Пловдив! Нашето любимо място, където да останем няколко дни

This post is also available in: English

Мими и Андрей в чуденка какво да правим и какво да видим в Пловдив за незабравимо преживяване

Невинаги сме на едно мнение с Мими какво да видим и какво да правим, не можете да си представите понякога колко спорим. Но така си е, човещинка и семеен живот, а вече и децата имат мнение по въпроса. Един хубав августовски уикенд, не много горещ, но все пак слънчев и летен, ни завари в Пловдив. Сигурно всички сте ходили в Пловдив, който през последните години става все по-невероятно красив. Ако не сте, искрено се надяваме да ви е в списъка със скорошни посещения. Или пък ние да ви помогнем да го добавите. :)

Нощна гледка от Небет тепе в Пловдив, забележителности в Пловдив, ресторанти в Пловдив, какво да видим в Пловдив
Нощна гледка от Небет тепе в Пловдив

В последно време няма човек, който да е отишъл в Пловдив и да не ни е споделил, че много му е харесало. Независимо дали предпочитате нощния живот или обикалянето по музеи, или пък просто да си пиете вино на спокойствие, в Пловдив все ще ви е хубаво.

loading map - please wait...

Пловдив 42.146605, 24.748721

Но като всеки друг много хубав град, и в Пловдив съвсем не е невъзможно да се загубите. И да пропуснете някои от нещата, които най-много биха ви харесали. И въпреки че ние сме ходили много пъти, всеки път откриваме места, които сме изпуснали. Тук сме си направили приятели и се радваме на помощ в откриването на местата от Enjoy Plovdiv. И с помощ от местните, а и с много настроение и желание, се впуснахме в обиколка на някои местенца в Пловдив.

Hissar Kapia (Хисар Капия)
Хисар Капия – едно от най-известните места в Пловдив

Първи срещи с Пловдив

Ако отивате за пръв път или не сте ходили отдавна, винаги е добра идея да се запознаете с града с нещо не много ангажиращо – като разходка из центъра и красивия квартал Капана. По Главната улица винаги е хубаво – пълно с живот по всяко време, особено вечер.

Анна паднала с тротинетката на „Главната“ в Пловдив
Анна паднала с тротинетката на „Главната“ в Пловдив
Главната улица в Пловдив
По главната улица в Пловдив винаги е приятно за разходка

Забележителности по Главната

Не, че можете да ги пропуснете, но и ние да ги отбележим. Няма как да не видите шарения надпис Together, слоганът на Европейската столица на културата 2019. Наистина е много свеж и неслучайно всички се снимат с него, та дори и ние.

Надписът Together - Символ на Пловдив 2019 Европейска столица на културата
Надписът Together – Символ на Пловдив 2019 Европейска столица на културата

Статуята на Мильо

И точно до него е друга любима на нас забележителност – статуята на Мильо. Ако не знаете кой е Мильо – той е същинска градска легенда. Бил слабоумен, но добродушен човек, който бил живата забележителност на Главната през 60-те и 70-те години на миналия век. Починал през 1983 или 1984 г. – и до днес никой не знае, но Мильо е останал градска легенда и си е заслужил мястото на Главната. Историите за него са много, но по-добре да питате някой местен да ви ги разкаже.

Статуята на Мильо на Главната в Пловдив
Статуята на Мильо на Главната в Пловдив

Римския стадион

Малко по-нагоре по главната ще стигнете и до всеизвестния римски стадион на Пловдив. Не е тайна, че Пловдив е бил процъфтяващ град по времето на Римската империя и като цяло се смята за един от най-старите градове в Европа. За да се потопите в римско време, можете да слезете долу на стадиона, да поседнете на античните пейки за зрители или да изпиете едно кафе с гледка към стадиона.

Джумая джамия

И на няколко крачки от него няма как да пропуснете Джумая джамия, която датира някъде от 14 или 15 век, но и за това се спори. Освен архитектурна забележителност, тя си е и напълно действаща джамия и можете да влезете да я разгледате, стига да се съобразявате с правилата. Ако сте жена, покрийте прилежно тялото си с наличните на входа роби и при всички случаи си събуйте обувките на влизане. Иначе, отвътре джамията е много внушителна и красива.

