Home ПътешествияБългария Църквите на Второто българско царство покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

Църквите на Второто българско царство покрай Янтра в Асенова махала, Велико Търново

15 minutes read

Църквите между Трапезица и Царевец са свидетели на велики подвизи и големи трагедии

Разхождаме се из Асеновата махала, позадържахме се във Велико Търново, за да разгледаме повече места, а тук времето все е недостатъчно да обходим всичко. И толкова много истории от преди векове, не успяваме да запомним всичко и си дочитаме у дома, след пътуването. Този път към нас се присъединиха и моите родители, да видят внучето, а и да потънат с нас в историята на Търновград. Аз и Мимето чудно се губим в историята и фактите за времето, през което Търновград е бил столица на България, но се опитваме да научим много нови неща с разходките си.

И така се озовахме в Асеновата махала (квартал Асенов), един от най-старите квартали на Велико Търново. По време на Асеневци тук е бил Нов Град. Нов Град се е намирал между крепостните хълмове Царевец и Трапезица по поречието на река Янтра. А нашата разходка започна от по-малко популярната в днешно време църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ и продължава към много известната „Св. 40 мъченици“

Великолепната църква „Св. Апостоли Петър и Павел“

Малкият площад пред каменните стени, ограждащи двора на църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“, беше  пуст, не знам къде бяха всичките туристи, паркирали наоколо. Но явно не бяха научили за църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“ и я бяха пропуснали. Но тя е една от най-добре реставрираните църкви, в която може да се насладим на великолепни стенописи, изобразяващи паметни събития и личности.

Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ гледана от Трапезица
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ гледана от Трапезица
[info]Ако сте без кола, може да използвате и градския транспорт на Велико Търново – автобуси 50 и 110.[/info]

Влязохме през портата и се насочихме към църквата. През Средновековието тук е бил изграден манастирски комплекс, не само църквата, но до наши дни се е запазил само храмът. Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ е издигната в началото на XIII век по случай пренасяне на мощите на св. Йоан Поливотски от цар Калоян в столичния Търновград. В последствие около нея е издигнат манастирски комплекс по инициатива на Анна-Мария Унгарска, съпруга на Иван Асен II и дъщеря на унгарския крал Андраш II.

Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ гледана отвън
[success]Много обичам да чета книги, историческите са ми едни от най-любимите. А за Втората българска държава бих могъл да ви препоръчам поредицата на Фани Попова-Мутафова – „Асеновци“ в четири тома:  книга 1: „Солунският чудотворец“; книга 2: „Дъщерята на Калояна“; книга 3: „Йоан Асен ІІ“; книга 4: „Последният Асеновец (Боянският майстор)“. Ако и вие имате любими книги на тематика, свързана с България и историята, може да ми ги препоръчате, ще съм много благодарен.[/success]
Красивата църква отвътре
Църквата „Св. Петър и Павел“

Малко стенописи са се запазили в църквата. Най-опустошително за нея е било земетресението през 1913 г., когато голяма част от сградата е била разрушена. Още по-малко са стенописите от XIII век, от първото изографисване на църквата, запазени са само образите на мъчениците от Едеса – св. Гурий, св. Самон и св. Авив.  Но ние май ги пропуснахме.

Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“

През 1393 г. Търновград е завладян от Османските турци, а манастирът изпълнява функцията на патриаршеска резиденция (последният патриарх на Втората Българска Държава е бил Св. Евтимий Търновски). А от 1416 г. до 1439 г. след понижаването на автокефалната българска патриаршия в ранг на митрополия, манастирът е бил митрополитска резиденция, а църквата митрополитска катедрала. Та през 40-те години на XV век е извършено мащабно обновление на стенописите. Най-късните стенописи са от XVI век.

Св. ап. Петър и Павел - патроните на храма
Св. ап. Петър и Павел – патроните на храма

Стенописите на Търновската художествена школа

Винаги гледаме с голямо страхопочитание стенописите, изработени от автори на Търновската художествена школа в българските църкви. Храмът „Св. Апостоли Петър и Павел“ е едно от местата с най-много запазени стенописи от този стил. Не можем да останем безразлични към изображенията на светците, които ни гледат от стените. И не можем да не се удивим от детайлите и красотата, с които тези стенописи са създадени.

Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
Стенописите в Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
Църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ във Велико Търново
[info]Част от манастирския комплекс е била и църквата „Св. Иван Рилски“, останките от която в днешно време са от другата страна на улицата, извън сегашните стени на двора на църквата. През XII век българският цар Асен I пренася мощите на Св. Иван Рилски от Средец (София) в Търновград, където се съхраняват в църква, изградена по случая, и манастирски комплекс около нея на крепостния хълм Трапезица. След падането на Търновград, мощите на светеца са пренесени в църквата „Св. Иван Рилски“ в новата патриаршеска резиденция при храма „Св. Петър и Павел“[/info]

Храмът „Св. 40 мъченици“ – пантеонът на българските царе

Никоя църква в България не носи толкова българска история, колкото „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Храмът събира исторически моменти, предмети и личности вече близо хилядолетиe и е бил свидетел на ключови исторически събития и на трите български държави.

