Home Като на гости5 звезди Зима: Гранд Хотел Терме, село Баня 

Зима: Гранд Хотел Терме, село Баня 

28 minutes read

Имаме слабост към усещането да излезеш на студа бос и по халат, да направиш няколко ледени крачки, да пристъпиш бавно в горещата вода, покрита с облаци пара и да потънеш в безвремие, за да се насладиш на всеки миг почивка, докато гледаш заснежените планински върхове отсреща. Днес ще ви разкажем една история, включваща скоростно решение за пътуване, горещи басейни и един любим хотел, в който отиваме за втори път – Гранд Хотел Терме в село Баня, до Банско.

Новият външейн басейн на Гранд Хотел Терме в село Баня
Новият външейн басейн на Гранд Хотел Терме в село Баня

Историите ни за хотелите са както и изключително лични, така и повод да разкажем поредното парченце от нашата рубрика за хотели, които със сигурност препоръчваме и много харесваме. Оказва се, че за нас хотелът е една от най-важните части от пътуването и ако пътувате често като нас, вероятно ще се съгласите, че е трудно да напускаш семейния уют често, ако пътят не те води към приятно и хубаво място.

В декемврийската Коледна история ни липсва единствено белият пухкав сняг, който се беше изпарил като дух от бутилка съвсем малко преди нашата поява, дядо Коледа, който пък вероятно беше минал от тук предните дни и ние го изпуснахме за малко. Но това съвсем не я прави по-малко приятна за нас. И така, вмъкваме се с двете деца в просторното фоайе на Гранд Хотел Терме, ухаещо на уют и осветено в късния следобед от игривите пламъчета на огромната камина в средата му. Мечтаехме си да се върнем тук през зимата, след като посетихме за пръв път през август 2023. И ето ни в последния ден на Коледа, да се насладим на един чудесен семеен подарък. Оставихме децата пред камината, а ние се отправихме към рецепцията.

В общите части на хотели винаги има достатъчно местенца, където да се заиграеш
В общите части на хотели винаги има достатъчно местенца, където да се заиграеш

Точно както би започнала всяка захаросана история, нещо в стил: „Като в приказките, чудесата се случват напълно неочаквано и винаги в точния момент“. Така и при нас идеята да сме тук дойде съвсем неочаквано, когато най-много имаш нужда от лек за душата или пък плановете ти за Коледно – Новогодишната ваканция се изчерпват до настолни игри с децата вкъщи. Докато в петък следобед, докато си шофираш и се готвиш за започващата след часове ваканция, не получиш изненадващо обаждане от любим партньор, който те кани да му гостуваш отново, този път през януари. Поканата е неустоима, но ни вкарва в лек смут, защото графикът ни през януари е подреден по особено неподходящ начин. След трескаво прехвърляне на варианти стигаме до динамично решение – можем да се вмъкнем между Коледа и Нова година. По някакво чудо се намира апартамент за нас и по най-бързия начин събираме багажа и се отправяме към Гранд Хотел Терме за 3 дни, още невярващи, че нещата пак някак си се подредиха добре.

Пътят ни към село Баня минава пред гара Аврамово, най-високата ЖП гара на Балканите, през която минава и родопската теснолинейка. Едно от малкото места, на които намерихме сняг и спряхме децата да поиграят
Пътят ни към село Баня минава пред гара Аврамово, най-високата ЖП гара на Балканите, през която минава и родопската теснолинейка. Едно от малкото места, на които намерихме сняг и спряхме децата да поиграят

Гранд Хотел Терме – коледното градче на чудесата

След почти 4 часа пътуване, се озоваваме в хотела, който наподобява повече коледно градче. Коледни песни, уютна украса, елхи и камбанки и много, много топлина от запалените камини. През прозорците на основната сграда се виждат подредените край нея дървени къщички с китни зелени алеи между тях. Децата са в екстаз и дори ние като възрастни, които не обичат твърде захаросани приказки, се чувстваме много уютно. Хотелът наистина е преобразен, спрямо впечатленията ни от лятото.

