Home Винен туризъмВино Кои са най-добрите вина на България за 2022г.? – DiVino TOP 50

Кои са най-добрите вина на България за 2022г.? – DiVino TOP 50

20 minutes read

Съществува ли такова нещо като най-добро вино или най-добро българско вино? Едва ли. И все пак, в морето от български винарни и страхотни български вина, всяка година все по-хубави, как да се ориентираме кое наистина заслужава внимание? DiVino Top 50 е ежегодната класация на най-добрите и впечатляващи български вина, отлична отправна точка при избора на вино и не на последно място – чудесна възможност да опитаме някои от най-високо оценените вина на България.

Кои са най-добрите вина на България за 2022г.? – DiVino TOP 50
Кои са най-добрите вина на България за 2022г.? – DiVino TOP 50

В събота бяхме на раздаването на „винените Оскари в България“ и също като Оскарите ще забележите, че всички вина заслужават да получат наградата в категорията си. Ако потърсите в интернет, ще видите всякакви анализи и размисли над публиката на събитието, кой от какво се оплакал или от какво бил доволен. Мрънкачи има много, ама много. Но ние искаме да ви разкажем за виното накратко и да ви подтикнем да го откриете.

Важното нещо, което трябва да запомните, че Divino Top 50 изкарва на дневен ред много добри вина, за които да помислите и да опитате. Вина, които имат безспорни качества, а самото събитие е изключително важно за винения свят в България. За нас списъкът с вина цяла година ще бъде причина да потърсим някое вино.

DiVino TOP 10 от TOP 50 за 2022г.

Форматът на събитието е просто прекрасен – 50 изби, всяка една с едно вино от TOP 50, измежду които ние се разхождаме и дегустираме тези великолепни вина. Още не знаем, кои са победителите и си отбелязваме в списъка кои за нас са фаворити. Говорим си с хората, винарите и всички останали винолюбители край нас. Започваме с вината, които професионалния екип на DiVino  е определил като десетте най-добри.

1. Bratanov 3-Blend Cabernet Franc & Merlot & Rubin 2018

Най-добро българско вино на 2022 ; Най-добро българско червено вино ; Най-добро вино от Сакар и Източните Родопи

В седмицата преди DiVino Топ 50 Мими ми каза: „Трябва да отида да пробвам Bratanov 3-Blend бялото и червеното! Много са добри!“ (имат трибленд и от бели сортове, ще стане въпрос за него по-надолу), а точно тогава в Стара Загора имаше дегустация на винарна Братанов, водена от Мария Стоева, енолог на винарната. Прибра се много късно, изключително ентусиазирана от тези две вина и на другия ден се отправихме към София, за да видим кой пък ще вземе награда за най-добро вино.

3-бленд: 3 сорта – каберне фран 50%, мерло 40%, рубин 10%; 3 години отлежаване в различни по произход и обем бъчви ; 3-ма основатели – Стойчо Братанов и двамата му синове Даниел и Христо

Подробна информация на сайта на DiVino; а аз бих си го поръчал оттук: Sakarwine (29.90лв.)

2. Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018

Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018
Edoardo Miroglio Reserve Elenovo Cabernet Franc Veti Lozia 2018

Най-добро вино от Източна Тракия

Винарната Едоардо Миролио се намира близо до Нова Загора в село Еленово. Имат прекрасен хотел точно над винарната и място, което ви препоръчваме да посетите. Вети лозя се нарича местността, в която се намират лозята, които пък са 13-годишни, близо до винарната. Виното е 100% каберне фран и един от нашите лични фаворити измежду всички вина. Отлежавало е 15 месеца във френски дъбови бъчви от 225 л.

3. Medi Valley Black by Incanto 2019

Меди Вали в село Смочево (регион Долината на Струма), може да се отбиете на път за Рилския манастир или като пътувате за Югозападна България. Там са едни от най-високо разположените лозя в България, а технолозите Стойчо Стоев и Ивона Георгиева са отговорни за не едно от най-добрите вина, които съм опитвал. Не знам от къде може да си го купите, цената му трябва да е между 30 и 35лв. На сайта на винарната има само информация за виното. А в бутилката ще откриете мерло, сира, каберне совиньон, каберне фран, които отлежават 12 месеца в нови френски дъбови бъчви тип барик.

