Зеленото сирене от село Черни Вит

This post is also available in: English

Кулинарен туризъм в Тетевенския балкан – къде да опитаме и купим така вкусното зелено сирене

„Човекът който приготвя сиренето е съвсем близо, след моста, втората къща вдясно.“ – така ни изпроводи жената, която попитахме за традиционното зелено сирене, правено в село Черни Вит. И така се запознахме с биолога, бивш кмет на Черни Вит, Цветан Димитров.

Зелето сирене и пресни малини
Зелето сирене и пресни малини

Съвсем случайно бяхме в Тетевен и се радвахме на тетевенския балкан.  В търсенето на интересен маршрут през Балкана към Етрополе, попаднах на информация за някакво прословуто черновитско зелено сирене. А става ли въпрос за ядене, не мога да пропусна. И така с жената, бебето и малко информация се озовахме в Черни Вит в търсене на плесенясало сирене.

В село Черни Вит

От прочетеното в интернет бяхме останали с впечатление, че зеленото сирене е много известно и едва ли не очаквахме табелки „Зелено сирене“ по къщите или поне в центъра на селото. Нямаше обаче нищо подобно и след две обиколки на селото с колата и повторна проверка в интернет открихме само, че дегустация на сиренето се предлага в местния хотел. Е, предпочитахме нещо по-домашно, но като няма друго – и в хотела ще отидем, казахме си и тръгнахме по табелките към почивната станция. Но и те ни изведоха до кръстопът без знаци и трябваше да попитаме любезна местна жителка накъде да продължим. Така тя ни разказа къде живее производителят на сиренето и се отправихме право към неговата къща.

Малко странно и неудобно ни беше да потропаме на нечия врата в неделя в 12 ч на обяд, още повече като не сме сигурни дали сме на правилното място, но този път бяхме успели и усмихнатият Цветан Димитров ни посрещна на приятна беседка в двора си. Предложи ни два вида сирене и започна да разказва за историята на деликатеса.

Зелено сирене
Зелено сирене
Зелено сирене през август 2020
Зелено сирене от Черни Вит през август 2020

Едно време пастирите в Балкана си държали бялото саламурено овче сирене в дървени качета. Постепенно обаче саламурата се отцеждала и бучките сирене оставали на сухо. След отварянето на качетата, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започвало да се покрива с плесен. Дълго време хората смятали това сирене за развалено и то започнало да изчезва в края на 70-те години, когато хората заменили дървените съдове с пластмасови и зараждането на плесен било предотвратено.

Цветан Димитров и зеленото сирене

Сиренето било преоткрито от италиански специалисти от асоциацията Slow Food през 2007 година и тогава започнали усилията за възстановяване на технологията на уникалния продукт. Оказва се, че за направата на зеленото сирене са необходими не само дървени качета. От значение е качеството на млякото. В района се отглежда основно тетевенска овца, от която са запазени под 10 000 броя. Стадата са смесени с каракачанската овца. Така млякото, от което се произвежда зеленото сирене, е различно от добиването в други райони на страната.

За производството на зелено сирене важна роля има и климатът – без влажността и мекия климат по поречието на река Черни Вит плесенното сирене няма да се получи. Друг важен фактор са големите разлики между температурата през деня и нощта в района.

Цветан Димитров обяснява на Мими за зеленото сирене
Цветан Димитров обяснява на Мими за зеленото сирене

Цветан, който е биолог по образование, ни разказа, че зеленото сирене от Черни Вит е уникално по много причини. Една от най-съществените е, че плесента по него, която играе ролята и на естествен консервант, не се добавя допълнително, а „идва сама“. И понякога сиренето става, понякога не става. В зеленото сирене се съдържат 16 вида млечнокисели бактерии, които му придават характерния приятен вкус и аромат.

Един ден със зеленото сирене в Черни Вит

Първата ни среща със зеленото сирене бе в далечната 2015, но едно от най-любопитните ни преживявания с него се случи 5 години по-късно, през 2020 г. От National Geographic България ни дадоха страхотната идея да си организираме едно природно-културно-кулинарно пътуване с готвене на открито с традиционни продукти от непознати кътчета на България. И ето ни отново в Черни Вит при Цветан, да правим запечено на огън зелено сирене и сладко от малини. Междувременно си спретнахме за обяд и друга традиционна рецепта – пъстърва, увита в орехови листа. И си направихме истинско угощение на открито, почти като Гордън Рамзи.

Цветан, Мими и Ани готвят със зелено сирене в Черни Вит
Цветан, Мими и Ани готвят със зелено сирене в Черни Вит
Запечено зелено сирене със сладко от пресни малини
Запечено зелено сирене със сладко от пресни малини

View this post on Instagram

ИГРА! Гледали ли сте предаването Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател по National Geographic? Сега ще ви разкажем за него и как можете да спечелите ПОДАРЪК за кулинарни изследователи от @natgeobg ! Условия на играта: – Споделете на стената в личния си профил снимка или видео как приготвяте любими местни ястия от регион, в който живеете или сте посещавали, или пък неразкрити кулинарни дестинации. Можете и да покажете как готвите сред природата. – Тагнете в поста @natgeobg и @andreyandreevphotography , за да ви намерим, когато теглим наградите – Публикувайте предложенията си до 27 септември включително и не забравяйте таговете! На 28 септември трима от участниците, отговорили на всички условия, ще спечелят уок тиган за барбекю! А за нас предаването с Гордън Рамзи е източник на идеи за традиционни и интересни ястия на местата, които посещаваме. В един от епизодите Гордън Рамзи показваше откъде да си купим камилско месо в Мароко и ние специално отидохме да видим мястото. А наскоро гледахме как се катери по дървета в Нова Зеландия, за да събира плодове. Тези снимки са от един чудесен ден сред пиродата, в който и ние се правим на кулинарни изследователи, и отиваме в село Черни Вит, за да търсим зелено сирене, да ядем цветя и да готвим пъстърва по любопитен местен начин. В профила ни във Facebook можете да видите и цялото видео от приключението. А ние нямаме търпение да гледаме новия сезон на Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател от 13 септември по National Geographic! #КулинаренИзследовател #natgeobg #InspiredByGordon

A post shared by Andrey Andreev Family (@andreyandreevphotography) on

Как да се сдобием със зелено сирене?

Днес Цветан Димитров вече е намерил правилната технология за производството, но то е силно ограничено и сиренето за съжаление още не е широко достъпно. Все пак, можете да го опитате в неговия дом, стига да има налични количества.

Може да попитате в групата във Facebook.
Booking.com

Последвайте ни в Instagram или Facebook, там сме много активни.


Абонирайте се за нашите изключително редки бюлетини:

* indicates required

Новите ни статии може да получавате и на Viber: Andrey Andreev Family


Copyrighted Image