Home ПътешествияБългария Еменски каньон и водопад Момин Скок

Еменски каньон и водопад Момин Скок

6 minutes read

Малката рекичка се вие измежду отвесните скални стени, Слънчо е в апогея си и неуморно изгаря нашите рамене, опитвам се да свикна с това. А ние бавно се разхождаме по ръба на същите тези скали. Заставаме на сами ръба и се взираме надолу. Страшничко си е. След стотина метра навлязохме и в гората, обгърна ни хлад и влага с дъх  на изгнила дървесина и дъждовни червеи, вчера беше валял дъжд.

Еменски каньон

Пътечката се вие ту в гората, ту на ръба на скалите, отвеждайки ни до шубрак, в който се крие табелка „Забранено минаването по моста“, а мост няма, само шубрак. Изпадаме в недоумение и търсим моста, както и да е, след оглеждане зад шубрака намерихме малко дървено мостче, прескачащо над каньона на реката. Колко много ни хвана яд, че сме пропуснали по-младежки здравите му години, а в далечината виждаме и друго мостче, вероятно и то с гръмка табела.

Еменска екопътека / Emen Eco-path
Еменска екопътека / Emen Eco-path
Еменска екопътека / Emen Eco-path
Еменска екопътека / Emen Eco-path

Щъкаме все още на пека и подритваме камъчета в пропастта, разбира се аз неуморно щракам с фотокамерата за пълна досада на спътниците ми и подготвям в главата си следващата статия. Малките мостчета се вият около скалите, така съблазнително недостъпни за нас. Шум на подскачаща по скалите вода ни обнадежди, че наближаваме водопада. Горе от високото не се вижда водопад. Без да ти го покажат може и да не разбереш, че си се взирал в малкото скокче без да подозираш за него. Вижда се вирът пред водопада, от ляво, както и рекичката, бързаща към него, вдясно.

Водопад Момин Скок / Waterfall Momin Skok
Водопад Момин Скок / Momin Skok Waterfall

Влязохме в гората и с леко пързаляне във влажната от вчерашния дъжд земя се заспускахме. Не се притеснявайте, срещите с твари от студенокръвните са случайни, а и те са много плашливи, почти колкото нас. Когато поутихна шумът от срещата с нежеланите спътници и като минах отпред, да хапят мен пръв, се спускаме до подножието на скалите и пътечката се запромъква между големи скални късове до малко дървено мостче, за щастие без табела. Шумът от водопада вече е ясен и не се чува от далечината, вече виждаме водопад Момин Скок.

Еменска екопътека / Emen Eco-path
Еменска екопътека / Emen Eco-path
Водопад Момин Скок / Waterfall Momin Skok

Преди дни качих снимка от водопада и много хора споделиха, че са се къпали в подножието му. Искрено им завиждам, че са се сетили да си вземат кърпи и бански. На мен не ми пречи да се разхвърля и наджапам във водата, но предразсъдъците ми малко ме възпират, да радвам малкото присъстващи с тези гледки.

Водопад Момин Скок / Waterfall Momin Skok

А хора в началото нямаше, но с времето започнаха да идват по човек, по два, и да се радват с нас на красивата гледка. Надали мога да я пресъздам със снимки и описание. Малкото вирче, образувано от водопада, се е намърдало между високи отвесни скали. Всичко тъне в зеленина – и водата, и брега, а малкото мостче допълва картинката с малко човешка намеса.

Водопад Момин Скок / Waterfall Momin Skok
Водопад Момин Скок / Waterfall Momin Skok
Waterfall Momin skok

С нежелание се заизмъквахме от това спокойно място, срещнахме и приятни хора, които ни помолиха да ги снимаме, а и смелчаци в този майски ден да се изкъпят. По обратния път се насладихме за втори път на изобретателната природа.

Еменски каньон / The Emen Canyon
Еменски каньон / The Emen Canyon

Малко за достъпността:

  • екопътеката е безопасна и лесно достъпна, до голяма част полегата;
  • до водопада пътят е около час;
  • Ще намерите всичката тази природа до село Емен, Велико Търново, разбира се – България;
  • Малко след селото, на пътя за Павликени, веднага след гробището има отбивка, тя е за пещерата в подножието на каньона;
  • В началото на екопътеката има малка табелка в малка борова горичка.
  • До водопада вероятно можете да стигнете и от отбивката преди село Михалци (посока от Търново към Павликени). Вероятно е по-близко, но има липса на каньон.
  • Мястото е прекрасно за пикник и плаж, а впоследствие и язовир Негованка.

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 comment

Margaret 2014/12/02 - 5:53 PM

You have a very beautiful country and these photo’s are stunning, I have been twice to your country, the first time at least 25 years ago to Sunny Beach, we did have a bus trip up into the mountains, to the National history museum which was very interesting.The beach was fabulous too. We particularly loved Nessebar, a beautiful little place, we enjoyed some grilled fish from a vendor on the street at Nessebar which was truly delicious. The second time we visited Bulgaria was just 3 years ago, my sister Marian and her husband Terry moved to a small rural village there about 40 minutes drive from Elhovo, unfortunately it poured with rain the whole 2 weeks we were there from the 19 th of May for 14 days it threw it down so we were unable to see the sights apart from Yambol, Sozepol, we hardly saw the sun the whole 2 weeks sadly. At least now I know what we missed having seen all your photographs. My sister and her husband had to come back to England last February because Terry is terminally ill with cancer, he is still with us but the outlook isn’t good, am just praying he gets through Christmas. Thank you for sharing your photographs. God bless.

Reply

Copyrighted Image