В търсене на Дявола при Дяволския мост

This post is also available in: English

В търсене на Дявола при Дяволския мост

Дяволският мост е построен между 1515 и 1518г. по поръчка на султан Селим I на мястото на стар римски мост. Мостът е най-големият (дълъг 56м) и може би и най-известният османски мост в Родопите и едно време е свързвал Беломорието с Тракия. Турското му име е Şeytan Köprüsü (Шейтан кюпри – Дяволски мост)

loading map - please wait...

Дяволския мост 41.620480, 25.114228

Изоставената махала на село Дядовци

За Дяволския мост има купчина легенди. Тази, която решихме да проверим, е за строителя уста (от турски и персийски – майстор) Димитър от село Неделино. През XVI век река Арда е била по-пълноводна, буйна и труднопроходима, и едно от малкото места, където можело да се направи мост, е малко ждрело близо до днешния град Ардино и до село Дядовци. Близката махала, макар и днес запусната, тогава надали е съществувала. Така излиза, че мостът се е родил и надживял едно село, което ми се струва добро постижение за един мост.

Изоставената махала на село Дядовци

Изоставената махала на село Дядовци

Легендата за Дяволския мост

Но да се върнем в XVI век. Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката. Тогава Дяволът се явил на поредния строител, заел се с издигането на мост, и му поставил няколко условия, срещу изпълнението на които ще му разкрие тайната за построяването на непоклатим мост.

Дяволския мост

Дяволския мост

Някои били лесни – да вгради сянката на булката си, да го направи за 40 дни и други подобни, стандартни за един Дявол изисквания, но най атрактивното било, че искал да вгради и неговия дяволски лик. Но не само да го вгради, а хем да е видим, хем да не е, хем да може да го пипнеш, хем да не съществува реално. Ако майсторът не се справил, Дяволът щял да вземе и неговата душа (булката губела при всички случаи). След 40 дни майсторът изненадал дори и Дявола, че е успял да изпълни всичко, и така горкият Сатана си тръгнал само с една душа, но увековечен в майсторското произведение над река Арда.

Как да открием изображението на Дявола скрито в Дяволския мост

И така, как да открием Дявола се пита в задачката. Ами отиваме малко преди обяд и, разбира се, при слънчево време, и ще видим един красив османски мост и неговото отражение във водата… и така, до тук нищо особено, но наклоним ли глава и използваме ли малко въображение, ще видим рогата, очите и като цяло цялата физиономия на дявола.

Къде ли се е скрил Дяволът?

Къде ли се е скрил Дяволът?

Пътят: От град Ардино следвайте кафявите табелки, след като свърши асфалтирания път може да пробвате да карате и по-черният, ние се отказахме и ходихме пеш – около 5 км е. Но черния път е подходящ за по-високи коли. Има и втори път, който минава през една махала на село Дядовци и прехвърля хълма, но е по стръмен и труден и е само за разходка пеш.

Дяволския мост през пролетта

След нашето посещение правиха облагородяване на района и сега не знам до къде стига по асфалтирания път. 

Извадка от метсния вестник Ардински глас:
Ag_12_2013most

Други османски мостове на Балканите:

Вишеград и мостът на Дрина, Босна и Херцеговина

Когато за пръв път сме в Босна и Херцеговина и още в началото спрем на прекрасно място. Вишеград,…
Мостар Стари Мост

Новият Стари мост в Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар – където ни посрещнаха с вино, една сутрин ни дадоха ракия вместо сок и се чувствахме на…

Copyrighted Image