Home ПътешествияБългария В търсене на Дявола при Дяволския мост

В търсене на Дявола при Дяволския мост

4 minutes read

Дяволският мост е построен между 1515 и 1518г. по поръчка на султан Селим I на мястото на стар римски мост. Мостът е най-големият (дълъг 56м) и може би и най-известният османски мост в Родопите и едно време е свързвал Беломорието с Тракия. Турското му име е Şeytan Köprüsü (Шейтан кюпри – Дяволски мост).

Намира се близо до село Дядовци и Ардино, точното му разположение може да видите тук.

Дяволския мост
Дяволския мост

Изоставената махала на село Дядовци

За Дяволския мост има купчина легенди. Тази, която решихме да проверим, е за строителя уста (от турски и персийски – майстор) Димитър от село Неделино. През XVI век река Арда е била по-пълноводна, буйна и труднопроходима, и едно от малкото места, където можело да се направи мост, е малко ждрело близо до днешния град Ардино и до село Дядовци. Близката махала, макар и днес запусната, тогава надали е съществувала. Така излиза, че мостът се е родил и надживял едно село, което ми се струва добро постижение за един мост.

Изоставената махала на село Дядовци
Изоставената махала на село Дядовци

Легендата за Дяволския мост

Но да се върнем в XVI век. Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката. Тогава Дяволът се явил на поредния строител, заел се с издигането на мост, и му поставил няколко условия, срещу изпълнението на които ще му разкрие тайната за построяването на непоклатим мост.

Някои били лесни – да вгради сянката на булката си, да го направи за 40 дни и други подобни, стандартни за един Дявол изисквания, но най атрактивното било, че искал да вгради и неговия дяволски лик. Но не само да го вгради, а хем да е видим, хем да не е, хем да може да го пипнеш, хем да не съществува реално. Ако майсторът не се справил, Дяволът щял да вземе и неговата душа (булката губела при всички случаи). След 40 дни майсторът изненадал дори и Дявола, че е успял да изпълни всичко, и така горкият Сатана си тръгнал само с една душа, но увековечен в майсторското произведение над река Арда.

Дяволския мост на р. Арда край Ардино
Дяволския мост на р. Арда край Ардино

Как да открием изображението на Дявола, скрито в Дяволския мост?

И така, как да открием Дявола в Дяволския мост? Ами отиваме малко преди обяд и, разбира се, при слънчево време, и ще видим един красив османски мост и неговото отражение във водата. Дотук нищо особено. Но наклоним ли глава и използваме ли малко въображение, ще видим рогата, очите и като цяло цялата физиономия на дявола.

Главана на дявола в Дяволския мост
Главата на дявола в Дяволския мост

Как да стигнем до Дяволския мост?

От град Ардино следвайте кафевите табелки за моста. По време на нашето последно пътуване преди доста години, асфалтираният път свършваше на около 5 км от моста, а оттам започваше черен път, по който ние се разходихме пеша. Доколкото знам, сега асфалтираният път стига доста по-близо и достъпът до Дяволския мост е съвсем лесен. Има и втори път, който минава през една махала на село Дядовци и прехвърля хълма, но е по-стръмен и труден и е само за пешеходна разходка.

И отново Дяволски мост в цялата си прелест или пък дяволитост
И отново Дяволския мост в цялата си прелест или пък дяволитостBooking.com

Други османски мостове на Балканите:

[display-posts post_type=“null“ category=“null“ tag=“null“ layout=“layout2″ posts_per_page=“2″ id=“13923, 13461″]

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

14 comments

Raul F. 2014/04/11 - 5:16 PM

Hi, Andrey.
Congratulation for your website. Superb pictures, and content.
Two years ago I drove to Ardino, and after that I followed a terrain road. Unluckily I couldn’t reach the bridge.
Thanks for your website