Джумая Джамия в Пловдив отвътре
Джумая Джамия в Пловдив отвътре
Указателни табели до Джумая Джамия в Пловдив
Указателни табели до Джумая Джамия в Пловдив

Капана – уютният творчески квартал с хубавите кафенца

Въпреки че Главната не е свършила, щом стигнете до джамията, сигурно ще се изкушите да кривнете по уютните павирани улички на квартал Капана, който започва точно там. Капана сигурно е най-популярният район на Пловдив в последните години. Преди години наистина бе доста неприветливо място, но след ремонта, в момента е прекрасен и става все по-хубав. Много се радваме на кафенцата и ресторантчетата на всяка крачка, а и множеството работилнички и магазинчета за ръчно изработени неща също създават уют. А графитите, които са се появили на много стени, правят Капана изключително шарено и весело място.

Очарователният квартал Капана в Пловдив
Очарователният квартал Капана в Пловдив

Откак Капана е толкова хубав, там целогодишно се провеждат различни фестивали. Е, много хора го наричат „хипстърски“ квартал, но всеки го харесва. И неслучайно – когато се вмъкнеш вътре, те хваща в капана си и не ти се излиза.

Графитите, които правят Капана много свеж и весел
Графитите, които правят Капана много свеж и весел
История на Капана

Всеки знае какво е капан, но името не идва от „приспособление за лов на животни“. В Османската империя „капан“ често са наричали места за търговия. Думата „kapan“ се е ползвала за везна за големи товари, a с името „Капан“ са били кръщавани места, където има такава везна и тя обикновено е била в търговската част на града. Сегашния пловдивски квартал се е образувал между две пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни и наречени „Ун капан“ (un –тур. брашно) и „Буюк капан“ (Büyük – голям).Така и целия квартал получил името Капана.

Та още през XV век Капана е бил занаятчийския квартал, образувал се около Куршумхан (на мястото на хана през 1930г. са построени Халите). Куршумхан е бил най-големият хан в града и името му е идвало от оловните плочи, които покривали хана (олово – тур. kurşun). А улиците носели и носят имената на занаятите, развили се на тях: Златарска (сега на нея има популярни ресторанти и кафенета), Железарска, Кожухарска…

Старият град

Третото задължително място за разходка в Пловдив, но не трето по важност, е Стария град. Всъщност, ако сте отседнали в някой от многото хостели или къщи за гости там, сигурно разходката ще започне именно оттук. И веднага ще усетите атмосферата на Възраждането. Старите къщи и калдъръмените улички са просто омагьосващи, а зад тях се крие толкова много история. Ако искате да изследвате всички вълнуващи кътчета на Стария град, е добре да се ориентирате предварително.

Вечер в Стария град в Пловдив
Вечер в Стария град в Пловдив

Най-важните места в Стария град

Съветът ни е, не се разхождайте само по главните улици. Разбира се, че те са много красиви и по тях се намират най-популярните забележителности, но има и още толкова много места. Искате или не искате, със сигурност ще минете през Хисар Капия – една от трите порти на акропола на древен Пловдив.

Хисар Капия, най-известната забележителност в Стария град в Пловдив
Хисар Капия, най-известната забележителност в Стария град в Пловдив

И след като минете през портата, малко по-нагоре ще се озовете пред църквата „Св. Константин и Елена“. Ако сте тук през уикенда, има голяма вероятност да налетите на една или повече сватби. А на отсрещния ъгъл е красивата сграда на Етнографския музей. Със сигурност няма да пропуснете и уличните музиканти, които винаги си стоят на ъгъла и допринасят за чудната атмосфера.

Входът на църквата "Св. Константин и Елена" в Пловдив
Входът на църквата „Св. Константин и Елена“ в Пловдив
Дворът на църквата и камбанарията
Дворът на църквата и камбанарията

В долния край на Хисар Капия, някъде скрита между сградите и малко невидима, остава Южната кръгла кула, датираща от ранновизантийския период. Някога тя, заедно с прилежащите крепостни стени и капията, формирали част от защитата на стария Пловдив. Укрепленията датират от 5-6 век, но били многократно доизграждани и реконструирани и през Средновековието.