Една от многото ни снимки на великолепната камина
Една от многото ни снимки на великолепната камина
Просторният атриум към ресторанта на Гранд Хотел Терме
Просторният атриум към ресторанта на Гранд Хотел Терме
Коледа в Гранд Хотел Терме
Коледа в Гранд Хотел Терме

Освен чудесната украса навсякъде, са се появили и нови удобства и глезотии за гостите, които създават настроение. Бързо ни привличат вниманието шампаниерите с добре охладени пенливи вина и не се чудим много, преди да ги опитаме. Оказва се, че са новост към All Inclusive пакета и им се наслаждаваме до края на почивката. От сладкарницата се носи захарен памук, а маршмелоу бонбоните си бяха там и през лятото, но сега са особено подходящи за сезона.

Пенливо от закуска до вечеря - защо не?
Пенливо вино от закуска до вечеря – защо не?

Зимни новости от Гранд Хотел Терме

Само 4 месеца са минали от първото ни посещение тук, но от всякъде ни се усмихват нови неща и подобрения. Анна и Адриана са като у дома си, вече познават хотела по-добре от нас и се спускат с ентусиазъм към света на All Inclusive концепцията. Забелязваме положителна промяна в качеството и разнообразието на храната, макар че и през август не е имало за какво да се оплачем. Децата още с влизането в ресторанта забелязват достолепно стоящия на поставката си бут испански хамон и бързат да го опитат. Деликатесите са навсякъде около нас и не можем да не обърнем внимание и на прекрасно подредените чинии, макар форматът All Inclusive да си има своите особености по отношение на сервирането и съпътстващата го естетика.

All Inclusive е най-работещият за нас формат, когато става въпрос за деца и ресторант
All Inclusive е най-работещият за нас формат, когато става въпрос за деца и ресторант
Готови предложения за закуска - тост с авокадо
Готови предложения за закуска – тост с авокадо

Обичаме да проследяваме историята на местата, разказана в нашия сайт, и изключително приятно да видим как се развиват и променят във времето. И насред всичките наши пътувания и преживявания, имаме специално отношение към частта на така нареченото Hospitality (Гостоприемство) и дали наистина се чувстваме добре, когато не сме у дома.

От есента насам веднъж месечно в хотела се организират и тематични кулинарни вечери с някой известен гост готвач. По време на нашето посещение пък имаше кулинарна работилница за традиционни местни деликатеси с екипа на Баба Дешка, в която се включиха и нашите деца.

Работилницата с Баба Дешка завърши с весела фолклорна програма
Работилницата завърши с весела фолклорна програма

Новото: СПА център Pulse Therme

Нещо ново и страхотно се е появило в Гранд Хотел Терме през четирите месеца, в които не сме идвали. А именно вторият СПА център Pulse Therme. Ако в предишната статия бяхме разказали че съществуващите релакс зони са големи, разнообразни и предлагащи пространство за всички, то Pulse Therme издига преживяването на още по-високо ниво.

Външният басейн на Pulse Therme
Външният басейн на Pulse Therme
Външният басейн на Пулс Терме
Външният басейн на Пулс Терме

Центърът е с площ от 3000 кв. м. и включва многобройни басейни и термални зони. Към нашето посещение не е завършен напълно и функционира само първото ниво, но научихме, че буквално всяка седмица заработва някоя нова зона или услуга. За хората, търсещи абсолютна почивка и спокойствие, ще зарадваме като кажем, че целият Pulse Therme е само за възрастни (16+). За тези като нас, дошли с деца – оставете ги в детския кът или в стаята, зависи от възрастта, и се възползвайте. Всъщност и ние можем да оценим 1 час спокойствие без други деца край нас.

