Home България Комплекс Чукара, Трявна

Комплекс Чукара, Трявна

27 minutes read

Estimated reading time: 22 minutes

Гледката от горе е като от върха на света. Първо виждаш склоновете надолу по живописния хълм, по който се разхождат магаренца, лами, кози, алпаки, коне и дори камила. Това весело и шарено стопанство донякъде доста прилича на комплекса, от който е част – място, в което се събират най-разнообразни посетители от близо и далеч, обединени от идеята да прекарат щастливо време заедно. По-надолу вече се виждат симпатичните къщички на Трявна. Градчето със запазена възрожденска архитектура винаги е било една от най-живописните дестинации, за които се сещаме. Сред хълмовете на Балкана, в уют и топлина, допълвани от красивите стари къщи – музеи с неповторими дърворезби. И накрая в далечината, между сините хълмове, централно стои силуетът на паметника на връх Бузлуджа. Силует, който няма как да объркаме и от който не можеш да откъснеш очи.

Залезите над Трявна и гледката от комплекс Чукара
Залезите над Трявна и гледката от комплекс Чукара

Стоим и се наслаждаваме на тази гледка както от прозорците на апартамента си, така и от ресторанта и басейна. Вълшебното място, в което се случва това, е комплекс Чукара в Трявна. Място, за което през последните месеци много хора ни разказаха и ето ни – най-после и ние да го видим с очите си. Трудно е да повярваш, че наистина е толкова хубаво.

Чукара над Трявна

Името много отива на новоизградения комплекс, който посреща гости от 2022 г. Дълго се изкачваме нагоре, докато стигнем входа му. Адрианка се старае да недоволства достатъчно, че в последните 200 метра да я свалим от колата, за да довърши похода си до хотела пеша. Преди да ни обвините в родителска безотговорност, ще допълним, че Андрей я придружи в този поход.

Комплекс Чукара Трявна
Комплекс Чукара Трявна

Стигаме на върха, точно преди табелката за село Кисийците се вмъкваме в удобния паркинг и се наместваме точно до местата за зареждане на електрически автомобили. Няколко часа по-късно на едно от тези места се наместиха нашите приятели Сашо и Катя, които пък си бяха забравили кабела за зареждане, но им намериха. Като цяло, обслужването в комплекс Чукара е страхотно и те печелят още от входа.

Добре дошли в комплекс Чукара
Добре дошли в комплекс Чукара

Комплексът е съвсем нов, посреща гости от лятото на 2022 г. и се състои от хотел, 2 ресторанта, СПА център с басейн, винарска изба и зоокът. На всяка крачка се усеща вниманието, с което това място е направено. Фоайетата и стаите са невероятно елегантни, обзаведени с естествени материали и носещи неповторим уют.

Фоайето на комплекс Чукара
Фоайето на комплекс Чукара

С децата сме си запазили апартамент с една спалня, който се оказва огромен, просторен, с отделна гардеробна и панорамна гледка към Трявна и планината.

Когато дрешникът ти е голям колкото половин детска стая и децата го харесат за игра
Когато дрешникът ти е голям колкото половин детска стая и децата го харесат за игра

Децата нямат търпение за басейна, но се отправяме първо към винарната. Важно е да си запазите час за дегустация, ако искате да я посетите, защото обиколките са с фиксирани часове и невинаги има свободни.

Винарна Чукара

Винарна Чукара е съвсем нова и това е първият ни досег с нея. Веднага се поинтересувахме дали собствениците имат някакви предишни връзки с винарския бизнес, но се оказа, че са само ценители. Новосъздадената винарна работи от 2019 г., няма собствени лозя и философията им е да изкупуват грозде от избрани производители в различни региони на страната. За да осигурят максимално качество на гроздето, наблюдават отглеждането на лозята отблизо през цялата година и сами организират гроздобера и логистиката, когато дойде време.

Залата за ферментация във винарна Чукара
Залата за ферментация във винарна Чукара е доста артистична
Можете да посетите винарна Чукара с деца, или поне нашите са свикнали
Можете да посетите винарна Чукара с деца, или поне с нашите може

Във винарната се работи с изцяло ново високотехнологично оборудване, а всички червени вина минават през бъчви от френски дъб. Имат чудесен млад технолог, а като консултанти ползват и Доц. Д-р Красимир Бамбалов и Доц. Д-р Валентин Бамбалов от университета в Пловдив.