Reply
Стоян 2014/01/09 - 12:25 PM

@ Андрей Андреев … Съжалявам ако сте се засегнали, или пък ако наистина тона ми ви е прозвучал агресивно. Самия казвате, че сайта е за да разкрие красотите на България. Един съвет – преди да тръгнете на някакво пътуване, поровете се из интернет, разпитайте и съберете възможно най-много информация за мястото което ще посетите. Научете историята му и разберете какво го прави уникално, за да може да откриете най-лесно детайла, който да запечатите и после да разкажете за него. Ако бяхте попитали местните в махала Дядовци, щяха да ви кажат че до моста са не 5 а 7 км, по черния път. През Септември там нямаше и следа от всякакви скелета и строителни работи освен на въпросния път, който се изгражда в широк модерен такъв по някоя Европейска програма. Един ден ще може да се стига и с кола до там (което ще развали приятната разходка из планината), но за сега парите ще стигнат само до 5-тия километър от мястото на това съвършено инженерно творение. Опитах се да ви прикача собствена снимка на скалата под свода за да видите и научите повече за легендата и да разберете, че сте отишли в Рим но сте снимали погрешния Папа.

Reply
Андрей Андреев 2014/01/09 - 12:37 PM

Здравей, не съм се засегнал, информацията, която съм пуснал е проверена от няколко места, дори си говорих с хората в центъра на Ардино, но не това е въпроса, различни неща ти казват различни хора, това е хубавото на блога ми, научавам различни версии. За пътя и аз чух, че го има вече, хем е по-хубаво, хем не. Най-хубавото на моста до сега беше, една идея по-трудния достъп. А и аз съм минавал и по горния път, през хълма, не само по „главния“. За съжаление това със снимките явно не работи. Ако можете пратете ми я на eng.andreev@gmail.com. Винаги може да се нпише и продължение на статийката за моста. Да стане по-хубаво. А и в Ардино съм си оставил скалните ниши (претърпяхме авария преди да стигнем там) за доснимане, а и сега се надявам да съм по подготвен относно времето :) Мерси отново за интереса, ще се радвам да науча нещо повече. Харесвам района.
Поздрави!
Андрей

Reply
Андрей Андреев 2014/01/08 - 11:02 AM

Ето и още няколко легенди и варианти на разказите за Дяволския мост. С по-хубави снимки.

http://www.bulgarianhistory.org/legendite-na-dyavolskiya-most/
Легендите на Дяволския мост
Публикувано от Екип „Българска история“

Reply
Ивайло Ненчев 2014/01/08 - 10:44 AM

До г-н Стоян:

Здравейте,

Много полезни корекции сте написали, но не ми е ясно защо използвате такъв агресивен тон – сякаш се чувствате лично засегнат. Не е хубаво това – все пак този сайт е за да разкрие красотите на родината ни и никой за нищо не спори, така че няма с какво да се съгласявате или да не се съгласявате

Reply
Стоян 2014/01/08 - 10:33 AM

Освен че сте си направили хубава разходка, на която сте запечатили някакви фотографии, с нищо друго не мога да се съглася!
1) Този мост е построен не преди 200 или 300 години, а преди около 2000!!!
Строителството му се опитват да си го припишат и турците и българите, но това не е така. Построен е от римляните. Всеки един ученик знае, че от където са минали римляните, първо са строели пътища и мостове! Този мост е един от многото свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. Доказателство е друг един такъв мост, който може да се мери по красота, като него е Кемеровия мост до Борино, който историците смятат че е част от този изчезнал път!
2) Освен че строителя не сте си направили труда да разберете кой е, и измислените историите за строителството му не сте ги разбрали правилно, съдейки по грешно завъртяната снимка на „дяволското“ в него. В интернет има доста изписано за скалата в реката точно под голямата арка, която около пладне (през лятото) се отразява точно на половина във водата създавайки онзи образ!

