Home Като на гости5 звезди На почивка в Египет и цветният свят край Червено море – Шарм ел Шейх и Хургада

На почивка в Египет и цветният свят край Червено море – Шарм ел Шейх и Хургада

42 minutes read

Всеки, който отива на почивка в Египет, първо трябва да види Египет от въздуха. Първо се появи брегът на континента, там, където се разбиват вълните на Егейско море, Александрия, делтата на Нил. Оттук до Кайро всичко беше зелено през май. Към Кайро започнахме да виждаме Сахара и веднага след Кайро всичко бе превзето от пустинята. Известно време виждахме Нил, как се извива и зеленината около бреговете ѝ, но всичко това изчезна и остана само жълтеникавия цвят на пустинята и очакването да видим Червено море.

Червено море, накъдето се бяхме отправили, украси със синята си шир гледката от самолета. Напуснахме източната част на Сахара и се пренесохме над скалистите възвишения на пустинята на Синайския полуостров, а Червено море удивяваше с красотата си от въздуха. Снижаваме се към Шарм ел Шейх, а кораловите рифове и синята вода на красивите заливчета рязко контрастираха с жълтеникавия цвят на скалистите пустинни брегове. Тук-там, край рифовете се виждаха лодки и яхти, закотвени там, където група туристи се наслаждават на подводния свят на коралите.

За пръв път ще сме в Египет „на море“, летим с чартър на Емералд Травел до Шарм ел-Шейх, където ще бъдем сред гостите на веригата хотели Rixos, които имат четири хотела в Египет. За тази част от света изключително лесно и приятно е да се доверите на организирана екскурзия и да се насладите на почивката си.  Ние ще ви разкажем за три от хотелите: в Шарм ел-Шейх са Rixos Sharm el Sheikh (16+) и Rixos Premium Seagate, а в Хургада изключителния Rixos Premium Magawish Suites and Villas.

Шарм ел Шейх

Пътуването ни включва двата най-известни морски курорта на Египет, а именно Шарм ел Шейх и Хургада. И ние винаги сме се питали каква е разликата и кой е по-хубав. Шарм ел Шейх започва да се развива като курорт след 1982г., когато Израел връща територията на Египет. Но първите стъпки в турзима са, докато е бил в пределите на Израел и евреите са идвали да къмпингуват около залива Наама (Naama bay).

Един от заливите в Шарм ел Шейх, почивка в Египет
Един от заливите в Шарм ел Шейх, Египет

Гмуркане и шнорхелинг в Шарм ел Шейх

Шарм ел Шейх е известен основно с красивите си места за гмуркачи. Около курорта има 250 коралови рифа и могат да се видят над 1000 различни вида морски обитатели. Дори да не сте гмуркач, има начин да видите всички тези красоти. Ние го направихме с лодка, която ни отведе до един от много красивите заливи в региона за шнорхелинг.

Красивите заливи с вълнуващи коралови рифове около Шарм ел Шейх, Египет
Красивите заливи с вълнуващи коралови рифове около Шарм ел Шейх, Египет

По време на пътуването гледахме цветното дъно от стъкленото подводно ниво на лодката. А шнорхелингът бе подходящ и за най-неопитните от нас, на които раздадоха спасителни жилетки, за да плуват спокойно и безопасно.

Подводният свят на Червено море, почивка в Египет полети емералд
Подводният свят на Червено море
Пристанището на Шарм ел Шейх, откъдето тръгват лодките за гмуркане
Пристанището на Шарм ел Шейх, откъдето тръгват лодките за гмуркане
И малко мокри снимки, веднага след гмуркането ни с шнорхели от катамарана Liberty Cat
Да отидете на шнорхелинг и разходка с лодка е почти задължително при почивка в Египет. И малко мокри снимки, веднага след гмуркането ни с шнорхели от катамарана Liberty Cat

Пейзаж и плаж в Шарм ел Шейх

Ако се готвите за плаж в Шарм ел Шейх, подгответе се за приливите и отливите, които може да ви шокират първия ден. Морето се отдръпва с метри навътре, преди да се върне отново и това се повтаря ежедневно. Особеност на морето в региона е и това, че е много плитко и не може да се плува на стотици метри навътре. Хотелите си имат дълги кейове за тази цел.