Избата за отлежаване - винарна Чукара.
Избата за отлежаване – винарна Чукара.
С деца на винарна Чукара, Трявна
С деца на винарна Чукара, Трявна

Винената картина в Чукара е свежа, цветна и се развива бурно. По време на нашето посещение имат 5 етикета, но когато четете тази статия, вероятно вече ще са поне 8. Точно напролет бутилират новите си реколти. Тайно се надявахме да ни дадат да опитаме нещо предпремиерно, но не може – тук правилата важат за всички и докато едно вино не е пуснато официално, си го опитват само тези, въвлечени в правенето му. Нищо, скоро ще заработи и техният онлайн магазин и ще можем да си поръчаме и новите вина.

Вината на изба Чукара

Време за дегустация
Време за дегустация на вино
Вината на изба Чукара - две серии - Чукара и Сокай
Вината на изба Чукара – две серии – Чукара и Сокай

Винарна Чукара предлага 2 серии вина – „Чукара“ и „Сокай“. Първото от тях е Мускат отонел от серия „Чукара“ – приятен аромат на рози, цветя и индрише, но не прекалено силен, леко тяло и отлична минералност, която балансира ароматите. Отлично за старт или просто за следобеда. Другото им бяло вино е совиньон блан от серия „Сокай“, гроздето е от Варненско и виното е с отчетлива минералност и лека соленоватост. Макар да не сме най-големите фенове на този сорт, виното определено ни стана любимо и си взехме за вкъщи.

Розето е от 100 % каберне совиньон от южна България и е със силен аромат и вкус на горски ягоди. От онези ароматни и по-плътни розета, които имат собствен характер. Червеното вино от серия „Чукара“ е 100 % каберне совиньон, само 6м в бъчва и със силен плодов аромат – череши, червени плодове и лек черен пипер. Ако обичате млади вина, все още буйни, но пък много свежи, със сигурност ще ви хареса. И последното вино е „Сокай“ от 60 % мерло и 40 % каберне совиньон, отлежало 2,5 години в бъчва. Плътно и меко, изключително нежно, насладихме се на цяла бутилка с вечерята.

На дегустация в изба Чукара
На дегустация в изба Чукара

Освен че са много приятни, вината на „Чукара“ са с много добри цени – между 12 и 22 лв и предлагат отлично съотношение цена – качество. Вече можете да ги поръчате и от техния онлайн магазин.

И нека уикендът да започне

Децата стават все по-нетърпеливи и буквално тичаме към стаята, за да облечем банските и да скочим в басейна. Докато вървим от сградата на винарната нагоре към хотела, се радваме на красивия залез и си представяме как след месец тук всичко вече ще е зелено. Понеже комплексът е съвсем нов, озеленяването на парка му също е в начална фаза, но ни увериха, че през май всичко ще цъфти.

Паркът на комплекс Чукара, който тепърва ще разцъфне
Паркът на комплекс Чукара, който тепърва ще разцъфне
Централната сграда на комплекса на върха на хълма
Основната сграда на комплекса на върха на хълма

След минути вече веселите викове и скокове в басейна заглушават всяка наша мисъл. Децата буквално откачат, Ани ни изненадва с уменията си да плува и липсата на всякакъв страх, макар че почти не е вземала уроци. Безценно е да гледаш пълното щастие в очите им. Дори не се сещат да се скарат, което също е нещо доста необичайно.

Хайде към басейна!
Хайде към басейна!

А ние можем само да им се наслаждаваме отстрани, докато лежерно гледаме изчезващия в залеза силует на Бузлуджа.

Басейнски истории - комплекс Чукара
Басейнски истории

Ресторантите  – внимание, грижа и обслужване, което ще запомним

Не са много местата, където те карат да се чувстваш наистина обгрижен и в пълен комфорт, но комплекс „Чукара“ е едно от тях. От рецепцията, през камериерките, до ресторантите – обслужване на страхотно ниво. Усмивки, мило отношение, тактичност, желание за решаване на казуси, така че клиентът да се почувства добре. След малко ще ви дадем пример, но нека започнем вечерята отначало.