Античния театър в Пловдив

Античният театър е другата много известна забележителност, която няма как да изпуснете. На Мимето ѝ бе много любопитно, че той е разкрит едва през 70-те години на 20 век. Защо ли си е мислела, че винаги се е знаело за него и си е бил част от пейзажа на Пловдив? Та днес сигурно си знаете, че Античния театър не е само исторически обект, но и сцена на много концерти и фестивали. А през останалото време можете да го разгледате и като туристи.

Античният театър в Пловдив. Благодаря много на нашия приятел Стефан от TimeLapse Bulgaria за тази невероятна снимка https://www.facebook.com/TimeLapseBulgaria/
Античният театър в Пловдив. Благодаря много на нашия приятел Стефан от TimeLapse Bulgaria за тази невероятна снимка

Най-хубавата гледка в Пловдив

Ако Стария град вече ви е омагьосал и нямате търпение да се потопите още по-дълбоко в тайните му, малко по-късно ще ви разкажем как. Ако пък просто обичате да се разхождате, не пропускайте да се качите до най-високата точка – Небет Тепе, откъдето се разкрива и най-хубавата гледка към Пловдив.

Гледката от Небет тепе към Пловдив
Гледката от Небет тепе към Пловдив

Небет тепе е не само точка от Стария град на Пловдив, но и една от най-старите части на града изобщо. Там са разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което датира от IV-III хил. пр. н.е. И днес можете да видите останките от праисторически сгради на хълма.

Останки от антични сгради на Небет тепе
Останки от антични сгради на Небет тепе

Малко встрани – Пеещите фонтани

Едно от най-очарователните места в Пловдив, както за гости, така и за местни, е езерото с пеещите фонтани. Ако не го търсите целенасочено, може и да го пропуснете, защото не е по протежението на основните улици за разходка. Но всъщност е съвсем в центъра, трябва само да прекосите централния парк (Цар Симеонава градина) и в другия ѝ край ще се озовете до красивото езеро, което е атракция и през деня, и през нощта. В летните дни децата обичат да се къпят на фонтаните в единия му край. А истинското представление е всеки четвъртък, петък и събота от 21 ч., когато започва програмата с музика и светлини в езерото.

Езерото с пеещите фонтани в Пловдив
Езерото с пеещите фонтани

Пловдив в детайли: какво да правим в Пловдив, освен да се разхождаме?

След първоначалната опознавателна разходка, всеки се чуди как да продължи изследването на града. И това винаги зависи от вашия стил на пътуване – дали обичате да разглеждате забележителности и да влизате в музеи, или пък да търсите най-интересните кафенета и ресторанти. Или пък нещо трето. Ако сте харесали Стария град, си заслужава да влезете в някои невероятни стари къщи – музеи, дори да не сте големи любители на музеите. И ние си признаваме, че не сме музеен тип туристи и доскоро не бяхме влизали в тях, но приятели от местната туристическа агенция Enjoy Plovdiv ни заведоха там и се уверихме, че си струва.

Ако все пак не сте фенове на музеите и предпочитате да си направите кулинарна обиколка, по-надолу в статията имаме нещо е по този въпрос. А и да не забравяме, че районът около Пловдив е един от най-известните винени региони в България. Така че ако си мислите за винен тур, имаме и нещо по тази тема.

Музеи и къщи в Стария Пловдив

Когато се разхождате между красивите цветни къщи в Стария Пловдив, не се ли чудите кой е живял в тях и как са изглеждали в разцвета си преди 200 години? Много от тях са били дом на богати местни фамилии, други пък са били обществени сгради. Днес повечето от тях са превърнати в галерии, кафенета, ресторанти, къщи за гости, работилници и какво ли още не. Но някои все пак са запазени или реставрирани в първоначалния си вид, за да ни покажат как е изглеждал животът в Пловдив през 18 и 19 век.

