Home Ние и София Брънч в София за гурмани

Брънч в София за гурмани

13 minutes read

Това заглавие го оставям така, пълно с чуждици, даже бих добавил накрая „през  уикенда“ и нека всеки защитник на българския език да ми се обиди и да ми напише как е правилно да се изказваме. Но в тази статия ще си говорим точно за това – брънч в София , за гурмани през уикенда.

Гурман – от френски: gourmand (от gourmet – гурмѐ, „гастроном“). Определение: 1. Ценител на изискана храна и напитки. 2. Човек, който се наслаждава на вкусната храна и е взискателен към нейното качество и приготвяне. 3. (Разг.) Лакомник, чревоугодник.

Знаете, че имаме две деца, дълго време не разбирах брънч идеята, защото аз на обяд в 12ч. обядвам, закусвал съм в 6 или 7, може и в 5, когато са ме събудили. И така отричах тази вълна в софийското общество. Сега често ми се налага да съм в някой голям град, без децата, служебно пътувал в петък и в събота чакащ да се завърна и осъзнавам колко много съм подценявал „обекуската“. И тази събота просто исках да спя до късно и когато се събудя да отделя много време да си говоря с приятели, да пия кафе и да ям нещо много вкусно и така започна проучването ми за брънч места в София, но за гурмани.

Ресторант “Ahora”

гр. София, кв. Лозенец, бул. “Никола Вапцаров”, 25А

Брънч времето му е от 11:30 до 16:00 часа събота и неделя

Цените са над средните

„Усещане за пролет Eggs Benedict“ … това зачитам в менюто днес, събота и нататък имената са странни и красиви. Всеки уикенд е различно, но четеш менюто и ти е приятно, разнообразно, не скучно. В отделните ястия съставките са разнообразни, фенел, мента цветя, приготвена на място шунка. Шеф Севда Димитрова просто за мен е пример за авторска кухня в София и всеки път успява да ни зарадва вкусовите рецептори, които са станали изключително претенциозни. Ресторант “Ahora” е нашият безспорен фаворит за вкусна храна, а брънчът не остава по-назад. Изумяваме се и всеки път, когато видим шеф Севда Димитрова и на „закуската“ да е в ресторанта и се чудим как не се уморява да държи кухнята постоянно под контрол.

Ahora две години (2022г. и 2023г.) подред печели и приза в категория „Вино и напитки“ в Ресторант на годината на Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino, където имаме удоволствието през 2023г. и Мими и аз да сме част от журито. И поради тази причина всеки път се чудя дали да започна деня с кафе или креман от Елзас.

Важно е да си направите резервация предварително

VINO & TAPAS (ВИНО И ТАПАС)

Уикенд брънч, времето му е от 10:00 до 16:00 часа събота и неделя

София, бул. „Дондуков“ №38

Цените са средни за София

Когато говорим за „Вино и тапас“, обсъждаме честните и хубави продукти и храната, за хората, които стоят зад тях, и за техния перфектен вкус. Ева Маринова, която е сомелиер на заведението, и шеф Венци Илиев приятно ни изненадват с нещо ново и интересно. Продуктите, които използват, често идват от малки български ферми, което допринася за уникалността и автентичността на всяко ястие. В ястието винаги има някаква закачка, която ни провокира да се включим в разговор с тях. Последния път, когато бяхме на брънч, Венци поднесе домашно сладко от рози, което си правят те и ни зарадва изключително много.

Но да се върнем на темата, наскоро въведоха брънч меню, което се сервира всяка събота и неделя на втория (нов) етаж на „Вино и Тапас“, където се намира и чаровната им градина. Брънчът е просто възхитителен и с удоволствие обявяваме „Вино и Тапас“ за любимото брънч място на нашето семейство.

„Вино и Тапас“ в нашия каталог с ревюта на ресторанти „Пътеводител на добрия вкус“: Vino & Tapas (Вино и Тапас), София

Ресторант „Космос“

София, ул. Лавеле 19

Уикенд брънч времето му е от 11:00 до 16:00 часа събота и неделя

Цените са над средните

Тази събота имаше много деца на масите, хареса ми, че настроението е семейно. Мястото е космически добро и не само защото станаха ресторант на годината за 2023г. на списание Бакхус, една награда не би била важна ако не бе изпълнена със съдържание, а „Космос“ определено я заслужава. Супер вежливо и адекватно обслужване в началото, с приятелско настроение, което накрая мина по-скоро в необходимото професионално дистанциране, за да могат да обслужат всички, когато заведението след 12 ч. се напълни. Макар че може да си поръчате и от основното меню, уикенд брънч менюто е изключително приятно с внимание към продуктите, техниката на приготвяне и наистина не ни поднесоха скучна храна. Макар и класически по своя вид сандвичи и яйца Бенедикт, всичко бе много вкусно и интересно и ясно се усещаха продуктите. Разгледайте менюто им в сайта, за да се ориентирате, и задължително запазете маса.

