Home България Клуб Пушкинъ – духът на изисканата световна кухня

Клуб Пушкинъ – духът на изисканата световна кухня

10 minutes read

Тази статия си остава спомен, защото „Клуб Пушкинъ“ вече не съществува (от юли 2019г.), но ми е жал да я махна, много ми харесваше обстановката вътре.

На обяд в едно от най-централните и в същото време дискретни места в София

Умишлено избягваме думата ресторант в заглавието на тази статия, защото Клуб Пушкинъ е нещо по-специално от ресторант и искаме да ви разкажем за всичко онова, което го отличава от повечето ресторанти, та дори от по-изисканите. Думата Клуб, всъщност, звучи доста адекватна, спрямо това, което ще откриете вътре. А именно място, в което се усеща духът на затворено, почти тайно общество, където отиваш не само, за да се храниш, а да си подариш доза културно, гастрономическо и духовно преживяване със съмишленици, които ще го оценят по същия начин, като теб.

Признаваме си, бяхме слушали и чели много за Клуб Пушкинъ, но едва сега се появи възможност да го посетим. И се отправихме натам в една дъждовна неделя, за да опитаме специалното им меню в рамките на Sofia Restaurant Week. Тук е важно да отбележим, че Клуб Пушкинъ по принцип не работи в неделя. Сега работеха по изключение, само заради седмицата на ресторантите, за да дадат възможност на повече желаещи да се докоснат до това преживяване. И редовните му клиенти ги нямаше и бе някак си по-тихо и спокойно.

Къде и какво е Клуб Пушкинъ?

Сградата на Дом на Москва, където се помещава Клуб Пушкинъ или Клуб Пушкин

Сградата на Дома на Москва, където се помещава Клуб Пушкин

Оглеждаме от няколко страни красивата голяма жълта ъглова сграда, точно на ъгъла между улиците Московска и Раковска. Тя е една от емблемите на съвременна София и района на жълтите павета, зад руската църква. Но и ние си признавахме, че не се бяхме интересували какво точно се помещава в нея и каква е историята ѝ. Та Клуб Пушкинъ се намира точно в нея, само че входът е откъм паркчето зад нея, а ако не търсите мястото целенасочено, ресторантът може и да остане скрит от погледа. Входът е красив, но дискретен, а уютната градина е обградена с много зеленина и осигурява спокойствието на всеки гост, макар да е точно до пешеходните алеи в парка.

Тази сграда, оказа се, е Дом на Москва в София. Личи си само по една доста скромна табелка, точно на ъгъла. Днес в сградата се помещава московският културно-делови център „Дом на Москва“, в чиято дейност няма да се задълбочаваме днес. Но по-интересното е, че именно тази сграда е приютявала посолството на Русия в продължение на почти 100 години. Сградата е построена скоро след Освобождението и е дом на руската дипломация от 1880 до 1976 г. И никак не е учудващо, че руският дух живее навсякъде в нея – в стените, в настилките, в декора, в атмосферата. И, разбира се, в Клуб Пушкинъ.

Клуб Пушкин в Дома на Москва

Та Клуб Пушкинъ, освен един от най-изисканите ресторанти в София, доста напомня на онези малко ретро аристократични клубове, в които благородниците се събират, за да изпушат по някоя пура и да разпуснат от сложните проблеми, които витаят около тях, в някоя по-спокойна зала и под звуците на пиано и тиха музика. Обградени от големи красиви картини, насядали на плюшени дивани или фотьойли и разсъждавайки над екзистенциалните въпроси. Именно така изглежда една от шестте зали в Клуб Пушкинъ. Приканваща за приятелска или партньорска среща на чаша специално уиски, или кой каквото пие.

Зала Чайковски в Клуб Пушкин, София, България

Зала Чайковски в Клуб Пушкин

Останалите зали са за тези, дошли да похапнат на обяд или вечеря и да се насладят не само на срещата с приятели, но и на превъзходна, запомняща се храна.

Клуб Пушкинъ на Sofia Restaurant Week

Участието на Клуб Пушкинъ в седмицата на ресторантите бе една много радостна новина за нас. Не крием, че причината да не сме го посетили по-рано, до голяма степен бе и финансова – все пак качественото преживяване винаги си има сериозна цена. Но Sofia Restaurant Week е една невероятна възможност да се докоснете до такова място с доста достъпен бюджет.

И така, пристигаме ние в стандартния си формат – Андрей, Мими и Ани. Ани, разбира се, не се вълнува нито от картините по стените, нито от изисканата атмосфера. Вместо това пита къде е детския кът и ние се въоръжаваме с търпение и започваме да обясняваме, че детски кът няма (или поне не знаем да има). Е, това всъщност се оказва не точно така и сервитьорът буквално изкарва детския кът от шкафа, съседен до нашата маса. Няма да обясняваме каква радост изпитваме в този момент, Ани се настанява удобно и започва да оцветява книжки, а ние, обзети от спокойствие, си поръчваме по един вариант от двете сет менюта, предложени от ресторанта. Още преди салатата, на масата ни се появяват купичка със зехтин и няколко вкусно изглеждащи гризини, а след малко и първата част от менюто.

