Home Винен туризъмВинени събития Christmas Wine Market 2022 – събитие и вина, които заслужават специално внимание

Christmas Wine Market 2022 – събитие и вина, които заслужават специално внимание

14 minutes read

За любителите на виното е много трудно да съберем Christmas Wine Market 2022 в няколко думи. Нашата малка общност на ценителите на доброто вино е късметлия да получава супер достъпни добри винени събития, на които биха ни завидели и французи, и италианци.

Какво представлява Christmas Wine Market?

Christmas Wine Market 2022 е събитие, което се провежда в аристократичната обстановка на Военния клуб в София и се надяваме да запази аристократичния си вид. Събитието е с цел да зарадва ценителите на виното, но и да даде още един повод да се включите към тази така весела общност на винените ентусиасти. Организатор на Christmas Wine Market 2022 е сомелиерът Георги Михов, един от най-добрите сомелиери в България и изключително активен в повишаването на винената култура на българина.

Той е и един основателите на сайта sommelier.bg

Christmas Wine Market 2022  във ВВоенния клуб в София
Christmas Wine Market 2022 във ВВоенния клуб в София

Замисълът на Christmas Wine Market не е просто да е винено изложение, на което да се насладим на хубави вина, които можем да намерим на пазара, и съответно да си напазаруваме. Всъщност, името дори е малко подвеждащо, тъй като една немалка част от вината вече ги няма на пазара. По време на изложението винарните (всички до един избрани и поканени лично от организатора) предложиха и много вина, които отдавна са изчерпани от пазара. Но пък сме им благодарни, че споделиха бутилки от личните си архиви, за да се насладим на вертикални дегустации и да проследим как се развиват някои от най-любопитните български вина, и не само. Радостни сме и от възможността да опитаме чудесни вина от региони, чието присъствие на българския пазар е сравнително малко. Благодарим и на вносителите.

В следващите редове мисля да ви разкажа няколко конкретни думички за вина, представени на изложението и впечатлили ни. Трябва да знаете, че не сме успели да опитаме всички вина! Ще говорим само за червени вина, които като цяло преобладаваха.

Георги Михов и дамите от Вила Мелник
Георги Михов и дамите от Вила Мелник

Редки сортове и вертикална дегустация на сира от Винарска изба Вила Мелник

Вила Мелник от село Хърсово – Мелнишко този път ни впечатли с няколко неща. С вертикална дегустация на Сира Aplauz, една много хубава история на сира от тази серия, различни реколти (2015 – 2018) и как се развива в бутилката. Ние даже имаме още по-стара сира от тези, които опитахме на място и със сигурност, ако си купите реколтата, която е на пазара в момента, може да си я пиете добре отлежавала след 5 и повече години.

Една от по-старите бутилки сира на Вила Мелник
Една от по-старите бутилки сира на Вила Мелник
„Родословно Дърво Мелник“ – виното, в което са събрани цялото семейство на Мелниците – Широка Мелнишка Лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Руен, Мелник 82 и Мелнишки Рубин. Вино, което трябва да се опита.

Следва „Родословно Дърво Мелник“ – виното, в което са събрани цялото семейство на Мелниците – Широка Мелнишка Лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Руен, Мелник 82 и Мелнишки Рубин. Вино, което трябва да се опита. И още – любимите ни вина от серията „Редки Сортове“. Тук всяко едно ни е любимо и пример какви висококачествени вина могат да се пият в България.

Нов сериал „Вина“ по БНТ

Неведнъж сме ви препоръчвали да посетите “Вила Мелник” на място, защото е божествено красиво, хората са страхотни и преживяването там наистина е прекрасно. Ще се убедите в това и когато в началото на януари започне излъчването на новия сериал “Вина” по БНТ, който е сниман във винарната. Ние сме безкрайно радостни, че виното и винената култура навлизат все повече в ежедневието ни и нямаме търпение да го гледаме, докато се наслаждаваме на чаша вино, разбира се.

Винарска изба Вила Мелник до село Хърсово
Винарска изба Вила Мелник до село Хърсово, великолепно място за снимане на сериал

Златен Рожен

Не бързайте да се отдалечавате от Долината на Струма, сега отиваме на щанда на “Златен Рожен”, където ни посреща лично собственичката Маруся Осиковска. Напомня ни, че още не сме ходили да видим новия им музей за ретро автомобили, което ще направим, но сега е време за вино.

Маруся Осиковска от “Златен Рожен” и Георги Михов

И тук на показ днес са вина, които не се намират лесно в магазините и изключително рядко ще срещнете отворени за дегустация по изложенията. Но тук, както казахме, сме на специално място, в специално време и не можем да го губим за неща, които можем да си купим навсякъде.

Не изпускаме редкия шанс да опитаме отново Мерло от серията Exclusive lot и SyCaGy (Сира, Каберне совиньон и Санджовезе) от същата серия. Също така Мелнишки сепаж Family Reserve 2018 и 2019 и 41° Parallel Cabernet Franc 2019. В последните години ние много говорим и се възхищаваме на вината на “Златен Рожен”, което е напълно обяснимо, при все че техен консултант е страхотният италианец Федерико Ричи.

