В търсене на Дявола при Дяволския мост

Дяволският мост е построен между 1515 и 1518г. по поръчка на султан Селим I на мястото на стар римски мост. Мостът е най-големият (дълъг 56м) и може би и най-известният османски мост в Родопите и едно време е свързвал Беломорието с Тракия. Турското му име е Şeytan Köprüsü (Шейтан кюпри – Дяволски мост).

Намира се близо до село Дядовци и Ардино, точното му разположение може да видите тук.

Дяволския мост
Дяволския мост

Изоставената махала на село Дядовци

За Дяволския мост има купчина легенди. Тази, която решихме да проверим, е за строителя уста (от турски и персийски – майстор) Димитър от село Неделино. През XVI век река Арда е била по-пълноводна, буйна и труднопроходима, и едно от малкото места, където можело да се направи мост, е малко ждрело близо до днешния град Ардино и до село Дядовци. Близката махала, макар и днес запусната, тогава надали е съществувала. Така излиза, че мостът се е родил и надживял едно село, което ми се струва добро постижение за един мост.

Изоставената махала на село Дядовци
Изоставената махала на село Дядовци

Легендата за Дяволския мост

Но да се върнем в XVI век. Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката. Тогава Дяволът се явил на поредния строител, заел се с издигането на мост, и му поставил няколко условия, срещу изпълнението на които ще му разкрие тайната за построяването на непоклатим мост.

Някои били лесни – да вгради сянката на булката си, да го направи за 40 дни и други подобни, стандартни за един Дявол изисквания, но най атрактивното било, че искал да вгради и неговия дяволски лик. Но не само да го вгради, а хем да е видим, хем да не е, хем да може да го пипнеш, хем да не съществува реално. Ако майсторът не се справил, Дяволът щял да вземе и неговата душа (булката губела при всички случаи). След 40 дни майсторът изненадал дори и Дявола, че е успял да изпълни всичко, и така горкият Сатана си тръгнал само с една душа, но увековечен в майсторското произведение над река Арда.

Дяволския мост на р. Арда край Ардино
Дяволския мост на р. Арда край Ардино

Как да открием изображението на Дявола, скрито в Дяволския мост?

И така, как да открием Дявола в Дяволския мост? Ами отиваме малко преди обяд и, разбира се, при слънчево време, и ще видим един красив османски мост и неговото отражение във водата. Дотук нищо особено. Но наклоним ли глава и използваме ли малко въображение, ще видим рогата, очите и като цяло цялата физиономия на дявола.

Главана на дявола в Дяволския мост
Главата на дявола в Дяволския мост

Как да стигнем до Дяволския мост?

От град Ардино следвайте кафевите табелки за моста. По време на нашето последно пътуване преди доста години, асфалтираният път свършваше на около 5 км от моста, а оттам започваше черен път, по който ние се разходихме пеша. Доколкото знам, сега асфалтираният път стига доста по-близо и достъпът до Дяволския мост е съвсем лесен. Има и втори път, който минава през една махала на село Дядовци и прехвърля хълма, но е по-стръмен и труден и е само за пешеходна разходка.

И отново Дяволски мост в цялата си прелест или пък дяволитост
И отново Дяволския мост в цялата си прелест или пък дяволитостBooking.com

Други османски мостове на Балканите:

Вишеград и мостът на Дрина, Босна и Херцеговина

Когато за пръв път сме в Босна и Херцеговина и още в началото спрем на прекрасно място. Вишеград,…
Мостар Стари Мост

Новият Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар – където ни посрещнаха с вино, една сутрин ни дадоха ракия вместо сок и се чувствахме на…

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image