Храмът „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново
Храмът „Св. 40 мъченици“

Тук вече бе оживено, Мимето я спряха някакви чужденки да я разпитват какво има след касата. Навсякъде ни разпитват разни туристи, изглеждаме знаещи явно, голяма заблуда. Та входът към църквата е между моста над Янтра и църквата „Успение Богородично“. Като си купите билети, минавате под моста, покрай реката и сте пред красивия двор на църквата.

Храмът „Св. 40 мъченици“ на брега на Янтра
Храмът „Св. 40 мъченици“ на брега на Янтра

Гробът на цар Калоян

Още преди да влезем в храма музей, се изправяме пред внушителния гроб на цар Калоян. Той е открит през 1972 г. и е установено, че останките на царя не са били премествани и това е оригиналното му погребение. Доказателство, че в гроба лежи именно владетелят, е намереният там тежък златен пръстен с надпис „Калоянов пръстен“, който вероятно е бил използван като печат. Гробът на владетеля е внушителен и с размерите си – смята се, че цар Калоян е бил изключително едър човек, висок около 190 см.

Гробът на цар Калоян
Гробът на цар Калоян
[info]Цар Калоян умира по време на обсадата на Солун през 1207 г.[/info]

Св. 40 мъченици и приемствеността между Първата и Втората българска държава

В църквата историята на България започва да се разкрива пред очите ни. Разказват ни, че е построена от цар Иван Асен II, като е завършена през 1230 година. Наречена е „Св. 40 мъченици“, тъй като именно в деня на Св. 40 мъченици 22 март царят побеждава Теодор Комнин и превръща България в най-голямата сила в югоизточна Европа. В знак на благодарност към светците, царят нарича църквата на тях. А като доказателство на цялата тази история служи изписана колона на цар Иван Асен II, в която той разказва именно за победата и църквата.

Храмът „Св. 40 мъченици“
Храмът „Св. 40 мъченици“

Но историята на храма „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново далеч не започва от тази победа. Знае се, че църквата е построена върху по-малък стар храм, вероятно посветен на Света Богородица. А междувременно в храма ще намерите и още две колони, свързани с български царе. Върху едната е името на един от превзетите от хан Крум византийски градове ­ крепостта Родосто на Мраморно море. Другата е на Крумовия син Омуртаг и завършва с философски текст:

„Човек дори и добре да живее ­ умира. И друг се ражда. И нека роденият по-късно, като види тези писмена, да си спомни за онзи, който ги е направил.“

Вляво е колоната на цар Иван Асен II
Вляво е колоната на цар Иван Асен II
Колоните Родосто и на Омуртаг
Колоните от Родосто и на Омуртаг

Понеже ни е много трудно да се ориентираме във всички исторически източници и морето от информация, ще признаем, че не разбрахме как точно колоните на Крум и Омуртаг са се озовали във Велико Търново. Едно от предположенията е, че са пренесени от столицата на Първата българска държава Плиска. Другата теория е, че са създадени и винаги са си били в Търново, като градът е бил важен обект и за владетелите от Първата българска държава.

Гробницата на Иван Асен II

Изначалната идея на църквата „Св. 40 мъченици“ е да стане семейна гробница на цар Иван Асен II и изпълнява предназначението си. Освен царя, в нея е окрит и гроб на жена с корона на главата, така че изглежда там са били погребвани и български царици. Според някои предположения – и двете съпруги на Иван Асен II. А ние пак ви разказваме това с уточнението, че ни е трудно да се ориентираме в историческата информация, но се стараем да ви споделяме това, което сме успели да проверим и разберем от достатъчно надеждни източници. Но все пак става въпрос за събития от преди 1000 години, така че може и нещо да сме объркали, не се притеснявайте да ни поправите.

Гробът на Св. Сава Сръбски
Гробът на Св. Сава Сръбски

Много интересен обект в църквата „Св. 40 мъченици“ е гробът на сръбския светец Св. Сава. В момента той е празен, но историята говори, че светецът е починал именно в България на връщане от Йерусалим и бил погребан в Търновград по нареждане на опечаления цар Иван Асен II. По-късно мощите му са пренесени в Сърбия и разпиляни по Османско време. Но гробът на светеца във Велико Търново и до днес е почитан, включително от много сръбски туристи, които идват за поклонение тук. Носят се легенди, че посетилите мястото получават изцеление.

