Home Винен туризъмВино Gorchivka Мерло от Винпром Свищов – нежното вино със страшно име

Gorchivka Мерло от Винпром Свищов – нежното вино със страшно име

4 minutes read

Трябва да признаем, че бяхме доста скептични към това вино. Та кой си кръщава виното Горчивка? Естествено, предполагахме, че има някаква закачка в името, но решихме първо да дегустираме, пък после да я търсим.

Запалихме барбекюто в градината, сложихме кюфтетата и в златния час под залязващото слънце напълнихме чашите с почти непрогледното вино с дълбок рубиненочервен цвят.

Ани ни помага със снимките и подреждането на масата
Ани ни помага със снимките и подреждането на масата

Откъде идва Горчивката?

Неведнъж сме признавали, че опитът ни с вината от Северна България е доста скромен. Има две или три винарни, от чиято продукция сме опитвали повече неща, но дотам. Сблъсъкът ни с Винпром Свищов бе нулев, а да си признаем, май и в Свищов никога не сме ходили (или поне е било много набързо). Нищо от това не е нарочно, просто така ни се случва, че повечето ни пътувания все се случват на юг от Балкана. Но по време на изолацията тази пролет, след като открихме, че в стелажа ни за 45 бутилки няма нищо, което вече да не сме опитвали, бързо си поръчахме доставка от север. Помолихме от Винпром Свищов да ни изпратят каквото те преценят, защото така или иначе не им познаваме продукцията. И получихме прелюбопитни бутилки, една от които Горчивка Мерло.

Сега за Горчивката. Името ѝ идва от лозовия масив Горчивка – един от най-известните в България, засаден през 1978 с мерло и каберне совиньон. Голямо богатство е да опиташ вина от подобни исторически масиви, носещи духа на тероара си и отглеждани с любов и грижа толкова много години. Не е внушение, че вината от стари лозя са по-различни, по-дълбоки и наситени. А старите лози се познават и изглеждат очарователно. Един друг такъв масив е Коларовския масив в Южен Сакар, но сега да отдадем почит на Горчивката.

Чашите с Горчивка Мерло
Чашите с Горчивка Мерло

GORCHIVKA Merlot от Винпром Свищов – дегустационни бележки

Завъртаме чашата и ни връхлита експлозия от аромати. Аромат предимно на череши и други пресни червени летни плодове. Наситени, омагьосващи, съвсем леко пикантни. Усещането от първите глътки е една от най-големите изненади. Някак си, от толкова плодове в аромата, очакваме някакво по-буйно и диво вино. Но ни връхлита кадифена нежност и плътност, някаква романтика и мекота, на която никой не може да устои. Горчивката се оказва пълна противоположност на името си, а мекият ѝ финал ни преследва до края на вечерта.

С какво да комбинираме Горчивка Мерло?

Нашата вечеря тази вечер бе простичка, но пък почти традиционна българска – кюфтета на барбекю и пържени картофки със самардала. Комбинираха се отлично с виното, но съвсем не бихме ограничили Горчивката само до традиционни български ястия. С тази си невероятна нежност и аромати, чудесно би се вписала и в по-деликатни ястия от по-плътни риби като риба тон, ароматни жълти сирена и почти всякакви меса.

Горчивка Мерло (Gorchivka Merlot) от Винпром Свищов с традиционна българска вечеря
Горчивка Мерло (Gorchivka Merlot) от Винпром Свищов с традиционна българска вечеря

Какво не разбрахме за Горчивката?

От етикета не успяхме да познаем дали това вино е лежало в дъб, т.е. не пишеше. С толкова много и свежи аромати, е малко вероятно, особено като не е написано на етикета. Но пък бе толкова меко и богато, че ни обхванаха сериозни съмнения. Срам, не срам, попитахме във винарната. Горчивка Мерло 2017 е отлежавала 8 месеца във френски дъбови бъчви. Но това си бе от чисто любопитство – каквото и да ни бяха казали, нямаше да има никакво значение. Защото Горчивката е чудесна и задължително трябва да опитаме и нейния „брат“, Горчивка Каберне Совиньон.

Вино:Горчивка Мерло
Страна:България
Сорт:100 % Мерло
Реколта:2017
Изба: Винпром Свищов
Местоположение:
Свищов
Цена:9.90 лв. от сайта на винарната
Барик:8 месеца във френски дъбови бъчви
Температура на консумация: 16-18°C

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image