В търсене на Дявола при Дяволския мост

This post is also available in: enEnglish

В търсене на Дявола при Дяволския мост

Дяволският мост е построен между 1515 и 1518г. по поръчка на султан Селим I на мястото на стар римски мост. Мостът е най-големият (дълъг 56м) и може би и най-известният османски мост в Родопите и едно време е свързвал Беломорието с Тракия. Турското му име е Şeytan Köprüsü (Шейтан кюпри – Дяволски мост)

loading map - please wait...

Дяволския мост 41.620480, 25.114228

Изоставената махала на село Дядовци

За Дяволския мост има купчина легенди. Тази, която решихме да проверим, е за строителя уста (от турски и персийски – майстор) Димитър от село Неделино. През XVI век река Арда е била по-пълноводна, буйна и труднопроходима, и едно от малкото места, където можело да се направи мост, е малко ждрело близо до днешния град Ардино и до село Дядовци. Близката махала, макар и днес запусната, тогава надали е съществувала. Така излиза, че мостът се е родил и надживял едно село, което ми се струва добро постижение за един мост.

Изоставената махала на село Дядовци

Изоставената махала на село Дядовци

Легендата за Дяволския мост

Но да се върнем в XVI век. Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката. Тогава Дяволът се явил на поредния строител, заел се с издигането на мост, и му поставил няколко условия, срещу изпълнението на които ще му разкрие тайната за построяването на непоклатим мост.

Дяволския мост

Дяволския мост

Някои били лесни – да вгради сянката на булката си, да го направи за 40 дни и други подобни, стандартни за един Дявол изисквания, но най атрактивното било, че искал да вгради и неговия дяволски лик. Но не само да го вгради, а хем да е видим, хем да не е, хем да може да го пипнеш, хем да не съществува реално. Ако майсторът не се справил, Дяволът щял да вземе и неговата душа (булката губела при всички случаи). След 40 дни майсторът изненадал дори и Дявола, че е успял да изпълни всичко, и така горкият Сатана си тръгнал само с една душа, но увековечен в майсторското произведение над река Арда.

Как да открием изображението на Дявола скрито в Дяволския мост

И така, как да открием Дявола се пита в задачката. Ами отиваме малко преди обяд и, разбира се, при слънчево време, и ще видим един красив османски мост и неговото отражение във водата… и така, до тук нищо особено, но наклоним ли глава и използваме ли малко въображение, ще видим рогата, очите и като цяло цялата физиономия на дявола.

Къде ли се е скрил Дяволът?

Къде ли се е скрил Дяволът?

Пътят: От град Ардино следвайте кафявите табелки, след като свърши асфалтирания път може да пробвате да карате и по-черният, ние се отказахме и ходихме пеш – около 5 км е. Но черния път е подходящ за по-високи коли. Има и втори път, който минава през една махала на село Дядовци и прехвърля хълма, но е по стръмен и труден и е само за разходка пеш.

Дяволския мост през пролетта

След нашето посещение правиха облагородяване на района и сега не знам до къде стига по асфалтирания път. 

Извадка от метсния вестник Ардински глас:
Ag_12_2013most

Други османски мостове на :

Вишеград и мостът на Дрина, Босна и Херцеговина

Когато за пръв път сме в Босна и Херцеговина и още в началото спрем на прекрасно място. Вишеград,…
Мостар Стари Мост

Новият Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар – където ни посрещнаха с вино, една сутрин ни дадоха ракия вместо сок и се чувствахме на…

14
Leave a Reply

avatar
9 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Raul F.СтоянИвайло НенчевBjørn Eirik KirkebergАндрей Андреев Recent comment authors

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Raul F.
Guest
Raul F.

Hi, Andrey.
Congratulation for your website. Superb pictures, and content.
Two years ago I drove to Ardino, and after that I followed a terrain road. Unluckily I couldn’t reach the bridge.
Thanks for your website

Стоян
Guest
Стоян

@ Андрей Андреев … Съжалявам ако сте се засегнали, или пък ако наистина тона ми ви е прозвучал агресивно. Самия казвате, че сайта е за да разкрие красотите на България. Един съвет – преди да тръгнете на някакво пътуване, поровете се из интернет, разпитайте и съберете възможно най-много информация за мястото което ще посетите. Научете историята му и разберете какво го прави уникално, за да може да откриете най-лесно детайла, който да запечатите и после да разкажете за него. Ако бяхте попитали местните в махала Дядовци, щяха да ви кажат че до моста са не 5 а 7 км, по… Read more »

Андрей Андреев
Guest

Здравей, не съм се засегнал, информацията, която съм пуснал е проверена от няколко места, дори си говорих с хората в центъра на Ардино, но не това е въпроса, различни неща ти казват различни хора, това е хубавото на блога ми, научавам различни версии. За пътя и аз чух, че го има вече, хем е по-хубаво, хем не. Най-хубавото на моста до сега беше, една идея по-трудния достъп. А и аз съм минавал и по горния път, през хълма, не само по „главния“. За съжаление това със снимките явно не работи. Ако можете пратете ми я на eng.andreev@gmail.com. Винаги може да… Read more »

