Home Винен туризъм Розе Евмолпия 2019 от Царев Брод – богатство и цветове

Розе Евмолпия 2019 от Царев Брод – богатство и цветове

3 minutes read

Евмолпия е сорт грозде?

Да, Евмолпия е сорт грозде, макар лесно да може да се обърка за благозвучно избран бранд. При това е сорт, селектиран в България и с истинска българска жилка. А розето него е цветно, ароматно, вкусно, изобщо много богато, носещо в себе си истински български и балкански темперамент.

Евмолпия Розе 2019 ог Царев Брод и лятото
Евмолпия Розе 2019 ог Царев Брод и лятото

Коя е Евмолпия?

Сортът Евмолпия е селектиран в България и е кръстоска между мавруд и мерло. Вероятно името трябва да подсказва за Пловдив (Евмолпия е старо име на града).  Но тук ще си говорим за една евмолпия, винифицирана край Шумен в избата на винарска изба Царев Брод до село Царев Брод.

Евмолпия е доста нов сорт, регистриран е официално през 1991 г. Наричат го още Тракийски мавруд. Зрее през септември, лозите дават висок добив и са устойчиви на студ. Според всички източници, на които попаднахме, от този сорт се получават висококачествени червени вина. Нашата първа среща с него бе с розето на изба Царев Брод, но определено търсенето на червените вина от Тракийски мавруд се превръща в наша следваща цел. Но и посещението на изба Царев Брод трябва да ни влезе в плана, защото е поредното много добро вино от тях.

Атрактивният цвят на Розе Евмолпия 2019 от Царев Брод
Атрактивният цвят на розето

Розе Евмолпия 2019 от винарска изба Царев Брод

Първото нещо, което прави впечатление, е забележителният интензивен коралов цвят. След това ни залива и интензивният и богат аромат – предимно на червени плодове като ягоди (с лека нотка на компот) и свежи малини. Плодовете се разгръщат още повече във вкуса, а нежните им кисели нюанси доставят чудесна свежест към целия този букет. И отпиваме глътка след глътка, докато розовата приказка си проправя път през цялата лятна вечер.

Прочетохме, че богатството на това вино не може да бъде отмито с филтрация. Затова и в бутилката на Царев Брод то е запазено в натуралния си вид, нефилтрирано и с етикетче „shake it“. За да се насладите на богатството на Евмолпия в целия ѝ блясък.

Мими и розе от Евмолпия
Мими и розето от тракийски мавруд
Вино:Розе Евмолпия 2019
Страна:България
Сорт:Евмолпия – Тракийски мавруд
Реколта:2019
Изба:Царев Брод
Местоположение:село Царев Брод, обл. Шумен
Цена:15-16 лв.
Барик:не

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image