Хиндлияновата къща (Къща Хиндлиян)

Тя ни е любимата измежду всички подобни, които видяхме в Пловдив. Огромната къща някога е била дом на богатия арменски търговец Степан Хиндлиян. Къща Хиндлиян е една от най-добре запазените къщи в Стария Пловдив, включително почти цялото обзавеждане, което датира от 19 век.

Невероятната къща на Степан Хиндлиян в Стария Пловдив
Невероятната къща на Степан Хиндлиян в Стария Пловдив

Още с влизането в къщата, ще бъдете поразени. Богатите декорации по стените и луксозните мебели разказват историята на важен човек и неговото семейство. По стените ще видите рисунки на известни места в Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина, Александрия и Константинопол. Разказват, че Хиндлиян изрисувал върху стените в дома си всички места по света, от които е бил впечатлен по време на пътуванията си.

Стаята на родилката. За да се опази хигиената на раждащата жена, на никого не било позволено да влиза при нея. Само ѝ подавали храна през прозореца
Стаята на родилката. За да се опази хигиената на раждащата жена, на никого не било позволено да влиза при нея. Само ѝ подавали храна през прозореца
Стая за кафе в къща Хиндлиян
Стая за кафе в къща Хиндлиян

Голяма забележителност в Хиндлияновата къща е банята, която била изключително луксозна за времето си. Освен, че в нея имало тръби за топла и студена вода, пред банята имало и помещение за почивка – идентично на сегашните стаи за релакс в СПА центровете. Когато влезете в банята, ще се уверите, че тя може да конкурира всеки съвременен СПА център.

Банята в Хиндлияновата къща
Банята в Хиндлияновата къща

Хиндлияновата къща е наистина огромна и всяка стая има своя история. На такива места винаги е най-добре да ходите с екскурзовод, който да ви разкаже повече, а не само да гледате. По принцип в в Хиндлияновата къща можете да поискате беседа, която се доплаща, но на практика не е много сигурно дали тя ще се осъществи. По време на нашето посещение се оказа, че наличните екскурзоводи не са много и бяха заети, та винаги помага да си имаш личен екскурзовод, както бяхме ние.

Балабановата къща

Тя е друга важна забележителност в Стария Пловдив, която разказва за живота на богатите хора през 19 век. Къщата първоначално била собственост на търговеца и застраховател Хаджи Панайот Лампша, а след това сменила още няколко собственици. Последният бил търговеца на дърво Лука Балабанов, от когото е останало и името на къщата. Красивата голяма къща била разрушена през 1935 година, но възстановена през 70-те години в сегашния си вид. Автентичното обзавеждане не е запазено, но сегашното датира отново от края на 19 век и пресъздава живота по онова време.

Балабановата къща в Стария Пловдив
Балабановата къща в Стария Пловдив

Днес къщата е не само музей, но и център за изкуство и култура. В нея редовно се провеждат различни събития, включително камерни концерти.

Интериорът на Балабановата къща
Интериорът на Балабановата къща
Зала за хранене в Балабановата къща
Зала за хранене в Балабановата къща

Балабановата къща и Хиндлияновата къща споделят общ двор и лесно можете да отидете от едната в другата. А ако сте там в горещ летен ден, не пропускайте да утолите жаждата на чешмичката пред входа на Балабановата къща. Въпреки общия двор, в двата обекта се влиза с отделна такса вход, а разрешението за снимане се заплаща допълнително.

Етнографски музей

Сградата му е една от най-големите забележителности в Пловдив и ако не сте я виждали лично, то със сигурност сте виждали много нейни снимки. Тя се намира в непосредствена близост до Хисар Капия и на отсрещния ъгъл на църквата „Св. Константин и Елена“. Освен да влезете в сградата, не пропускайте да седнете и на някоя от пейките в двора и да ѝ се насладите отвън.

Самият музей е по-традиционен и ако го посетите след Хиндлияновата и Балабановата къща, може дори да ви изглежда леко скучен. Но и той е важен обект и разказва историята на живота в района в продължение на хилядолетия.

