Home Като на гости5 звезди Лято в Гранд хотел Терме *****, село Баня  – истории край река Конешица 

Лято в Гранд хотел Терме *****, село Баня  – истории край река Конешица 

24 minutes read

Безценно е времето, споделено с децата. Разсъждавам си, че самите мигове, в които Мими, Анна, Адриана и аз сме заедно, са най-хубавото нещо, което може да ни се случи. И затова често оставаме някъде, ей така, ние четиримата и се наслаждаваме на моментите, но пък трябва да споделим и някое преживяване с всичко това. Търсенето на това преживяване ни отведе в Гранд Хотел Терме в село Баня. 

Тази статия разказва за първото ни посещение в Гранд Хотел Терме през лято 2023 г. Прочетете и другата ни статия Зима: Гранд Хотел Терме, село Баня, която включва информация и за някои нови съоръжения като новия СПА център Pulse Therme и атмосферата през зимата.

Река Конешица минава бавно покрай нас, сякаш да запази тишината и идилията и да не смущава следобедното ни спокойствие. Коритото е само на метър от мястото, където сме се излегнали, едно от дърветата по поречието услужливо ни пази сянка, а листата му шумолят от време на време. Само на двайсетина метра по-надолу по течението шумът преминава във весело ромолене, след като от малкия бент до хотела, реката прескочи отново в коритото си между дърветата. В това време ние се излежаваме, четем истории за пътешествия, а децата от часове са в басейна до нас, но почти не се чуват.  

Река Коневица и Гранд Хотел Терме
Река Конешица и Гранд Хотел Терме

Следобедът в Гранд Хотел Терме ***** до село Баня е наистина вълшебен. Хотелът е пълен, би трябвало да има поне 300 души, но се чувстваме почти сами, където и да влезем. Рекичката създава още повече усещане за уединение и вече ни е любимото място. А и единственото, където можем да отидем на басейн с децата. От другата страна на сградата е по-големият външен басейн, само за възрастни, но тук определено повече ни харесва.  

Следобед край река Коневица, Гранд Хотел Терме
Край река Конешица, Гранд Хотел Терме

Гранд хотел Терме ***** 

„Хотелът като пътешествие“ – сигурно сте забелязали, че имаме такава секция в блога. Никога не сме криели, че обичаме хубави хотели с добро обслужване, СПА и всякаквите му други глезотии. И за нас добрият хотел съвсем спокойно може да е самостоятелна дестинация. Обожаваме да отидем на хубаво място и да не излезем оттам три дни. И понеже живо се вълнуваме от този тип места, за Гранд Хотел Терме***** бяхме чували още от отварянето му в края на 2022 г. А докато се чудим кога да отидем, от хотела ни поканиха да ги посетим през лятото и чуденето приключи. 

И ето ни, в четвъртък вечер през август, кой пеша, кой покачен на куфар на колела, кой дърпащ сестра си, ползваща куфара си за кон, се вмъкваме в просторното фоайе на Гранд Хотел Терме. На рецепцията не се учудват на малкия ни катун и бързо ни изпращат да се настаним.

Рецепцията на Гранд Хотел Терме
Рецепцията на Гранд Хотел Терме
Общите пространства на Гранд Хотел Терме са много уютни и просторни
Общите пространства на Гранд Хотел Терме са много уютни и просторни

И макар, че вече минава 21 ч., не сме пропуснали вечерята. Настаняването ни е на база All Inclusive и това е едно от малкото места, където бюфетът за вечеря е отворен до 22 ч. По отношение работното време на съоръженията можем да похвалим хотела и в други направления, но след малко.  

Гранд Хотел Терме, Банско и Пирин
Гранд Хотел Терме, Банско и Пирин

Малко факти за Гранд Хотел Терме

Преди да продължим с разхвърляните си разкази (с две деца на 4 и 8 г. никога нищо не върви по права линия), малко факти за хотела. Гранд Хотел Термe е един от най-новите петзвездни СПА хотели в България, намира се на края на село Баня и черпи вода от собствен минерален извор. С нея се захранват всички басейни на хотела, тя извира при около 58 градуса и докато стигне басейна, вече е приятна за къпане. За любителите на горещата вода ще уточним, че не е гореща в басейна. Категорично не е и студена.