[info]Пръст от ръката на Св. Сава Сръбски се пази в Самоковския девически манастир.[/info]

Храмът „Св. 40 мъченици“ и Третата българска държава

Днес църквата „Св. 40 мъченици“ впечатлява с белия си мраморен интериор, реставрирана и отворена в началото на 21 век. За съжаление малко стенописи са се запазили, а само в дъното могат да се открият някои от най-старите, още от XIII век.

Стенописи в църквата "Св. 40 мъченици"
Стенописи в църквата „Св. 40 мъченици“

Една от причините за загубените богатства е, че по Османско време храмът е бил превърнат в джамия. Поради това са унищожени и олтарът, и стенописите. Е, не може да не отчетем и че благодарение на смяната на предназначението си, сградата не е разрушена като много други църкви на хълмовете Царевец и Трапезица.

А около този период на храма витаят най-различни истории. Твърди се, че тази джамия така или иначе не била от най-популярните в района. А редовно се пускали слухове, че погребаните български царе се събуждат нощем и преследват мюсюлмани, посещаващи храма. И така суеверните мюсюлмани започнали да избягват храма, който бил върнат на християните след Освобождението и отново осветен на 9 март 1878 г.

Стенописи в църквата "Св. 40 мъченици"
Част от малкото запазени стенописи в църквата „Св. 40 мъченици“

Църквата придобива нова важност след Освобождението и става свидетел на важни исторически събития за Третата българска държава. Тя става първата гарнизонна църква на нова България, защото е единственият запазен храм по нашите земи, който е символ на българския боен триумф. В храма също така е отслужена тържествена литургия и молебен по случай откриването на Учредителното събрание пред 1879 г., както и избирането на Александър Батенберг за български княз на 27 юли 1879 и на Фердинанд за княз на 2 август 1897.

Но безспорно най-значимото събитие е тържественото обявяване на независимостта на България на 22 септември 1908 от цар Фердинанд.

При силното земетресение през 1913 година храмът е полуразрушен и поддръжката му оттам нататък става все по-трудна. Западането продължава и през целия 20 век, но в края на века и началото на 21 век комплексът „Св. 40 мъченици“ е реставриран и отново отворен за посетители като нас.

Църквата „Св. Георги“

Една малко известна, по-„нова“ църква, която не е пряко свързана с владетелите на Втората българска държава, се намира съвсем наблизо, църква „св. Георги“. Тя се намира от другата страна на реката, под хълма Трапезица. И е с любопитни и красиви стенописи. Храмът е строен през XVII век (1616 г.). До тук могат да ви отведат служителите при църква „Св. 40 мъченици“ и да ви покажат красивите стенописи. Като ви отворят старата врата с големите железни ключове.

Стенописите на храма "Св. Георги" във Велико Търново
Стенописите на храма „Св. Георги“
[info]Във Велико Търново може да обикаляте много музеи и църкви, но на повечето места се заплаща за вход. Ако сте ентусиаст и искате да видите много места за два дни, попитайте за комбинираните билети за музейните обекти, излизат много на сметка – Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта – 20лв или Семеен (родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта – 30 лв.[/info]
Отключват ни църквата "Св. Георги"
Отключват ни църквата „Св. Георги“

Църква „Св. Димитър“

Църква „Св. Димитър“ добър завършек за разказани ни. Тук през 1186 г. се обявява въстанието на Асен и Петър, довело до възстановяване на Българската държава. Сегашната сграда на църквата е възстановена, без да се знае точно как е изглеждала, като  са спазени архитектурните традиции на подобни обекти от това време. Не успяхме да влезем и там поради ограничение на времето ни.

Църква „Св. Димитър“ във Велико Търново
Църква „Св. Димитър“ във Велико Търново

[info]Източници: сайтът на Регионален Исторически Музей Велико Търново[/info]


Къде да отседнем във Велико Търново?

Тук можем да ви препоръчаме няколко места, зависи какво търсите. За апартамент, разгледайте уютния апартамент Варуша, който е съвсем нов, на наши приятели и изглежда чудесно. Ако предпочитате къща за гости, на нас много ни допадна Къща за гости History INN на историческата улица Гурко. За къщата се смята още, че някога е приютявала Васил Левски в тайно убежище, което можете да видите и днес. Ако решите да останете там, няма да се разочаровате, много е приятно и уютно. Ако предпочитате, можете да резервирате и през Booking.

Когато пък искаме да сме наблизо, но не точно в града, обичаме да отсядаме и в Арбанаси. Много красиво село с големи каменни зидове и много красиви стари църкви. И все пак там си избрахме и хотел с гледка към Царевец и Велико Търново. Много приятен и удобен, затова ви го препоръчваме и на вас – Парк Хотел Арбанаси **** (повече за него сме разказали в тази статия)

И, разбира се, винаги може да си изберете от множеството други хотели и къщи за гости във Велико Търново:

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image