Special Kolarovo Selection – виното, от което няма повече

Странно е чувството, когато ти сипят вино с уточнението, че колкото и да го харесаш, от него повече няма, свършило е. Та това е случаят с SKS – най-специалното вино на Шато Коларово, специалната селекция, от която не се прави вино всяка година, а само когато има много хубави реколти. Та това бе SKS от 2012, което вече е свършило, съвсем обяснимо. Бленд от мерло, каберне совиньон, каберне фран и мавруд. Тоест, почти традиционен Бордо бленд, само че с мавруд, вместо пти вердо, малко побългарен. И много хубав. Добрата новина е, че предстои да се направи и пусне купаж от реколта 2017. Та със сигурност няма как да е същото вино, но ще е на същото топ ниво.

Агрономката Пенка и лозята

През цялото ни това похапване и подпийване, малката ни дъщеря Адриана (6 месеца) бе с нас и кротко слуша в количката. Едното рижаво коте не спираше да се катери в количката и да си играе в багажника ѝ. Но работния ден на лозята бе към края си и настана време да се откъснем от винарната и да посетим лозовите масиви с агрономката Пенка.

С Пенка обхождаме лозята из Сакар
С Пенка обхождаме лозята на Шато Коларово из Сакар

Пенка ни чакаше на разклона между Изворово, Оряхово и Йерусалимово и започна да ни разхожда по лозята на Стоян. По новите и по по-старите насаждения. И наистина регионът е много красив, топъл и подходящ за отглеждането на грозде.

Млади лозички
Млади лозички

Когато видите как красиво са подредени редовете на лозята под опеката на Пенка, ще бъдете сигурни, че е много всеотдайна в работата си и че не оставя работниците без контрол. А ние започнахме да обикаляме ред по ред, лозе след лозе. Малката Ади гледаше учудено и се радваше на слънчевия ден.

Из лозята на Шато Коларово, а в далечината лозе на някоя друга изба
Из лозята на Шато Коларово, а в далечината лозе на някоя друга изба

Ако обичате българско вино, може без да знаете да сте пили вино, чието грозде е расло тук. Почти всички по-големи български винарни имат лозови масиви в региона и садят нови. Видяхме лозови масиви и на винарни от Северна България. Но редовете на нашите приятели от Коларово бяха най-прави и най подредени. Винаги е така, когато ти допаднат хората.

Новите приятели

Може да се досетите, че с толкова настроение и така добре посрещнати, със сигурност Стоян и Илиана се сдобиха с нови приятели в наше лице.  

Пенка, Стоян, Илиана, Адриана, Мария и Андрей

И вечерта заедно с техните работници бяхме в село Изворово на курбан, а на другата сутрин, ние пренощувахме в Харманли, закусвахме с нейното семейство и приятели от винарска изба Вила Басареа баница с айран. А вечерта приключихме заедно със Стоян в Стара Загора в един от любимите ни ресторанти с невероятната храна, приготвена от Цецо.

Как и къде?

Тук е моментът да ви ориентирам, ако сте решили да отидете до „Шато Коларово“. Мястото го няма в туристическите карти, но ако сте любители на доброто вино и приятното събеседване с тези, които го правят, може да се свържете с Илиана Коева, телефон има на сайта на избата. С нея най-добре ще се разберете какво може да видите и опитате.


Ако пък просто искате да им пробвате вината, може да си ги поръчате от сайта или от магазина в Стара Загора. Ние сме писали за някои от тях:

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“3″ id=“35873,35360″]


[info]Ако пък искате някой да ви организира престоя и посещенията на избите в региона. За хора, които не са от България, този район е особено труднодостъпен, затова ви препоръчваме  да се свържете с нашите приятели Васил и Зина, които живеят в Пловдив и организират винени дегустации из цяла България.[/info]

Магазин в Стара Загора

Понеже Стара Загора е градът, в който съм отраснал и всичко свързано с него ми прави впечатление. А и собственикът на „Шато Коларово“ е от Стара Загора и в този наш любим град в много от ресторантите има техни вина, с които да разнообразите всеки обяд или вечеря. А в града има и фирмен магазин на „Шато Коларово“ в индустриалната зона.

[info]Енотека: гр. Стара Загора; ул. Индустриална №44, до ЗСК „Боруй“ [/info]

Мимето и Адриана
Мимето и Адрианка си позират сред лозята, Ади е малко намръщена, защото и вее вятър в очите

Винарската общност на Харманли

Много им се радваме на старанието и ентусиазма на всички в Харманли и без да са ме молили, е момента да кажем, че любимите ни харманлийски винарни почти са си направили общо място за дегустиране и купуване на местни вина. Ако много бързате и не искате да ходите до Коларово, но минавате покрай Харманли, може да се отбиете към града и ето тук, на този линк да видите точно къде, малко преди да влезете в Харманли, ще видите местенцето, на гърба на бензиностанция Лукойл, където да пробвате вино и да си купите на базови цени.

Ако сте в региона, не пропускайте и другата ни любима винарна – винарска изба „Басареа“. За нея сме писали отделна статия и много я препоръчваме. Ако сте решили да пренощувате наоколо, не сме открили съвършенния хотел в Харманлийско, та приемаме препоръки.


Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Ивета 2019/05/22 - 6:46 AM

Това е чудесно. ХУбаво е че са се запазили толкова много производители. България има какво да даде на света в това отношение!

Reply

Copyrighted Image