Via Antica

Още една вертикална дегустация на сира – от първата до настоящата реколта на Via Antica, една сравнително нова и малка винарна от региона на Сакар. С техните вина сме се срещали неведнъж и всяка следваща среща все повече ни очарова. Правят само червени вина и им се получават страхотни.

Via Antica и великолепната им сира
Via Antica и великолепната им сира

Вила Басареа

Покрай сакарските винарни винаги е весело. Съседи по щанд, както винаги, са избите “Вила Басареа” и “Изба Коларово”. Причината, която изобщо не е тайна, е че енолозите и собственици на двете винарни – Камен Коев и Илиана Коева, са съпрузи. Питали сме ги многократно защо всеки си има отделна винарна и отговорът е, че така всеки си следва собствена концепция и разбиране за виното и има мир в семейството. Безкрайно им се радваме за това, защото винаги ни представят различни вина, но еднакво добри.

Вината на Вила Басареа
Вината на Вила Басареа

Този път от Вила Барасеа имахме възможност да опитаме Мерло и Каберне Фран Резерва от 2014 година и да сравним със същите вина от актуалните серии на пазара. Ще кажем само, че старите реколти се развиват прекрасно и няма да съжалявате, ако си купите кашонче и запазите 1-2 бутилки за по-дълго.

Изба Коларово

Тук Илиана Коева извади от архивите Сира 2011, която сравнихме със Сира 2018. Вината на Изба Коларово, която преди се казваше по друг начин, но зад производството пак стоеше Илиана, винаги са били богати, отлежали и мощни, запомнящи се. В момента от тях на пазара можете да откриете серията Метаморфоза, в която има едносортови вина от Сира, Малбек, Каберне Совиньон и Пети Вердо. Всички са страхотни, но ние сме особени фенове на Пети Вердо и това е една от малкото български винарни, които правят чистосортово вино от този сорт.

Вината на изба Коларово
Вината на изба Коларово

Американски вина от Бибендум

Вносът на американски вина в България е сравнително малък и битува схващането, че до нас достигат на твърде висока цена. Това е само донякъде вярно и на щанда на Бибендум се уверихме, че в България можете да си купите страхотни калифорнийски вина на напълно разумна цена като за такова вино. Опитахме няколко разновидности на Каберне Совиньон от различни региони, различни бяха, но много ни харесаха. Мими много хареса предложението на изба “Копола”, тази на Франсис Форд Копола, което се отличаваше с билков аромат и вкус, за сметка на плодовете.

Американските каберне совиньон и зинфандел.
Американските каберне совиньон и зинфандел.

Ялово

Съсобственикът на винарна “Ялово” (на новите етикети можете да я срещнете и като Old School) Димитър Димов стана енолог на годината за 2022 г. и напълно заслужено. На Christmas Wine Market 2022 ни предложи рядкята възможност да опитаме Cabernet Sauvignon Reserve от 2011, 2013 и 2015 г.

Cabernet Sauvignon Reserve от 2011, 2013 и 2015 г.
Cabernet Sauvignon Reserve от 2011, 2013 и 2015 г.

Марян

Обичаме много изба Марян, вината им и хората, които стоят зад тях. А на щанда имаше малко бутилки, но запомнящи се. Maryan Reserve 2015 Magnum Bottle (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) – голямата бутилка без етикет нямаше как да не ни направи впечатление. Дочухме, че не е невъзможно да си купите, но трябва да им пишете лично. Maryan Mavrud & Merlot Reserve 2019 е едно вино, което открихме за пръв път през февруари 2022, когато ги посетихме в избата. Няма го навсякъде, търсете черния етикет и попадне ли ви, вземайте.

Обичаме много изба Марян, а това е Иванина, част от семейството на изба Марян
Обичаме много изба Марян, а това е Иванина, част от семейството на изба Марян

Бонония

Щандът на Бонония Естейт бе един от малкото с преобладаващи бели вина и ни подейства много освежаващо. Насладихме се на вината им от новата премиум серия – First Vintage, направени от специално подбрани масиви и с дълъг потенциал за отлежаване.

Не пропускайте и пенливото им, с повод и без повод.

Бонония Естейт
Бонония Естейт

Австралия

Сигурно сте чували за българката Елена Брукс, която живее и твори в Австралия. Нейните вина са световно признати, а ние сме безкрайно щастливи, че се продават и на нашия пазар. Ще ги намерите под логото Dandelion Vineyards.

Още много вина опитахме, доста и пропуснахме, а седемте часа изложение не ни стигнаха. Тръгнахме си безкрайно щастливи от събитието и благодарим на Георги Михов и на всички винени хора, че ни направиха съпричастни към своя дългогодишен труд.

Christmas Wine Market 2023

Може да ви хареса също

Copyrighted Image