Космос чабата сандвич:
домашна чабата, свинско и телешко кълцано месо, айвар, маринован лук, компресирана краставица
Космос чабата сандвич: домашна чабата, свинско и телешко кълцано месо, айвар, маринован лук, компресирана краставица

Искам да спомена за ресторант „Космос“ и JRE – Jeunes Restaurateurs – световна организация  на младите ресторантьори между 24 и 42г., на която шеф Владислав Пенов е член от януари 2023г., откакто България е част от JRE. Имал съм удоволствието да посетя ресторанти на готвачи от JRE в Италия и не само и преживяването е било изключително, затова се радвам, че вече и в България има млади готвачи, достойни за JRE. А аз пък съм решил да напиша повече за концепцията им и скоро ще отделя време.

Още една препратка ще направя, докато сте „в“ ресторант „Космос“. С шеф Антон Васев се познаваме отскоро, но много приятно ме изненадва и радва с проекта SO ferments, който се занимава с благородни плесени, ферментации и … този тип неща. Няколко пъти съм вечерял на прекрасни вечери с тези продукти, а вляво от входа в Космос може да видите щанд с всичките продукти и да си купите за вкъщи. Примерно, може да си вземете лещен сос, който е като соевия, ама соята е заместена с български лещени зърна.

И тук винения лист е уникално хубав, кафето е Dabov и е много добро, та имате да се чудите откъде да започнете.

„CAFE1920“ на Лъвов мост

София център, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 60, 1202 София

Намира се в сградата на хотел „Лион“.

Брънчът е целодневен и всеки ден между 8:30 ч. и 20.00 ч.

Цените са средни за брънч в София

Cafe1920 не е ново място за брънч, но ние за първи път го посетихме наскоро. Концепцията им е страхотна – предлагат брънч през цялата седмица. Така че, независимо кога решите да се насладите на приятен и обилен брънч, CAFE1920 е идеалният избор. Тук ще откриете някои класики, като странджанки (принцеси с кайма и кашкавал), които са истински хит. Кафето и капучиното също са отлични, персоналът е любезен и отзивчив, а през топлите месеци терасата предлага много места за сядане. Това е важно, тъй като заведението не приема резервации.

"CAFE1920" на Лъвов мост
Странджанки в Cafe 1920

CAFE1920 се намира в сграда от 1920 година, с приятен интериор, която е уютна и удобна. Разположено на два етажа, кафенето предлага прекрасна гледка към лъвовете на Лъвов мост и минаващите оттам трамваи. Определено е чудесно място за посещение!

Ресторант „Komat“

София, ул. Братя Миладинови 46

Брънчвайте между 11:00ч и 16:00ч. неделя, в събота не съм сигурен.

Цените са над средните

„Komat“ е едно от новите места в София през 2023г. и той се накичи с награда „Дебют“ и застана сред наградените ресторанти от списание Бакхус. Но това си е трудна награда, печели се само веднъж и вдига изискванията към младото място. Ресторант „Комат“ се намира в апартхотел DOT, близо до женския пазар. Мъничко място е и задължително си резервирайте места. Концепцията на мястото е да сервира български ястия с европейски и не само европейски щрих. И в брънч менюто ще намерите съкровища от типа на катма, попара от козунак, бухти… сандвичите са върху комат хляб и изключително вкусни. Обслужването е приятно, бързо и мястото наистина подсказва едно добро начало.

В заключение

Този малък пътеводител на гурме кухнята да не ви учудва, че е кратък. Сложили сме само брънч места в София, в които сме били и ще добавим/отнемем отново, когато посетим някое. Затова всеки път, когато се чудите къде е най-интересният брънч в София, поглеждайте тази статия, тя е за вас. А и за нас, защото понякога забравям къде е било най-вкусно.

И моля ви бъдете снизходителни, за нас храната е удоволствие и смятаме да си остане такова, а щом в тези места са предизвикали хубави емоции в нас, значи имат място да бъдат споделени тук. За вечеря в София ще си говорим съвсем скоро в друга статия.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image