Home България Винена вечеря с вината на Edoardo Miroglio и сомелиера Благой Кузмански: на гости на хотел Soli Invicto, Еленово

Винена вечеря с вината на Edoardo Miroglio и сомелиера Благой Кузмански: на гости на хотел Soli Invicto, Еленово

15 minutes read

Петък следобед е и ние радостно шофираме по криволичещия път до село Еленово, от който на върха на хълма се вижда разпознаваемата сграда на хотел Soli Invicto. Вече сме сред лозята, тихо е, минаваме покрай изкуствения водоем, в който рибари си опитват късмета, виждаме и зоокъта и си мислим какви ли радости ще ни поднесе вечерта. В това време повечето хора сигурно пътуват към морето и си мечтаят за вечерната дискотека на плажа. Но ние сме на по-хубаво място. Отиваме на едно обещаващо събитие – петстепенна винена вечеря със сомелиера Благой Кузмански и вината на изба „Едоардо Миролио“, за която знаем още отпреди месец и сме си запазили датата. А събитието се случва във възможно най-доброто място за целта – ресторанта на хотел Soli Invicto, разположен насред лозята на избата, от който се вижда всичко, което някой би искал да види, когато е тук.

Хотел Soli Invicto и лозята на Едоардо Миролио край село Еленово
Хотел Soli Invicto и лозята на Едоардо Миролио край село Еленово

Soli Invicto и непобедимото слънце – защо мястото има значение

Необяснимо е, но събитията, които имат физическа близост с мястото, откъдето идват виното и храната, винаги имат по-специално излъчване. Били сме на прекрасни кулинарно-винени вечери във вълнуващи ресторанти, но събитията на територията на самите винарни или ферми са съвсем друга вселена. Затова и често ни виждате по такива места и пишем за тях. И ето ни днес, в артистичния хотел Soli Invicto край Еленово. Макар че сме само на час от Стара Загора, сме решили да си подарим пълно преживяване и да нощуваме в хотела. Настаняваме се в стая „Каберне Совиньон“ в късния следобед. Останалите часове преди вечерята прекарваме на прекрасния инфинити басейн, за да се слеем изцяло с въздуха и климата тук и да се потопим в приближаващата вечер.

Хотел „Соли Инвикто“ има само 10 стаи и обикновено трябва да си запазите по-рано. Но ако сте си запазили места за вечерята, не искате да шофирате и си имате кемпер, можете да дойдете с него. Така направиха нашите приятели Юлия и Веско, а на следващата сутрин споделихме кафето и басейна заедно.

По залез над хотел Soli Invicto

Виното, което събира усмивки

В 19 ч. вече сме на коктейл за „Добре дошли“ и се наслаждаваме на балончетата на Brut Blanc de Blanc. Пристига и Благой Кузмански – един от отлично познатите сомелиери на България, с богат международен опит, към чиито познания и професионализъм таим дълбоко уважение. Познаваме го отдавна и винаги е радост за нас да си говорим за вино с него. Не е тайна за никого, че българските изби, които могат да привлекат вниманието му, са наистина малко. И макар сега да живее в Швейцария, е решил да приеме предизвикателството и да стане част от тази винена вечеря. Няколко часа по-късно, след края на вечерята, ще разберем, че работата му не е била никак лесна. Защото вината, които бяха отворени, съвсем не са обикновени.

Винаги е безкрайно интересно да слушаш Благой Кузмански, когато говори за вино
Винаги е безкрайно интересно да слушаш Благой Кузмански, когато говори за вино
Разходки по залез край изба Едоардо Миролио
Разходки по залез край изба Едоардо Миролио

Земята на Пино Ноар

Пино ноар е емблематичен сорт за изба Едоардо Миролио, а регионът около Еленово е точното място за него в България. И макар страната ни да се смята за традиционно топъл тероар, а пино ноар да е капризен сорт, по-добре развит в хладни региони като Бургундия, магията се случва тук край Еленово. За нея особено много допринасят многото слънчеви дни и големите амплитуди между деня и нощта, разказа директорът на избата в България Алберто.

А Алберто е още една личност, с която задължително трябва да се запознаете. Най-доброто място това да се случи е именно в Еленово. Сицилианец, женен за българка и говори прекрасен български, от който си личи, че доста е общувал и с работниците на лозята. И говори с такава страст за виното, за избата и за българския тероар, с каквато малко българи сме виждали да говорят.

Алберто и Благой в разпален разговор за вината на изба Edoardo Miroglio
Алберто и Благой в разпален разговор за вината на изба Edoardo Miroglio

А конкретният повод е разливането на първото вино за вечерята – Blanc de Noir, 2020.

5 вина, 5 истории

Тази вечеря е първата от цяла поредица от 4 такива събития, които ще се случат в избата през тази година. Изначално замисълът е да разказват истории, които рядко можете да чуете. Менюто и комбинациите с вино вероятно ще се различават в следващите издания, но едно е сигурно – емоцията ще е същата.