Няколко десетки метра навътре в морето по време на отлив в Шарм ел Шейх
Няколко десетки метра навътре в морето по време на отлив в Шарм ел Шейх
Кеят на Rixos Premium Seagate е дълъг 1500 м, а в края му има място за гмуркане и плуване
Кеят на Rixos Premium Seagate е дълъг 1500 м, а в края му има място за гмуркане и плуване

Само на 3 часа полет от България сме, но пейзажът е като на друга планета. Движим се от летището към хотела сравнително бавно по широка, дълга, озеленена, идеално гладка и.. почти пуста магистрала.  Вляво са зъберите на Синайската планина – отвесни скали с остри ръбове, изсечени от неумолимото слънце и суша наоколо. Вдясно е морето, а след малко то отстъпва на върволица от хотели, пазари, магазини и разни други сгради. Пейзажът е цветен, повече от цветен дори, и доста характерен за тази част на света, силно ни напомня и на Мароко. Стиловете в архитектурата се смесват, цветовете и стила на облеклото на минувачите са от всички краища на света, а навсякъде кипи усилен алъш-вериш.

В Шарм ел Шейх има два хотела Rixos – Rixos Sharm el Sheikh и Rixos Premium Seagate. Двата са много близо един до друг, между тях има само два други комплекса и имат постоянен транспорт между двата. Отседнахме за по два дни във всеки от тях, за да можем да ги разгледаме и усетим.

Оазисът Rixos Premium Seagate в Шарм ел Шейх, Египет
Rixos Premium Seagate в Шарм ел Шейх, Египет

Хургада

Хургада може би е малко по-популярният египетски курорт в България. Може би защото има повече чартъри, или поне досега  е било така. Емералд Травел вече имат регулярни полети и до Шарм ел Шейх и е отлична възможност да го посетите.

Ако обичате пясъчните плажове, Хургада може би е повече вашето място. В района също има коралови рифове, но тези около Шарм ел Шейх май са по-известни и харесвани. И тук морето е плитко стотици метри навътре. Но и на двете места е добре да се ходи с плажни обувки, защото дъното може да е неравно и има разнообразни морски обитатели.

Плажът на Rixos Premium Magawish в Хургада
Плажът на Rixos Premium Magawish в Хургада

Ние в Хургада останахме в новия Rixos Premium Magawish Suites and Villas, който предлага само апартаменти и вили. Концепцията е за повече уединение, в самостоятелни вили с басейн или просторни апартаменти. За ентусиастите има барове, анимация и спортни дейности, но като цяло концепцията е за повече релакс и спокойствие.

Rixos Premium Magawish в Хургада, отличен за тиха и спокойна почивка в Египет
Rixos Premium Magawish в Хургада, отличен за тиха и спокойна почивка в Египет

Rixos по три

Има нещо магично да си в оазис насред пустинята. Така се чувства човек и в хотелите Rixos в Египет. Хиляди палми, зеленина, вода шурти навсякъде, цветни градини и всичко е чисто, красиво и те подканва да се наслаждаваш. И макар че ние ги посетихме един след друг, на моменти ще ви разказваме за тях едновременно, понякога обобщено, понякога ще изтъкнем отличителните черти за всеки от тях. Защото накрая важно е усещането, с което те оставят. А тук то е за топлина, гостоприемство, уют, като на гости на едно и също семейство.

Весели моменти на гости на Rixos Sharm el Sheikh
Весели моменти на гости на Rixos Sharm el Sheikh
Басейните на Rixos Premium Seagate
Басейните на Rixos Premium Seagate

Rixos е турска хотелска верига, позиционирана във високия клас и стараещи се да предлагат възможно най-добрата и богата услуга. Философията на Rixos произтича от турското гостоприемство и стремежа да накараш гостите да се чувстват наистина специални и щастливи. И следващата стъпка – да им предложиш това усещане във всеки хотел по света, независимо дали се намира в голям мегаполис или в пустинята.

Rixos Premium Magawish в Хургада
Rixos Premium Magawish в Хургада

Не бе трудно да се убедим в това в Египет, за където тръгнахме с всевъзможни предупреждения – за нахални търговци, изнудване за бакшиши, потенциално опасна храна и вода и какво ли още не. Бяхме готови за междукултурен сблъсък, но нищо подобно не се случи. И макар да бяхме между бреговете на Африка и Азия, с напълно непознати хора, на ръба между пустинята и морето и с красиви, но опасни корали под краката си, се чувствахме, все едно плуваме в свои води. Rixos ни осигури почивка, неизброими поводи за радост, комфорт, сигурност и прекрасно гостоприемство.

Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly – романтика само за пораснали

Booking.com

Връщаме се в първите часове след пристигането си, когато леко поуморени от пътуването, но пък в отлично настроение, минахме през портите на Rixos Sharm el Sheikh. Сигурността тук е абсолютен приоритет, така че на входа на всеки от хотелите влизахме след бърз скенер на багажа. Нямахме време да се чудим накъде да поемем през огромното фоайе, защото домакините вече ни очакваха с по чаша пенливо вино за „Добре дошли“.

Rixos Sharm
Rixos Sharm

Минути по-късно вече бяхме в стаята си, докарани с голф количка, каквито разхождат гостите из целия комплекс, защото мащабите са големи. Малко след нас пристигна и куфарът ни, докато още си събираме мислите и се чудим сънуваме ли. Настанени сме в Junior Suite, което в превод означава 74 кв.м. За протокола, най-малките стаи са по 37 кв.м.

Тук мащабите определено са други, а също и по отношение на свободното пространство, което се пада на всеки един гост в комплекса. Макар че има над 600 стаи, те са разпръснати в десетки по-малки блокове от по двайсетина стаи и създават усещане по-скоро за малко градче, отколкото за хотел. По същия начин е усещането и в останалите два хотела.

Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly - почивка в Египет емералд травел
Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly

Само за възрастни

Rixos Sharm el Sheikh е само за възрастни от 2019 г. насам. Отвсякъде си личи, че е направен, за да създава романтика, уют и спокойствие. Ако обичате сърца, любовни неонови надписи, уединение в романтични кабани, стоящи вътре в басейна и до морето, мястото е рай за вас. Удобни двойни легла обграждат басейните, а кътчетата за уединение из комплекса са безброй.

Романтиката е навсякъде в този хотел - Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly почивка в Египет емералд травел
Романтиката е навсякъде в този хотел – Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly
Rixos Шарм ел Шейх - чудесно място за почивка в Египет без деца
Rixos Шарм ел Шейх – чудесно място за почивка в Египет без деца
Ако обичате (и можете) да се снимате за Инстаграм, тук има много подходящи места
Ако обичате (и можете) да се снимате за Инстаграм, тук има много подходящи места. Ние много не можем, но се опитваме
Хотелите Rixos са огромни, но пълни с уютни и спокойни кътчета
Хотелите Rixos са огромни, но пълни с уютни и спокойни кътчета

Тишина през деня и парти през нощта – това е концепцията на Rixos Sharm el Sheikh, където, потвърждаваме, станахме свидетели на едно от най-добрите партита. Sunset партито в бара на плажа е най-добрият възможен старт на вечерта.

Плажното парти с DJ Fela от Казахстан в Rixos Sharm el Sheikh е незабравимо
Плажното парти с DJ Fela от Казахстан в Rixos Sharm el Sheikh е незабравимо
Ветровити залезни разходки по кея на Rixos Sharm
Ветровити залезни разходки по кея на Rixos Sharm
Стандартна стая в хотела
Стандартна стая в хотела

Rixos Premium Seagate – за мечтана почивка в Египет с деца

Booking.com

Влакчето (в действителност – електрическа голф количка) препуска по асфалтовата алея край брега на всеки 20 минути. Маршрутът е от Rixos Sharm el Sheikh до Rixos Premium Seagate и обратно. Хотелите на Rixos в Шарм ел Шейх работят с концепцията Stay at 1, enjoy at 2, което ще рече, че независимо в кой от двата комплекса нощувате, можете да ползвате всичко и в двата.

Иначе Rixos Premium Seagate е семейният хотел, където можете да прекарате страхотна почивка в Египет с деца и ние вече го обмисляме.

Rixos Premium Seagate
Rixos Premium Seagate – отличен за семейна почивка в Египет с деца
Джуниър суит в Rixos Premium Seagate
Джуниър суит в Rixos Premium Seagate

Аквапаркът

Rixos Premium Seagate е също толкова вълнуващ оазис, малко по-голям като площ, с прекрасни зелени площи, палми, басейни и плаж. Най-различната и голяма атракция е аквапаркът към комплекса, който е с 23 пързалки и други съоръжения и е просто огромен. Ползва се от всички гости свободно и до него също има редовни колички, които ви превозват през дългите алеи. Един ден може и да не ви стигне, ако обичате такива места, страшно забавно изглежда.