Красивата сграда на Етнографския музей в Пловдив
Красивата сграда на Етнографския музей в Пловдив

Работилнички и ателиета в Стария Пловдив

Стария град на Пловдив предлага перфектната атмосфера за развиване на всякакви занаяти. Из целия град ще намерите работилнички, ателиета и магазинчета за ръчно изработени неща. А при повече късмет, може да станете свидетели и да демонстрация на някой позабравен занаят.

Улицата на занаятите

Улица Стръмна е една много мъничка и уютна уличка в сърцето на Стария град, но много малко хора я откриват, дори да я търсят нарочно. Името ѝ е съвсем заслужено, тъй като почти цялата дължина на улицата е съставена от стълби. Къщите по ул. Стръмна са били реставрирани през последните години с цел тя да се превърне в Улица на занаятите, където местните майстори да показват позабравени занаяти и традиции. Признаваме, че и ние не бихме я открили сами, ако приятелите от Enjoy Plovdiv не ни бяха завели там.

По ул. Стръмна - Улицата на занаятите
По ул. Стръмна – Улицата на занаятите

Как се шият народни носии

На ул. Стръмна можете да откриете единствения останал майстор терзия в България, който шие автентични носии по изцяло традиционна технология. Това е Иван Тонев, знаменосецът на сдружение „Хайдути“, което цели да опази българските традиции и история. Той шие изцяло на ръка и използва тъкани, също изработени по традиционна технология. В къщата на ул. Стръмна 1А можете да видите и филм за традиционните български носии, както и трейлъра на исторически филм, който от сдружението подготвят. А ако обичате сувенирите, можете да си купите тениска със снимка на хайдути или ръчно изработена вълнена чанта.

Ателието, където се изработват традиционни носии
Ателието, където се изработват традиционни носии

В съседната къща работи ковач, а малко по-нагоре по улицата е едно от най-атрактивните места – пекарната. Там можете да видите как се прави ръчен хляб и да опитате изпечени на място вкусотии като кексчета и разни други тестени неща. Чудесна е и домашната им бъзонада.

Освежаваща бъзонада
Освежаваща бъзонада

Красоти с плъсти

В същата къща е и цветното магазинче, от което можете да си купите всякакви текстилни красоти – килимчета, шалове, шапки и разни украшения. Част от тях са изработени по традиционния метод с плъсти – вълната се смесва само със сапун и гореща вода и след продължителна ръчна обработка, се получава изключително здрава и водонепропусклива материя.

Ръчно изработени кукли, чанти и други красоти
Ръчно изработени кукли, чанти и други красоти

На ул. Стръмна има и други занаятчийници, но си имайте едно наум, че може и да не работят всички, когато минавате оттам. Някои си вземат почивка през уикендите или пък през лятото, а други отварят за посетители само по определени случаи. Винаги е най-добре, ако има кой да ви води :)

Къщата на дестилацията

Това за много българи не е нещо невиждано, но пак е интересно. В Къщата на дестилацията можете да видите традиционно оборудване за производство на ракия и друг алкохол, както и да пробвате от продукцията, която собствениците на къщата произвеждат. А това включва ракия и няколко вида ликьори, всички много приятни.

Къщата на дестилацията
Традиционно оборудване за производство на спиртни напитки в Къщата на дестилацията

На винено пътешествие около Пловдив

Пловдив е особено известен винен регион и супер идея, ако ви се прави винена разходка. В самия град има няколко винени бара, ако не ви се ходи много далече. Ако пък искате по-специална винена разходка, имате много варианти да посетите винарска изба.

Около Пловдив има винарни от всякакъв тип – съвсем малки „гаражни“, по-големи индустриални, както и от нашите любими – бутиковите винарни, които залагат над качествената продукция в ограничени количества и серии. И които са много отворени към посетители.

Ние много обичаме да обикаляме избите с нашите приятели Васил и Зина, които са се специализирали във винените турове и имат чудни идеи за разходки. Точно с тях сме ходили да пробваме чудни български вина във Вила Юстина, винарна Загрей и енотека Бендида в Пловдив. Но за това пътуване можете да прочетете повече в тази статия, да не се отплесваме сега.