В очакване на вечерята - хотел Соли Инвикто, Еленово, изба Едоардо Миролио
В очакване на вечерята – хотел Соли Инвикто, Еленово, Едоардо Миролио
И менюто за вечерта
И менюто за вечерта

Blanc de Noir, 2020

Първото вино е Blanc de Noir, 2020. За нас това е едно от любимите вина – бяло вино от пино ноар, което съчетава свежестта и лекотата на бялото вино с ароматите на червени плодове и плътността, идващи от червения сорт. И докато си разглеждахме снимките от предишното ни посещение там през 2018 г., се сетихме, че и тогава това вино ни развълнува много.

Edoardo Miroglio Blanc de Noir - вино, което задължително трябва да опитате
Edoardo Miroglio Blanc de Noir – вино, което задължително трябва да опитате

Тук историята му го свързва със салата със селъри, авокадо и биволско сирене. Целта е виното да прочисти небцето от мазната текстура на салатата и в същото време да контрастира на силните вкусове. Сочна и свежа комбинация, която не можем да забравим.

Страхотен старт с Blanc de Noir 2020 и салата от селъри с биволско сирене
Страхотен старт с Blanc de Noir 2020 и салата от селъри с биволско сирене

Розе CEREJA от Пиемонт

Второто вино идва от Италия и е розе CEREJA от небиоло и барбера от изба „Тенута Карета“. Нежно и елегантно, отлично допълва тартара от сьомга.

Розе CEREJA и тартар от сьомга
Розе CEREJA и тартар от сьомга

От 1467 г. до балончетата на Пиемонт: Винарска изба Tenuta Carretta, която пише история

Pinot Noir Reserva, 2017

Точно в средата на вечерята пристига и едно от емблематичните вина на избата – Edoardo Miroglio Pinot Noir Reserva, 2017 г. Вълна от зрели червени плодове, кожа и пушек ни обгръща, докато слушаме в унес начина, по който Благой Кузмански го представя. Разказва ни, че пино ноарът тук има склонност да изявява и аромат на трюфели. Нашето усещане е като за есен в гората и то се допълва и от избраната храна. Вълшебни равиоли със заешко и трюфел  и една от най-незабравимите комбинации между храна и вино, на които скоро сме ставали свидетели.

Мерло Elenovo, 2009

Следващата история в бутилка също е от тези, на които рядко ставаме свидетели. Мерло Elenovo, 2009 година. И макар да сме наясно, че не всички бутилки от тази реколта вече са в отлично състояние, в нашите чаши пристига нещо удивително. От онези, за които казваш, че вкусовете и ароматите са заживели заедно, говорят си и са създали едно истинско произведение на изкуството, което не може да се раздели на съставните си части. Зряло вино, но запазило плодовия си характер, който се подчертава още по-силно от телешкото с пепър сос, което пристига в чиниите. Да се насладиш на това вино е рядка възможност и тук определено е най-доброто място да го направиш.

Серията Elenovo е от най-вълнуващите на изба Едоардо Миролио
Серията Elenovo е от най-вълнуващите на изба Едоардо Миролио, а да опиташ Мерло Еленово 2009 е рядък късмет
Отлична комбинация на Мерло Еленово 2009 с говежди стек с пресен черен пипер, аспержи и пюре от сладки картофи
Отлична комбинация на Мерло Еленово 2009 с говежди стек с пресен черен пипер, аспержи и пюре от сладки картофи

Вината от серията Elenovo са от премиум класа на изба Едоардо Миролио. И макар че реколта 2009 г. вече не се продава, актуалните реколти са отлична идея. Тук можете да поръчате наличното в момента Мерло Еленово.

Диджестив, моля: Орехов ликьор

И последната история и за диджестивите, в които у нас не са страшно популярни. Но пък ние знаем, че италианците не стават от масата преди чашка лимончело, грапа, амаро или нещо друго, което да сложи перфектния финал на вечерта. Нашето се оказва чудесен орехов ликьор.

Ореховият ликьор, прекрасен завършек на вечерта
Ореховият ликьор, прекрасен завършек на вечерта

Завършек по италиански

Едно от нещата, които сме забелязали от многото си посещения в Италия, е че можеш да бързаш за много неща, но не и когато става въпрос за продължителността на един обяд или вечеря. Времето на наслада на храната и виното не може да има фиксиран край и дори някакви съображения да го ограничават, няма начин да се чувстваш притиснат.

Вечерята свършва тогава, когато всички я чувстват завършена. И когато искаш с блаженство и бавно да допиеш последната чаша вино и да се радваш на приятната компания, можеш спокойно да го направиш.

Блажени моменти от винената вечеря с Благой Кузмански в изба Едоардо Миролио
Блажени моменти от винената вечеря с Благой Кузмански в изба Едоардо Миролио

За всеобща изненада, вечерята завърши не на масата, а в новата дегустационна и енотека, някъде след полунощ. Непланираната разходка, инициирана от Алберто, ни доказа още веднъж защо не трябва да пропускаме възможност да идваме тук.

Новата енотека в изба Едоардо Миролио
Новата енотека в изба Едоардо Миролио
Хотел Соли Инвикто и изба Едоардо Миролио край село Еленово, Нова Загора
Хотел Соли Инвикто и изба Едоардо Миролио край село Еленово, Нова Загора

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image