За децата има и голям детски кът със собствен ресторант, детски басейн и стаи и занимания на деца от различни възрасти.

Малка част от много големия детски кът Rixi Club
Малка част от много големия детски кът Rixi Club

Забавления и за големи

И в двата хотела в Шарм ел Шейх има големи спа центрове с всевъзможни приятни терапии и обичайните сауна, парна баня, хамам, джакузи със свободен достъп. Обслужването навсякъде е чудесно.

СПА центровете в Rixos се наричат Anjana SPA и си приличат
СПА центровете в Rixos се наричат Anjana SPA и си приличат

И тук и дневната, и вечерната анимация бяха на страхотно ниво. Мими се включи в клас по скачане на батут във вода, а на вечерната сцена гледахме латиноамериканско представление. Научихме, че има цял отдел, отговорен за анимацията във всички хотели Rixos, разбирайте анимация, шоу програми, диджеи в баровете, партита. Казаха ни, че това са единствените хотели в Египет, в които работят наистина професионални аниматори и артисти.

За нас бе важно, че във всеки един момент ни караха да се чувстваме чудесно, обгрижени и усмихнати. Нали това е важното за една почивка?

Вечерни разходки по дългия 1500 м кей на Rixos Premium Seagate - почивка в Египет емералд травел
Вечерни разходки по дългия 1500 м кей на Rixos Premium Seagate. В края му можете да се гмуркате и да гледате цветния подводен свят на Червено море
Моменти на почивка и High Tea в 17 ч. в Rixos Sharm el Sheikh
Моменти на почивка и High Tea в 17 ч. в Rixos Sharm el Sheikh

Rixos Premium Magawish – уединение и спокойна почивка в Хургада

Booking.com

Като цяло не е практика да се ходи и в Шарм ел Шейх, и в Хургада, в рамките на една почивка в Египет, ако целта ви е само да си почивате на морето. Но ние се разходихме с образователна цел, за да видим и варианта за настаняване в този курорт и какво Rixos ни предлагат там.

Rixos Premium Magawish Suites and Villas е най-новото бижу на веригата и първият им хотел в Хургада. Концепцията тук е малко по-различна и е за спокойна, ама много спокойна почивка, уединение и още повече лично пространство.

Във вилите на Rixos Premium Magawish цари безвремие и са страхотно място за тиха почивка в Египет
Във вилите на Rixos Premium Magawish цари безвремие и са страхотно място за тиха почивка в Египет

Комплексът е съставен само от вили и апартаменти, като повечето помещения са вили с директен излаз към собствен басейн (един басейн на всеки 7 вили). Точно в такава отседнахме и ние и се радвахме на приятни часове на тишина и спокойствие, с чаша вино или кафе и охлаждане в басейна, без дори да излизаш от вилата си.

Между вилите на Rixos Premium Magawish
Между вилите на Rixos Premium Magawish. По-късно научихме, че докато сме били там, хотелът е бил пълен на 75 %, а изобщо не се усещаше
Станахме свидетели и на романтична вечеря на семейство с деца на кабаните на плажа
Станахме свидетели и на романтична вечеря на семейство с деца на кабаните на плажа

Разбира се, ако обичате повече социален живот и забавления, има ежедневна анимация, барове и ресторанти, които са разположени в зоната около плажа. Тук, понеже комплексът е още по-голям като площ, можете да си извикате количка-такси, която да ви превози до желаното място. Услугата си е включена в настаняването, и тук пакетът е Premium All Inclusive.

Rixos Premium Magawish - по-оживената му част откъм плажа
Rixos Premium Magawish – по-оживената му част откъм плажа. Широката и дълга плажна ивица със ситен златист пясък също е чудесна
Бар Панорама е едно от най-атрактивните места в хотела и има зашеметяваща гледка към плажа и морето
Бар Панорама е едно от най-атрактивните места в хотела и има зашеметяваща гледка към плажа и морето

Едно от много очарователните места тук е конната база, която съжителства и с малък зоокът. Нарича се Happy Horses и в нея живеят 7 видимо щастливи коне, както и бебе конче на 6 седмици.

Не устояхме и направихме малка сутрешна разходка с конете по плажа в деня, преди да си тръгнем. 

