Събитието, което не можем да пропуснем – Августиада 2017, Стара Загора

Може би сте забелязали, че рядко се появяваме на масови събития и силно избягваме да пътуваме по време на национални празници и поредици от почивни дни. Дори ако имаше как, щяхме да пътуваме само през седмицата, но някой трябва и да работи. Но пък се случва и нещо да ни впечатли толкова много, че да се втурнем, без да му мислим изобщо.

Така стана съвсем наскоро, когато попаднахме случайно на събитие във Фейсбук за предстоящата Августиада 2017 – фестивал на виното и културното наследство в град Стара Загора. Августиада 2017 ще се проведе от 13 до 15 октомври в Стара Загора и нямаше никакъв начин да го пропуснем. Затова бързо организирахме плана и сега с нетърпение очакваме да отидем. Много сме ентусиазирани и от факта, че ще сме не само посетители, но и партньори на Августиада.

Августиада ще се проведе 13-15 октомври 2017 г. Стара Загора

Какво е Августиада 2017?

Фестивалът Августиада се провежда вече за шеста година и събира на едно място винопроизводители от цялата страна, както и чуждестранни такива. Очакваме да видим и щандове с вкусна храна, а не само с вино, и изобщо една много добра идея за прекарване на следобеда. Едно от най-привлекателните неща е, че Августиада ще се проведе в Регионалния исторически музей Стара Загора – също много приятно място. Фестивалът е чудесен повод да посетите музея, ако още не сте ходили там.

Най-интересното на Августиада 2017

  • За нас, а и за повечето посетители, безспорно най-интересното ще е изложението на най-различни вина от България, Гърция и.. всъщност не знаем още откъде. И ние очакваме с нетърпение да научим кои са изложителите, ще споделим като знаем. (Списък с всички изложители)
  • Майсторски клас, посветен на гръцките вина. Също много любопитно за нас събитие, ще се радваме да присъстваме и научим повече за вината от южната ни съседка. Все ходим по българските винарни, не защото гръцките са лоши, а чисто и просто защото ни е по-лесно. А защо да си купиш вино от магазина, като може да отидеш директно във винарната и да си прекараш няколко часа в раздумка със собствениците. Между другото, това също провокира у нас огромен ентусиазъм да сме на изложението. Ще е чудесно да се запознаем с толкова много хора на виното на едно място.
  • Конкурс „Царица на Августиада“. Безспорно в Стара Загора има много красиви момичета, като от тях една ще бъде избрана за посланик на Августиада. Конкурсът тече в момента, а победителката ще бъде обявена на 13 октомври.
Царица на Августиада 2017

Царица на Августиада 2017

  • Гала вечеря с представление в Операта. Ако не сте ходили в старозагорската опера – отидете. По нищо не отстъпва на софийската, програмата е богата и редовно се обновява и разнообразява и ние много обичаме да ходим на опера именно в Стара Загора. Та ще се радваме да се присъединим и сега.
Старозагорската опера

Старозагорската опера

Разни организационни въпроси

Августиада 2017 (програма) започва още на 13 октомври, петък, с конференция, а в 19 ч същия ден ще бъде избрана победителката в конкурса. На изложението за вино ще можете да отидете от 12 до 18 ч в събота и до 16,30 в неделя. Входът е 5 лв на човек за един ден и 8 лв за двата дни. Цената на майсторския клас с гръцките вина е 30 лв на човек, а на гала вечерята, 60 лв на човек. Билети за изложението можете да си купите на място, но за другите събития по-добре си запазете места предварително. Може да научите как на сайта на Августиада.

Какво ще правим ние на Августиада 2017 и къде да ни откриете

Какво ще правим – разбира се ще опитаме максимално от всичко изложено, като силно се надяваме да не се напием и изложим много, но ще се постараем да не се. Сигурни сме, че няма да е лесно при толкова интересни неща на едно място. Както обикновено, ще снимаме много, ще си говорим с много хора и най-вероятно ще има такива, които не могат да издържат на чувството за хумор на Андрей, но какво да се прави. Ще присъстваме на всички събития, защото наистина ни е ужасно интересно. Ако сте решили да наминете и вие, не се колебайте да ни пишете, може и предварително, може и на място, ще се радваме да ви кажем Наздраве.

Една много важна причина да решим толкова категорично да ходим на Августиада 2017 бе и фактът, че се провежда именно в Стара Загора, откъдето е Андрей и често пътуваме натам. Много харесваме града и бихме ви поканили да го разгледате и без да има фестивал, но сега моментът е още по-добър. За съжаление, не можем да ви препоръчаме хотел в Стара Загора, но пък не се колебайте да ни пишете, ако имате някакви други въпроси за града – ще се радваме да помогнем.

Относно Августиада – ако можем да помогнем с нещо, също пишете на нас или направо на организаторите – техните контакти ги има в сайта на Августиада. Ще се радваме да се видим там!

Copyrighted Image