Booking.com
Външният басейн само за възрастни на Гранд Хотел Терме
Външният басейн само за възрастни на Гранд Хотел Терме

В хотела има 176 помещения, три ресторанта (два бюфет и един а ла карт), сладкарница, няколко бара, СПА център с 3 външни и 2 вътрешни басейна, 3 сауни, 3 парни бани и няколко зони за релакс.

Из Гранд Хотел Терме - уютният бар, в който има и няколко чудесни маси за игра
Из Гранд Хотел Терме – уютният бар, в който има и няколко чудесни маси за игра

От съществено значение за нас е детският кът, който работи от 10 до 22 ч. и има аниматори, които наглеждат децата.

Детският кът е голям и с много забавления - гранд хотел Терме Баня
Детският кът е голям и с много забавления – гранд хотел Терме

В хотела има и модерен фитнес център от веригата Pulse, който, вярвам, ползващите такива услуги ще оценят. Срам – не срам – ние не сме от тях, но то си ни и личи.  

Трябва да отбележим, че архитектите са се постарали много самата архитектура да е увлекателна. Винаги, когато сме някъде, се чудя, кой архитект е измислил мястото, отварям Сграда на Годината за 2022г. и преписвам дословно: Конкурент-90 ООД и арх. Лозан Лозанов; арх. Катя Лазова. 

Гранд Хотел Терме и ваканционното селище около него от въздуха
Гранд Хотел Терме и ваканционното селище около него от въздуха

 

На работа край басейна 

Петък сутрин е чудесно време да се излежаваш край басейна с коктейл и книга в ръка, но не и когато ти е работен ден. И във всички случаи бихме си пуснали отпуск, ако знаехме, че няма как да свършим никаква работа. Но когато можеш да пуснеш децата в детския кът веднага след закуска, да се наместиш удобно в бара и да си поръчаш още едно кафе, работата върви чудесно. Особено ако имаш креативна професия като Мими, за която всяка смяна на обстановката е бонус.

Барът край басейна за възрастни се оказа удобно и спокойно място за работа
Барът край басейна за възрастни се оказа удобно и спокойно място за работа

Но и Андрей, оказва се, се справя успешно. Напоследък е по-смел да работи от места извън домашния офис, защото има нов лаптоп на Lenovo, който променя играта и прави работата в движение далеч по-продуктивна отпреди. Някой ден ще го накараме да напише една статия какво точно работи и защо работата от разстояние невинаги е лесна, макар че е само на компютър, защото и Мими невинаги разбира.  

 ThinkPad P14s Gen 3 Intel.
ThinkPad P14s Gen 3 Intel.

Изключително ползотворно ни се отразява партньорството с Lenovo и новото ми „дете“ лаптопът ThinkPad P14s Gen 3 Intel. Все по-често посмявам да не работя в офиса. Може би трябва да се сдобия с втори дисплей за работа по хубавите места?  

За целувките и мишките 

Ади пристига при нас, с муцунка и рокля, посипани с бял прах, все едно е мишка, която преди малко е докопала пакет с брашно. В едната ръка държи чашка, пълна с целувки. А-хааа! Ходила е до сладкарницата, взела си е целувки, идва да ни почерпи, но ги е опитала по пътя. Сладкарницата в Гранд Хотел Терме очаквано стана едно от любимите места на децата по няколко причини. От една страна, защото там има много лакомства. И от друга – супер милите момичета там, които с удоволствие обслужваха дребосъчестите клиентки и разговаряха с тях, слушайки историите им. Сладкарницата е включена в All Inclusive пакета и не се притеснявахме да пуснем децата сами да си вземат каквото си поискат.  

Мишки на сладкарница - гранд Хотел Терме село Баня
Мишки на сладкарница – гранд Хотел Терме село Баня

All Inclusive в Гранд Хотел Терме ***** 

Обяд е и се сещаме да споделим още малко полезна информация, преди да се отплеснем в други хаотични истории. Ние сме настанени на база All Inclusive, която включва закуска, обяд, вечеря, сладкарница, междинни закуски, среднощни закуски. Няма да описваме кой ресторант кога работи, това го пише и на сайта на хотела. Важното е, че има на разположение храна между 7,30 и 2 ч. сутринта, така че няма как да останете гладни. При напитките положението е подобно.  