Безкрайно приятната разходка с коне по плажа в Rixos Premium Magawish
Безкрайно приятната разходка с щастливи коне по плажа в Rixos Premium Magawish в Хургада

Кулинарен туризъм, наистина

Мангалът пуши апетитно, а зад облаците дим ентусиазиран готвач, почти в транс, подрежда върху него едно след друго пилешки, телешки и агнешки мръвки. Ароматът на лагерен огън и истинско барбекю на жар ни връща някъде далеч назад във времето, когато на самоделни шишове от гората си изпичахме сами парченцата месо и в това имаше някакъв невъобразим чар.

Барбекю ресторант "Мангал" в Rixos Premium Seagate в Шарм ел Шейх
Барбекю ресторант „Мангал“ в Rixos Premium Seagate в Шарм ел Шейх – ол инклузив почивка в Египет

Поседнали сме на дървени пейчици и масички, досущ като в някоя уютна беседка край реката и се облизваме около скарата, изпаднали в сладки разговори за пътешествия и вкусна храна. Цялата градина ухае на приближаващото барбекю, но атмосферата е хем интимна, хем всеки си има собственото пространство, за да се наслади на мангала по своя си начин.

Mangal е един от най-очарователните ресторанти в хотелите Rixos
Mangal е един от най-очарователните ресторанти в хотелите Rixos

Терминът „Мангал“ означава традиционното турско барбекю, едновременно концепцията и уреда, с който то се прави, разказаха ни готвачите от ресторант Mangal в Rixos Premium Seagate.

Едно от нещата, с които хотелите Rixos много се гордеят (и с пълно основание), е концепцията им за храната. Качествената храна и разнообразието са на пиедестал, ръка за ръка с отличното преживяване. Затова и като прочетете Ultra all Inclusive, си представете един основен и  6-7-8 а ла карт тематични ресторанта, всички свободни за ползване от гостите. Сред тях японски, турски, морски, бразилски, барбекю.

Ако сте кулинарни туристи като нас и винаги се тревожите дали All Inclusive форматът ще отговори на любопитството ви за добра и интересна храна, Rixos определено е вашето място. В някои от хотелите им ще срещнете и формат Premium All Inclusive (Rixos Premium Seagate и Rixos Premium Magawish Suites and Villas са сред тях). Премиум е още по-високият клас и включва разширена селекция от алкохолни напитки, включително популярните световни марки.

Из кухните по света

Няма да е пресилено да кажем, че ресторантите на Rixos ни пренесоха в няколко съвсем отделни пътувания.

В първата вечер хапнахме в бразилския ресторант La Churrascaria – любим формат, в който разхождащи се с огромни шишове готвачи ти режат от още цвърчащото месо директно в чинията, а гарнитурите си вземаш от обща блок маса.

В тази първа вечер паднахме безвъзвратно в капана на десетките видове пухкави хлебчета и какви ли не разновидности на тахан и хумус, които за малко да не ни оставят място за основното.

Омагьосващите цветни хлябове в ресторантите на Rixos
Омагьосващите цветни хлябове в ресторантите на Rixos

В морския ресторант на Rixos Sharm el Sheikh си почти на плажа, морето се чува, а менюто те пренася някъде из ресторантчетата на Италия и Гърция. Ципура, лаврак, няколко местни риби и разбира се, рибена супа с какво ли не вътре. Повечето от продуктите идват именно от Средиземно море, но има и от Червено море.

Морският ресторант в Rixos Sharm
Морският ресторант в Rixos Sharm

Френският ресторант в Rixos Premium Seagate се отвори пред нас величествено, като портата на балната зала на някой изискан замък. В менюто открихме лучена супа, буябес, пушено патешко с горчица с неустоим розов цвят и какво ли още не. Хапвахме много, много бавно, за да се насладим на всяко парченце в чиниите си. Ако искате да пренесете преживяването си на още по-високо ниво, имат и отделен винен лист с премиум френски вина, наистина от топ изби и колекции (с доплащане). 

Френският ресторант с удивителен интериор
Френският ресторант с удивителен интериор

По отношение на азиатската кухня, турската верига хотели също се справя отлично. Опитахме азиатския ресторант в Rixos Premium Magawish в Хургада и се заговорихме с готвача, който е от Китай.