Къде да хапнем в Пловдив (или пък да пийнем?)

За нас това е първият въпрос при всяко пътуване, независимо къде отиваме. Определено държим да изследваме местата с традиционна кухня, но и най-обичаните места от местните. В град като Пловдив, където е пълно с туристи (и съответно заведения), може да е предизвикателство да откриете най-хубавите места. Но с помощта на местните, май намерихме много от тях.

Ресторанти в Пловдив

В центъра

Smokini (Смокини) е само на няколко крачки от главната улица и е едно от най-препоръчваните места, както от туристите, така и от местните. Страхотна храна, добро обслужване и много уютна атмосфера – всичко, което ви е нужно за един приятен обяд или вечеря в центъра на Пловдив.

Вечеря в Смокини - пъстървичка
Вечеря в Смокини – пъстървичка
Вкусна нуга за десерт в ресторант Смокини
Вкусна нуга за десерт в ресторант Смокини

Друго място, което всеки ни препоръчва, а и лично сме пробвали, е Хемингуей. Този ресторант е на няколко крачки от главната улица, в района на централния площад и пощата. За последно сме хапвали там преди 2 години, но и до днес местните продължават да го препопъчват, така че явно качеството още е същото. Бонус е, че се намира на тиха пешеходна уличка и спокойно можете да пуснете децата да търчат, докато вечеряте.

И още едно чудесно и малко екзотично място е ливанският ресторант Mayriges, който е точно зад джамията. Там си спретнахме богат обяд с хумус, фалафели, шиш таук и още ориенталски деликатеси.

Вкусни фалафели в ливанския ресторант Mayriges в центъра на Пловдив
Вкусни фалафели в ливанския ресторант Mayriges в центъра на Пловдив

Капана

Там най-модерното място все още е Паваж. Много е атрактивен за чуждите туристи заради леко индустриалния си интериор с намек за социалистическата ера. Е, храната също е на ниво и много от ястията ни напомнят домашните вкусотии на баба. Единственият му недостатък е, че наистина е много популярен и ако държите да обядвате или вечеряте там, е почти задължително да имате резервация.

Вечеря в Паваж - вкусни домашни кюфтенца
Вечеря в Паваж – вкусни домашни кюфтенца

Стария град

Много атрактивен ресторант в Стария град на Пловдив е Пълдин. Той е построен върху останките на някогашен дервишки манастир, от който и до днес са запазени някои части. Една от тях е залата за ритуални танци, където дервишите се въртели в транс с часове. По стените и тавана на сградата можете да видите запазени красиви декорации от османския период. Там не хапнахме, но от местни хора знаем, че и храната е на ниво. Пълдин е и много популярно място за сватби и разни други празненства.

Залата за дервишки танци в ресторант Пълдин
Залата за дервишки танци в ресторант Пълдин
Ресторантът е построен върху останките на антични сгради
Ресторантът е построен върху останките на антични сгради
Дълго време се чудихме дали Пловдив си има традиционно ястие и кое е то. Не сме сигурни, че сме го открили все още. Забелязахме, че ориенталските специалитети са доста популярни. А авторът на Енциклопедия на Пловдив – Божидар Тотев, ни сподели за легендарния специалитет бумбар, който обаче още не сме пробвали. Вие пробвали ли сте бумбар?

Сладкарници и кафенета в Пловдив

Пловдив е доста топъл град и през лятото лимонадите са на голяма почит. Но ако освен освежаващи напитки, държите и на нещо сладичко, ето няколко предложения от нас.

Сладкарница Джумаята – няма как да я изпуснете, залепена точно на джамията. Тук ще намерите всякакви турски сладкиши като баклави, кадаиф, локум, ашуре и др., които са си на почит в Пловдив. Лимонадата също не е лоша.

Турска баклава в сладкарница Джумаята
Турска баклава в сладкарница Джумаята

Сладкарница Dolce Fellini – там има разнообразни вкусни торти и сладоледи, и разбира се, лимонади. Намира се точно срещу ресторант Хемингуей.