Като цяло, работното време на всички услуги ни направи много добро впечатление. Детският кът е отворен от 10 до 22 ч., сладкарницата също. СПА центърът работи до 21 ч., на негова територия се намират и детските басейни, които също могат да се ползват до 21 ч. Външният басейн, който е само за възрастни, работи до полунощ. Изобщо, всичко е измислено, така че гостите да могат максимално да се възползват от престоя си в хотела, независимо на какъв режим са свикнали.  

Въниният басейн само за възрастни
Външният басейн само за възрастни работи до полунощ

Храната

По отношение на храната можем да кажем, че общо взето отговаря на формата All Inclusive. Тоест, можете да очаквате голямо разнообразие от ястия, предястия и десерти, като основните готвени ястия се сменят на всяко хранене, а гарнитурите и десертите общо взето се повтарят. Понякога на бюфета можете да видите и готови подредения чинии с ястия, каквито бихте получили в а ла карт ресторант, но ние само веднъж успяхме да попаднем на такива и то на закуска. Но пък много бихме се радвали да се възползваме от такова предложение, надявам се, че при нас по изключение не е имало и по принцип е практика.  

Основният ресторант в Гранд Хотел Терме
Основният ресторант в Гранд Хотел Терме
Салонът на ресторанта е изключително приятен, има и тераса
Салонът на ресторанта е изключително приятен, има и тераса

Нещо, което забелязахме относно храната, е силната мисъл за спортуващите хора. Макар да не сме фитнес хора, нямаше как да не забележим силното присъствие на телешко месо в менюто, винаги наличието на някакво диетично чисто месо на пара, черен ориз и разни други полезни храни. Много плодове, на много места из хотела, постоянно – това също ни направи прекрасно впечатление. В общи линии – ако искате да се храните здравословно или следвате някакъв режим – тук имате възможност.  

Напитки

Напитки също има на разположение почти постоянно, макар че понякога бе предизвикателство да открием персонал на някои от баровете, които уж са отворени. Но за такива случаи има и автомати за сокчета и кафе. Кафето е Spetema и е доста приятно (еспресото). Наливните сокчета също са добри, може би едни от най-добрите, на които сме попадали в български all inclusive.

Лоби барът на Гранд Хотел Терме
Лоби барът на Гранд Хотел Терме
В СПА центъра винаги има на разположение вода и пресни плодове
В СПА центъра винаги има на разположение вода и пресни плодове

Едно от нещата, към които имахме забележка и споделихме като обратна връзка, е виното. По принцип  алкохолните напитки в all inclusive пакета са на Сис Индустрийс, иначе казано – Винпром Карнобат. Виното в пакета е от бокс, като бялото и розето не са охладени по никакъв начин и това определено е недостатък. Предложенията за лед във виното категорично намираме за неуместни. Друг недостатък при сервирането на виното е дефицитът на подходящи чаши. И тук се надявам да сме хванали някакъв период и този дефицит да е временен, защото всичко останало като оборудване и база в хотела бе на много високо ниво. В допълнение, има и винен лист, от който можете да си поръчате срещу доплащане.  

И финално, ако генерално не сте фенове на all inclusive концепцията, в Гранд Хотел Терме съвсем спокойно можете да дойдете и на база само нощувка със закуска или закуска и вечеря.  

Петък вечер край реката 

Вече е късен следобед, приключваме с работата и се отдаваме изцяло на семейни забавления. Децата нахлузват банските, Ади надува пояса и хоп в басейна. Ние тръгваме на обиколка из просторния СПА център, който определено много ни харесва.  

Времето по залед край реката е просто прекрасно
Времето по залед край реката е просто прекрасно

Зоната за плаж е точно покрай коритото на реката, дърветата и водата шумолят, а ние се плацикаме в един от външните басейни. Тук всички басейни са сравнително плитки и по-скоро за мързелуване, отколкото за плуване. За плувците има една малко по-дълбока зона във вътрешния басейн, където могат да се раздвижат. Останалите зони са като цяло плитки, което и ни помага по-спокойно да пуснем децата да играят и без нас.  