4. Angels Estate Deneb Syrah 2020

Винарна, в която не сме били. 100% сира и цената му е около 40лв.

5. Rumelia Merul Mavrud Reserve 2018

Най-добро българско червено вино от местен сорт; Най-добро вино от Западна Тракия

Дори не успях да го опитам на изложението, така всички се бяха нареди за това вино. Сигурен съм, че си заслужава. Виното е отлежало 18 месеца в нови френски бъчви. Около 35лв.

6. Tsarev Brod Pinot Noir Amber Harvest 2017

Най-добро вино от Дунавска равнина

Към винарна Царев Брод Мими и аз имаме симпатия. В Топ 10 влязоха с един много приятен и елегантен пино ноар, който първата година отлежава върху собствената си утайка без добавени сулфити, с непрекъснат батонаж. Така продължават всички натурални процеси във виното. Около 25.90лв

7. Domaine Boyar Suprême Grande Cuvée 2019

Вино, което доближава цена 40лв. Направено е от утвърдените енолози Капка и Росен Георгиеви, които са сред големите имена на винения свят в България. Мерло 40%, каберне совиньон 40%, каберне фран 15%, пти вердо 5%.

8. Rossidi Orange Gewürztraminer 2021

Най-добро натурално вино

Rossidi Orange Gewürztraminer 2021
Rossidi Orange Gewürztraminer 2021

Тенденцията да се появяват все повече оранжеви вина е интересна, но Росиди са сред първите. Тяхното оранжево вино е било и на първо място в DivinoTop 50 (2018г.), а аз винаги имам някоя бутилка в избата от него. Гевюрцтраминер 100 %. Виното е натурално, в него не се добавят дрожди, не се контролира температурата, не добавят сулфити, не филтрират, не стабилизират, а и бутилката е много хубава. Вкусът е изключително отличаващ се и запомнящ се, наистина няма как да не го разпознаете. Цената на това вино е около 35лв. Може да видите в Cellar 52 в София, там съм го засичал последно, но като изкарат тази реколта на пазара, ще се появи навсякъде.

9. Zagreus Vinica Mavrud 2019

Един от най-добрите мавруди в България. От него също винаги имаме по няколко бутилки в избата, но точно тази реколта бих ви препоръчал да оставите за отлежаване и да потърсите някоя от по-сладите, за да се насладите максимално.

10. Villa Melnik Rare Varietes Shiroka Melnik 2019

Най-добро вино от Долината на Струма

Това вино ни е сред личните фаворити. За изба Вила Мелник можем да говорим с дни, много ги харесваме, обичаме и тачим. А серията им редки сортове е серия, която препоръчваме на всички да опитат. Виното е от 100% широка мелнишка лоза, правят се около 1600 бутилки. А гроздето е набрано от лозето с чашовидна формировка, което сме виждали многократно и следим с интерес развитието. От тези вина си взимам от всяка реколта и просто обожавам да ги имам у дома. На сайта на винарната виното струва 42лв.

Най-добро вино от Долината на Струма
Най-добро вино от Долината на Струма

За Вила Мелник сме писали много, прочетете статията ни: Винарска изба Вила Мелник

Вила Мелник е мястото, където е сниман българският сериал „Вина“, който дават в началото на 2023г. по БНТ.

Останалите вина от топ 50

Добавям списък по азбучен ред с вината, които не са сред челните 10, но са от 50-те най-добри, като за някои наши лични фаворити ще напиша по някоя добра дума:

Alexandra Estate Kvevri Rubin 2020

Лозята на Александра Естейт са на крачка от нашето село до Стара Загора, където съм отраснал. А вина отлежали в квеври все по-често се оказват, че са ми любими.

Balar K3 Syrah & Merlot 2017

Балар се намира в село Скалица до Ямбол и правят много хубави и приятни вина от класически сортове грозде. 36 лв на сайта на винарната.