Торта Страчатела
Торта Страчатела

Едно местенце за сладолед

Мине се не мине време и ние сме все в Пловдив. В петък бяхме, само за да усетим горещия летен ден, да хапнем и пийнем по една бира и Анна да опита сладоледите в Пловдив. Знаете, много е важно да се опитват тия ми ти сладоледи. И така попаднахме на познатите ни сладоледи Савини, които могат да объркат едно дете с вкусове и по-скоро да си избира по цвят. Но пък аз обичам хубав и разнообразен сладолед и специално бях търсил къде да хапнем хубав такъв. Та по препоръка отидохме в Савини, защото ако не ви каже някой къде са (местоположение), трудно ще ги намерите.

Анна похапва сладолед
Анна похапва сладолед

Къде да отседнем в Пловдив

Най-горещо съветваме всички да не ходят в Пловдив само за ден, а да останат поне една вечер, ако може и повече. Вечерните разходки и залезите в Пловдив са преживяване, което винаги си заслужава. Прекрасно е да останеш поне за един уикенд в Пловдив или за 2-3 дни по някое друго време. Сигурно и цяла седмица да останете, няма да съжалявате. Но със сигурност поне една нощ в Пловдив е задължителна, за да усетите романтиката на града.

Не пропускайте възможността да гледате залеза от Небет Тепе
Не пропускайте възможността да гледате залеза от Небет Тепе

Ако не знаете къде да отседнете в Пловдив, вариантите са много. По центъра, Стария град и Главната има много хостели и къщи за гости, а и традиционни хотели. Но ако сте с кола, паркирането в тези райони е много трудно и задължително платено, та преценете си.

Ако сте с кола и предпочитате да се настаните на по-спокойно място със сигурен паркинг и други удобства, също има варианти. Ние последно бяхме в хотел Империал, който е може би на 3 км от центъра. Но е прекрасен 4-звезден хотел с просторни и удобни стаи, невероятна закуска и СПА център.

Хотел Империал в Пловдив
Почивка в хотел Империал. На снимката май не си личи колко е огромна стаята ни, но наистина е такава

Ако все пак времето ви в Пловдив е силно ограничено и имате не повече от 24 часа в града, вижте тази статия, в която сме описали едно такова бързо пътуване с най-интересните места в града.

Старият град в Пловдив

24 часа в Пловдив – най-хубавите места в града

юли 26th, 2016 Андрей Андреев Пловдив е един от градовете, където ходим рядко, незнайно защо. Чудесен е като град, дава огромни възможности за туризъм, но някак все остава встрани от пътешествията ни. Този път обаче решихме да поправим това и да посветим уикенда си (или по-точно полу-уикенда) на него. В този кратък трип в Пловдив ни се събраха едва около…

Как да стигнем до Пловдив

Хм, тази секция обикновено я пишем основно за чуждите туристи, но пък може би на всеки ще са полезни няколко съвета.

С кола

С кола е лесно от почти всяка точка на България – все пак Пловдив е ключов град, втори по големина. Затова и няма да изпадаме в дълбоки подробности. Но ако отивате с кола, помислете предварително къде ще я паркирате, особено ако планирате да нощувате в центъра. Намерете си хотел с паркинг или вижте къде има платен частен паркинг наблизо.

С автобус

С автобус никога не сме пътували и не обичаме, но със сигурност има редовни автобуси от много градове в България. Но единственият съвет тук, който можем да ви дадем, е да си проверите на местната автогара. И също, ако се каните да вземете автобуса, проверете колко време пътува. Да не се окаже, че е колкото влака, а влакът е доста по-евтин и в много отношения по-удобен.

С влак

Любимият транспорт на Андрей. Истината е, че ако искате да се настаните в центъра на Пловдив и да ви е близко и лесно до всички забележителности, влакът е супер идея. ЖП гарата е близо до центъра, а някои влакове са доста удобни и на много атрактивни цени. Последния път ходихме в Пловдив точно с влака.