Pulse Therme е също толкова вълшебно място, колкото основната сграда на хотела. До него стигаме до дълъг дъговиден коридор с декориран таван. Отвежда ни до просторна аква зона с .. хм.. няколко вътрешни басейна и един огромен външен, разделен на зони. И макар всички басейни да са формално в едно помещение, предлагат страхотно уединение и всеки различно настроение.

Единият от басейните в Pusle Therme по залез
Панорамният басейн в Pusle Therme по залез
И същото място рано сутрин, още преди да пристигнат първите гости
И същото място рано сутрин, още преди да пристигнат първите гости

По-големият е с френски прозорци и гледка към двора на комплекса. Срещу него е по-малък, но с приглушено романтично осветление. Зад него в усамотена ниша е Кнайп пътеката, която тук се оказва неочаквано и приятно по-дълбока от други подобни съоръжения, които сме ползвали. Страхотно тонизиращо преживяване.

Басейнът със звезден таван
Басейнът със звезден таван

Тази SPA зона работи, както и другата, от 9:00 до 21:00ч.

Придвижваме се към изхода и се спираме на малък уютен басейн тип топило с горяща камина – неочаквано и вълнуващо преживяване в един воден център. От другата му страна е просторната лавандулова сауна с гледка към външния басейн.

Басейн с камина - защо не?
Басейн с камина в Пулс Терме – рядко срещано и много атрактивно преживяване

На басейн в студ и много мъничко сняг и скреж

На крачка навън е огромният открит басейн с гледка към заснежените планински върхове, който бързо се превръща в наш фаворит. Както вече споменахме в началото, имаме слабост към усещането да излезеш на студа, да направиш няколко ледени крачки, да пристъпиш бавно в горещата вода, покрита с облаци пара, да се насладиш на всеки миг топлина и да прекараш там часове.

Нощ на басейна - Pulse Therme
Нощ на басейна – Pulse Therme

Нещо много положително тук е, че водата в село Баня е минерална, но тонизираща и не ви кара да се чувствате уморени и изтощени след известен престой. Затова и можем да останем в нея дълго време.  

Мими
Мими

Външният басейн е разделен на многобройни зони с различна дълбочина, места за сядане и по-дълбоки зони за плуване, както и съоръжения за хидромасаж. До него са долепени и зони със студена вода, които макар да не бяха много популярни, не липсваха ентусиасти, които да ги използват. В една ранна сутрин Андрей стана свидетел на забавно състезание между трима ентусиасти по плуване в студена вода при външна температура около 0 градуса.

Басейнът отвисоко - Пулс Терме в Гранд Хотел Терме село Баня
Басейнът отвисоко – Пулс Терме в Гранд Хотел Терме село Баня
Нощ край басейна
Нощ край басейна

Pool Party през зимата – О, да!

Това, че навън е 0 градуса и в 17 ч. вече е тъмно, съвсем не е пречка за организирането на истинско парти на открития басейн. Не и в Pulse Therme. Всяка петък и събота вечер басейнът се превръща в сцена на DJ парти с чудесна клубна музика и диско осветление. Започва малко след смрачаване – по време на нашето посещение около 17 ч. вече беше започнало. Пулс Терме работи до 21 ч., така че има време да се насладим максимално на преживяването.

Заскрежени моменти край басейна
Заскрежени моменти край басейна

Ресторант APERI THERME – брънч мястото край басейна

На втория етаж на Pulse Therme има и място за похапване – брънч ресторантът Aperi Therme. Работи ежедневно от 11 до 17 ч., което е почти жалко, защото е толкова уютен, с камини и тераса със страхотна гледка към басейна, че звучи като едно страхотно място за вечерно питие. Всъщност, в него понякога се организират специални събития, но не са ежедневни, засега.

Ресторант Aperi Therme с гледка към басейна
Ресторант Aperi Therme с гледка към басейна
Брънч предложения в новия ресторант Aperi Therme
Брънч предложения в новия ресторант Aperi Therme

Достъп до Pulse Therme за външни гости

Нещо, което ще искате да запомните за Пулс Терме, е, че може да бъде посещаван от външни за комплекса гости срещу дневна или полудневна такса. Така че ако сте в Баня, Банско и околностите, спокойно можете да дойдете и да се насладите на всичко тук.