Основната сграда на комплекс Чукара с рестоант Осел
Основната сграда на комплекс Чукара с ресторант Осел

Ресторант „Осел“

Ресторант „Осел“ е в основната сграда на комплекса, там, където и ние сме отседнали. Освен, че е страшно елегантен и комфортен, със страхотна гледка, той има и един друг голям плюс – детски кът, разделен от залата за хранене със стъклена стена, който буквално може да спаси вечерята на всяко семейство с деца. По абсолютна случайност се засякохме с компания приятели в хотела и набъбналата до 10 възрастни и още толкова деца групичка наистина оцени тази услуга.

Ресторант Осел в комплекс Чукара
Ресторант Осел в комплекс Чукара
Ани и Ади в детския кът в момент на спокойствие
Ани и Ади в детския кът в момент на спокойствие

Детският кът ни помогна и да оценим подобаващо ресторанта, който ни впечатли и с отлична храна и обслужване. Разходихме се почти по цялото меню, има и сезонно такова. Концепцията е много добра – сравнително познати ястия, с познати и харесвани продукти, но изпълнени отлично и с щипка креативност. Агнешките кюфтета и пилето със сушени домати бяха превъзходни, салатите също.

За децата има отделно детско меню, нашите ядоха бургер и сьомга със зеленчуци.

Доволни деца - доволни родители
Доволни деца – доволни родители

На следващия ден на обяд пък си изядоха цялата паста, докато ние се наслаждаваме на отличен говежди рибай стек.

Обслужване за пример

И тук една голяма вметка за обслужването в ресторант „Осел“, което трябва да похвалим изрично и да дадем за пример на всички. Като започнем с прекрасното мило обслужване, за всяко ястие ни питаха кога да го донесат, дали желаем да го забавят или пък не, дали имаме нужда от нещо допълнително. Да, знам, че това трябва да е стандарт във всички ресторанти, не само в тези с претенции за гурме кухня и fine dining, но уви, не е. Затова продължаваме с примерите какво в обслужването ни хареса в този ресторант.

Никоя вечеря за нас не минава без добро вино. Тук и виненото обслужване е на ниво
Никоя вечеря за нас не минава без добро вино. Тук и виненото обслужване е на ниво

Макар да бяхме поръчали вече основното за вечерта, разглеждайки менюто, веднага забелязахме предложението за рибай стек. Вече бяхме станали свидетели, че работят с качествени продукти, така че и стекът звучеше обещаващо. Но като клиенти, нагледали се на лошо приготвени скъпи продукти, нямаше как да не попитаме ако си поръчаме стек утре на обяд, дали ще ни го приготви същият готвач, който готви в момента.

За наше огромно изумление въпросът беше отнесен директно към кухнята. И след няколко минути получихме уверение, че утре на обяд специално главният готвач ще дойде на работа, ако държим да ядем стек, макар че няма да е на смяна точно в този момент. За още по-голямо наше изумление, в уреченото време главният готвач наистина бе там и дори дойде лично да ни консултира за стека, произхода му и желаната от нас степен на изпичане. В резултат се насладихме на чудесни стекове по обедното слънце, с гледка към Трявна и планината.

Превъзходен стек в ресторант Осел
Превъзходен стек в ресторант Осел

Най-впечатляващото за нас от цялата тази случка не са добрите стекове или професионализма на готвача, а желанието и съдействието за решаване на въпроси, възникнали в хода на работата. На много места вероятно щяха да ни отговорят „не може, така е при нас“, затова и готовността да персонала да съдейства на клиентите, когато възникне въпрос извън установените „по протокол“, заслужава уважение.

Ресторант „Чукара“

Ресторант „Чукара“ е вторият ресторант в комплекса, в който също готвят много вкусно, изключително приятен. Кухнята там е малко по-традиционна, ако може така да се изразим. В ресторант „Чукара“ ще откриете и приятни пици, освен стандартното меню. Също имат меню със сезонни предложения.

Този ресторант изглежда като много приятно място и за обяд в топлите сезони. До него има разхлаждащ фонтан и открита детска площадка, а изгледът е директно към зоокъта.