Анито чете книжки в детския кът на Клуб Пушкин

Анито чете книжки в детския кът

Стартер: Руска салата VS Средиземноморска салата

Или по-точно казано, РУСКА САЛАТА с пушена сьомга и червен хайвер срещу СРЕДИЗЕМНОМОРСКА САЛАТА с бейби спанак, козе сирене, ябълки, орехи и червени боровинки.

Руската салата в Клуб Пушкин

Руската салата в Клуб Пушкин

За руската салата имаме само един и най-важен коментар: Досега все едно не сме яли руска салата. Впечатляващо изпълнение, доста далеч от това, което сме свикнали да си представяме. Салатата, хайверът и сьомгата сякаш са създадени едни за други и е повече от странно, че никъде другаде не сме попадали на такава комбинация.

Свежа и вкусна Средиземноморска салата в клуб Пушкинъ

Свежа и вкусна Средиземноморска салата

Страхотният вкус и сладък послевкус на средиземноморската салата също ни накараха да се облизваме дълго, въпреки че е страшно невъзпитано. И затвърдихме мнението си, че салатата далеч не е само купа, пълна с нарязани зеленчуци. Истинската салата е онова произведение на изкуството, което събужда сетивата, раздвижва въображението и те кара да очакваш с нетърпение основното. Не защото си гладен, а защото нямаш търпение да опиташ още страхотни вкусове.

Основно: ПУЛЕ ‘МАНИФИК’ срещу ЕСКАЛОП ОТ ПАТЕШКИ ДРОБ

Да добавим целите наименования на основните ястия: ПУЛЕ ‘МАНИФИК’ – пилешки стек с билки и мед върху жасминов ориз на пара и ЕСКАЛОП ОТ ПАТЕШКИ ДРОБ на плоча, със сок от портокали и сладко от смокини.

Патешки дроб в клуб Пушкин

Патешки дроб в клуб Пушкин

И в двете ястия присъстваше сериозна нотка на сладост, която на нашето семейство много допада. Особено в патешкия дроб, гарниран превъзходно със сладък сос, сушена смокиня и пресни ягоди. Мъничката на вид порция патешки дроб съвсем не заслужава подценяване. Най-доброто, което може да направите с нея, е да я консумирате много бавно, на много малки хапчици, гарнирани с част от плодовете и соса, и да оставите вкуса да ви завладее изцяло. Пълна наслада за вкуса и душата, предизвикваща и огромно възхищение към приготвилите това ястие.

ПУЛЕ 'МАНИФИК'

ПУЛЕ ‘МАНИФИК’

Пилето също бе майсторски приготвено, сочно, с приятна леко сладка коричка и балансиращ вкуса ориз.

За десерт: Лимонов тарт или Тирамису?

Невероятния лимонов тарт в клуб Пушкин

Невероятния лимонов тарт

Мимето си избра лимоновия тарт още в началото, защото десертите с кафе не са ѝ по вкуса. А и тя е фен на по-киселите вкусове. Отново го яде бавно, почти изнервящо, на много малки хапчици, докато в това време го снимаше и пускаше в Instagram. Невинаги хапваме с една и съща скорост в нашето семейство. Но тартът си заслужаваше забавянето. Първо се усеща хрупкавата коричка от бисквити, после приятно кисела вълна от вътрешността му и накрая сладкият послевкус на заливката.

Тирамисуто, което изчезна за секунди

Тирамисуто, което изчезна за секунди

Тирамисуто, за разлика от тарта, бе унищожено с доста висока скорост. Но също бе толкова нежно, разтапящо и деликатно, просто Андрей обича да хапва с голямата лъжица.

Какво още?

Въпреки че бе обяд и не бяхме много с нагласа за сериозни напитки, не пропуснахме да разгледаме менюто. Много сериозен и впечатляващ винен лист, но това са го казали и много по-компетентни от нас хора от винената индустрия. Но все пак и ние вече не сме неграмотни на тема вино, та се забелязва, че селекцията е много специална. Клуб Пушкинъ е известен и със селекцията си уиски и други алкохолни напитки, макар ние да не консумираме такива.

Мимето и социалните мрежи :)

Мимето и социалните мрежи :)

Излишно е да обясняваме колко прекрасно бе поднесено всичко, а и отличното обслужване в ресторанта. Клуб Пушкинъ е място, на което с радост бихме идвали по-често. А и те често си сменят менюто, защото се стараят да е сезонно. Много сме любопитни какво ще имат следващия път и чакаме с нетърпение есенната седмица на ресторантите.

Нашият весел екип в Клуб Пушкинъ Ресторант Пушкин

Нашият весел екип в Клуб Пушкинъ

[divider style=“solid“ height=“2px“ color=“#000000″]

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout4″ posts_per_page=“1″ id=“32954″]

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Copyrighted Image