От София до Пловдив с влак се пътува 2ч 30 мин и е сравнително удобно. Вярно е, че в повечето влакове няма климатик и лятото ако са пълни, може да е доста задушно. Но пък в първа класа обикновено хората са далеч по-малко и е много по-комфортно, а разликата в цената е нищожна. Във влака на връщане към София имаше и вагон-ресторант, в който можете да поседнете на комфортни масички и да пийнете бира или нещо друго на народни цени. Все пак признаваме, че по някои маршрути пътуването с влак е наистина много по-дълго, отколкото с друг транспорт, затова е важно и да си прецените времето. Но от София до Пловдив с влак е чудесна идея.

ЖП гарата в Пловдив е наскоро реновирана
ЖП гарата в Пловдив е наскоро реновирана
Андрей се радва на влака за Пловдив
Андрей се радва на влака за Пловдив

Пловдив си има и летище, на което кацат някои от нискотарифните авиокомпании.

Кога да отидем в Пловдив?

Нашият отговор е – във всеки удобен за вас момент, дори да имате само един свободен ден, освен ако не сте в Силистра. Ако живеете сравнително близо (например в София като нас), или ви е на път, винаги е добра идея да отскочите или да поспрете за почивка и хапване. Ние сме го правили многократно, ако имаме няколко свободни часа на път от Стара Загора за София или обратно.

Чуждите туристи винаги се вълнуват в какъв сезон да отидат, точно в кой период, тъй като не могат като повечето българи да си позволят да ходят често. Та ако наистина сте отдалече, например от Силистра, да си знаете, че в Пловдив климатът е доста по-различен. Юли и Август не препоръчваме, особено ако искате да обикаляте и да се разхождате повече навън. Пролетта и есента е по-приятно, а и тогава има постоянно някакви събития, та сигурно ще ви е интересно. И зимата в Пловдив е чудесна, сняг рядко има (това го пишем специално за хората от Силистра и други райони в Северна България). Та ходете когато можете, в Пловдив винаги е хубаво.

6 септември, освен деня на Съединението на България, е и Деня на Пловдив. Именно там са най-големите празненства по случая. 

Booking.com
Enjoy Plovdiv

Когато ни се обадиха от Enjoy Plovdiv да се разходим из града с тях, много се зарадвахме. Едно е, че познавахме част от екипа, и второ, че в Пловдив има още много какво да се опише и наснима. Надявам се скоро пак да направим нещо в партньорство с всеобщи усилия.

Instagram Andrey Andreev Photography

 В нашия профил в Instagram. споделяме още повече снимки и емоции от пътуванията и другите ни случки, затова, ако ви е интересно, следвайте ни и там. 

Веднъж месечно изпращаме на нашите приятели и последователи email с най-интересните статии, събития и новини около нас. Абонирайте се, за да го получавате и вие!

View previous campaigns.

Още няколко полезни съвета

Винаги е добра идея да се разхождаш из Пловдив с някой местен. При последната ни разходка имахме голям късмет да обикаляме в компанията на Руслан и Надя от туристическата агенция Enjoy Plovdiv, които не просто се занимават професионално с туризъм, но и ни дадоха много полезни съвети и идеи чисто като жители на Пловдив. Та да си имаш екскурзовод из Пловдив наистина е много полезно, защото в града има толкова много забележителности и прекрасни места, че ако не сте направили много подробно предварително проучване и имате ограничено време, със сигурност ще изпуснете много от тях.

Разбира се, на всеки бихме препоръчали да си наеме екскурзовод из Пловдив, ако иска да види всички важни и хубави места и си няма местен приятел, който да му ги покаже. За чуждите туристи е особено полезно, българите рядко го правят, но пък ако решите, ние имаме код за отстъпка за услугите на Enjoy Plovdiv и можете да го ползвате – AndreyAndreev. Дава 5 % отстъпка от всички услуги, включително всякакви екскурзии из други места в страната и чужбина, а ако пък ви трябва нещо специфично, което го няма на сайта, вероятно пак ще могат да ви помогнат.

Copyrighted Image