Вътрешният басейн на Гранд Хотел Терме село Баня
Вътрешният басейн на Гранд Хотел Терме село Баня

В това време обикаляме сауните. Две от тях са панорамни, с гледка към реката и изключително просторни. Парните бани са две – едната е с освежаващ аромат на мента, а другата е с вграден в нея леден басейн. Трябва да отчетем, че точно при нашето посещение басейнът не бе леден, а по-скоро хладък, но идеята за леден басейн доста ни привлича. Зоната за релакс лакониум също ни хареса много, както и на децата. Точно срещу нея е нещо, да го наречем бар, с освежаващи напитки и плодове.  

Тайната градина 

Знаеш ли, че от детския къ т се излиза към страхотен парк? – попита Андрей в събота около обяд.  

Нарекохме мястото Тайната градина, макар че не е никак тайна, нито с някакъв ограничен достъп. Просто е на такова място, че ако не се паднеш в крилото до нея, няма как да я видиш случайно. Не присъства и на официалния сайт на хотела. 

Тайната градина на Гранд хотел Терме от въздуха
Тайната градина на Гранд хотел Терме от въздуха

До Тайната градина се стига или през изход в детския кът, или през врата в крило C на хотела. А мястото е вълшебно и спокойно. Представлява вътрешен двор с детска площадка и голяма лаундж зона с огнище по средата. Вече си представяме хладните, но все още приятни есенни и пролетни вечери, докато огънят весело гори. А зоната за излежаване е обградена с водна площ с водни лилии. Иззад дърветата и храстите, които слушат за естествена ограда на това местенце, се чува реката.  

Тайната градина и Ани
Тайната градина и Ани

Прекарахме няколко часа тук, през които не видяхме нито един друг гост, само служители от персонала да преминават. Явно мястото наистина остава скрито. Но пък ние се насладихме безкрайно, четейки книги и слушайки реката.  

Тайната градина, в която се чувствахме като откриватели
Тайната градина, в която се чувствахме като откриватели
Спокойната градина, в която двете цветни точки сме ние с Мими
Спокойната градина, в която двете цветни точки сме ние с Мими

Съботно виолончело 

Едно от нещата, които отличават висококласните хотели от по-обикновените, е, че първите се опитват да създават някакво специално усещане, добавена стойност, извън чисто обективните причини, поради които можеш да посетиш един хотел. Едно от нещата, които ни накараха да харесаме още повече хотел Терме, бе камерният концерт с виолончело на млад музикант, който направи страхотна съботната вечер. Излегнали се мързеливо на дивана, с по чаша вино, изпратили децата в детския кът с десетките им връстници, просто седяхме и се наслаждавахме на музиката, която се оказа повлияна силно от Стинг.  

Музика в събота вечер - Гранд хотел Терме, село Баня
Музика в събота вечер – Гранд хотел Терме, село Баня

Завършихме престоя си с още една сесия СПА и басейни край реката, после ни поканиха да останем и за обяд, тъй като сме пристигнали късно първия ден и така удължихме още малко чудесния си престой в Гранд Хотел Терме.  

Когато не бързаш да си тръгваш и искаш да се насладиш на всяка минута тук
Когато не бързаш да си тръгваш и искаш да се насладиш на всяка минута тук

Цените и възможностите в хотела може да видите на сайта на хотела и в Booking.com.

Няколко дни след завръщането ни от хотела, ни се обадиха да ни помолят за обратна връзка дали всичко е било наред. С радост отделихме няколко минути, за да споделим обективните си впечатления – както положителните, така и предложенията за подобрения. Споделяме ги и сега в тази статия. Радваме се, че има бизнеси, които наистина се интересуват от обратната връзка, която клиентите им дават. И ако съдим по отзивите за Гранд Хотел Терме, които сме чували малко след отварянето му и сегашните ни впечатления, явно тази обратна връзка се взема под внимание. Ще се радваме да споделите, ако и вие го посещавате.  

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image