Мамо, тате, къде сте?

Благодарни сме, че децата ни вече са във възраст, в която можем да ги пуснем сами из комплекса за час, за да се отпуснем в зоните само за възрастни. Но за нас винаги е важно да осигуряваме радост на цялото семейство, така че блажената ни разходка из Pulse Therme по някое време е прекъсната от две деца, преоблечени в бански и халати и готови за плацикане. Така че бързо се измъкваме от новия СПА център и се вмъкваме в основния на хотела, където достъпът на всички членове на семейството е свободен.

Хайде на басейн!
Хайде на басейн!

И тук през зимата усещането е напълно различно. Външните басейни до реката са ни любимо място, в което Андрей прекарва часове в четене на книга, а децата в игри.

Всички обичаме външни басейни в студено време, а тези в Гранд Хотел Терме са с отлична температура, така че да не измръзваме, но и да не прегряваме
Всички обичаме външни басейни в студено време, а тези в Гранд Хотел Терме са с отлична температура, така че да не измръзваме, но и да не прегряваме

С учудване откриваме, че Ади е пораснала достатъчно, за да стига дъното и във външните, и във вътрешния басейн и далеч по-спокойно ги оставяме да играят и сами, докато ги наглеждаме отстрани. Има си и предимства в това децата да растат.

Вътрешният басейн в семейната зона е дълбок около метър и много подходящ за деца
Вътрешният басейн в семейната зона е дълбок около метър и много подходящ за деца
Зоната откъм прозорците е по-дълбока и подходяща за плуване
Зоната откъм прозорците е по-дълбока и подходяща за плуване. От другата страна на прозореца а външният басейн до реката
Заради тези доволни лица си причиняваме пътуването с деца
Понякога много ни се иска родителите просто да избягаме сами някъде, но това място си плаче да дойдеш с децата и тези муцуни

Обстановката в Гранд Хотел Терме

Докато пиша това заглавие се чувствам малко не на място, че споменавам толкова често името на хотела, но да наричам нещо просто “хотела“ ми е малко досадно. Та в Гранд Хотел Терме всичко е като за времето между Коледа и Нова Година, все още празнична коледна украса, гирлянди, елхи и приятно настроение. Всяка вечер сядахме пред камината, играехме бордови игри, децата бяха в детския кът, който работи до 22ч., макар че бихме заложили на повече организирана детска анимация. Но пък децата си намираха нови приятели и играеха.

Камината, от която изглежда, че всеки момент ще падне Дядо Коледа
Камината, от която изглежда, че всеки момент ще падне Дядо Коледа

В хотела има два основни ресторанта. Единият, където се тълпят всички, но трябва да признаем, че е и най-жив – Основният ресторант. Само веднъж ни се случи да трябва да изчакаме маса.

Основният ресторант на Гранд Хотел Терме
Основният ресторант на Гранд Хотел Терме
В основния ресторант всеки ден има Show Cooking и готвачите създават страхотно настроение
В основния ресторант всеки ден има Show Cooking и готвачите създават страхотно настроение

All day Alpine Restaurant – ресторантът, който много хора използват за хапване по време на престоя си на басейна и ако изпуснат храненията в основния. Всъщност тук храната е абсолютно същата и мястото е много приятно. Ресторантът работи до 2ч. през нощта и ни се е случвало да го ползваме за късна вечеря.

Ресторант Alpine в Гранд Хотел Терме
Ресторант Alpine в Гранд Хотел Терме

Ресторант Rose е A-la-cart ресторанта, в който по-често виждаме през деня някои по-отговорни хора да работят на компютъра си. Но мястото просто предизвиква да пробваме вечеря на свободна консумация. Някой ден ще го пробваме.

