Тавиано – градът на цветята. Една статия за хризантемите в Италия, Саленто

Рано сутринта се събрахме в центъра на Тавиано. Срещата бе организирана с кмета на градчето в любимия наш регион Саленто, южна Пулия, който се бе захванал да ни покаже тайните места на региона. Когато си в такива, не особено популярни места, всички са особено приветливи и отзивчиви и събираш историйки за много дни напред. Мимито и аз чакахме с нетърпение, че бяха ни обещали да ни заведат в една от големите оранжерии в Италия за цветя.

“Città dei Fiori” con decreto del Presidente della Repubblica

„Град на цветята“ с декрет от Президента, така е известна цветарската индустрия в Тавиано. Тя води началото си от 60-те и 70-те години на миналия век, когато множество имигранти от градчето се завърнали от Лигурската ривиера, известна още като Ривиерата на цветята. И пренесли експертизата си в отглеждането на цветя у дома.

Ако някога сте се интересували от градовете, където се отглеждат и разпространяват огромни количества цветя в Италия, на първо място е Сан Ремо (знаете го, вероятно, заради музикалния фестивал, намира се точно на Лигурско море), а другия цветарски град е Тавиано. Ако се разхождате по малките му улички, надали ще знаете това, трябва да ви заведат до цветарската борса или до някоя оранжерия. Така ние поехме към оранжерията…

Още неразцъфналите хризантеми в началото на оранжерията край Тавиано
Още неразцъфналите хризантеми в началото на оранжерията край Тавиано

Хризантеми от Саленто

Юри и Руди, синовете на Масимо Мани, собственика на оранжерията за хризантеми „Хризантеми от Саленто“, ни посрещнаха на входа ѝ. Признаваме си, че не знаехме на какви цветя ще попаднем, знаехме само, че там се отглежда „едно специално цвете“. И така влязохме в царството на хризантемите. Едно местенце, където растат хризантеми целогодишно.

В оранжерията се имитира вечна есен и вечно има тъкмо прокарали цветя, напъпили или приятно разцъфнали. Няма какво толкова да ви разкажа в процеса, всички знаем как растат хризантемите, но да се сблъскаш с толкова много хризантеми си е красив начин да започнеш деня.

Десетки видове и цветове хризантеми си отглеждат край Тавиано
Десетки видове и цветове хризантеми си отглеждат край Тавиано
Винаги е приятно да започнеш деня сред море от цветя - цъфнали хризантеми
Винаги е приятно да започнеш деня сред море от цветя

Руди и Юри ни разходиха сред редовете на Anastasia Sunny (жълта). Anastasia (бяла), Anastasia lime (зелена) хризантеми и Мими се понакаля сред тях. След като се наберат съвършените хризантеми, се слагат в хладилник, в който темепратурата е около 10°C и където изчакват да бъдат изпратени по цяла Италия и в чужбина за цветарските магазини.

Мими и хризантемите
Мими и хризантемите
Тук Мими е в хладилника с хризантеми
Тук Мими е в хладилника с хризантеми

Цветния пазар в Тавиано

С Руди и Юри бе истинско удоволствие да се запознаем, искаха да ни подарят огромни букети, но как да ги вземем с нас в самолета… А в Тавиано има огромна цветарска борса, където цветя на дребно не можеш да си купиш. Към 16ч се отправихме към нея (петък), а когато пристигнахме, на входа бе се извила колона от микробуси. Обясниха ни, че това са купувачите, те идват час по-рано, да чакат да отворят пазара. А в самия пазар почти нямаше хора, срещнахме отново Руди и Юри Мани и се зарадвахме на срещата.

Пазарът започва някъде в късния следобед и трае час-два, за толкова бързо всичко се изкупва и заминава по магазините в Италия. Шумно е, всички се пазарят и цените варират според търсенето, никога не знаеш колко ще ти струват цветята. Пожелахме успех на семейство Мани и се сбогувахме.

Нашата блогърска групичка с Руди и Юри Мани, а вдясно е "колежката" от Мароко Зинеб
Нашата блогърска групичка с Руди и Юри Мани, а вдясно е „колежката“ от Мароко Зинеб

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Copyrighted Image