Home ПътешествияБългария Каньонът на река Ерма

Каньонът на река Ерма

5 minutes read

Река Ерма лъкатуши през планината, преминавайки границата между България и Сърбия.На паркинга край реката ни посрещна боботенето на генератор. Но пък от своеобразното „заведение“, чийто генератор разваляше идилията на крайречната полянка, изпълнена с коли и хора, може да си вземем бира, изстудена в поточето, и кебапче и кюфтета с лютеница и лютиви чушки. Цялата полянка е облагородена с нови беседки, маси и огнища за барбекю. Но измъкнали се от цялата тази суматоха, се вмъкваме вече към по-щастливата среща между човека и природата.

[mapsmarker marker=“122″]Booking.com

 От едната страна на скалите

Пътечката ни отвежда до едно дървено мостче, крепящо се сякаш по чудо, а както си спомням, и от много години над река Ерма. А реката днес е по-пълноводна от предишните ми посещения. Минаваме по моста и поздравяваме случайно срещнатите хора.

Тунелът

Пресекли реката, се покатерихме на отсрещния бряг, за да видим друга среща между човек и природа – триста метров (или 150m спрямо някои източници, следващия път ще си нося рулетка) тунел през варовиковите скали. Този тунел е прокопан в началото на XX век (след 1915г.) заради изграждането на 600mm ЖП линия (теснолинейка) – Трънската теснолинейка. Голяма част от изграденото трасе остава в Сърбия след Ньойския договор. Сега тук сме много близо до съвременната сръбска граница.

IMGP7874

IMGP7877

От другата страна на скалите

Ако върIMGP7882 - Copyвите по стъпките ни, внимавайте, веднага след тунела, да не изпуснете отбивката за другите красиви мостчета от трънската екопътека, на мен са ми любими. Тук поспряхме да се полюбуваме на буйната река и красивата намеса на човека сред тези скали.

IMGP7884 - Copy

С приятели по моста…

Ждрелото на река Ерма

Ждрелото на река Ерма

И два кадъра от 2009 година.

Октомври 2014г.

Мост над река Ерма

IMGP9232

Любимата ми есенна гора, дано и на вас да ви харесва.

IMGP9282

Скалната църква „Света Петка“

Не пропускайте и скалната църква в град Трън. Тук местните хора ще ви разкажат преданието, че самата Света Петка се е била скрила тук, преследваната от неверници през X век. Но нека оставим сами да чуете разказа им на място.

IMGP7849

IMGP7851


Booking.com

Може да ви хареса също

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 comments

giuseppe 2014/08/11 - 9:25 PM

прав си, аз идвам всяка година за повече „от месец в България и със сигурност оценявам гостоприемството“ и добър дух (дори rakia-) на народа.
едно нещо, което е известно в много един вид анархия, като недоволство срещу институциите (със сигурност е нещо, което на комунизма), ние се надяваме, че новите поколения са „по-податливи на екологията.Съжалявам за грешките, но въпреки очакването за 10 години, че аз съм в България, както и на българската жена, аз трябва да използвате Google Translator

Reply
giuseppe 2014/08/11 - 7:02 AM

Следя вашите красиви снимки, аз съм често в България, но много често разочаровани останалите, че е трудно да се намери място, без боклук разпръснати, за съжаление се случи да видя хора, които имат една кошница десетфута на земята, обаче, хвърли празната бутилка, прости ми българите, които се държат учтиво, но моето впечатление е, че българите са разрушени тяхната земя

Reply
Андрей Андреев 2014/08/11 - 7:20 AM

Няма никакво оправдание за изхвърлянето на боклуци на неправилните места. И наистина има много места, където присъствието на невъзпитани хора е забележимо. Но има и много хубави места в България с хубави хора. Надявамвсе все повече да попадаш на тях.

Reply

Copyrighted Image