Мъртво море – там, където не можеш да потънеш, но можеш да се удавиш

„Потъвайки“ към Мъртво море

Странно нещо е човек, ландшафтът около магистралата не се променя, а усещането за непознато и интересно нараства само от някакви означения по пътя. В моят случай – 100 m под морското равнище, 200 m под морското равнище … И така, „потъвайки“, стигнахме от Йерусалим до Мъртво море, най-ниската точка на планетата. В нашия случай пътешествието бе лесно, имахме кола и си карахме на воля. И въпреки опасенията ни за сигурността в Израел, по-сигурни не сме се чувствали скоро. Хубави пътища, малко странен трафик, пустиня около нас и тук-там бедуински селища измежду оголените планини.

Северната част на Мъртво Море
Северната част на Мъртво море

Преди милиони години Мъртво море е било свързано със Средиземно море, но горещините и изпаряването на водата са прекъснали тази връзка. Оттогава Мъртво море чезне под жаркото слънце. „יָם הַמֶּלַח“ – Соленото море на иврит или „البحر الميت‎‎“ – Мъртво море на арабски е гранично за Израел и Йордания. В днешно време се намира на около 430 метра под морското равнище. Много зависи кога четете този пост, защото всяка година нивото му пада с 1m и водите му се отдръпват с около 5m.

Пътят по крайбрежието на Мъртво Море
Пътят по крайбрежието на Мъртво море – Шосе 90

Море „на изкуствено дишане“

Мъртво море се разделя на два водни басейна, северен и южен. От Йерусалим стигнахме първо до северната част на Соленото море, тя е по-дълбока и в нея се влива единственият голям източник на вода – река Йордан. Освен нея има и няколко други малки поточета, които през лятото съвсем пресъхват. Водите, вливащи се в Мъртво море, са със съвсем нормална концентрация на минерали, но след като се изпари водата, те остават в морето и така през годините концентрацията на минерали се натрупва. Сега солеността на морето е над 34% , което го прави 10 пъти по-солено от Световния океан и около 20 пъти по-солено от Черно море (солеността на нашето море е около 1,7 %).

брегът на северната част на Мъртво море
Брегът на северната част на Мъртво море

И така, подкарахме колата по нелош крайбрежен път. Гледката за европейците като мен е странна – вдясно пустиня, вляво, долу в ниското морето и в далечината пак пустиня, но в Йордания. Но не пустиня, както си я представяме, с пясъци и дюни, а по-скоро ерозирали скали и почва, оформена от отстъпващото море и атмосферните въздействия. По пътя имаше само един военен пост, за бърза и кратка проверка преди оазиса Ейн Геди. В Ейн Геди не се спряхме, бързахме за залезен плаж в южната част.

Южният басейн на Мъртво море

Южният басейн на Мъртво море, нашата цел, пък вече не се пълни естествено с вода. Той представлява на практика комплекс от солници, използвани индустриално за добив на минерали. Пълни се изкуствено от Северния басейн и ако не са помпите на „Dead Sea Works“, южното „море“ ще е напълно пресъхнало. През годините се появяват и проекти за възстановяване на водното ниво на Мъртво море. Един от тях е от 1980-те – „Med-Dead Project“, проект за свързване на Средиземно с Мъртво море и добиване на електричество от 400-те метра разлика в равнищата. Но идеята бива изоставена. През 2013 г. се заражда „Red-Dead Canal“ проект, който предвижда 180 km канал между Червено и Мъртво море. Дали ще се осъществи, само бъдещето ще покаже.

Южната част на Мъртво море по залез
Южната част на Мъртво море по залез

Къде да се потопим в Мъртво море?

Имаше един май, вече ми се струва много далечен май, когато се разхождахме по брега на Мъртво море, къпахме се в него и „плавахме“. Гледките са нереални, като от друг свят, но то наистина си е друг свят. В днешно време през почивните дни започваме сутринта си с чаша хубаво кафе и спомен за някое местенце, където сме били. Вероятно така ще бъдем като остареем и се застоим и с чаша вино в ръка пред камината се отдадем на спомени. Надявам се така да сме и наистина да си имаме спомените. А споменът за Мъртво море никак не е избледнял.