Азиатска вечеря от много държави
Азиатска вечеря от много държави, сушито бе за предястие
Готвачът от Китай в ресторант Asian в Хургада. Името му го пише на униформата, но няма да го превеждаме на български, за да не се изложим
Един от готвачите от Китай в ресторант Asian в Хургада. Името му го пише на униформата, но няма да го превеждаме на български, за да не се изложим

Ако пък сте фенове на бюфет ресторантите, в Rixos със сигурност много ще ви зарадват. Изключително богатство от продукти, вкусове, аромати, каквото се сетите. Бюфет ресторантите са големи и много добре подредени, никъде не видяхме опашка.

Закуска в основния ресторант на Rixos Premium Magawish в Хургада
Закуска в основния ресторант на Rixos Premium Magawish в Хургада

За финал, морският ресторант на Rixos Premium Magawish е вероятно едно от най-запомнящите се места, разположен буквално на плажа. Абсолютна нирвана от локация, обслужване, романтика, храна. Тук така ни завъртяха главите с поредица от предястия със скариди, лангустини, калмари, миди и други морски дарове, че изпаднахме в абсолютен шок, когато ни донесоха и омар за основно ястие. Последна вечеря в Египет, с която ни доказаха още веднъж какво в Rixos разбират под гостоприемство и добра храна. И унесени в прекрасното преживяване, направихме точно нула снимки от нея.

В турския ресторант Lalezar в Шарм ел Шейх сервират и богата а ла карт закуска
Пропуснахме да споменем, че в турския ресторант Lalezar в Rixos Sharm el Sheikh сервират и богата а ла карт закуска

За уюта, комфорта и свободата

Напоследък оценяваме най-високо това измерение на лукса в хотелите, свързано със свободното пространство. Моментът, в който се намираш уж в огромен комплекс с хиляди гости, а се разминаваш с тях само от време на време и на метри разстояние, и то не заради наложени ограничителни мерки. Така уютно и приятно, като в собствен оазис, се чувствахме навсякъде в хотелите Rixos. Намерихме своето място и лично пространство както на веселите нощни партита в Rixos Sharm el Sheikh Adult Friendly, така и на семейния мегакомплекс Rixos Premium Seagate, а най-вече в Rixos Premium Magawish Suites and villas в Хургада. Опашките и тълпите не са нещо, което ще видите в хотелите Rixos на почивка в Египет.

Безкрайните свободни зелени пространства в хотелите Rixos, на ръба на пустинята
Безкрайните свободни зелени пространства в хотелите Rixos, на ръба на пустинята

Заради огромните свободни пространства, и детската глъчка около басейните се усеща само като далечно чуруликане на птички. От запазване на места на плажа и басейните няма нужда, защото са проектирани така, че да има повече от необходимото за всички.

Привечер на плажа в Хургада
Привечер на плажа в Хургада. Rixos Premium Magawish има собствено малко пристанище, от което можете да наемете лодка с прозрачно дъно за разходка покрай кораловите рифове или да отидете на шнорхелинг

Безценно е чувството на свобода, което тези места създават – да се движиш изцяло в собствения си ритъм, да ходиш там, където искаш и когато искаш. И като споменахме свобода – нещо, което много ни хареса като концепция – Stay at 1, enjoy at 2. Или в който и от хотелите Rixos в Шарм ел Шейх да нощуваш, можеш да ползваш услугите и на двата.

На море с деца в Египет и Rixos

Почти ни се прииска да сме деца, когато видяхме детските кътове в хотелите Rixos в Египет. Те навсякъде се казват Rixi Club и са просто огромни. Имат различни зали за различните възрасти, многобройни аниматори, собствен ресторант, а в Rixos Premium Seagate имаха и собствен басейн.  Детският кът работи до късно вечер и можете да си осигурите блажени часове спокойствие.

Басейнът в рамките на детския кът в Rixos Seagate
Басейнът в рамките на детския кът в Rixos Seagate, а вдясно навътре се вижда детският ресторант
Rixi Club в Шарм ел Шейх
Rixi Club в Шарм ел Шейх

В хотела в Хургада пък имаха отделна стая за електронни игри и отделна с креватче за следобеден сън, ако някой малчо рязко се измори.

Rixi Club в Хургада
Rixi Club в Хургада
Част от огромния детски кът в Rixos Premium Magawish в Хургада
Част от огромния детски кът в Rixos Premium Magawish в Хургада – отлична идея за почивка в Египет с деца

Детските кътове работят вечер до 23 ч. и можете спокойно да се навечеряте в избран ресторант, а децата ви да хапнат в детския кът. В хотела в Хургада имат и мини зоокът и конна база, всяка седмица имат по един зоо ден. Анимацията е разделена по възрастови групи, така че всички да се забавляват. И в двата хотела деца над 4 години могат да останат в детския кът без придружител.

