Home Винен туризъм Гъмза срещу Гъмза: Gomotartzi и Bononia Estate

Гъмза срещу Гъмза: Gomotartzi и Bononia Estate

6 minutes read

Гъмзата е така естествена и типична за хората от Северна и Северозападна България, но ние доскоро все някак се озовавахме сред вина, идващи от места на юг от Балкана. И все не стигахме до момента, в който ще се запознаем с нея отблизо и ще ни спечели завинаги. Но ето го и него, отворили сме не една, а две бутилки гъмза, а ароматът на влажния въздух от близкия язовир леко напомня на вечерите край Дунава. Чудесен момент да се запознаем с Гъмза Gomotartzi и GAMZA Bononia Estate на винарска изба Бонония Естейт. Една прелюбопитна винарна, близо до град Видин. И двете сме охладили предварително и макар денят да е ноемврийски, е сравнително топъл и е прекрасно време за една гъмза. Или пък две.

Гъмзата много подхожда на "червенокосата" Мими
Гъмзата много подхожда на „червенокосата“ Мими

Малко за гъмзата

В Северозападна и Централна Северна България гъмзата е стар обитател, отглеждан на големи площи и проветриви хълмове. Сортът зрее късно – края на септември и началото на октомври. Вирее най-добре на проветриви хълмове със сравнително богати почви. Дава висок добив, но пък гроздовете са с тънка ципа и лесно се напукват и загтниват, ако завали в сезона на зреенето.

Свежият и полупрозрачен цвят на гъмзата на фона на есенната гора
Свежият и полупрозрачен цвят на гъмзата на фона на есенната гора

Вината от гъмза много подхождат на Северозапада, региона където гроздето расте най-добре – диво, красиво, игриво и леко, но оставящ запомнящи се картини и усещания. Гъмза може и трябва да пиете почти навсякъде в Северозапада и няма да ви разочарова. Дори съм сигурен, че на много хора им е любима. А ние се „хвърлихме“ в гъмзата почти неподготвени.

Дегустираме - Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт
Дегустираме – Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт

Гъмза Гомотарци и Гъмза Бонония Естейт

Гомотарци е едно село най-горе вляво на картата в България, село, от което като тръгнете на юг, ще влезете в Румъния (ако преплувате Дунав). Та в този непознат за нас регион е и Бонония Естейт, от които пък имаме страхотни впечатления от дегустации на техни вина. И така, както казахме предварително, Гъмзата е хубаво да се охлади до около 14°C, в студения есенен ден при нас се случи естествено просто като постоя навън.

Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт
Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт, със страхотен бистър цвят

Гъмза Гоматарци е с аромат на пресни горски плодове и малко билки, леко към средно тяло, пивка и с леки танини. Охладена е невероятно свежа, като плодов сок, който ни изпълва с мечти за весели септемврийски вечери край Дунава, когато есента още не е дошла, но пък летните жеги са си отишли.

Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт
Гъмза Гомотарци от Бонония Естейт
Вино:GOMOTARTZI Gamza
Страна:България
Сорт:100 % Гъмза
Реколта:2019
Изба: Бонония Естейт
Местоположение:
с. Кошава, Видин
Цена:10.90 лв
Барик:не
Температура на консумация: 14°C

Гъмза от серията Bononia Estate е като благородника, който влиза в стаята с блага усмивка, но забележимо от всички страни достойнство и финес. С интензивни аромати на горски плодове, които вече са по-мармаладени и особено сладко от ягоди. Отлежавала 4 месеца във френски барици и с потенциал за стареене. Едно от онези вина, които не е необходимо да са сложни, експлозивни и трудни за възприемане, за да разбереш, че са страхотни.

Bononia Estate GAMZA ни стана любима
Bononia Estate GAMZA ни стана любима
Гъмза Бонония Естейт GAMZA Bononia Estate
Гъмза Бонония Естейт – GAMZA Bononia Estate
Вино:Bononia Estate Gamza
Страна:България
Сорт:100 % Гъмза
Реколта:2018
Изба:Бонония Естейт
Местоположение:
с. Кошава, Видин
Цена:19 лв
Барик:4 месеца във френски барици
Температура на консумация: 14°C

Решихме да срещнем двете гъмзи на масата в компания с приятели, да си направим любопитна дискусия и просто да се порадваме на виното. Ние затвърдихме очакванията, че охладени ще ни допаднат повече. Но пък от другата страна на масата си държаха червеното вино да се пие топло, независимо колко е леко. А за виното няма правилно и грешно, нали знаете? Важното е да ви е приятно.

Макар и двете вина да са от един и същ сорт и от една и съща винарна, може да усетите различния им дух. Нашите приятели харесаха повече по-младото и свежо вино от 2019-та, повече им допадна по-свежия аромат на червени плодове, още пресни. А за нас топ фаворит беше Гъмза 2018г., на която ароматите на горски плодове бяха дори по-силни, но се усещаха по-конфитюрени, а танините по омекотени, виното бе по обемно и някак си повече пасваше на нашето настроение.

А ние почти съжалихме, че имахме само две бутилки от тези великолепни гъмзи и скоро ще трябва да поръчаме отново. Но освен тези две вина, ви споделяме и за още няколко страхотни вина на Бонония Естейт в статията ни за подбраните от нас вина през 2020г.

Може да ви хареса също

Copyrighted Image