Better Half Dalakov Kvevri Rosé Mavrud & Nebbiolo & Syrah 2021

Най-добро българско розе

Бетър Халф са любимо място в село Змейово, до Стара Загора, там освен добро вино може да откриете едно велико бижу където да отседнете „Вила Яна“. А това розе е не само зашеметяващо добро, ами е единственото розе в класацията успяло да се пребори с червените и белите вина. На вкус е изключително интригуващо, много минерално, напълно заслужава признанието си.

Better Half Dalakov Kvevri Rosé Mavrud & Nebbiolo & Syrah 2021
Better Half Dalakov Kvevri Rosé Mavrud & Nebbiolo & Syrah 2021
 • Black Sea Gold Brandy Cask Cabernet Sauvignon Special Reserve 2019
 • Bononia Estate Gomotartzi Gamza 2021
 • Borovitza Sensum 2017
 • Chateau Avli Cuvee 2020
 • Chateau Burgozone Iris Creation Red 2020

Chateau Copsa Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2021

Шато Копса ни впечатлиха с изключително експресивен совиньон блан от лозето си край село Васил Левски, едно от най-високо разположените лозя в България – над 700 м н.в. Силни вкусове и аромати, вълнение във всяка глътка, наистина запомнящо се вино.

Chateau Copsa Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2021
Chateau Copsa Levski Vineyard Sauvignon Blanc 2021
 • Domain Marash Lenea Red Blend 2018 – Best Buy
 • Domaine Bessa Valley Reserve Enira 2018 – 10 000+ Най-добро вино от голяма серия
 • Dragomir Mavrud & Cabernet Sauvignon Reserve 2018
 • Four Friends Black Shadow Single Vineyard 2019
 • Georgievi Bros Cabernet Sauvignon 2018
 • Kapatovo Petit Verdot 2021
 • Katarzyna Encore Syrah 2019
 • Korten Wines Syrah 2021
 • Libera Hotovo Red Cuvee 2020
 • Lozeto Estate Brave Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2021
 • Menada Winery Barrique Point Cabernet Sauvignon & Malbec & Syrah 2019
 • Midalidare Estate Deluxe Brut – Най-добро пенливо вино
 • Minkov Brothers Oak Tree 2016

Odessos Cabernet Franc Kavarna Single Vineyard 2021

Този каберне фран ви го препоръчвам супер много. Винарната е във Варна, собственици са двама братя Ванкови, които миналата година дебютираха в DiVino, правят супер вина. (утре ще се виждаме с тях, за да пием/дегустираме някое вино). А цената му е великолепна : на сайта на избата е 19.50лв.

Odessos Cabernet Franc Kavarna Single Vineyard 2021
Odessos Cabernet Franc Kavarna Single Vineyard 2021

Old School Wines Rubin Reserve 2019

Димитър Димов от винарна Ялово (Old School) е един от много обичаните от нас млади енолози на България. Наистина много харесваме вината му, а и начина, по който си играе със сортовете, издирва изчезнали сортове и изобщо вълнува се от лозето, от виното, от всичко. Рубинът му е плътен, богат, запомнящ се и не трябва да го пропускате.

 • Orbelia Estate Reserve Melnik 55 2019
 • Rosalea Cabernet Franc 2021
 • Roxs Winery SM Chardonnay Barrique Gold 2021
 • Salla Estate Salla White 2021 – Най-добро вино от регион Черноморие
 • Santa Sarah Cabernet Sauvignon BIN 40 2021
 • Stratsin Soulmate Grenache Blanc & Vermentino 2021
 • Seven Generations Cabernet Sauvignon 2019

Stephan Pirev Eager Top Blend White 2021 – Най-добро българско бяло вино

По богатство и комплексност това вино наистина заслужава приза си, толкова е многопластово и благородно. Радваме се, че успяхме да го опитаме, защото май и то свърши бързо.

 • Terra Tangra Black Label Rubin 2019 – Best Buy

Uva Nestum Chardonnay 2021

Шегуваме се с прекрасните хора от Ува Нестум, че слагат банани във виното. Оказа се, че наистина си отглеждат банани в Огняново. Извън шегата, шардонето на Ува Нестум е нашия личен бял фаворит – различаващо се от повечето вина с отчетливите бананови нотки и плътност. Вината на Ува Нестум са в много малки серии и се намират трудно, но продължавайте да опитвате в специализираните магазини за вино.