Като за пръв път в Египет, се притеснявахме дали ваканцията с деца тук е добра идея, но вече сме абсолютно убедени, поне ако оставате в Rixos. И бихме го препоръчали на всеки.

Във всички хотели има и спортен център с разнообразни активности
Във всички хотели има и спортен център с разнообразни активности
До аквапарка в Rixos Seagate има и картинг писта
До аквапарка в Rixos Seagate има и картинг писта

Бакшиши, обслужване и други полезни неща за почивка в Египет

Тръгнахме за Египет с около 50 долара дребни, по 1 долар, предупредени, че бакшишът там е много важен. Истината е, че в хотелите не са ни искали и това не е довело до някакво влошаване на услугата. Възможно е, понеже това са наистина много висок клас хотели, персоналът да е обучен да не си иска, както е прието. Иначе бакшишът си е част от културата и е прието да се дава за всякакви услуги, включително най-дребните. По подобен начин бе и в Мароко, където също в един от добрите хотели, в които отсядахме, персоналът и водачите явно бяха предупредени да не си искат бакшиши, защото може да подразнят гостите.

Какво да носим в Египет на почивка? Сигурно ще прочетете на много места съвети за Египет, като да не пиете вода от чешмата, да си носите спрей против насекоми, слънцезащита, пробиотици, тези неща са задължителни, както и шапка. Но истината е, че на нас нищо извънредно не ни се случи на местата, които посетихме и почивката ни бе съпроводена единствено с удоволствие.

Ако забравите нещо в багажа, няма причина да страдате – по комплексите и на летището има достатъчно магазини, откъдето можете да си набавите всичко и цените не са извънредно високи. Единственото неудобство е, че почти навсякъде и за всичко трябва да се пазарите, на малко места има етикети с цени.

Залез в 18 ч

Всеки ден в Египет слънцето залязва около 17 – 18ч., в зависимост от периода на годината, който сте там. Примерно през май залезите са малко след 18ч. А зимата са по-скоро около 17ч. В курортите Шарм ел-Шейх и Хургада след залез е забранено да се ползват басейните и да се влиза в морето. Но пък предимството е, че започва животът на хладно и приятно и може да се насладите на всички нощни заведения, клубове, барове, ресторанти или просто да се разхождате. 

Залез над Шарм ел Шейх, почивка в Египет
Залез над Шарм ел Шейх
След залеза в Rixos Шарм ел Шейх, но къпането по тъмно в басейните е забранено
След залеза в Rixos Шарм ел Шейх, но къпането по тъмно в басейните е забранено

Почивка в Египет – кога, къде и как?

Едно от най-хубавите неща е, че можете да отидете на почивка в Египет на море почти целогодишно. Там плажният сезон е около 9-10 месеца и можете да отидете още от март до късна есен. Дори през лятото не е чак толкова горещо и максималните температури достигат до 36-38 градуса, което не е много по-различно от нашите горещи месеци.

Другото прекрасно нещо е, че не е необходимо да пътувате до другия край на света, за да отидете на море през зимата. Шарм ел Шейх и Хургада са само на около 3 часа със самолет, а Емералд Травел имат редовни чартъри и до двата курорта. И понеже много хора ни питаха колко струва почивка в Египет, можем да добавим, че като цяло Египет се води за по-бюджетна дестинация от Турция, примерно. И могат да се намерят чудесни оферти. Ние бяхме в едни от най-луксозните хотели в Египет – Rixos, които са във високия сегмент, но удоволствието е безкомпромисно. И понеже цените варират според сезона, най-добре е да видите точните числа в сайта на Emerald Travel.

За финал, можем само да ви споделим, че се радваме, че първата ни среща с Египет изглеждаше точно така. Разбира се, много искаме да отидем и на пътуване по историческите обекти, но и те ще получат заслуженото си време.

И задължителната снимка - романтика на плажа по залез. Тук сме в Rixos Seagate в Шарм ел Шейх
И задължителната снимка – романтика на плажа по залез. Тук сме в Rixos Seagate в Шарм ел Шейх

Малко полезна информация за 2022г.

Есен 2022 в Египет с Емералд Травел

Самолетни почивки с чартърни полети от София и Варна

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image