Когато научиш детето да снима, най-после може и Андрей може да се появи по снимките. Ресторант Чукара, Трявна
Когато научиш детето да снима, най-после може и Андрей може да се появи по снимките. Ресторант Чукара, Трявна

За животните с любов

Ако сте гледали учудено снимките от времето на социализма, на които туристи се разхождат с камила в Слънчев бряг, ще се изумите още повече, когато забележите камила в планината около Трявна. Но Ромео, така се казва, видимо се чувства много добре на хълма с гледка.

Ромео, камилата на стопанство Чукара
Ромео, камилата на стопанство Чукара

В комплекс „Чукара“ има много атрактивен зоокът, в който съжителстват камила, магаренца, лами, алпаки, кози. Вместо да са отделени в малки клетки като в традиционен зоопарк, те видимо си живеят комфортно заедно в общи просторни зони.

Зоокът чукара
Зоокът Чукара
Зоокът Чукара
Зоокът Чукара

Животните видимо много харесват туристите и се радват на всеки посетител. Галенето на магаре и лама се оказа страшно любопитно за нашите деца. А и ние се радвахме да сме обградени от толкова дружелюбни животни.

Галенето на лама не е често удоволствие, така че се възползвахме
Галенето на животни е любимо удоволствие на децата
А вие колко пъти сте галили магаре?
А вие колко пъти сте галили магаре?

Мисията на зоокът „Чукара“ е и да събира и спасява различни изчезващи породи магарета. Тъй като магарето вече не е толкова основна част от ежедневието на българина, и неговите представители не са много. Магарето е и символът на комплекс „Чукара“. Ще го забележите на много места – по етикетите на вината, в интериора на комплекса, на различни табели.

Това магаре пък е във винарната и можете да се  качите на него
Това магаре пък е във винарната и можете да се качите на него

От другата страна на имота пък има старчески дом за бивши състезателни коне, в които да изживеят спокойно и комфортно старините си.

Комплекс Чукара
Комплекс Чукара

Vista Spa и почивка за всички

СПА центърът на комплекса Vista SPA също много ни допадна – с гледката, елегантността и не на последно място – размера си. Макар да сме виждали и по-просторни, силно се впечатлихме от големите помещения в топлата зона.

Басейнът е много топъл и чист
Басейнът е много топъл и чист
Водните легла в зоната за релакс се оказаха много харесвани от всички
Водните легла в зоната за релакс се оказаха много харесвани от всички

Освен басейн с детска секция и джакузи, във Vista Spa има билкова сауна, финландска сауна, парна баня, солна стая, стая за релакс с топли лежанки и водни легла. Всичко е включено в пакета, който ползват гостите на комплекса при стандартно настаняване. А нещото, което ни направи силно впечатление, е колко просторни бяха всички топли помещения. Обичайно сауните и парните бани са теснички и гледаш да не се засичаш с много хора в тях. Но тук наистина имаше място за всички гости.

За протокола ще допълним, че всичко бе изключително чисто и водата в басейните доста топла и приятна. Басейнът, който е закрит, има и панорамна тераса на открито за топлите сезони.

Панорамната тераса пред басейна
Панорамната тераса пред басейна

Когато не искаш да си тръгваш

Били сме в много луксозни хотели, и в България, и извън нея, срещали сме страхотно обслужване и отношение навсякъде, но „Чукара“ е наистина сред малкото места в България, които са ни впечатлили и от които наистина не искахме да си тръгваме. Невероятна комбинация от прекрасна локация, стил, качество, отношение към хората, внимание към детайлите и изобщо всичко, за което можеш да си мечтаеш за една страхотна почивка. Ние лично много обичаме такъв тип комплекси, които съчетават вино, СПА, природа, пространство за игра и почивка – места, от които изобщо не искаш да излизаш и няма причина да го  правиш. Така и първоначалните планове да се разходим в събота в живописната Трявна се преместиха за неделя следобед – просто трябваше да се насладим на всяка минута от преживяването в „Чукара“.

Комплекс Чукара от въздуха
Комплекс Чукара от въздуха

Как да резервирате?

Най-добре е да посетите сайта на хотел Чукара. Също можете да ги намерите и в Booking.com, ако предпочитате платформата.

Трявна

Разходката из Трявна е задължителна, както и да пиете кафе на пясък. За трявна може да прочетете тук: Трявна – частица от Възрожденска България

Трявна отвисоко
Трявна отвисоко

Наоколо може да видите още:

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image