И новият APERI THERME, който споменахме по-горе.

Ресторант Aperi Therme
Ресторант Aperi Therme

Стаята ни

При първия престой бяхме на втория етаж съвсем близко до основния ресторант с гледка към басейна за възрастни до лоби бара. Този път бяхме в съвсем новото 6-то крило (остава да се появи 7-мо). Стаята ни бе съвсем нова, всъщност апартамент от дневна с два дивана, на които спяха децата, и спалня.

Стаите са супер приятни и хубави, а тази гледаше към реката, от която се чуваше приятен ромон, когато отворим прозорците (зимата за малко и набързо).

Стаята на децата, която иначе е чудесна дневна - Гранд Хотел Терме
Стаята на децата, която иначе е чудесна дневна – стая 6204

За да се ориентирате, част 1 е до рецепцията и SPA зоната, 2 започва от основния ресторант. За 3-та секция минавате покрай сладкарницата и се спукате по няколко стъпала. Между 2 и 3 и реката има малка приятна градина с детска пързалка. Оттам следват секции от 4 до 7, като колкото повече расте числото, толкова повече трябва да ходите за SPA зоната, но пък става по-тихо.

Гранд Хотел Терме и ваканционното селище около него от въздуха
Гранд Хотел Терме и ваканционното селище около него от въздуха. Рецепцията и сектор 1 са в сградата вдясно, а крило 6 е вляво.
Другият басейн само за възрастни в Гранд Хотел Терме
Другият басейн само за възрастни в Гранд Хотел Терме, който работи до късно за гостите на хотела

Забравихме да го споменем този басейн, който е много приятен и работи до полунощ, отново за 16+. Но тук има толкова много места, за които да говорим, че за три дни дори не успяхме да обиколим всички.

Гранд Хотел Терме и ваканционното селище до него, и село Баня
Гранд Хотел Терме и ваканционното селище до него, и село Баня. Някои от луксозните къщички също се дават за настаняване, а също така и се продават.
Изгрев над Гранд Хотел Терме и село Баня
Изгрев над Гранд Хотел Терме и село Баня и малко мъгла и скреж

Още няколко полезни неща за Гранд Хотел Терме

Гранд Хотел Терме разполага със зарядна станция за електрически автомобили и гостите на хотела могат да заредят срещу фиксирана такса (25 лв. към декември 2023). Намираме това за голямо удобство.

Фитнес – вероятно всички знаете веригата за фитнеси Pulse, та и тук има фитнес.

Фитнес Pulse Therme
Фитнес Pulse Therme

Има осигурен трансфер за ски любителите до Банско, както и ски гардероб.

В LOUNGE & WHISKEY BAR има и зала за пушачи, която не се усеща в останалата част на бара, което за един заклет НЕпушач направи хубаво впечатление.

Вечерно настроение край басейна за възрастни
Вечерно настроение край басейна за възрастни

Макар че се придържат към стандартен режим за настаняване и напускане на стаите – от 15 ч. и до 12 ч., гостите с All Inclusive пакет могат да се възползват максимално от гостоприемството. Ако пристигнете преди часа за настаняване и стаята ви не е готова, това няма да ви попречи да се възползвате от всички други удобства на комплекса – примерно да обядвате, да ползвате СПА зоните и т.н. Ако пък сте пристигнали по-късно следобед или вечерта, в деня на напускане имате възможност да останете и за обяд, след като освободите стаята.

Безброй красиви кътчета има из хотела
Безброй красиви кътчета има из хотела

Повече детайли за Гранд Хотел Терме, концепцията и основните услуги, можете да научите от първата ни статия за комплекса. А междувременно имайте предвид, че мястото непрекъснато се развива и всеки месец се появява още нещо ново.

Семейната снимка - Андрееви
Семейната снимка – Андрееви

Цените и възможностите в хотела може да видите на сайта на хотела и в Booking.com.

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Може да ви хареса също

Copyrighted Image