Основната атракция на Мъртво море – „плаването“
Основната атракция на Мъртво море – „плаването“

Всъщност, пуснахме си едно украинско предаване и серията им за Мъртво море и пак се ентусиазирахме за мястото. Според предаването, има две по-популярни места, където да отидете на плаж на Мъртво море. Плажът Калиа (Kalia Beach) и Ейн Бокек (Ein Bokek Beach). Плажът Калиа, на който не сме били, е най-близкото място до Йерусалим, където може да се потопите в Мъртво море, за него трябва да платите такса, за да влезете. Има душове, кабини за преобличане и всичко е порядъчно скъпо и пълно с туристи. Но пък виждате и се потапяте в Мъртво море.

Курортът Ейн Бокек - плаж на Мъртво море
Курортът „Ейн Бокек“

Ейн Бокек – курортът на милионерите

Ейн Бокек, от своя страна, е „курортът на милионерите“. Няколко луксозни хотела и добре поддържан жълтеникав плаж. Мими, Петър и аз пристигнахме в края на деня, почти по залез, по-малкият ми брат живееше в Израел от няколко месеца и смело се оправяше с досадните чуденки къде да спрем (без него надали щяхме да се справим лесно). Паркирахме и се смъкнахме на плажа и да се потопим в Мъртво море.

Плажът на "Ейн Бокек"
Плаж на Мъртво море – плажът на курорта Ейн Бокек

За да влезем на плажа не ни искаха никакви такси, имаше хубави душове и къде да се преоблечем (но ние отидохме в края на деня и не знаем как е през деня). Душовете са много важни, задължително трябва да се измиете добре след потапяне в Мъртво море. А, понеже не сме милионери, за нощувка си бяхме избрали градчето Арад, където си бяхме наели къща за гости, много хубава и удобна. А и прекрасна спирка преди посещението ни на крепост Масада, от която отново се разкрива страхотна гледка към Мъртво море.

Вероятно има и други места, където може да се потопите в морето, споделете ги с нас, за да знаем за следващия път. Но това са най-популярните. А който е бил на Мъртво море, е останал изумен от мястото и красотата на пустинята и соленото езеро.

На плаж на Мъртво море

И така, нивото на южната част на Мъртво море нито се покачва, нито спада, държи се постоянно, благодарение на помпите. Самото езеро е с неголяма дълбочина – около 7m. А постоянното ниво държи едни от най-хубавите плажове постоянно близко до хотелите на Ейн Бокек – един от най-големите курорти в района. Плажовете на Ейн Бокек са достъпни за посетителите, имат съблекални, медицински пунктове и много душове. Червеникавите плажове са изчистени и добре поддържани, все пак в района няма евтини хотели, дори няма на средна цена.

Хотелите на "Ейн Бокек"
Хотелите на Ейн Бокек
Booking.com
Плажът на "Ейн Бокек"
Плажът на Ейн Бокек

Да плаваш в Мъртво море

И да се натопим в морето, влизаме плахо в топлите води, стратегически сме изчакали да отминат горещите часове и все пак, в края на май е около 40 градуса навън, а водата се оказва не много по-студена. Влизаме бавно по неравното дъно в топлата и някак си мазна вода. Отпускаме се страхливо да изпробваме плаваемостта си в тези солени води и полягаме на повърхността на водата. Дотук всичко е прекрасно, но в момента, в който решаваме да се изправим, възниква проблем – краката ни не искат да стъпят на земята. С леки движения и без да пръскаме, леко паникьосани, всеки намира начин да стъпи на дъното.

Там където не можеш да потънеш бо Мими се опита
Там където не можеш да потънеш, но Мими се опита
И брат ми не може да потъне
И брат ми не може да потъне

След това идва следващото предизвикателство – дори да си мислите, че нямате ранички по кожата, солта намира всяко слабо място и започва да щипе. Щипе и на по-нежните места. Жена ми си пръсна в очите в паниката, много е опасно и без обилно измиване болката не спира. Покрай нас, явно отдавна отседнали по хотелите, плавно се носят на повърхността опитни туристи.