Reply
Андрей Андреев 2014/01/08 - 10:47 AM

Римски мост е имало, и този е донякъде възстановения римски мост, но е направен, защото римският е бил вече паднал (Дотогава злощастните мостове, издигнати на това място, били отнасяни от буйните води на реката). И да, римляните са строили пътища, ама някой е трябвало да ги поддържа в последствие.
За снимката и легендата, така съм ги разбрал. Ако не сте много ядосан на грешните неща, ще се радвам да споделите линк към вярната снимка.
Благодаря Ви за коментара.
Андрей

Reply
Ивайло Ненчев 2013/11/05 - 8:41 PM

Здравейте,

Поздравления за разкошния блог. Оперирам сайт за хора, търсещи нестандартните предлагани от туроператорите красоти на нашата родина. Намирм изключително интересни Ваши материали. Бих искал да ги публикувам на сайта, като разбира се, изрично спомена Вашето авторство и сложа линк към Вашия сайт. Всичко това ще направя след като получа от Вас съгласие, за което искрено се надявам.

Предварително благодаря и Ви пожелавам успех!

Reply
Bjørn Eirik Kirkeberg 2013/11/05 - 8:27 AM

Thank you for an excellent presentation of pictures and text. I loved it! Warm and nice colours and emotionally intelligent written!

Reply
Пенка 2013/08/19 - 3:11 PM

Сюлейман Великолепни
султан на Османската империя
Роден: 6 ноември, 1494
Трапезунд, Османска империя (днешна Турция)
Починал: 5 септември, 1566 (на 71 години)
Сигетвар, Унгария

Ако мостът е построен през 1515 – 1518 год., както е описано по-горе, няма как да е строен по времето на следващия султан. Може да е по поръчка на сина на Сюлейман, но все пак по това време той все още не е султан!

Reply
Андрей Андреев 2013/08/19 - 3:34 PM

Здравейте, честно казано не намерих къде съм написал Сюлейман, мисля, че е споменат Селим I, т.е. бащата. Ако някъде сте видяли нещо различно, моля цитирайте цялото изречение, не смятам, че съм безгрешен, ще се радвам на корекции!
Благодаря ви!
Андрей

Reply
Димитър Димитров 2013/04/16 - 8:40 AM

Здравейте,

Интересен преразказ на легендата за Дяволския мост и прекрасни снимки (снимките ви винаги са перфектни).
Бих искал да добавя само, че сте пропуснали да пишете за още един доста популярен маршрут до Дяволския мост, който смея да кажа е може би най-добрият и живописен, минаващ покрай стари къщи (по-скоро останките от тях) и разкриващ на места уникални Родопски панорами както към Арда, така и към великата Родопа планина.
Пътят е през село Гълъбово, от където минава прекрасно направена еко пътека (Баните – Вишнево – Гълъбово). Паркира се в село Гълъбово и от училището се спускате надолу, откъдето започва еко пътеката. Върви се пеш (може и с велосипед, но не и с кола) около 4-5км, но гледките са спиращи дъха … има и изградени няколко беседки, където човек може да си отдъхне, както и изобилие от изворна Родопска водичка. Горещо препоръчвам този маршрут за хора, които обичат планината и нейните уникални гледки.

Reply
Андрей Андреев 2013/04/16 - 8:57 AM

Благодаря за отзива, разбира се бих го споменал, ако бях го минал, но за съжаление, съм минавал само от страна на град Ардино, непремоно ще пробвам и другия марпрут при първа възможност, още повече, че имам да ходя на гости ив Давидково и от там ще ми е много подходящ този втори вариант. Благодаря много, че ми го казахте, че щях да го пропусна:)
Хубав и усмихнат ден!
Андрей

Reply
Димитър Димитров 2013/04/16 - 12:19 PM

Благодаря Ви и аз.
Между другото, като казахте Давидково, ако сте фен на млечните продукти, не пропускайте да минете през мандрата там, правят уникално готин кашкавал (надявам се не звучи като реклама).

Хубав ден и на Вас и благодаря, че носите усмивки с фотосите си на хиляди като мен :-)

Reply

Copyrighted Image