Uva Nestum Chardonnay 2021
Uva Nestum Chardonnay 2021
 • Varbovka No Occasion Cabernet Sauvignon 2021

Velis Vineyards Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2020

Българските вина на българо-немския проект Velis Vineyards стават все по-добри и това не прави изключение. Страстта към виното, с която подхождат собствениците Величка и Михаел Цее, както и целия им екип, се усещат във всяка бутилка. Вила Велис в село Карабунар е страхотно място за посещение, за което сме писали тук.

 • Villa Ovcharovo Chardonnay 2021
 • Villa Yambol Kabile Cabernet Sauvignon Reserve 2016
 • Yamantiev`s Marble Land Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah 2019

Zlaten Rozhen 41 Parallel Cabernet Franc 2019

Всички вина на Златен Рожен са прекрасни, но лимитираните им серии от високия клас са просто умопомрачителни. 41 Parallel Cabernet Franc 2019 блести с плътност, комплексност, зашеметяващ вкус. Също толкова добри са и вината от серията Exclusive Lot.

DiVino TOP 10 на лимитираните серии

 • 1. Dragomir Grand Reserve Rubin & Merlot & Cabernet Sauvignon 2015

    Най-добро вино от лимитирана серия на 2022

2. Orbelia Via Aristotelis Barrel Selection Cabernet Franc 2018

Мими просто се зашемети от това вино, толкова много му се зарадва. Плътно, богато, нежно, заоблено, изобщо всичко, за което човек може да мечтае. И хубавото, и лошото тук е, че е много лимитирано количество.

3. Via Antica Beliza Cabernet Sauvignon 2021

Горещината на Южен Сакар се усеща във всяка глътка от това вино – темпераментно, богато и запомнящо се. Също като собствениците на избата, в която тази година вече трябва да отидем.

Via Antica Beliza Cabernet Sauvignon 2021
Via Antica Beliza Cabernet Sauvignon 2021
 • 4. Gorun Winery Gamza Reserve 2020

5. Maryan Sweet Wine 2021 – Най-добро десертно вино

Да, десертното вино има място на масата! А това е абсолютно очарователно и може да се изкушите да го отворите и следобед или като аперитив. 100 % димят, лозята са 25-годишни, в Новозагорско. Гроздето е сушено на сянка върху скари в продължение на 6 месеца. Автори на това очарователно и великолепно балансирано десертно вино са двама доказани професионалисти, Стефан Чоранов и Петър Иванов. Само 450 бутилки, които не знам дали не са свършили вече, но ако ви попадне – вземайте.

5. Maryan Sweet Wine 2021 – Най-добро десертно вино
5. Maryan Sweet Wine 2021 – Най-добро десертно вино

6. Zlaten Rozhen Barrel Merlot Exclusive Lot 2017

Многопластово, елегантно и благородно вино, изразяващо в най-голяма степен особеностите на тероара и и качествата на сорта. Златен Рожен са наистина страхотни.

 • 7. Downtown Urban Winery Cabernet Franc Barrel Reserve 2020
 • 8. Rosalea Writer’s Wine Rubin 2021

9. Bratanov 3-Blend White 2020

Тук имаме една лоша и няколко добри новини. Първата добра е, че това вино е наистина умопомрачително добро, то и какво друго може да се очаква от страхотната Мария Стоева и винарна Братанов. Богато и комплексно, завладяващо, балансирано. Лошата новина е, че към момента на излизането на класацията, всички количества от тази реколта са изчерпани. Но втората добра новина е, че новата реколта обещава да е дори по-добра, или поне така ни се струва, след като я опитахме наскоро. И освен това е в по-дълга серия и всички ще имаме по-голям шанс да се докоснем до нея. Можете да я намерите тук.

Белият 3 бленд и еноложката на винарна Братанов Мария стоева
Белият 3 бленд и еноложката на винарна Братанов Мария Стоева
 • 10. Tsarev Brod Orange Rose 2021

Може да ви хареса също

Copyrighted Image