Едно от най-полезните неща, които може да направите за кожата си – кални бани с кал от Мъртво море
Едно от най-полезните неща, които може да направите за кожата си – кални бани с кал от Мъртво море

Една вечер в градчето Арад

Напускаме плажа на Ейн Бокек и сега вече изпитвам лека носталгия по мястото. Не можем да си позволим да спим в курорта, дори една вечер. Близкия кибуц е по-подходящ за бюджета ни, но и от него се отказваме, то е едно от малките селища с постоянни жители на брега на южната част на Мъртво море, около 30 семейства. Решаваме да преминем отново малка част от Юдейската пустиня и да се настаним в Арад. Градът, който е на 25 мин с кола от „морето“, е и прекрасна отправна точка към следващата ни цел – Масада – древна крепост, извисяваща се над Мъртво море.

Кибуц "Неве Зохар"
Кибуц „Неве Зохар“

В Арад отсядаме в една прекрасна къща, за тамошните стандарти е направо евтина. В малкия израелски град, в който основно се говореше на руски, намерихме и най-хубавия бар за вечерята ни – Муза, едно прекрасно завършване на вечерта с перфектни бургери, червена бира и обсъждане на сутрешното ни приключение из Юдейската пустиня.

Booking.com

Ако се върнете в началото на статията, ще видите страхотна гледка към южната част на Мъртво море. Снимано е от пътя между Арад и Неве Зохар, където има обособена панорамна площадка.

Панорамната площадка на шосе 31
Панорамната площадка на шосе 31

Да се подготвим за Мъртво море

В туристическите списания Мъртво море изглежда като райско екзотично място, с кристално чисти води, където не можеш да потънеш, а вместо това спокойно си четеш вестник, докато се носиш по водата. Истината, обаче, е малко по-различна и за да не загубите ентусиазма и доброто си настроение някъде из солта, е добре да имате поне малка подготовка какво ви очаква. Мъртво море няма почти нищо общо с познатите ни представи за море – нито с българското, нито с популярното сред нашите туристи Средиземно море. Ето и някои подробности, които е добре да знаете.

Плажът на "Ейн Бокек"
Плажът на Ейн Бокек

Какво да очаквате от Мъртво море?

  • Представата за широк пясъчен плаж и кристални плитки води, в които като бонус не можеш да потънеш, е доста погрешна. Около Мъртво море е пустиня. За плаж трудно може да се говори – очаквайте нещо като натрошени скали от околната пустиня, която никак не е пясъчна. Ако търсите хубав пясъчен плаж в Израел – отидете в Тел Авив.
  • Не търсете разхлаждане от жегата, ако преди това сте се пекли с часове в пустинята. Температурата на водата е като на въздуха, през месец май между 30 и 40 градуса. През месец януари е около 18 градуса. Забравете и представите за бистра чиста вода. На вид водата в Мъртво море наподобява повече тази в минерален извор – нещо като мазна и леко мътна.
  • В Мъртво море не можете да потънете, но можете да се удавите. Поради голямата соленост на водата, с нея трябва много да се внимава. Попадането в очите или устата е крайно нежелателно, а поглъщането или вдишването й може да е смъртоносно. Усещането при допир с устата или очите е буквално за изгаряне. А да плувате, без да си намокрите устните или очите, си е предизвикателство. Също така трябва да избягвате резки движения, за да не опръскате околните.
  • Водата щипе. Навсякъде. Практически не можете да останете повече от няколко минути, особено ако ви е за пръв път. Веднага след излизане отивайте към душовете, които за щастие са навсякъде.
  • Джапанки или обувки за водни басейни са силно препоръчителни. На места дъното е съставено от солни кристали и може да се порежете.
  • Ако нямате конкретен здравословен проблем, за който е необходима продължителна терапия, както и сериозен бюджет, не гледайте на Мъртво море като на алтернатива на ежегодната морска ваканция. От една страна, условията за подобна ваканция там са ограничени – морето никак не е море, плажът не е много плаж,  наоколо е пустиня. Възможностите за настаняване са силно ограничени – крайбрежието е организирано в няколко големи комплекса, запълнени изцяло с луксозни и скъпи хотели. Няма бюджетни места за спане, няма дори такива от среден клас.
  • Ако обаче сте в Израел на екскурзия и имате възможност да посетите Мъртво море за ден или поне за няколко часа, не я пропускайте – в никакъв случай!

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image