Андрей Андреев
Guest

Ето и още няколко легенди и варианти на разказите за Дяволския мост. С по-хубави снимки.

http://www.bulgarianhistory.org/legendite-na-dyavolskiya-most/
Легендите на Дяволския мост
Публикувано от Екип „Българска история“

Ивайло Ненчев
Guest

До г-н Стоян:

Здравейте,

Много полезни корекции сте написали, но не ми е ясно защо използвате такъв агресивен тон – сякаш се чувствате лично засегнат. Не е хубаво това – все пак този сайт е за да разкрие красотите на родината ни и никой за нищо не спори, така че няма с какво да се съгласявате или да не се съгласявате

Стоян
Guest
Стоян

Освен че сте си направили хубава разходка, на която сте запечатили някакви фотографии, с нищо друго не мога да се съглася! 1) Този мост е построен не преди 200 или 300 години, а преди около 2000!!! Строителството му се опитват да си го припишат и турците и българите, но това не е така. Построен е от римляните. Всеки един ученик знае, че от където са минали римляните, първо са строели пътища и мостове! Този мост е един от многото свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. Доказателство е друг един такъв мост, който може да се мери по красота,… Read more »

Андрей Андреев
Guest

Римски мост е имало, и този е донякъде възстановения римски мост, но е направен, защото римският е бил вече паднал (Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката). И да, римляните са строили пътища, ама някой е трябвало да ги поддържа в последствие.
За снимката и легендата, така съм ги разбрал. Ако не сте много ядосан на грешните неща, ще се радвам да споделите линк към вярната снимка.
Благодаря Ви за коментара.
Андрей

Ивайло Ненчев
Guest

Здравейте,

Поздравления за разкошния блог. Оперирам сайт за хора, търсещи нестандартните предлагани от туроператорите красоти на нашата родина. Намирм изключително интересни Ваши материали. Бих искал да ги публикувам на сайта, като разбира се, изрично спомена Вашето авторство и сложа линк към Вашия сайт. Всичко това ще направя след като получа от Вас съгласие, за което искрено се надявам.

Предварително благодаря и Ви пожелавам успех!

Bjørn Eirik Kirkeberg
Guest

Thank you for an excellent presentation of pictures and text. I loved it! Warm and nice colours and emotionally intelligent written!

Пенка
Guest
Пенка

Сюлейман Великолепни
султан на Османската империя
Роден: 6 ноември, 1494
Трапезунд, Османска империя (днешна Турция)
Починал: 5 септември, 1566 (на 71 години)
Сигетвар, Унгария

Ако мостът е построен през 1515 – 1518 год., както е описано по-горе, няма как да е строен по времето на следващия султан. Може да е по поръчка на сина на Сюлейман, но все пак по това време той все още не е султан!

Андрей Андреев
Guest

Здравейте, честно казано не намерих къде съм написал Сюлейман, мисля, че е споменат Селим I, т.е. бащата. Ако някъде сте видяли нещо различно, моля цитирайте цялото изречение, не смятам, че съм безгрешен, ще се радвам на корекции!
Благодаря ви!
Андрей

Димитър Димитров
Guest
Димитър Димитров

Здравейте, Интересен преразказ на легендата за Дяволския мост и прекрасни снимки (снимките ви винаги са перфектни). Бих искал да добавя само, че сте пропуснали да пишете за още един доста популярен маршрут до Дяволския мост, който смея да кажа е може би най-добрият и живописен, минаващ покрай стари къщи (по-скоро останките от тях) и разкриващ на места уникални Родопски панорами както към Арда, така и към великата Родопа планина. Пътят е през село Гълъбово, от където минава прекрасно направена еко пътека (Баните – Вишнево – Гълъбово). Паркира се в село Гълъбово и от училището се спускате надолу, откъдето започва еко… Read more »

Андрей Андреев
Guest

Благодаря за отзива, разбира се бих го споменал, ако бях го минал, но за съжаление, съм минавал само от страна на град Ардино, непремоно ще пробвам и другия марпрут при първа възможност, още повече, че имам да ходя на гости ив Давидково и от там ще ми е много подходящ този втори вариант. Благодаря много, че ми го казахте, че щях да го пропусна:)
Хубав и усмихнат ден!
Андрей

Димитър Димитров
Guest
Димитър Димитров

Благодаря Ви и аз.
Между другото, като казахте Давидково, ако сте фен на млечните продукти, не пропускайте да минете през мандрата там, правят уникално готин кашкавал (надявам се не звучи като реклама).

Хубав ден и на Вас и благодаря, че носите усмивки с фотосите си на хиляди като мен :-)

Copyrighted Image